Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

Megzöldül a Felvonulási tér?

vagy végleg elment a józan ész?

2017. október 28. - Garay Klára

Zöldre van a, zöldre van a Felvon'ási tér festve...sétáljunk végig fölötte a mellékelt cuki kis térképpel a kezünkben.

neprajzi_es_mucsarnok_stb_vilagorokseg.JPG

Induljunk a Műcsarnoktól. Az oldalhajósarkától orrba vág bennünket a 26 méter magas fal, amit mi néprajzi kamuzásnak hívunk, mert az épületben nem, csak az alagsorban lesz egy néprajzi kiállító tér. De ezt most feledjük. Csinos kis zöld sakktáblák mutatják, hogy az épület mindkét oldalán szabadtéri fogadótér lesz az érkező csoportok számára. Egy kis kék folt, a "vízarchitektura elem" azaz kis betonteknő, benne vízzel....de lehet, hogy szökőkút lesz. Lehet itt vajon akkora szökőkút, hogy eltakarja ezt a gigantikus építő kockát? Haladjunk! Ne gondolkozzunk, mert az nem vezet sehova.

neprajzi_es_vaskefe_pince.JPGElrepültünk a Damjanich utcáig. Hoppá! Itt nem láthatjuk még a Regnum emlékhelyet! Vajon hol bújik majd meg az a 700 négyzetmétert, amivel rá fogunk emlékezni? Van ott egy kis háromszög...ami gyönyörűen fog zöldellni biztosan 30 év múlva, az építkezés idején azonban a munkagödörből szivattyúzott talajvíz szikkasztója lesz. IGEN! Az a szép hosszú téglalap a Damjanichtól a színházig...az a mélygarázs. Lehajtóval, felhajtóval...ami azt jelenti, hogy ezentúl végre nem 2500 autó fog parkolni a ligetben, hanem800-800... 2-3 órás váltásban, fizetősen.

melygarazs_elhelyezkedese.pngAz ártatlan lelkű VII. kerületiek majd állítólag kedvezményesen parkolhatnak este 6 után....ha lesz helyük...mert a színházakból este 10 körül özönlik ki a kultúrára szomjas tömeg.. Na de ügyesek a környéken lakók biztosan megoldják. Mint ahogyan azt is, hogy a B-vel jelzett épület, a Városligeti színházat télen fűtik, nyáron hűtik, vendéglátástól a szeméthordásig zajos teherszállítókat fog ide vonzani. De lehet, hogy egy kulturális intézményből az orruk alá nyomott szmog sokkal illatosabb és egészségesebb lesz, mint egy büdös pláza! Pedig a város és az itt lakók mennyivel jobban járnának, ha pláza épült volna ide! Akkor ugyanis KÖTELEZŐ lett volna környezeti hatástanulmányt készíteni, mielőtt ide álmodják. Így is kötelező lett volna, de a kultura napjainkban arra való, hogy elhomályosítsa az éleslátásunkat.

az_uj_varosligeti_szinhaz_1.jpg Az Ajtósi és a Dózsa sarki házainak lakói eddig az ablakukból a Ligetet látták az autók fölött....ha ez a rettenet megvalósul, akkor majd a "szecessziós ékszerdoboz" panelházi feeelinggel kiegészített modern torzójának gépészeti berendezéseit látják. A szmogot majd ők szívják el....végülis elöregedett és túlnépesedett a Föld! És nem a muzsika hangjai szűrődnek be hozzájuk, hanem az elszívóké. DE azt tudjuk, hogy "intézményi területen nem kívánatos a lakosság jelenléte"....hát mehetnek ahova akarnak. Az építkezés elkezdődött.

Ugye szerinted sincs jelentős környezeti hatása ennek az építkezésnek?!
Szerintem sem jelentős! Szerintem BRUTÁLIS!

a tervezett lépcsősor is szabálytalan kialakítású...de mertek nagyot álmodni!

A Néprajzi panelház nem az 56-os emlékmű első csücskéig fog érni, hanem a hátsóig!

neprajzi_vaskefe.jpg

Rétvári válaszol

Rétvári válaszol

Azt álmodtam, hogy a Parlamentben ülök és egy képviselő kérdésére Rétvári válaszol! Ez önmagában is nagy szó, na de a válasz őszintesége egészen szokatlan.

Tisztelt Képviselő úr! Kérdését éppen a legjobbkor tette fel! Éppen újabb változást akartunk bejelenteni, és örömömre szolgál, hogy végre, 4 év után 1x az igazat, csakis az igazat mondhatom Önnek!
Készíttettünk parkfejlesztési terveket, melyeket mindenütt népszerűsítünk, hogy a lakosság megmaradjon abban a hitében, hogy szándékunkban áll a Ligetet parkként megújítani! Pedig eszünk ágában sincs! Ha lenne, a letarolt épületek azbeszttel szennyezett területeit parkosítanánk és a megígért fejlesztéseket ott valósítanánk meg. Képzelje el, milyen lenne a Hungexpo telephelyen sportpályákat, futókört, kutyafuttatót építhetnénk. Tényleg nőne a zöld felület, tényleg park maradna! Na de akkor hová lennének az ÁLMAINK!?

img_5287.JPG
Ehelyett mi az Állatkórház/ Főkert szeméttelep elbontása után építünk kutya játszóteret a Hermina út mellé! Igen, képviselő úr, fél éve oda még Üzemeltetési központot terveztünk, de terveink gyorsabban változnak a változékony Holdnál. Így most oda kutya játszóteret terveztünk! Természetesen a volt Hungexpo/FŐKERT/Állatkórház maradvány épületeket majd ugyanúgy nem bontjuk, mint a többi épületet, hanem eldózeroljuk. Így biztosabban szóródik szét a benne lévő azbeszt és gyorsabb, olcsóbb megoldás! Ugye milyen ötletesek vagyunk! Nem vacakolunk veszélyes hulladékokkal! Élni is veszélyes! Gondolkodjunk pozitívan!.

Tudjuk, hogy a hely maga erre alkalmatlan, de nem érdekel bennünket, hogy az egyik végében a Vakok egyik intézménye, a másikban az Albert Schweitzer Szeretetotthon idős lakói hallgatják majd hajnaltól késő estig a szórakozó, marakodó kutyákat és gazdáikat.

img_5293.JPG Azért építünk előzetes hatásvizsgálat nélkül, hogy semmire ne kelljen tekintettel lennünk. Az idősekre, a betegekre, a kutyásokra, SENKIRE! Érti képviselő úr! Milliók egy miatt! Mindig is így volt a történelemben! Mert ha a Kós Károly sétányt lezárjuk, a Hermina fogja elnyelni az M3-ról lezúduló forgalmat. A kutyások és ebeik a hatalmas zajban, szmogban tölthetik vidám perceiket, ahelyett, hogy szokásuk szerint mindannyian a város zajától elhúzódva, a Liget belsejében töltenék a szabadidejüket. A Liget belsejében nem lesznek kívánatosak a kutyák….kirakjuk tehát őket a szélekre. Forgalom van? Na és? Zaj van? Igen! Szmog van? Igen, és akkor mi van? Minket nem zavar. Valahogy csak meg kell tizedelni a kutyásokat. Nehogy má’ a nyúl vigye a puskát! Nehogy má’ szabadon kutyázhassanak az épületeink között!!

Tudja Képviselő úr, építünk ám sportpályákat is a környék iskolásainak! 200 méteres futópályát! Ami éppen 200 méterrel hosszabb, mint a jelenlegi futópálya, de kamaszok sportolására nevetségesen kicsi. Előbb kell ezeket a jó cselekedeteket megtennünk, mint ahogy elkezdenénk építeni a mélygarázsokat, múzeumokat, színházakat. Az új épületekkel ugyanis sokkal több sportolásra alkalmas területet pusztítunk el, mint amennyit építünk.

img_5290.JPGMegszűnnek a PECSA mögötti tengo-, foci, tenisz-, és gördeszka pályák…adnunk kell valamit, hogy tovább tolhassuk a gondoskodó Ingatlanfejlesztő dumát!

Nekik is a széleken a helyük, az épületeknek kellenek a belső területek! Nemzeti galéria, Zeneház...ezek a LIGET lét elengedhetetlen kellékei! hihihi---hahahahaha.
Nőne is a zöld felület, ha az elbontott épületek helyére sportolási funkciókat, fákat, bokrokat telepítenénk, de akkor mi lenne a nagyon merész NAGY álmunkkal, a Liget elpusztításával!?
Ezért a sportfunkciókat az ép, egészséges és barátságosan tágas Liget-részre, a Vakok kertje és az Olof Palme sétány közé helyezzük el.

img_5299.JPGRengeteg fát kivágunk, rengetegnek elvagdossuk a gyökerét és magától elpusztul. De változatlanul bevetjük a „nulla túlélési eséllyel átültetjük az idős fákat” című színdarabot is, hiszen van nekünk nagy zöld rendezőnk, aki a legjobban tudja, mivel lehet hülyíteni a lakosságot! Ő világbajnok ebben a sportágban! Majd ültetünk néhány selejtes fát is, és a lakosság hívő része ettől mindjárt le is nyugszik! Még lejjebb, mint ahova eddig leszedáltuk őket a nemzeti nagyság (illúziójának) visszarendezésével.

img_5303.JPG
Hogy itt óriási a zaj? Igen…de még milyen lesz, ha az Ajtósin dübörög a szállítás a Felvonulási téri épületekhez! És el kell hordani onnan több száz köbméter földet, hogy a 15-20 méteres mélységbe lejussanak! 15 lépésre lesz a mindennapos testnevelés attól a helytől, ahol a szállítás forgalma a Stefániáról bemegy az Ocskay útra. És? Itt halad majd a szállítás a Palme házhoz is. Aki nem bírja a városi szmogban testnevelést, az ne akarjon érettségizni! Itt még mindig jobb helyen lesznek, mint az összeomló félben lévő szomszédos iskolákban, ahol bármikor rájuk szakadhat a plafon!!

img_5312.JPG

Itt csak jó előre kivagdostuk az összes cserjét, hogy jól lássák, hallják, szagolják a 2x3 sávos út forgalmát! Nem az iskolának, az életnek tanítunk!

Nem kell annyit nyafogniuk a mai fiataloknak! Nekik is áldozatot kell hozniuk a mi nagy álmunkért!
Mi az életre neveljük az ifjúságot! Ez, ilyen lesz az életük! Időben meg kell tanulniuk, hogy NEM SZÁMÍTANAK!

Tudja Képviselő úr! Mi csak úgy kedvünkre építgetünk ezt-azt, ide-oda. Például a Feszl pavilonok! Valóban ráfért a területre a rendezés, de mi a fenének kellettek oda orientalista pavilonok?

img_5285.JPGHogy szék, és üdítős rekesz tárolónak használjuk…és a gagyi-árusítással újra leamortizáljuk?

img_5282.JPG

img_5281.JPG

Na, látja Képviselő úr! Azt csinálunk, amit akarunk! De mert Ön kitartóan kérdezget bennünket, tartoztam Önnek ezzel az őszinteséggel!

Ezen a ponton felriadtam! Gyorsan le kell jegyeznem, hogy megoszthassam az olvasókkal.
Amikor belerúgtam az ágy lábába, fel is ébredtem.
És emlékszem: ezt a videót néztem meg elalvás előtt:

https://www.youtube.com/watch?v=TTca2fas-ro

Talán ez ülte meg a gyomromat! Pedig örülhettem volna, hiszen volt idő, amikor Zugló országgyűlési képviselője szót sem kapott a kulturális bizottság ülésén!

Fejlődik a jogállam :-(!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása