Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

A Rondó pusztulása - III. felvonás

2018. január 02. - Garay Klára

 A Rondó / a Városliget élete, a háború után csak rövid ideig szólt a békés építő munkáról. Néhány év múlva soha nem látott pusztítás kezdődött.

Hogy miért volt 1949. december 21-én Sztálin 70. születésnapja, azt hagyjuk a történészekre. (1878. december 6-án született). Ahogyan azt, is, hogy a  "Béketábor"-nak miért volt kötelessége megünnepelni a jeles napot. Száz szónak is egy a vége: Rákosi Mátyás egy méltó emlékmű felállítását kezdeményezte.
Ha ő kezdeményezte a fővárosi képviselő testület sietett is határozatba foglalni: "

„ 1. Budapest legszebb útját, az Andrássy utat Joszif Visszarionovics Sztálin generalisszimuszról, az egész haladó és békére törekvő emberiség lángeszű vezéréről Sztálin útnak nevezi el;

2. Sztálin generalisszimuszról művészi kivitelben és méretben méltó emlékművet készíttet és állíttat fel a főváros erre legméltóbb és legalkalmasabb helyén, a határozati javaslat elfogadásától számított egy esztendőn belül;

3. Budapest erre alkalmas és méltó helyén felállítja annak a szobornak a másolatát, melynek eredetijét a magyar nép hálája jeléül ajándékozta Sztálin generalisszimusznak születésnapjára”

A méltó emlékmű eredetileg 5 méter magas lett volna, a rá fordítandó összeg 350 ezer Ft.
Mire befejezték az ára 27 szeresére emelkedett: 9,5 millió forintra.

A szobor is megnőtt: 8 méteres érc kolosszus lett. ( Sztálin= acél ember! Nem volt már jó a Dzsugasvili név egy ilyen nagy embernek! Születésnapnak is jobb volt a téli napforduló!)
És a szobor alá nőtt egy 9,3 m magas talapzat.

1953-at írtunk mire a talapzat domborművei is elkészültek. Pár hónapra rá meghal a Generalisszimus! De még nem tartunk ott.
Egy ekkora szobrot csak messziről lehet jól látni. Előtte is fel kellett vonulni a boldog tömegnek. Lett tehát szobor a Városliget bejáratánál, a Rondóban. És lett hozzá hatalmas Felvonulási ( Sztálin) tér,  a Városliget teljes Dózsa György úti oldalán. Így leszabtak a Városliget területéből egy 75 méter széles sávot. Ennek végében állt a nagy Sztálin! Nem a Rondó fái fogadták a Városligeti fasor felől érkezőket, hanem Sztálin! Hangyának érezhette magát a kis ember.

.A Felvonulási tér kialakításához 60 ezer m2 kockakövet, 48 ezer négyzetméter ( fél méter vastag) betont és 10 ezer négyzetméteraszfaltot használtak. )A Városliget történelmi határát őrzi a Dózsa György útat a parkolótól elválasztó fasor. Ma még. Ráday Mihály javaslata nyomán.)

 

 

1956 után a népnyelvben csak Csizma tér volt a neve

 Sztálin nélkül is jó volt a talapzat ................tribünnek.

A felvonulásoknak is vége szakadt egyszer, és a 2006-ban uralkodó kormány lehetővé tette az 56-os szövetségnek, hogy Sztálin helyén emlékművet állítson.

Megtette. Az ár a Rondó még mélyebb megsebzése volt.  Kellett a hely a nép által csak Vaskefének titulált emlékműnek. Valóban kifejezi, ahogy a rozsdás, egyszerű tömeg megacélosodva felszedi az utcaköveket. De rendkívül barátságtalan arcát mutatja a város felé, melynek lakóit befogadni hivatott. Rondóról már nem is beszélt senki, hiszen akkor is cél volt a múlt kitörlése az emberek emlékezetéből.

Ez a fotó hajszál pontosan jelzi, hol a Dózsa György út széle, és mekkora rombolást vitt véghez a Sztálin/ Csizma/ Felvonulási/ 56-osok tere!
Volt itt valaha Lenin szobor, Van Időkerék ( 2004), Fegyverbe szobor, majd a spirál alakú Regnum emlékhely. Minden, csak Liget nem. Minden, csak Rondó nem!

Ki emlékszik már arra, hogy valaha a Ligetet természetközeli élménynek hozták létre!?

Itt évtizedek óta a hatalom reprezentálja...mit is? A természet leigázását? Ideológiájának felsőbb rendűségét? Vagy csak azt, hogy az adott kor embere milyen jól bánik a láncfűrésszel? A betonkeverővel? Mekkora teljesítményre képes a hódolók manipulálásában?

Így lett a Rondóból félkör.

Az egyre laposabb U alakúvá vált Rondó fái között már a padok elhelyezése sem követte a Rondó vonalát, csak a 2 szélén élő 8-8 fáig!

A nem avatott szem számára elveszett „Rondó” jellege.

A platán és a tölgyfa sorok között nem vezetett sétány, így azt a részt benőtték a gyomfák.
Így esett meg az a szégyen, hogy amikor 2015-ben „fakataszter” készült, a kertészeti szakemberek nem vették észre, hogy ott 3 fasor van! Máig nem fasor a még élő és jó egészségnek örvendő 96 fa!
  ( közöttük a színes padokkal)!

Az összeesküvés elméletek kedvelői szerint nem tudatlanságról van szó! Sokkal inkább tudatos megtévesztésről.Titkolva, hogy Világörökség területén elpusztítják a Városliget legelső terveiben is szereplő, a városkép meghatározó elemét jelentő fasort. A RONDÓT!

Ma már palánk "védi" a platánsor és a tölgysor 4-4 fáját! Vajon az elkerített, építési területen élők vannak nagyobb biztonságban, vagy a kívül rekedtek?

img_7110.JPG

img_7111_1.JPG

Talán a gyanakvóknak van igazuk! 96 fát nem észrevenni....csak leírni a nevüket egymás alá....40x?!

 Több, 100 éves fa is elő van készítve átültetésre! Ami a fának gyökerestől történő kivágása....csak drágább, mint a láncfűrészes azonnali megoldás!

80-100 éve élnek itt a ma látható fák! Adnak árnyékot, párásítják a levegőt, elviselhetővé teszik a környék lakosságának életét az év 365 napján. És ők nem védettek!? Akkor mi az?

Megőrzendő emlék az alig 20 éves 56-os emlékmű, de nem az a 200 éves Rondó!

Valóban nincs határa az emberi kapzsiságnak és butaságnak?

A bejegyzés trackback címe:

https://varosligetbaratai.blog.hu/api/trackback/id/tr613537839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása