Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

Kell a környezeti hatástanulmány a Közlekedési múzeum építéséhez

nem igaz, hogy nincs "jelentős környezeti hatása"!

2016. november 22. - Garay Klára

Országos Környezetvédelmi és                                                Ügyiratszám: PE/KTF/36856-23/2016.

Természetvédelmi Főfelügyelőség                                        Tárgy: Garay Klára fellebbezése

Pest megyei Kh. címén 1072                                                      Melléklet: 1 db EVD észrevételek

Nagy Diófa u. 10-12.

 

Alulírott Garay Klára .................szám alatti lakos
a Pest Megyei Kormányhivatal fenti számú határozatát

MEGFELLEBBEZEM,

és kérem a határozat hatályon kívül helyezését valamint környezeti hatásvizsgálat elrendelését.

A Budapest XIV. kerület, Városliget, (29732/1 hrsz-ú ingatlanon (kivett közpark)) lévő Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum felújításának, valamint mélygarázs létesítésének önmagában is jelentős környezeti hatása van, a Városliget beépítésének (kivett közpark) pedig különösen, nem csak a környék lakossága számára, hanem egész Budapest vonatkozásában, ezért környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása NÉLKÜLÖZHETETLEN. Csak egy minden környezeti elemre kiterjedő környezeti hatásvizsgálati eljárás képes feltárni az építkezések következtében a környezeti elemekre, a környezeti elemek rendszereire, az érintett népesség egészségi állapotára és életminőségére gyakorolt hatást. (vö.314/2005. (XII.25.) Korm.rend.)

INDOKOLÁS

A Közlekedési Múzeumnak nem rekonstrukciója készül. A jelenlegi múzeum épület teljes elbontása után ugyanis a régi LÁTVÁNY-tervekhez hasonlóan felépítik az 1944 előtti múzeumot, de az nem csak négyszintes mélygarázst nem tartalmazott, hanem a kupola tér alatti aláépítéssel sem rendelkezett és NEM VOLT KÖZÖNSÉGFORGALOMRA SZÁNT kilátó SEM. A rekonstrukció elnevezés tehát nem helytálló, mert új építményekről van szó.

A napokban nyilvánosságra került közbeszerzés értelmében még csak nem is a múzeum jelenlegi helyén épül az új épület, hanem több méterrel beljebb a Városligetben. Ezért ez az épület önmagában is környezetvédelmi hatásvizsgálat köteles, az alábbiak miatt:

  • Az építmény számára lehatárolt terület folyamatosan növekszik és az eredetileg használatba vett Városliget, mint közpark terület-felhasználási módja megváltozik.
  • A Közlekedési Múzeumba épülő ELMÜ trafóházzal az energiafelhasználás és a káros-anyagkibocsátás átlagban évi 25 %-kal biztosan meghaladja az engedélyezett szintet.
  • Az e területen folyó tevékenységek volumene is meghaladja a korábbiakat. Mindezek együttesen „jelentős változást” okoznak az üzemeltetésben, annak körülményeiben, funkciójában. A sok új tevékenység, funkció, dolgozó és látogató mind a környezetre, mind az emberi egészségre gyakorolt hatásában kedvezőtlenül befolyásolja a környék lakosságának életminőségét. (314/2005. (XII.25.) Korm.rend.) Fentiek értelmében ki kell jelölni a hatásterület vélelmezett határait. Kérem, hogy az érintett nyilvánosság bevonásával szíveskedjenek közmeghallgatást tartani és a döntéshozatal előtt az észrevételeket érdemben megvizsgálni.
  • Különös figyelmet kell szentelni annak a ténynek, hogy az építési terület előretolása a Városligeti körút felé egyúttal azt is jelenti, hogy az építmény a városligeti patak medrében fog állni, akadályozva, lassítva ezzel a patak vizének mozgását, vízvisszaduzzadást okozva az Ajtósi Dürer soron és a Hermina úton. Tehát az építmény korábbi helyszíne szerint elvégzett hidrogeológiai szakvélemények az új helyszínre nem is alkalmazhatóak. Így a környező ingatlanok stabilitása és esetleges vizesedése miatt a lakossággal való konzultáció és tájékoztatás nem spórolható meg.
  • Az építési terület a Széchenyi Fürdő vízbázisát és régészeti érdekű területet, és műemléki védettségű területet is érint. (SZOROZVA 8-CAL)

 

Aggályos, hogy az 546/2013. (XII.30.) Kormányrendelet az Aarhus-i egyezmény kijátszására szolgál, így válik a határozat fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatóvá.

A Határozat indokolásából idézek néhány nagyon nem helytálló megállapítást.

Elsőként említem, hogy a Határozatban foglaltakkal ellentétben NEM vették figyelemben az építési területen zajló többi épület bontását, építését, valamint azt a tényt, hogy e kis területre zsúfolt 8-10 hatalmas épület kölcsönösen benne van egymás hatásterületében, a parkolás megoldatlan és megoldhatatlan (ezt a szakvéleményt is figyelmen kívül hagyták), a szállítási, építési, bontási és üzemeltetési munkálatokkal járó lég-, zaj-, fényszennyezés, zsúfoltság egyidőben jelentkezése messze meghaladja az egészségügyi határértékeket.

Szintén nem vették figyelembe, hogy sűrűn lakott terület közé építenek, a környező műemléki védettségi területek, a lakóházak, intézmények templomok, iskolák, egészségügyi létesítmények lesznek a keletkező hatások elszenvedői, akiknek a szempontjai említésre sem kerülnek. Lakóit, tulajdonosait nem tájékoztatták.

A kulturális örökségvédelmi szemponthoz:

  • A VÉSZ partnerségi egyeztetésében a Forster Gyula Örökségvédelmi Központ kérte, hogy a tervezés, bontás, építkezés során folyamatosan felügyeleti joga legyen. Hogyan történhet az meg, hogy immár a második határozat születik meg a Világörökség területének beépítése kapcsán, melyhez a Forster Központ időben nem küld szakvéleményt, holott a tervezési terület a 15001 törzsszámon nyilvántartott műemlék jelentőségű területen és a világörökségről szóló 2011 évi LXXVII. törvény 1. számú melléklete szerint a világörökségi helyszínen található. Hogyan olvasható ki a „távolmaradásból”, hogy „örökségvédelmi érdeket nem sért….”? Igenis sért!

 A tervezett tevékenység a létesítés helye szerinti településrendezési eszközökkel – a határozatban foglaltaktól eltérően – nincs összhangban! Sem a zuglói, sem a fővárosi, sem az agglomerációs településrendezési eszközökkel nincs összhangban, de még az OTÉK előírásaival sem! Az a tény majd az utókor jogászainak ad munkát, hogy feldolgozzák ezt a jogalkotással való visszaélést: a Városligeti tv. jó előre felmentést adott ezen településrendezési eszközök előírásainak figyelembe vétele  alól. Az nem szorul külön magyarázatra, hogy nem azonos a ”településfejlesztési eszközöknek való megfelelés” azzal, hogy alkottak róla törvényt, hogy semmibe lehessen venni az útban álló szabályokat!  Így ha a Városliget Zrt véletlenül Kheopsz fáraó piramisát akarná felépíteni, azt is megtehetné.

A táj- és természetvédelmi szemponthoz:

                A mesterséges környezet funkcionális és esztétikai összehangolását, tájba illesztését hogyan gondolják megvalósíthatónak, amikor a Városliget közpark (lenne, ha nem játszották volna át építési területnek), az épületek alapterülete, magassága és funkcióinak bővülése összeegyeztethetetlen a parki funkciókkal?

  • „A tereprendezéssel érintett zöldfelületeket a termőhelynek (SICC) megfelelő őshonos növényfajok alkalmazásának előtérbe helyezésével kell helyreállítani.” Az ég szerelmére! Csak nem akarják helyreállítani a Városliget helyén valaha volt mocsár élővilágát? Mert a Városligetbe, mint közparkba az egymás váltó kert-tervezők arra törekedtek, hogy őshonos és egzotikus fajok egyaránt jelen legyenek, színesítsék és változatossá tegyék a park növényvilágát, egyúttal bemutató terepként is szolgáljanak az érdeklődők számára. De hálásak lennénk érte, ha betartanák a 346/2008. XII. 30. kormányrendelet előírásait és nem telepítenének gyomfákat.

A zaj- és rezgésvédelmi szemponthoz:

  • Nem vizsgálaton, hanem feltételezésen alapul, hogy a Közlekedési Múzeum építési szállítási volumene nem okoz kimutatható zajterhelés változást.

 

  • Az Ajtósi Dürer sor táblás szerkezetét nem vették figyelembe, de figyelmen kívül hagyták azt is, hogy a Közlekedési Múzeum bontásával, építésével párhuzamosan, vele egyidőben zajlik a Pannon park, a Hermina garázs, a Hungexpo épületek bontása és rövidesen a Petőfi Csarnok bontása és építése is. Ez 5 épület szorozva 8 órával és szorozva 20 db nehéz tehergépkocsival, ez valójában napi 800 tehergépkocsi áthaladása a fenti utakon, ami sűrűn lakott, iskolákkal, kórházakkal, irodaházakkal beépített terület. És még nem beszéltünk arról, hogy a dolgozókat szállító, és kisebb szállító járművek tömegével jelennek meg. Ezért sem etikus, és a joggal való visszaélés a lakossággal szemben, hogy a Városligetbe építendő épületekhez egyesével készítenek EVD-t és nem készül összegző vizsgálat ezek kumulálódására.

 

  • Eközben megállapítják, hogy 20-30 méterre van egy lakóház!!! (40 lakással) Hol van a környék zajtól védendő intézményeinek említése? Tudták Önök, hogy amikor évekkel ezelőtt az autóbuszok útvonalát a Hermina úton jelölték ki, ezek a házak megrepedeztek? Ezért kellett elterelni őket?

A levegőtisztaság-védelmi szemponthoz

  • A zaj- és rezgésvédelmi szempontoknál a határozat azt tartalmazza, hogy a légkezelő berendezések kivezető kürtőinek száma, pontos elhelyezése, éjszakai üzemmenete még nem ismert, de a levegőtisztaság-védelmi szempontoknál a határozat már megállapította, hogy a mélygarázs elszívók által kibocsátott légszennyező anyagok határéték feletti légszennyezettséget nem okoznak. (8 épület kürtőinek száma és elhelyezkedése nem ismert… mégis tudják, hogy nem lesz magas a légszennyezettség?)
  • A határozat szerint „A tervezett beruházás a jelenlegi funkció megőrzésével (a múzeum eddig is üzemelt) csekély mértékű gépjárműforgalom-növekedést okoz, ezért az üzemelés időszakában nem várható a levegőminőség jelentős romlása. Ugyanakkor a „tevékenységet jellemző adatok 2. pontja szerint „A felújítást követően a múzeum funkciói bővülnek, a kiállító- és a közönségforgalmi terek megújulnak, az épület területe térszint alatti kiállítóterekkel növekszik”. A határozat önmagának is ellentmond, amikor egyszer a funkciók gazdagodásáról, máskor ezek következményei elmaradásáról szól. A kupolában épülő kilátó és a megnövekedett kiállítóterek vonzzák a látogatókat, amely gépkocsiforgalom növekedéssel fog járni, miközben a parkolóhelyek száma csökken, a gépkocsik kénytelenek lesznek hosszú percekig keringeni a környező utcákban. Ezzel szemben a határozat nem közöl számításokat és nem kalkulál előre jól kiszámítható hatásokkal. (ismételten kéretik megszorozni a hatást 8-cal!)

-  A határozatban nem felel meg a valóságnak az a megállapítás, hogy az ismert ügyfeleket értesítették a határozat meghozataláról. Legalábbis engem, mint a Városliget beépítése ellen első perctől tiltakozó szomszédban lakó személyt, biztosan nem. Sőt többszöri kérésemre nem is válaszoltak, a Városliget Zrt pedig folyamatosan hárít). De nem tájékoztatták a lakosságot az építkezés volumenének folyamatos változásáról a már hivatkozott Kormányrendelet szerinti közérthető, teljes körű és nem félrevezető összefoglalóval.

- Ugyancsak nem helytálló a határozatban a következő: „A fentiek alapján a tevékenység következtében táj-és természetvédelmi szempontból jelentős környezeti hatás nem feltételezhető, környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása nem szükséges.” Nem feltételezhető, hanem biztosra vehető a jelentős környezeti hatás! A világ első tervezett közparkjának beépítése, a Világörökség védőzónájának lakótelepi szintű beépítése a főváros teljes panorámáját változtatja meg, hihetetlen talaj, növény és állatvilág pusztulással.

A Városliget nem azért érdemel védelmet, mert NATURA 2000 terület lenne, nem, nem az!
Hanem tabu! Hiába hoztak rá törvényt, hogy beépíthető!

 A Világörökség védőzónája, a város lakosságának egészséges környezethez való jogának gyakorlására alkalmas helyszín és ezért különleges védelem alá esik.

Az ember alkotta törvényeket ki lehet cselezni más, törvénytelen körülmények között született „törvényekkel”, de a természet törvényei örök törvények. Az ellene vétők bűneiért súlyos árakat kell fizetni… emberéletben, emberi egészségben, ha nem is a mi, de a jövő generációnak mindenképpen.

A fentiek figyelembevételével kérem a Tisztelt Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi hatóságot, hogy

mind a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum építése,

mind a teljes Liget Budapest projekt kapcsán környezeti hatásvizsgálat lefolytatását elrendelni szíveskedjen.

 porfelho_a_kozlekedesi_muzeum_bontasakor.jpg

Új helyre épül a Közlekedési múzeum!!!! a "kivett közpark" és a váratlan események ára

A Városligetben zajló események Örkény tollára valók, a maguk minden szépségével, de Tamási Áron Ábele is leckéket vehetne rafinériából, a szabályok egyedi értelmezéséből. De bármely szekta is tananyagként használhatná azt a kifogástalan kommunikációs gépezetet, amellyel a teljes megadás, közöny, sőt, a környezet ( ország)- pusztítás iránti lelkesedést sikerült kiváltani a főváros (ország) lakosságából.

Folyik a madár-barát cukiság kampány, megjelentek a faátültető gépek, fát ültetnek azok, akiknek a lelkén szárad a főváros minden zöld területének tönkretétele.

A cukiságot, faültetést és átültetést minden létező fórumon olvashatod, láthatod. A mosolygós, öltönyös urak és kosztümben feszítő némberek spanyolfalul szolgálnak, nehogy eljusson hozzád a HÍR!

Mert mi a HÍR, amiről beszélni kellene?

Tudtad-e hogy a Közlekedési múzeum már nem a Városligetbe épül?! Nem a Városligeti körút 11. az építés helye, hanem a

Budapest XIV. kerület, 29732/1 hrsz-ú ingatlan ( Kivett közpark)

Szerinted hány óriásplakát hirdetésen kellene ezt közhírré tenni, hogy a város lakossága felfogja végre:

                                 a Városliget már BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLET!!!!! nem közpark!
Szerinted egy 15 milliós plakát-kampány el tudná ezt intézni? Szerinted megmenekülne akkor a Ligetvédők sokasága attól, hogy atyák imigyén világosítsák fel serdületlen gyereküket: ezek itt akadályozzák a fejlődést?! Na és jaj de jó, hogy végre felújítják a Városligetet?!
Szóval először a Közlekedési múzeum építésével kapcsolatos határozatban jelent meg először hivatalos iraton a "kivett közpark" kifejezés. Azt hiszed megjelent ez valahol a madárbarát cukiság mellett, legalább lábjegyzetként?

NEm! jól emléxel.

Vagy itt a másik, említésre sem méltó esemény: Megnőtt a régi/új közlekedési múzeum területe...úgy 13%-kal.
Olvastad a hírt valahol? vagy láttál / hallottál róla plakátot, TV vagy rádió hírt? Na ugye, hogy nem.

Pedig nem annyira mindegy, hogy 35 ezer négyzetméter a bruttó terület vagy 37...

Természetesen a megnőtt területhez megnőtt büdös düdzsé is jár. Immáron  nem 550 millióért, hanem 750 millió forintnál tartunk...csak a tervezésre! A bolondnak is megéri!

Vegyük szemügyre, hogy milyen nem várt események következtek be:

- senki nem gondolta, hogy a trolivezetékeket  "ki kell váltani", mert a 67 méteres kupolához szükséges daruk nem férnek el alatta. Csoda, hogy most észrevették! Hála nekik érte. ( Eddig biztosan értelmi fogyatékosok tervezték...)

- Senki nem gondolta, hogy a mélygarázshoz vezető lehajtó nyomvonalát meg kell változtatni. Ugyan mindenki tudta, hogy a régi terv éppen merőleges a Városligeti patak folyásirányára, de aki tudta, azt nem engedik a tervezgetés közelébe.

- Senki nem gondolta, hogy a hatalmasra hízott....lassan a KRESZ parkot bekapó építési területen át kell ültetni az összes fát! Nem is kell, értelme sincs, de jól mutat és jól kábítható vele a lakosság! Akkor miért is ne költsünk ilyen biztos kudarcra ítélt megoldásra?. Ezért kellett a politika tudományi doktor zöld biztos a Ligetbe, mert ő a saját életútjával bizonyítja, hogy a mindenki átverése, mosollyal lefegyverzése milyen rendkívül sikeres a Kész átverés és a Valóság show-ban.

- Senki sem gondolta, hogy az Elmű a Közlekedési múzeum épületét szemelte ki arra a célra, hogy benne közcélú trafóházat alakítson ki. Márpedig ha kíván, hát a Mikulás teljesíti a kívánságát. Mivel kiállítási célra úgysem alkalmas a kupolás giccs, hát legyen benne trafóház, meg kilátó.
Ezt tényleg nem láthatta előre senki.

Figyeljétek az újságokat ( kormánypártit és ellenzékit, bulvárt és hírújságot, oknyomozót és népbutítót), hátha rábukkantok valahol.

Akinek sikerül találnia akár egy rövid hírt is ezekről, az ingyen vehet egy mély levegőt a

Budapest XIV kerület 29732/1 hrsz-ú ingatlan (Kivett közpark)-ban!

A bűnös Ligetvédők és a mi példaképeink

Könnyeimet nyelve olvasom, hogy a Ligetvédők miatt a Hungexpo épületeket bontó cégnek + költségei merültek fel. Miután 1 csomag százas papírzsepit eláztattak a könnyeim, észrevettem magamon, hogy én is nagyon fel vagyok háborodva.
Ezek a gazok már korábban odasündörögtek a Dagály letarolásához is, és megháromszorozták az úszó vb épületének költségeit. Ezek a „nem várt” költségek bizonyára meghaladták az épület félkészen elforgatásának díját. De gyanúsak nekem, hogy hasonló vis major duplázta meg a Fradi stadion költségeit, és más kiemelt beruházásokét is.
Az is szörnyű, amit a Városligetben csinálnak! Védik a VÁROSUKAT, annak látványát, a világ örökségét, a világ első tervezett közparkját, a városlakók egyetlen jelentős kikapcsolódási lehetőségét (mellesleg a jogállamot, az alkotmányosságot, az emberi jogokat…) azaz a város becsületét.
Hogy mit kellene csinálniuk ezeknek a fiataloknak?

Szépen, csöndben belesimulni a NER-be! Részt vehetnének a Nemzeti Együttműködés Rendszerében és még jó fizetést is kaphatnának úgy, hogy nem akadályozzák Szegény Töröm-Zúzom Kft-t.

  • Első és kiemelten ajánlott viselkedési lehetőség: a teljes közöny, a semmivel nem törődés, a rezignáció.
    Csöndben rugdoshatnák a kavicsokat, lenyelhetnék a káromkodásukat, amikor ellopják a városuk ékkövét.
    Ölbe tett kézzel kellett volna nézniük, amint száll az azbeszt a zemberek hajlott nyakára, fűre, fára, bokorra. Nem holmi feljelentésekkel akadályozni a bontókat.
    Maradhattak volna otthon a papucsaikban, amikor látták, hogy a munkások védőfelszerelés nélkül dolgoznak balesetveszélyes helyeken. Nyugodtan elfordíthatták volna a fejüket.

Ki nevet a végén-t kellett volna játszaniuk az unoka tesójukkal, amikor elszállították a Közlekedési múzeum gyűjteményét, hiszen mi közük van ahhoz, hogy hova viszik. Szegény Betonkeverőknek meg főhet a fejük, hogy mit találjanak ki a lakosság elaltatására.

Nem állandóan kérdezgetni, adatok kérésével, észrevételekkel hatalmas hivatali kapacitást akadályozni az utólagos engedélygyártásban, és abban, hogy iratmegsemmisítőben iktassák a fellebbezéseket. És mindez igen sok pénzbe kerül!
Jó film ment a TV-ben, amikor kiderült, hogy engedély nélkül, illegálisan szállítják Fótra a veszélyes hulladékot, otthon kellett volna maradniuk.
Keresztrejtvényt kellett volna fejteniük otthon, amikor a Betonkeverők elkezdték vágni a fákat, hogy még zöldebb legyen a Liget. Hiszen a magyar nyelv értelmező szótárában is benne van, hogy a liget= sok beton és néhány díszfa.. ( vagy valami ilyesmi)

Ezzel a felelőtlen magatartással valóban gátolták, hogy a Világörökség védőzónáját, keretét minél hamarabb meg tudják semmisíteni. Esetleg néhány érintett munkás is tovább fog élni, mintha védőfelszerelés nélkül dolgozott volna mindvégig… na de ki akarta, hogy tovább éljenek?

Ha ezek a fiatalok mindenképpen a Ligetben akarják magukat hasznossá tenni, arra is van karrier ajánlat a NER-ben.

  • Kopasz fejjel, fekete munkaruhában, melegben TV-t nézve, gond esetén szabadjára engedett ösztönökkel püfölve a ligetvédőket. Ez ám a karrier! Még a rendőr is nekik gazsulálna!
  • Lehetnének rendőrök is! Ennek a lényege az lenne, hogy egy magán cég saját bizniszét védelmeznék állami pénzből. Nem terhelné a bérköltségük és az autó üzemeltetése a Múzeum negyed büdzséjét!
    Ráadásul ez egy fölöttébb kényelmes foglalatosság. Nem ott kell figyelni, ahol a problémák vannak: a Töröm-Zúzom Kft kijáratainál. Ott nem kell figyelni, mert szállítólevél nélkül, munkavédelmi felszerelés nélkül, ismeretlen helyre szállítani a bontási törmeléket…rendőrök nélkül sokkal jobban lehet.
    Figyelni azt kell, hogy a deszkapalánkra nem firkálnak-e valamit a Ligetvédők, hogy nem csoportosulnak-e sétálást mímelve, nem kukucskálnak-e a palánk lyukain. Kukucskálás esetén erősítést hívni, néha leírni egy-egy kört (szigorúan autóban ülve, kiszállás nélkül!!) ott, ahova behajtani tilos…ez a bónusz a fizetéshez. Télen nyáron járó motorral hűsölni, melegedni…kell ennél több? Ha eksön van, százak rohannak fejvesztve a segítséünkre.
    Kicsit rontja a játékot, hogy belül a biztonsági őröknek semmi dolguk, boldogan nézik a tv-t, mert belül minden ok, ki meg nem látnak. Rendőr tehát azért kell, mert a kopaszok nem látnak át a palánkon.
    Miért nem kell rendőrrel őriztetni más építkezéseket? ( Csak a kiemelt állami beruházásokat!) Azért, mert ahol kerítés van (esetleg fóliával, ami megvéd a kiporzástól), ott a belül ügyeletet tartó biztonsági őr látja azt is, mi történik a kerítésen kívül! Oda tehát nem kell rendőr. Rendőr azért kell, hogy azokat figyelje, akik figyelik és észrevételezik a szabályok megszegését, a környezetszennyezést, jogsértéseket.
    És ez az, amiben igenis bűnösök a Ligetvédők! Az állami szintű jogsértéseket, környezetszennyezést, minden állampolgár köteles békésen tűrni, és nem akadályozni a hatalmasokat ebbeli buzgalmukban.
    Azt is rezignáltan kell tudomásul venniük, ha az ő adójukból dupla őrizetet kell biztosítania városának tönkretevéséhez. És azt is, hogy néha eltörik a csontjukat. Ez a folklór része.

Viselkedési kódexet kell összeállítani a NER-ben felcseperedő ifjúságnak, hogy motorja legyen a NERnek, ne bírálója. Saját hasznára dolgozzon, ne a közzel foglalkozzon!
Néhány javaslat, hogy hogyan viselkedik egy erényes, amibiciózus mai modern NER ifjú.

  • Nem téveszti szem elől a kor sikeres, Gucci táskás, helikopteres, márkás öltönyös középosztálybeli jól fésülteket, és kívül belül igyexik hozzájuk hasonlóvá válni. A Maga, családja, és barátai legnagyobb hasznára.
  • Törekszik minél közelebb kerülni a tűzhöz, hátha jut neki is valami júdáspénz, asztalról lehulló morzsa.
  • Gondolkodás nélkül agyába és lelkébe integrálja az egyetlen igaz, a nemzeti média által közvetített érvelést, szóhasználatot, gondolkodásmódot, és eszét, tehetségét annak szolgálatába állítja, hogy soha ki ne derüljön: a király meztelen.
  • A jó és a rossz között igen egyszerűen különbséget kell tennie: ha a MI vezérünk, megmondó emberünk mondja, csinálja, hirdeti, javasolja, az azonnal a pozitív kategóriába kerül, bármekkora baromságnak is tűnik első látásra. Ha a NEM MI, tehát ŐK mondják, teszik, javasolják, az Pfuj, hazaáruló, liberálbolsi…bármit jelentsen is ez.
  • Fontos erény a rugalmasság! Állandóan résen kell lenni, hiszen ami/aki tegnap jó volt, nem biztos, hogy holnap is jó lesz, holnap után meg pláne! Mindig a napi parancskiosztás van érvényben: kit szeretünk , kit nem, ki ami emberünk ki nem, melyik ország a barátunk,
  • Amennyiben felsőbb kegyurak őt kiemelik az ismeretlenségből és sajtómunkást, vagy PR felelőst csinálnak belőle, azonnal elfelejti, amit a szakmai tisztességről, az objektív tájékoztatásról, a „hallgattassék meg a másik fél is” ósdi elveiről valaha hallott és köteles kenyéradó gazdájának viselt dolgait bulvár-médiai és sárdobálós technikák váltott alkalmazásával elleplezni.
  • A számítástechnikában jártas szerencsések újságok, óriásplakátok, látványtervek video spotok ötletes kombinálásával kötelesek megnyugtató, ámbár hamis információkkal, a tények elhallgatásával biztosítani a köznyugalmat.
  • Ha véletlenül olyasmit lát, ami nem illik a számára kötelezően elfogadott világképbe, köteles a valóságot azonnal hozzáigazítani kenyéradó gazdái világképéhez.
  • Ha véletlenül kinyitná a szemét és hivatali hatalommal való visszaélést, környezetpusztítást, gátlástalan és leplezetlen korrupciót tapasztal, a szemét azonnal becsukja és belesóhajtja a levegőbe: eddig ők loptak, most mi jövünk. B verzió: csak a hazai versenyzőnek biztosítanak előnyt!
  • Erősíteni köteles a lakosságban a tehetetlenség érzését! Csak az a civil szervezet megbízható, aki a kenyéradó gazdájának gazsulál! Mindenki másról eleve feltételezi a csalást. Ha később ártatlannak minősül az illető, az nem baj, mert azt már úgysem írják meg a lapok.
  • Ha véletlenül lenne valamilyen szakmánk, vagy diplománk, mellyel akár társadalmilag hasznos tevékenységet is tudnánk végezni, eszünkbe ne jusson! Nincsenek sem természeti, sem jogi, sem szakmai szabályok, csak párt igazságok vannak, melyeket v égre kell hajtani. A „szakmába” szót belefojtani, hisz egyedül a mi szakértünk, hogy mi szolgálja jobban a közjót. ( Lopott, plagizált diploma, szakdolgozat további 2 dobás a csak hatosokat tartalmazó kockával. Ha igazat adsz a „Nem mi” csoportból bárkinek, 1x kimaradsz a közbeszerzésből. Ha nyilvános vitába keveredsz bárkivel magadra vess.)
  • Igyexik minél előbb levetkőzni morális gátlásait, hogy maga is mielőbb bekerüljön a kiválasztottak körébe, hogy minél több közpénz veszítse el közpénz jellegét.

E szabályok betartása aztán fényes jövőt, anyagi jólétet, államilag finanszírozott luxus prostikat, hatalmat, szükség esetén vak komondort, kastélyokat, rá igazított közbeszerzéseket, birtokokat, magas hivatalokat eredményez a jellemes (NER-es) ifjaknak.

Ezzel elkerülhetik, hogy a NER-nek + költséget okozó Ligetvédőkké váljanak, szüleik büszkék legyenek rájuk, sőt a szülőktől kapott kölcsönökből tovább gyarapíthatják megérdemelt birodalmukat.

Ha „elveket”, „ célokat” dédelgetsz magadban, könnyen a jeges sátorban találod magad, pokróccal takarózol, közadakozásból étkezel, a közvélemény drogos, felforgatónak fog tartani, akkor is, ha a közeledben sem volt drog életedben, akkor is, ha a te ujjadat törték el.

Tessék választani. Pokol, vagy mennyország?

 

süti beállítások módosítása