Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

Ha Budapestnek polgármestere lenne....

2016. december 20. - Garay Klára

Ha Budapestnek polgármestere lenne, még a levegő is tisztább lehetne.

Mert egy polgármester nem attól lesz az, aki, hogy kiírják az ajtaja mellé, és minden létező alkalmat megragad a lakosság kritikus tömegeinek sértegetésére.

Mi lenne a feladata, egy igazi polgármesternek? Nem fogom minden feladatát felsorolni, maradjunk a levegőnél.

  • Gondoskodnia kellene a légszennyezés mérő hálózat működéséről, az adatok közzé tételéről, valamint felhasználhatóvá tenni az érintett lakosság, és a környezetvédelmi hatóság számára (ha lenne ilyen is). Sőt! Nemzetközi egyezményhez csatlakozván, az adatokat a nemzetközi szervezetek felé is továbbítani kell(ene).
    • Mi történik Budapesten? A merőállomások alig szolgáltatnak adatot, sőt! Közülük 2 ma (2016.12.20-án). Ki is van kapcsolva, a Honvéd telep, ami a Városligethez legközelebb van, a szükséges adatok közül egyedül a szálló port mérte, mely egészségi határérték túllépést mutatott. http://www.met.hu/levegokornyezet/varosi_legszennyezettseg/meresi_adatok/osszefoglalo_tablazat/ Kinek jó az, ha nem mérnek a mérőállomások? A polgármesternek, hiszen nem kell népszerűtlen szmogriadókkal riogatni a lakosságot. Aki nem bírja az orvoshoz rohan, nem azt keresi, hogy mitől beteg.
    • Miért érdekes ez számunkra, Ligetvédők számára? Mert a Honvéd telepi mérőállomás (Dózsa György út 53.) közvetlen közelében építik a Múzeumi raktározási központot. ( Vágány utca-Szabolcs utca.) Természetesen úgy, hogy a növényzetet letarolták és a szél szabadon szállítja a port.

Kicsit távolabb ugyanez a helyzet a letarolt Vidámpark területén…majd ha tovább haladunk az uralkodó széliránnyal, láthatjuk a Közlekedési múzeum bontását, por-lekötő locsolás nélkül

img_7501.JPG

img_7502.JPG
…majd elszállítják a sittet, letakarás nélkül.

img_7504.JPG

És mindezt szabad, mert a kiemelt beruházások ugyan kiemelt környezetkárosítást okoznak, mégsem kell kiemelten óvatosan végezni a munkákat, hanem kiemelték minden létező jogszabály alól. Sőt! Rendőri felügyelettel biztosítják, hogy pillanatnyi szünetet se tartsanak a szabálysértésben.
„Természetesen” környezeti hatástanulmányt sem kell végezni, hiszen 40 ezer négyzetméternyi alapterületű épület bontása, építési, üzemeltetése „nem okoz jelentős környezeti hatást”

  • Ha Budapestnek polgármestere lenne, és lennének mérési adatok, nem fordulhatna elő, hogy a maihoz hasonló tragikus légszennyezettségi helyzetben ne rendeljenek el szmogriadót.
    (Minimum a tájékoztatási fokozatot.) Tájékoztatási fokozatot pedig még a mi (titulus szerinti) polgármesterünk is el szokott rendelni = bemondatja a rádióban. Hogy a tájékoztatási fokozat esetében azt is el kellene mondania, milyen lépéseket kell tennünk a levegő minőségének javítása érdekében?.... De ez már magasabb szint annál, amit a mi Tarlósunktól elvárható. Ha lenne a fővárosnak polgármestere, elmondaná, hogy ne egy ilyen enyhe napon fűtsenek fával, azok, akik választhatják a gázfűtést is. Kérhetné a fővárosi intézményeket, hogy mérsékeljék az irodák hőmérsékletét (ott, ahol nyitott ablaknál kell dolgozni, hogy el ne aludjanak a hőségben.) Felhívhatná az intézményekben dolgozó gépkocsivezetőket, mentősöket, BKV sofőröket, taxisokat, rendőröket hogy ne járassák a motort pihenő időben, hiszen a nem haladó autó is szennyezi a levegőt, ha jár a motor.
    Ugyanerre kérhetné tisztelettel azokat a kedves szülőket, akik hosszú percekig várják a gyereküket ugyanígy az iskola előtt, fiatalok, akik várják a nagyit a rendelőnél, vagy a Ligetben a járó motornál melegedő, szmogot néző rendőröket.
  • img_7127.JPG
  • Nem utolsó sorban le kellene állítania az építkezéseket, aszfaltozást, bontásokat, melyek nagy légszennyezéssel járnak. Tehát le kellene állítania a Múzeumi Raktározási Központ építését, a Pannonpark építést, Hungexpo telephely furkálását, a Közlekedési múzeum bontását, és ilyen levegő szennyezettségnél nem lenne szabad elkezdeni a PECSA bontását, hiszen ezzel egy újabb légszennyező forrás fokozza az amúgy is elviselhetetlen szmogot. Az építési törmelék takarás nélküli szállítása, vagy az épület bontása locsolás nélkül … szmogmentes időben is szabálytalan, ekkora szmogban pedig csak különleges gátlástalan csirkefogók vetemednek ilyesmire.
    Meg kellene akadályoznia ezt a polgármesternek az őt megválasztó és elviselő városlakók érdekében.

De miért tenné? Csak nem veszélyezteti a pozícióját azzal, hogy ellentmond?!

Ha érdekelné a város lakossága, nem járult volna hozzá, hogy einstandolják a legszebb területeit, élhetetlenné, sportesemények díszletévé degradálják a Világörökségi és természetvédelmi területeket. Nem járult volna hozzá, hogy a kiemelt beruházások szempontjai előnyt élvezzenek a környezetvédelmi és minden más megfontolással szemben.
Tudná, hogy a „mindenbe belegyező” Pityubácsisággal súlyosan sérti az önkormányzatiság elvét? Hogy ember-, és természetellenes a teljes működése?
De jó is lenne, ha a fővárosnak polgármestere lenne!
Mert ez a mostani polgármesternek látszó tárgy levegőnek néz bennünket. Szó szerint! Tudomást sem vesz a létezésünkről. Mi pedig csak áhítozunk egy normális, tisztét becsülettel ellátó polgármesterre, tiszta levegőre, emberi jogokra, egészséges környezetre.

 porfelho_a_kozlekedesi_muzeum_bontasakor.jpg

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosligetbaratai.blog.hu/api/trackback/id/tr6512064351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása