Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

Dózsa mélygarázs és a talajban mozgó víz

avagy, ami nem látszik, az nincs?

2017. április 30. - Garay Klára

Dózsa mélygarázs Hidrogeológiai EVD

Ahogyan a többi EVD, ez sem előzetes, sem nem teljes Ligetre kiterjedő

Én valódi ELŐZETES Vizsgálatnak a BME 2010-es Mérnökgeológai vizsgálatát tekintem, melyben felhívta az akkor mélygarázst építeni szándékozó főpolgármester figyelmét az igenis létező és komoly aggályokra, vízvisszaduzzadásra a Hermina Ajtósi oldalon és kiszáradásra Dózsa György úton. Pedig akkor még nem volt szó arról, hogy gigantikus épületeket építenek, mélygarázsokkal, terepszint alatti kiállító terekkel, épület alapozással, közműfektetéssel.

Nagyon erősen ajánlottnak gondolom, hogy figyeljenek a főváros által 2015-ben a Vibrocomp által készíttetett Stratégiai Környezeti Vizsgálat megállapításaira is! Holott akkor még nem tudtunk arról, hogy színház is épül a sarkon, de arról sem, hogy a mélygarázs alapozásához használt résfalak - 21 méterre nyúlnak le, egészen a vízzáró rétegig!

Ez a tanulmány rögzíti:

„A – 3 szintes mélygarázs a mélysége miatt a hidrogeológiai viszonyokat várhatóan jelentősen módosítja, megvalósítása egyedi műszaki megoldást követel”

„A modellezési területet ki kellene terjeszteni a szomszédos utcákra is, hogy lehatárolható váljon a beruházás által okozott víz visszaduzzasztás, illetve apadás kiterjedése.” „ Általánosságban megállapítható, hogy minél mélyebb a térszint alatti beépítés, annál nagyobb hatást fejt ki a felszín alatti vizekre. Hatás alatt azt értjük, hogy a tervezett létesítmény egyfajta gátat képez a felszín alatti víz útjában, ami előtt a felszín alatti víz feltorlódik, visszaduzzad, majd új irányt keresve kikerüli a létesítményt”

Miért ignorálják ezeket a vizsgálatokat? A hidrogeológiai változik meg attól, ha másik céget bíznak meg a tanulmány elkészítésével, vagy…. ???? Porhintés ugye!

És itt álljunk meg egy gondolatra!

Milyen létesítményt/ létesítményeket kell kerülgetnie a Városliget felszíne alatti vizeinek? Tudja ezt valaki pontosan? Mert a városligetbe építendő „létesítmények" darabszáma, alapterülete, mélysége, magassága hónapról hónapra változik! Az elmúlt napokban bekerült egy Csontváry múzeum, nem hivatalos közlemények szerint kikerült az üzemeltetési központ, és a Pajtaszínház, mi pedig körmünket rágva figyeljük, mit jelentenek be holnap! ELŐZETES hatásvizsgálat és körültekintő elemzések nélkül?

Ezen változások előtt ugyancsak kellett volna hatásvizsgálatot végezni, de nem tették. Tehát egyszerűen, mint a gyerek a legóját, tologatják ide oda az épületeket, pedig a változó épületek változó hatásokat generálnak.

Jelen vizsgálat pl. sem a biodóm, sem a Vágány utca- Szabolcs utcai építkezés hatására nem figyel, holott arrafelé is folyik a patak! Ha pedig arra számítunk, hogy a víz majd kikerüli az útjába mélyesztett épületek okozta gátakat, nem árt tudnunk, hogy hány gátat kell kikerülnie. És vajon lesz-e még hova kitérnie a beruházás útjából.

De a közvetlen közelben épülő, sokadszorra áttervezendő magyar zeneháza -2 emeletére, és az új nemzeti galéria mélygarázsára egyetlen szót sem veszteget ez az FTV által készített „vizsgálat”, mely a „Kumulatív hatások bemutatása, az EGÉSZ LIGETRE kiterjedő Előzetes Hidrogeológiai Vizsgálat” címet viseli! Megtévesztésül.

Mivel ez egy „hidrogeológiai” vizsgálat, természetesnek tekintjük, hogy nem tér ki arra a rettenetes kárra, amit a Liget idős faállományában fog okozni a talajvíz útjának ilyen jelentős megváltozása!. Miért nem? És máshol sem!

Beszél még ez az irat a tó partjának 50 méteres körzetében történő védelemről. Joggal. És mi a helyzet az azóta szétvert Városligeti tó betonjával és az alatta futó hűtési csőrendszerrel, mint havaria veszélyes területtel? Azt hiszem, hogy ezt a beruházást egyszer majd az emberi felelőtlenség, harácsolás, és törvénytelenség iskolapéldájaként fogják tanítani.

Ez a vizsgálat tehát koncepciós vádirat a városligeti felszín alatti vizek és mozgásuk ellen, azzal a céllal, hogy szabad utat biztosítson a beruházásnak.

Ezért ez a vizsgálat nem vizsgálat. További elemzésére sem időt, sem fáradságot nem érdemes pazarolni.

Ténylegesen független szakértőkkel kell készíttetni egy valós kiindulási és várható adatokkal dolgozó újat!

Bp. 2017. április 30.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosligetbaratai.blog.hu/api/trackback/id/tr9812469087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása