Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Ugye örülsz?

avagy a tévedések bohózata

2017. május 19. - Garay Klára

Ugye örülsz!?

Kérdezik sokan, most, hogy kiderült, 2 Közlekedési múzeum lesz, de nem lesz földalatti bunker.

Ritkán fordul elő velem, hogy öröm újongásban törjek ki….így hát ez az „örömhír” sem tudott a felhőtlen boldogság állapotába röpíteni. De az országos eufória jegyében nem illik kimondani.

Igy örülök én, hiszen igazán tudok örülni a mások örömének! Nézzük, hogy kinek van oka örülni.

 • Vannak hivatásos örvendők:
  - baánászló, a nemzet múzeumigazgatója egyformán örül annak, ha épül egy színház a Ligetbe, meg ha nem. Ha rekonstruálják a Közlekedési múzeumot, vagy ha másikat építenek helyette. Évek óta csodálom e változó világban állandósult örömét. Minden oka meg is van erre! E változó világban egyetlen dolog biztos: az ő pozíciója. Igaza van, hiszen egy 10 fős KFT-ből ilyen projektmenedzsert 3 hónap után kirúgtak volna.
 • Vagy ott van a nemzet Dávidja. Ő büszke és boldog, amikor elkészíti „ koncepcióját”, a föld alatti kiállító térre, de ünnepli magát, és a jól végzett munka öröme terül szét az arcán, amikor 2 múzeum lesz. Hiszen egy XIX. századi csicsás toronynál semmi nem alkalmasabb napjaink közlekedési innovációinak bemutatására. ( Na és az a Pezsgő terasz se semmi 60 méter magasban. Csak az alagsori kiállító térről kell lemondania… nehéz a vezérigazgatók élete.) De ha két múzeum lesz, az is az ő sikere. Ha eléri, hogy ne csak a villamosok fonódjanak, hanem a múzeumok is, az is boldogság.
 • Természetesen örülnek a változó, egyre növekvő tervek készítői! Joggal: majd újabb terveket kell csinálniuk, újabb megrendelés jön. Kell a cipő a gyereknek. Na és a Suzukinál kényelmesebb autó az Audi.
 • Örülhet az a kisasszony, aki a kiemelt beruházásokra és kiemelt környezetpusztításra engedélyt ad….Most majd újabb engedélyeket adhat ki, és fizetése biztosítva van mindaddig, amíg a jogállam helyre nem áll... Legföljebb kicsit gyakrabban hány, ha tükörbe néz.
 • Örülhet a Nagy Zöld kormánybiztos! Lám az ő Biodómja sem épül fel, mert pár tízmilliárddal nagyobbat álmodott, mint ameddig a takaró ér, de arról nem beszél senki. A palánk mögött azt épít, amit akar. Álmai még a Vidámpark területét is bőven meghaladták, de nem baj, majd ráigazítjuk a törvényt. Mi oka lenne búslakodásra?
 • Örülhet a Környezetvédelmi hatóság! Hiszen csak a lakosságot kell vegzálnia tyúkperekkel! Ők, mint hatóságból lett kormányhivatalnokok „parancsot teljesítenek”, ők nem felelősek a döntéseikért. Kiemelt beruházás, kiemelt kár. Na és?
 • Örülhetnek azok a „szakértők”, akik kimutatták, hogy nincs jelentős környezeti hatása ennek a félbolond ötletnek. Nem kell felelősséget vállalniuk…és majd ők szakértik az új helyszíneket is. És mindennel meg lesznek elégedve, mert ahol a múzeum, a beton, ott a hatalom, ott a dicsőség. Minél több változás, annál több megrendelés.
 • Határtalan boldogság költözik a „projekt-iroda” dolgozóinak szívébe! 2017. 05. 10-én leesett a tantusz és maguk jöttek rá arra, amit 5 éve minden szakértő, minden építész és tájépítész, szomszéd és Városvédő harsog: 1. a helyszín alkalmatlan. 2. az épület hasznos alapterülete kicsi.
  • pedig csak a vak nem látja, hogy 5 éve folyik ki a kezükből a GDP jelentős része, és még használható tervek sincsenek. A „tervek” a nép ópiuma, és semmi közük ahhoz, amit a terv fogalom tartalmazott a nyelvújítás előtt.
  • Nincs felelősségre vonás, hogy a kiállító tér szükségletet csak a múzeum lebontása után kezdik el felmérni. ( Amikor már a raktározási központ félkész állapotban van, hiszen raktárat is lehet anélkül építeni, hogy tudnánk, mit és mennyit fogunk raktározni!)
  • Ők még arról is gondoskodtak, hogy a nemzetközi „ Ki tud több betont önteni a városaiba” nevű vetélkedőn elindítsák a minden elemében hamis „projektet”….majd egy héttel a verseny után minden részletében megváltoztassák.
  • kozlek_pantlika_felol.jpg
  • Felfedezték és napi gyakorlattá tették az „unortodox projekt menedzsmentet”. Melynek sem tartalmi, sem térbeli, sem időbeli, sem anyagi keretei nincsenek. ( a cikk 2013-as)
 • Örülhetnek a fővárosi képviselők, akik megszavazták a Városligeti építési szabályzatot, hogy a lakosság nem vonult ezrével az utcára, hogy tiltakozzon az ellen, ahogy tönkreteszik a városát! Hiszen jól mérték fel a helyzetet: nem csak a 15 évesek buknának el a PISA testen. Sokan csak a tőmondatokat értik meg („Megújul a Városliget!”). Továbbra sem kell engedni szóhoz jutni az ellenzőket!
 • Örülhet a kormány, hogy egy ilyen bejelentés örömet okoz a lakosság széles rétegeinek, mert azt hiszi, kapott valamit a Mikulástól. Jogállamról, önkormányzatiság elvéről nem hallott egész életében, ezért boldog és jól érzi, hogy einstandolták 200 éves közparkját. És az elveszítette közpark és fővárosi tulajdon jellegét. Döntsön csak róla a kormány! Mi úgyse tudnánk róla dönteni.  
 • Mit szóljon az a cég, amelyik szomszédsági jogon évi 38 millióért szervezi az óriás plakátokon és újságok hirdetéseiben, prospektusokban a lakosság megtévesztését. Persze, hogy boldog! Ő is kap újabb megrendelést, és most majd amellett kampányolhat, hogy nincs is jobb a 2 Közlekedési múzeumnál! És ahogyan eddig boldog volt, hogy a föld alatt lesz múzeum, egy pillanat alatt átállítják a váltót az agyakban, és a rozsdazóna beépítésének fogunk örülni.

És végül boldog lehet minden fent felsorolt amorális szereplő, mert szabadlábon védekezhet, mosolyoghat, nyilatkozhat, senki és semmi nem akadályozza meg őket az ámokfutásban. Ők fújják a passzát szelet.

És az elszabadult hajóágyú csak forog és forog, és lövöldöz……….. és olvasatlanul röpülnek ki az állami ablakon a milliárdok, hogy azután magánzsebekben landoljanak. Mert pénz nem vész el, csak zsebet cserél..

Persze, hogy örülök.

 1. május 19. Budapest, Magyarország, Föld nevű bolygó a Tejútrendszerben.

 A Városligeti tó szétverésének végső stádiumában, a Ligetvédők elleni rendőri brutalitásnak 1. évfordulója alkalmából.

Közműfektetés vagy fasor rekonstrukció?

Dózsa György úti képeskönyv

img_0012.JPGA Dózsa György út VII. kerületi oldalán SEM történik közműfektetés. Csak véletlenül kell éppen most a Közlekedés elektromos ellátását átalakítani. Gyöngysorszerűen lyukakat ástak ( kellő számú fa-gyökér elszaggatásával.) és néhány nyomorult Gingko fácskával... amit a mi hős faültető tarlós-zöld Istvánnak köszönünk. A régi, már használt japán akácok jó részéből már köcsögfát csináltak és ne legyen kétségünk afelől, hogy nagyon meg is betegszenek. És már most úgy kell rájuk tekinteni, mint potenciális gyilkosokra, hiszen bármikor ránk dőlhetnek...és akkor végünk.

img_0015.JPGEzeket a kábeleket is csak azért fektetik a föld alá, mert véletlenül volt pár száz méter kábel a raktáron. Azt fel kell használni. NEM, ez NEM a Liget beépítésének első lépése! Ez előrelátás! Hiszen bármikor baj lehet a régi vezetékekkel, jobb ha újak lesznek a földben.

img_0009.JPGA vezeték fektetés 6 méterre van a fák gyökerétől! Vagy a te centimétered nem ezt mutatja?! Az a te bajod!

Ja! És miért kell azt mondani, hogy ez még nem az építkezés? Hát kérem szépen, csak azért, mert Az Előzetes Vizsgálati Dokumentációt az építkezés megkezdése ELŐTT kell elkészíteni. Így aztán törvénytelen mind az építkezés megkezdése, mind az Előzetesnek hazudott vizsgálati dokumentáció! Na de azt már régen tudjuk, hogy megszűnt a jogállam.

img_0018.JPGMár bent jár a vezetékfektetés a Ligetben.

img_0010.JPGAz a pár száz cserje, amit kiszaggattak a földből...ugyan már...jut is marad is.

Jelentős környezeti hatás nincs!

Vagy?! Józan ész és jogállam nincs?

 

Az építkezés még nem kezdődött el!

legföljebb néhány változás van a Liget környékén

Híreket mondok. Levelet hozott a pósta...azaz be kellett mennem érte. az én nagy szerelmem, az Ingatlanfejlesztő írt nekem. Hatalmas pakkra számítottam, hiszen legutóbb, kb 3 hete azt írták, hogy olyan sok adatot kértem, hogy nem tudják a határidőn belül elkészíteni. Örültem, hogy mégis sikerült szegény agyon- adatigényelt dolgozóknak megtalálniuk a 4 kérdésemre a választ.

Ehhez képest jött egy sovány boríték.
Rosszat sejtek!

1. A szomszédos házak állapotfelmérését a munkálatok megkezdése előtt fogják elvégezni. ez azt jelenti, hogy nekem rémlátomásaim vannak április 18 óta? Azóta dúlják az Ajtósi - Dózsa sarkát, hajnaltól késő estig...ma is este 8-kor fotóztam a dolgozókat. Akkor most én látok rosszul vagy a ZRT hazudik?

2. Kértem az előzetes vizsgálati dokumentációt, a TELJES beruházásra vonatkozóan. Ezt nem tudják küldeni, mert a Közigazgatási hatóság az adatgazda. ( Ez az a dokumentum ( 400 oldal), aminek véleményezését egy hétig írtam...és a napokban be is küldjük.)

3.Tudatják velem, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti park szakmai hozzájárulását és állásfoglalását a közig hatóság fogja megkérni. Rég megtették és nem tartják be egyetlen mondatukat sem. ( Lásd Denevér élőhely pusztítás)

4. A Légszennyezettségi felmérés adatai az EVD-ben vannak, így azt ők nem tudják megküldeni. Ha nem lenne figyelő társunk, mi sem tudnánk róla, hogy bekamuztak egy "vizsgálatot"...

Ha nem vagyok elégedett a válasszal, forduljak bírósághoz.

Az adatigénylést március 19-én küldtem el.

Eközben a Ligetben?

Már nem csak a nagy rendezvények alatt parkolhatnak a bennfentesek a Liget belső részé! Ezek szépen bent állnak az Ajtósi és a Városligeti körút között...ahol a tegnapi video is készült. ( a rendőrök őrzik a Közlekedési palánk kerítését és a Ligetvédő tábort stírölik távolról.)img_0023.JPGA Stefánia út a Városligetben régen elveszítette Stefánia jellegét és Olof Palme névre hallgat. a balra belőle nyíló hársaktól övezett Városligeti körút elveszítette Városligeti körút jellegét és Ocskay László útra hallgat. Már nem sokáig, mert Mélygarázs lehajtó lesz az új funkciója...

A hársfasor már a fa-népszámláláskor elveszítette fasor jellegét....az pusztulhat hát.

Hogy az út szabaddá váljon mind a mélygarázs építéshez, mind a majdani lehajtóhoz, máris elkezdték a szelektív kukák előtt az útszegély elbontását. Itt szokott a sok kerékpáros behajtani a Stefániáról a Ligetbe. Majd elmegy tőle a kedvük.

img_0026.JPG

Itt fogják elszállítani azt a sok földet, amit kiásnak a 230 méter hosszú, 21 méter mély munkagödörből. és majd itt hajthatnak le az Ajtósiról az autók a mélygarázsba, amikor is színházba van kedvük menni.

Az Ajtósin a még el nem kezdődött munkálatok őrült zaját hallhattátok már,  Na de még nem mutattam be nektek ezeket a szép kék csöveket, melyeket véletlenül le kell tenniük a mélybe. Nem tudom mi ez és mihez kell, de a Liget beépítésének munkálatai még nem kezdődtek el...ezért nincs állapot felmérés.

img_0022.JPG

na és a régi vezetékeket is fel kell szedni...

Ez a jelentéktelen gépesítettségű felvonulás SEM a z építkezés megkezdését jelzi...csak véletlenül itt rakták le a lakókonténereket.

img_0017.JPG

és a Dózsa György útról kiszaggatott cserjék csak délutáni pihenő idejüket töltik....és semmilyen hatással nincs a környék levegő minőségére.

Nem fér több ebbe a posztba, így megállunk a Dózsa György Ajtósi sarkon.Folyt. köv.