Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

A Rondó pusztulása - III. felvonás

2018. január 02. - Garay Klára

 A Rondó / a Városliget élete, a háború után csak rövid ideig szólt a békés építő munkáról. Néhány év múlva soha nem látott pusztítás kezdődött.

Hogy miért volt 1949. december 21-én Sztálin 70. születésnapja, azt hagyjuk a történészekre. (1878. december 6-án született). Ahogyan azt, is, hogy a  "Béketábor"-nak miért volt kötelessége megünnepelni a jeles napot. Száz szónak is egy a vége: Rákosi Mátyás egy méltó emlékmű felállítását kezdeményezte.
Ha ő kezdeményezte a fővárosi képviselő testület sietett is határozatba foglalni: "

„ 1. Budapest legszebb útját, az Andrássy utat Joszif Visszarionovics Sztálin generalisszimuszról, az egész haladó és békére törekvő emberiség lángeszű vezéréről Sztálin útnak nevezi el;

2. Sztálin generalisszimuszról művészi kivitelben és méretben méltó emlékművet készíttet és állíttat fel a főváros erre legméltóbb és legalkalmasabb helyén, a határozati javaslat elfogadásától számított egy esztendőn belül;

3. Budapest erre alkalmas és méltó helyén felállítja annak a szobornak a másolatát, melynek eredetijét a magyar nép hálája jeléül ajándékozta Sztálin generalisszimusznak születésnapjára”

A méltó emlékmű eredetileg 5 méter magas lett volna, a rá fordítandó összeg 350 ezer Ft.
Mire befejezték az ára 27 szeresére emelkedett: 9,5 millió forintra.

A szobor is megnőtt: 8 méteres érc kolosszus lett. ( Sztálin= acél ember! Nem volt már jó a Dzsugasvili név egy ilyen nagy embernek! Születésnapnak is jobb volt a téli napforduló!)
És a szobor alá nőtt egy 9,3 m magas talapzat.

1953-at írtunk mire a talapzat domborművei is elkészültek. Pár hónapra rá meghal a Generalisszimus! De még nem tartunk ott.
Egy ekkora szobrot csak messziről lehet jól látni. Előtte is fel kellett vonulni a boldog tömegnek. Lett tehát szobor a Városliget bejáratánál, a Rondóban. És lett hozzá hatalmas Felvonulási ( Sztálin) tér,  a Városliget teljes Dózsa György úti oldalán. Így leszabtak a Városliget területéből egy 75 méter széles sávot. Ennek végében állt a nagy Sztálin! Nem a Rondó fái fogadták a Városligeti fasor felől érkezőket, hanem Sztálin! Hangyának érezhette magát a kis ember.

.A Felvonulási tér kialakításához 60 ezer m2 kockakövet, 48 ezer négyzetméter ( fél méter vastag) betont és 10 ezer négyzetméteraszfaltot használtak. )A Városliget történelmi határát őrzi a Dózsa György útat a parkolótól elválasztó fasor. Ma még. Ráday Mihály javaslata nyomán.)

 

 

1956 után a népnyelvben csak Csizma tér volt a neve

 Sztálin nélkül is jó volt a talapzat ................tribünnek.

A felvonulásoknak is vége szakadt egyszer, és a 2006-ban uralkodó kormány lehetővé tette az 56-os szövetségnek, hogy Sztálin helyén emlékművet állítson.

Megtette. Az ár a Rondó még mélyebb megsebzése volt.  Kellett a hely a nép által csak Vaskefének titulált emlékműnek. Valóban kifejezi, ahogy a rozsdás, egyszerű tömeg megacélosodva felszedi az utcaköveket. De rendkívül barátságtalan arcát mutatja a város felé, melynek lakóit befogadni hivatott. Rondóról már nem is beszélt senki, hiszen akkor is cél volt a múlt kitörlése az emberek emlékezetéből.

Ez a fotó hajszál pontosan jelzi, hol a Dózsa György út széle, és mekkora rombolást vitt véghez a Sztálin/ Csizma/ Felvonulási/ 56-osok tere!
Volt itt valaha Lenin szobor, Van Időkerék ( 2004), Fegyverbe szobor, majd a spirál alakú Regnum emlékhely. Minden, csak Liget nem. Minden, csak Rondó nem!

Ki emlékszik már arra, hogy valaha a Ligetet természetközeli élménynek hozták létre!?

Itt évtizedek óta a hatalom reprezentálja...mit is? A természet leigázását? Ideológiájának felsőbb rendűségét? Vagy csak azt, hogy az adott kor embere milyen jól bánik a láncfűrésszel? A betonkeverővel? Mekkora teljesítményre képes a hódolók manipulálásában?

Így lett a Rondóból félkör.

Az egyre laposabb U alakúvá vált Rondó fái között már a padok elhelyezése sem követte a Rondó vonalát, csak a 2 szélén élő 8-8 fáig!

A nem avatott szem számára elveszett „Rondó” jellege.

A platán és a tölgyfa sorok között nem vezetett sétány, így azt a részt benőtték a gyomfák.
Így esett meg az a szégyen, hogy amikor 2015-ben „fakataszter” készült, a kertészeti szakemberek nem vették észre, hogy ott 3 fasor van! Máig nem fasor a még élő és jó egészségnek örvendő 96 fa!
  ( közöttük a színes padokkal)!

Az összeesküvés elméletek kedvelői szerint nem tudatlanságról van szó! Sokkal inkább tudatos megtévesztésről.Titkolva, hogy Világörökség területén elpusztítják a Városliget legelső terveiben is szereplő, a városkép meghatározó elemét jelentő fasort. A RONDÓT!

Ma már palánk "védi" a platánsor és a tölgysor 4-4 fáját! Vajon az elkerített, építési területen élők vannak nagyobb biztonságban, vagy a kívül rekedtek?

img_7110.JPG

img_7111_1.JPG

Talán a gyanakvóknak van igazuk! 96 fát nem észrevenni....csak leírni a nevüket egymás alá....40x?!

 Több, 100 éves fa is elő van készítve átültetésre! Ami a fának gyökerestől történő kivágása....csak drágább, mint a láncfűrészes azonnali megoldás!

80-100 éve élnek itt a ma látható fák! Adnak árnyékot, párásítják a levegőt, elviselhetővé teszik a környék lakosságának életét az év 365 napján. És ők nem védettek!? Akkor mi az?

Megőrzendő emlék az alig 20 éves 56-os emlékmű, de nem az a 200 éves Rondó!

Valóban nincs határa az emberi kapzsiságnak és butaságnak?

A bejegyzés trackback címe:

http://varosligetbaratai.blog.hu/api/trackback/id/tr8313537839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halaloszto 2018.01.03. 00:06:28

nem lett volna rossz az elején elárulni mi a franc is ez a címadó izé.

morph on deer 2018.01.03. 00:15:29

“Hogy miért volt 1949. december 21-én Sztálin 70. születésnapja, azt hagyjuk a történészekre. (1878. december 6-án született).“

Ez azért annyira nem bonyolult:

“Jelenleg az Ortodox Egyházban két féle naptár is használatos: a julián naptár (ónaptár) és a javított julián naptár (újnaptár). 1923-ig minden helyi ortodox egyházban az ónaptárt használták, amely a Gergely-naptárhoz képest 13 napi késésben van.”

Forrás: A linket kiköpte a blogmotor, de GIYF :)

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2018.01.03. 03:29:39

A Liget project a lehető legjobb dolog ami történhet a ligettel.
Az új múzeum pedig, okos, szép és úgy XXI századi hogy tökéletesen illeszkedik a környezetébe. A büdös lábú szőrös hónaljú liberális izzadás amit műveltek, egyszerűen szánalmas.

Garay Klára 2018.01.04. 07:12:39

@halaloszto: Bocsánat! Számomra rejtély, hogy miért az utolsó felvonást hozza első helyen a Blog... A Rondó a Városligeti fasor végén, a Városliget bejáratát körülvevő fasorral határt kör alakú tér. A felét levágta a Sztálin szobor. most az 56-os emlékmű áll a közepén. Kérlek, hogy görgess lejjebb, a II. és az első felvonásra. :-)
@morph on deer:

Garay Klára 2018.01.04. 07:16:13

@morph on deer: Van benne a naptáron felül is egy csavar: dec 6....dec 18-at jelentene.... Dec 9 pedig 21-et. Ez utóbbit maga a generalisszimus generálta magának... Egy évvel későbbre pedig állítólag azért tették a születés évét, mert nem voltak készen a grandiózus előkészületekkel.

Kis ember 2018.01.09. 09:59:41

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta:

A Ligetvédők szeretik a szép és okos múzeumokat - csak nem a Ligetben! Ott ugyanis az ingatlanfejlesztő saját felmérése szerint sincs rá semmi szükség:
"A lakosság parkról alkotott véleménye meglepően homogén. A megkérdezettek alapvetően elégedettek a parkkal, és kritikáik nem mélyen gyökerező, strukturális problémákból fakadnak, hanem „felszíni” jellegűek. Alapvetően azt szeretnék, ha a jelenlegi parkhasználat körülményei javulnának, de újfajta funkciókat nem igényelnek"

api.ligetbudapest.hu/files/document/document/50/parkhasznalati_tanulmany.pdf

Tehát a Ligetvédők a parkhasználók homogén véleményét, valamint Budapest lakosságának háromnegyedének a véleményét képviselik ebben az ügyben!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2018.01.09. 12:51:08

A rondóval az a baj, hogy miután kiépült az Andrássy út, átterelődött az úri forgalom a Városligeti fasorról oda. És a Hősök tere lett a Liget kapuja. Ez meg ott maradt középen kihasználatlanul. Később sem lett többé kapu/bejárat/érkezélsi pont - még ha oda is tették a tribünt. Legfeljebb vonuláskor nem kellett miatta lezárni az Andrássyt.
A baj nem az, hogy kb 100 éve nincs már "rondó" (ami tulajdonképpen egy hatalmas tág félkörívben álló fasor - közepén a nagy semmivel), hanem hogy a fás ligetet elépítik. De parkászati szempontól (fú, ilyen szó se volt még eddig) a Liget ezen pontján számomra ma már értelmezhetetlen. Pláne az elszabott Tüskével a frontján - amire nincs (és nem is volt soha) semmi szükség...

Most, hogy már beindult az Új Néprajzi kiásása, kár róla fantáziálni, de ide - a képzeletbeli rondó középső nagy placcára - én pl simán el tudtam volna képzelni néhány teraszos vendéglátóhelyet. Kár hogy ez a hajó (is) elment.

A Felvonulási tér alá építendő mélygarázs ötletét viszont alapvetően jónak tartom - más kérdés, hogy milyen kivitelezésben (búvópatakok, gyökérzetek). Múzeumot már én sem tennék fölé. De rondót se mögé. Most komolyan? Csak mert 120 éve - pár rövid éven át - úgy gondolták eleink, hogy az lesz majd a Liget főbejárata? Nem az lett. Ha már valami impozáns kertészeti kaput akarunk a ligetbe, akkor annak a Hermina torkolatban látnám értelmét. Másutt felesleges.

Kis ember 2018.01.09. 16:37:17

@városjáró:
Semmilyen hajó nem ment még el. Eddig a Ligetben semmiféle visszafordíthatatlan folyamat nem történt.
A kövezet felszedése az első lépés lehet a lebetonozott tér visszaparkosítására.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2018.01.10. 00:54:21

@Kis ember: Ez valóban lehetséges. De hiszel még benne? Most szívedre a kezed!

Garay Klára 2018.01.10. 22:08:43

@városjáró: Ha nem hinnénk benne, nem dolgoznánk érte ennyit! Egyszer élünk. Akkor azt miért ne tehetnénk hittel? Akarva és rohadt sokat dolgozva azért, hogy másképpen menjenek a dolgok!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2018.01.11. 13:48:22

Igazad van! De mostanság olyan sok síkhülye emberrel futok össze hasonló környezetvédelmi, közterület, építésügyi jelenségek megvitatása kapcsán - akik persze magukat kvalifikált polgárként tartják nyilván -, hogy kezd megborulni a hazai közállapotok jobbításába vetett dacos hitem...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2018.01.11. 14:37:43

Ami a mélygarázsépítés elvi támogatását illeti. Én azért tartanám jónak ezen terület alatt ilyet építeni, mert ezzel a kocsik eltüntethetőek lennének a felszínről (és helyükön bővülhetne a Liget), másrészt akár a környék mellékutcáinak félkerekes, halszálkás parkolóit is vissza lehetne általa párhuzamosítani. Sőt egy újabb nagygarázzsal a környék mellékutcáiból is eltüntethetővé válhatnának az várakozó autók. (Csak egy kiragadott példa: Jelenleg a teljes Marek József utcában oldalanként kb 115 halszálkás parkoló található (google streetview). Tehát egy két mélygarázsba a Ligeti kocsikon túl már beférnének pl. a teljes Marek József, Dembinszky és Peterdy utcák autói is. Úgy, hogy a helyükön onnantól fogna nem várakozna többé semmi. (Ami persze sarkítás - hiszen a rövidtávú várakozást, szállítást értelemszerűen továbbra is biztosítani kellene. Csak épp sokkal-sokkal kisebb felületen.)
Az már egy következő szint, hogy egy ilyen dupla mélygarázs milyen építési technológiával valósuljon meg. De a létét én kívánatosnak tartanám. És nem gondolnám, hogy nőne tőle a környék forgalma - hiszen nem új kocsik részére épülne, hanem a már létező - területharapó - parkolózónák kiváltására. És hogy honnan lehetne mindezt elfogadhatóan finanszírozni? Természetesen a jelenleg befolyó felszíni parkolási díjakból. Amiket valamikor pont az efféle fejlesztések biztosítására hoztak elvileg létre.

Garay Klára 2018.02.10. 17:52:52

@városjáró: A mélygarázs, fölötte olyan rendezvény helyszínnel, ami tehermentesíti a Liget belsejét...azt én is el tudnám képzelni.. És ha nem épülne mellé még 8 másik épület mély alapozással, akkor ez technológiai lag sem lenne drága. 2010-ben tarlós elindított egy ilyen vizsgálatot...de a geológiai vizsgálatok eredményeitől megijedt ( Mélyépítő mérnök....akkor még tudta, hogy ez mit jelent). Mára elfelejtette. és boldogan tapsikol, hogy színház, mélygarázs, múzeum...minden legyen...csak Liget ne..

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2018.02.10. 23:21:51

Na, akkor kinevezem magam II. Bardóczi Sanyinak :)