Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

Hozzászólás Prőhle Gergely cikkéhez

Avagy hogyan képes az ember örülni a Felvonulási néprajznak?

2018. április 02. - Garay Klára

A Heti válasz 2018. március 22-i számában Pröhle Gergely „Békévé oldó emlékeztetés” című írásában lelkesen szól arról, hogy a Néprajzi múzeum a Felvonulási téren eltünteti a kommunista rendszer nyomait.

Pröhle Gergely a Petőfi Irodalmi múzeum igazgatójaként, feltehetően nincs egészen képben a Városliget történetét illetően. Ahová ugyanis a Néprajzi múzeumnak hirdetett épület épül, ott éppen hogy örök időkre kőbe vésik, szentesítik Rákosi Mátyás által 1953-ban lerombolt Liget szakaszt. Ugyanis akkor keletkezett a Ligetből lebetonozott Felvonulási tér. Azzal a céllal, hogy a nagy távolságból kellően feltáruljon a Sztálin szobor. Amikor tehát a 14,3 méter összmagasságú Sztálin szobor helyén épül egy 2 végén 26-26 méter magasságú síugró sáncra hajazó épület, ami 300 méter hosszú, 60 méter széles, és 10 méter mélységbe nyúlik…. akkor bátran kijelenthetjük, hogy kicsit eltúlozták a nyomok eltüntetését.

Igaz, hogy a Felvonulási tér 75 méter széles, tehát a Néprajzi törlőrongy is lehetne ekkora…de ha a múltat végképp el akarjuk törölni, akkor ilyen kicsiségre nem adunk.

Na de mi legyen az 56-os emlékművel, ami arra emlékeztet, hogy 1956-ban eltüntették innen a hatalmas vasembert, a Generalisszimuszt? Mind Sztálin, mind az 56-os emlékmű a rossz emlékű szocializmusban épült. Az eltüntetőknek emléket állító emlékművet nem tüntetik el, akkor azt hogyan értelmezze az egyszerű nép? Befejezetlen marad az eltüntetés?

Lehet persze még abban reménykedni, hogy elsüllyed szegény a mocsárban, de az anyagmegmaradás törvénye értelmében akkor sem tűnt el! Kísérteni fog! Ott marad a szelleme? Mit tegyünk? Hizlaljuk meg még 20 méterrel nagyobbra a múzeumot, hogy eltüntesse a Vaskefét?? Időben vagyunk, még lehet módosítani a terveket. Ha 3x már lehetett, lehet negyedszer is! Nehogy félmunkát végezzenek!

Van még egy gond! Az 56-os emlékmű 56 fokos szöget zár be a Dózsa György úttal. Az új néprajz pedig párhuzamos azzal. Nem lesz ez stílustörés? 56 fok marad az emlékmű és 180 fokot fog bezárni a néprajz és a (kiszélesített) Dózsa György út? Milyen összevissza világ lesz itt?

Na de a líra, ami az egykori államtitkár úr klaviatúrájából kiömlik, mindent áthidal.

„ A szocialista kormányok idején emelt ’56-os emlékmű mellett, a sok bornírtságot látott felvonulási téren kétoldalt megnyílik a föld, hogy a modern épületben feltáruljon közös múltunk megannyi emléke.” Papír zsebkendő eltesz, majd újra előkap…ugyanis valóban megnyílik a föld, és a Néprajzi gyűjteményből iderittyentenek, az ALAGSORBA! …néhány kiállítási darabot. Jól dekorálja majd a világ leggazdagabb alagsorát! De igaz, hogy a sok szocialista bornírtság eltüntetéséhez (és az ország lakosságának kábítására) egy „video-installáción” vetítve nézelődhetnek a látogatók! Tudjátok, mint otthon a házimozin! De szép is lesz! Istenem! Elég beülni egy kávéra, és máris indul a házimozi!

Mert, hogy itt minden lesz, csak „közös múltunk minden emléke nem”, az biztos. Valaki szóljon az ex-államtitkár úrnak, hogy itt, ebben gördeszka pályára hajazó épületben a néprajz számára, az alagsorban, és az össz - alapterületnek csak a 20%-ban csodálhatjuk a néprajzi emlékeket! A gyűjtemény anyaga, és a kutatás, állományvédelem, raktár, restaurálás a Szabolcs utcában lesz. Vagy tudja, csak ezzel nem akarja sokkolni a lakosságot? Nem tudom.

A közös múltunk emléke majd jól megmutatkozik a külső homlokzaton, a szőttes minta formájában. De azt ugye mindketten tudjuk, hogy a magyar népnek annál sokkal több esze volt, minthogy a szőtteseinek mintáját a házak falára fesse?! Ő nem akart magyarkodni…ő simán magyar volt és élte ősei és a maga életét. Ettől lett művészet, amit csinált! Nem akart másnak látszani, mint ami!

Az ex-államtitkár úr egyre jobban beleszeret saját gondolatmenetébe, és nem adja alább! „A fűvel borított tető mintha bármikor visszazáródhatna…” Záródhatna, ha az a pár ezer tonna beton nem állná útját. …”….hogy a Városliget zöldjét gyarapítsa….” Valóban államtitkár úr! A kavics és pampafű az 50 cm-es talajban minden alaposan befüvezett embert a Városliget elveszített zöldjére fogja emlékeztetni J. Különösen az elpusztított 100 éves platánokkal lesz egyenértékű! Különösen amikor árnyékot keres majd a hőségriadóban, az épület 50 C fokos betontömbjének tetején! De akkor és ott néhány igazi cifra magyaros káromkodás is el fog hangzani….azt tudja ugye?!

Hogy ennek az épületnek lenne az a feladata, hogy békévé oldja őseink és általunk vívott harcot? Alig hiszem. De ha Ön harcol, akkor egészen nyugodtan leteheti a fegyvert. Nincs ellenség!

Hacsak nem azokra gondol, akik beépítés mániájukkal átlépnek minden jogi akadályt, nem ismernek se természeti, se épített örökséget, se világörökséget, se jogállamot, se közbeszerzést, csak szerelmesek saját gigantomániájukba, hatalmukba és hasznukba. És ott a szolgahad, melyet gazdagon illik jutalmazni. (A szemközti épületben, ahonnan egykor a felvonulásokat közvetítették, ahonnan ma a Ligetvédők mozdulatait figyelik!). Mert néha az ellenség barátnak álcázza magát!

Már csak egyetlen helytörténeti kiigazítást tennék. Hol is volt a Regnum Marianum? Rákosi valóban leromboltatta a Regnum Marianum templomot (melyet a fehérterror győzelmétől eufórikus hívek emeltek). A Regnum Marianum a mai keresztnél a Damjanich utca folytatásában állt. Ez volt a főhajó… a kereszthajók után a gondnoki lakással együtt csaknem a 70-es troli megállójáig nyúlt.
Dicséretes, hogy nem építik újjá (pláne nem 100 méterrel arrább), ugyanis épült helyette egy másik Regnum Marianum Zuglóban a Zoborhegy téren. Hála érte Hajnal atyának.
És mi lesz a Regnum Marianum helyén, a megszentelt földön? Mi más lenne az eszme méltó folytatása, mint a Dózsa mélygarázs kihajtója!? (Az ott földmunkát végzők már néha kifordítják egy -egy tégláját!)
Remélem, hogy itt soha, senki nem szenved balesetet! Talán a kiáramló szmogtól is megvéd bennünket!
A nagy beépítőknek lesz itt egy kis dolguk. Mert a vasbeton épület nem akarta megadni magát Rákosi bontó szándékának. Hiába robbantották, állt, mint a cövek. Ezért az egész épületet beledöngölték a saját altemplomába! Vagy gondolja, hogy a maguk mélygarázsán Isten áldása lesz, és a kövek meglágyulnak? Vagy felugrálnak a teherautókra?

Tudja államtitkár úr, hogyan lehetne eltüntetni a szocializmus emlékét a térről?

Egyszerűen: felszedni a Felvonulási tér burkolatát, és a Dózsa György úti fasorig visszaadni a területet a Ligetnek. Mert addig volt zöld, amíg Rákosi más célra ki nem irtotta innen a Ligetet.

A Városligeti fasor végén pedig be kellene zárni az egykori Rondó fasorát (tényleg…nem mintha)…amely fogadhatná a város felől érkező látogatókat…ahogyan azt Nebbien Henrik megálmodta az 1800-as évek elején.

És véget vetnénk a tiltakozásnak, mindenki békében menne a dolgára, és csak mesélnénk a fiatalabbaknak, hogy milyen bölcsen vetett véget a kormány ennek az áldatlan harcnak, amit a Liget és a főváros lakossága ellen visel!!

Zárszó a szerkesztőnek: Kedves Szerkesztő Úr! Nagyon kellemes olvasmány ez a Heti válasz! Nem lehetne Városliget ügyben is olyan kiegyensúlyozott tájékoztatásra törekedni, mint más témákban?! Ui: Hallgattassék meg a másik fél is! Tisztelettel: GK a Városliget barátja

Bp, 2018. március 31.

50_cm_termoreteg_a_talaj_1.jpg

c49dbb01559533c5ff414bd3043a9c6f.png

img_9968.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://varosligetbaratai.blog.hu/api/trackback/id/tr8213801290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása