Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

A háromszögről és más hasznos információk a Dózsa mélygarázs háza tájáról

2017. június 07. - Garay Klára

A Felvonulási tér -Damjanich utca- Dvorák sétány (70-es troli) és a 75-79-es troliútvonalának háromszögében van egy pici liget a Ligetben. Él itt vagy 15 fa, köztük a Liget legöregebb nyárfáinak egyike...tölgyek, juharok.A Regnum emlékművel szemközti oldalon.

Éppen csak áthaladunk rajta, nincs itt semmi látnivaló, csak kezdődik a Liget...azok számára, akik a Damjanich felől jönnek.
Különös jelentőségű lett ez a hely! Egyre jobban védik az itteni fákat!
Ez valahogy az embernek azonnal gyanússá tesz egy háromszöget!szallitasi_utvonal.png

A kép alján a Dózsa György út, Szemben jobbra az Ajtósi. Ezen a parányi területen a világ szeme.Miért kell ennyire védeni ezeket a fákat? Na azért, mert ez a mélygarázs építésének kijelölt törmelék lerakó helye! Vagy 30 ezer köbméter beton és a 230mx21 méter x 35 méter mélységű mélygarázs helyének kiásása következtében keletkező ....sokminden "átmeneti raktározására" fog szolgálni!  Természetesen a fák törzsét kalodázni fogják, tehát bajuk semmiképpen nem eshet.

Fotón mutatom, hol is vagyunk!

img_1045.JPG

img_1035.JPG

És hol van a csodálatos nyárfa! ami meghálálta a fiatalító metszést, és pár évvel a tökéletes lekaszabolás után újra teljes pompájában zöldell?

img_1043.JPG

A Dózsa György ( korábbi nevén Aréna úton) és a Rondóban is nyárfák éltek! Jó volt itt nekik, mert közel a talajvíz! Ma ez furcsa nekünk, hogyan is élhet meg ebben a sivatagban ez a gyönyörű, ártéri fa? Hát így! És a talajvíz elterelése milyen hatással lesz az életére? Azt mi, egyszerű halandók nem tudjuk! Azt a magas hivatal tudja: nem lesz hatással védett fákra! ( Mivel egy sem védett, ebben bizonyára nem is méltóztatik tévedni a magas hivatal.)

Az építkezés közben különösen nem lehet bajuk, sőt! Itt ezen a hatalmas területen fogják "elszikkasztani" azt a vizet, amit kiszivattyúznak a mélygarázs munkagödrébőL

Kapnak vizet eleget...még többet is! Hol itt a gond?

Ha megnézed a Pythagoras tétel szerinti C oldalt....láthatod, hogy ott járt eddig a 75-ös és a 79-es troli! Sajnos azonban nem fog tudni erre járni ezentúl! Véletlenül meg kell szüntetni a Városligeti körút ezen szakaszát  mélygarázs le és felhajtó és mélybe kúszó Parlament méretű épületének megközelítése céljából. Felvulási út lesz...csak nem május 1-jén, hanem 2 évig.

És hol jár majd a 75- ős és a 79-es? Az Ajtósin a sarokig tovább haladva közvetlenül kikanyarodik a Dózsa György útra, ott megy tovább a Damjanich útig...majd jobbra be a Ligetbe. ( Tudod, ahol a Regnum, Mariánumot döngölték bele a saját altemplomába! ) Itt ássák már a gödröket a felsővezeték tartó oszlopoknak...és szedik ki a régieket, fektetik a kábelt stb. ( szigorúan védik a fákat...van vagy 2 méter az árok és a fa törzse között :-( )

Ha belenézel a munkagödörbe, szép vörös téglákat látsz! Bizonyára a véletlen műve, hogy a Regnum is abból készült! De félre bú! A fejlődés nem állhat meg!img_1048.JPG

És sem ezeknek a munkálatoknak, sem a közlekedés átszervezésének nincs jelentős környezeti hatása!
Az EVD szerint annak sincs, hogy a Stefániáról hajtanak be a szállító járművek, hogy BELÜL, a Ligetben, a ma Ocskay László út nevű (Városligeti körút szakaszon) haladnak majd a teher-, és munkagépek!

A Zichy Mihály úton sem lesz semmi gond, hiszen mi az az óránként 20 db teherjármű, ami rakományával jön és megy. Nem is sokáig, mert 2021-re készen is lesz.Hihetetlen, hogy mennyire odavannak a turisták attól, hogy a Parlament felépült a Duna parton!

Itt is épül egy...lefelé!

Kérdés?

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosligetbaratai.blog.hu/api/trackback/id/tr3512575751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása