Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

A miniszteri biztos tollbamondja az újságcikket

de mi az igazság a szép szavak mögött?

2018. február 13. - Garay Klára

A mellékelt újságcikket olvasva, az ember nem tudja, hogy az újságíró, csak tudatlan, csak nem is tud semmiről semmit…vagy megszolgálja a fizetését? Esetleg ült Baán László sajtó tájékoztatóján…és sejtelme sem volt róla, hogy fent nevezett úr mindenkori egyetlen célja a közvélemény félretájékoztatása?  Pedig már tudhatná!

Mert mi helyett mi a helyzet?

  • A Néprajzi múzeum leendő gördeszka pályája nem a Városliget MELLETT épül, hanem BELE!  A Városliget határa ugyanis a Felvonulási tér és a Dózsa György út határán található (Hrsz szerint!!) Ezt a határt jelzi ma még 102 db japánakác (vagy más néven Kínai pagodafa… Japán akác amikor kivágják és Kínai pagodafa amikor ültetik.)

Ugyanis a Felvonulási tér maga, a VárosligetBEN épült… Ugyanott, BENNE akarják felépíteni a világörökség panorámáját tönkre tevő otromba épületet.

  • Meghatottságtól elcsukló klaviatúrával leírja, hogy a Néprajzi múzeum 145 éves története során soha nem kapott „kifejezetten a gyűjtemény számára tervezett otthont”. Drága, drága újságíró kolléga! Amint pár sorral lejjebb magad is leírod, a GYŰJTEMÉNY a Szabolcs utcai múzeumi raktározási és restaurátor központban lesz! Akkor most 2 otthont is kap a „múzeum”? Vagy másképpen fogalmazva nem egy otthont kap az eddig egyben lévő gyűjtemény, hanem egy kiállító teret a Felvonulási téren, és egy raktárbázist a kies Szabolcs utcában.
  • De akkor mi is lesz a Néprajzi múzeum nevet viselő gördeszka pályára hajazó épületben? Office…konferencia központ…restaurant a legfelső szinten…múzeum shop és „ látogató központ” Vagy azért nevezzük múzeumnak, mert a pláza nevet nehezebb lenne lenyomni a városlakók torkán?
  • Hogy jön össze az a két mondat, hogy itt, a VÁROSLIGETBEN kap végre igazi „otthont” a gyűjtemény….majd bevalljuk, hogy frászt! A gyűjtemény a Szabolcs utcában lesz, a raktárközpontban….

Nagyon át kellene írni a magyar nyelv értelmező kézi szótárát. Minek számít az az épület, ami csak nevében múzeum, de a gyakorlatban pláza, néprajzi kiállítási dekorációval az ebédelők talpa alatt, az alagsorban?? És még meg is magyarázzák, hogy ott van kellemes hűvös nekik? Mert fent az üvegpalotában szétégne a gyűjtemény? Akkor mire is építették? Kilátónak?

A Raktárközpont az raktárközpont. Szintén a magyar nyelv szabályai szerint. De ha azt is leírnák, hogy az állományvédelem, restaurálás, kutatás és oktatás is a Szabolcs utcában lesz, akkor esetleg a városlakó megkérdezné, hogy miért kell 32 ezer négyzetméter egy olyan „múzeumnak”, amiben csak kiállítás lesz, minden más múzeumi funkció száműzetésbe megy, a szomszédos XIII. kerületbe?

Teljesül így vajon az a kívánságunk, hogy a néprajzi „gyűjteménynek” igazi, számára alkalmas „otthona” legyen?

Vagy elég, ha az építőipari bizniszben és a turizmusban érdekeltek kívánságai teljesülnek?

Kedves újságíró kollégák! Nézzetek a szavak mögé…mert ezek a sajtó tájékoztatók a félretájékoztatásotokat szolgálják! Legyetek óvatosak! Kérdezzetek meg néha bennünket is! Legalább mindkét fél igazsága kaphasson hangot!

 img_8464.JPG

 neprajzi_cikk_a_varosliget_mellett_index.JPG

neprajzi_szornyuseg_2.jpg

50_cm_termoreteg_a_talaj_1.jpg

neprajzi_elefant_a_vilagorokseg_porcelanboltjaban_1.jpg

  1. febr.-10.

A bejegyzés trackback címe:

https://varosligetbaratai.blog.hu/api/trackback/id/tr10013653174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása