Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

A Beton Zrt parkot építtet!

magántelken......közpénzből...meg akárki által okozott kár helyreállítására????

2018. március 21. - Garay Klára

Tudom, hogy azt hiszitek, már nincs olyan alávaló csalás, amit a Beton Zrt nem követett el. De mindig, mindent lehet még jobban csinálni! A Pofátlan, Alávaló, Csalást és Hazugságot is! Nagyban. Úgy érdemes! A sztori:

Betonék Tervezési szerződést kötnek a kertészeti céggel a park-rekonstrukcióra. (A Cég nevét nem írom, ki, mert mi a fenét csinálhatnának?!)

A tervezés 2 hónap alatt 44 millióval drágább lett. Tavasz van, gondoltam, hogy hő hatására kitágulnak az árak. De olvasom tovább, hogy hol tervezik azt a "kertet"!

Hát, mit ad Isten...a Liget projekt keretén belül, de az immáron magántulajdonban lévő Műcsarnok telkén! Az MMA tulajdonába privatizált Műcsarnok telkén, amit 2013-ban telekkönyvileg átadtak az MMA-Nak?!  Infarktus túlélve...mert már nagyon edzett a korrupcióméter az agyamban.....olvasok tovább.gyaszjelentes.jpg

mucsarnok_kivetel.JPG

Ebben a szerződésben már nem csak a magántulajdonban lévő Műcsarnok telkét parkosítják közpénzen, hanem hozzácsapták a megmaradt Városliget területén lévő, a vizes Vb által végletesen leamortizált Washington sétányt is. Ahol pedig rövidesen közműfektetést és a zene házának építését tervezik megkezdeni.29388897_2083298758401134_7132423966789992448_n.jpg

29496501_2083332011731142_7035770379243094016_n.jpg

De enélkül is teljesen abszurd...hogy vizes Vb utáni parkrendezést is a Liget projekt költségvetéséből valósítják meg! Egy olyan szerződés keretében, amelyben az MMA magántelkét parkosítják!

Az átláthatóság és a korrekt, tiszta elszámolás, minden építkezésre és funkcióra elkülönített tételes könyvelést ír elő!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Senkinek nem szúrnak szemet ezek az égbe kiáltó törvénysértések, átlátszó lopások??

Összegezve:

1.Liget projekt....kiveszik a Ligetből a Műcsarnokot...odaadják az MMA-nak...de azért a telkét parkosítják a Liget projekt pénzéből (Történik ez a 29732/10 hrsz területen)

 1. Megrendeztük a Vizes vb-t...amely a tervezés és a végrehajtás minden fázisában organikusan drágult...megépítik az óriási lelátót....építési engedély nélkül....tönkre pusztítják a Ligetnek a Műjégpálya és a tó körüli részét....a Washington szoborig......majd a tönkre tett parkrészt NEM a vizes VB költségvetéséből újítják fel, hanem abból, amiből az MMA telkét parkosítják!!!!

(Történik mindez a 29732/11 hrsz telken)

Ez a két pont önmagában alkalmas arra, hogy soha az életben ne derüljön ki, hogy mennyibe került a Vizes VB és mennyibe kerül nekünk az úgynevezett Városliget megújítása projekt!

Ráadás:

 1. Az MMA telke (29732/10 ) ugyan magánterület...de használható még arra is, hogy az épülő Néprajzi múzeum tűzoltó berendezéseit rá telepítsék, mivel az nem fér el máshol!!!!!
  Szóval a Néprajzi múzeum sem fér el a neki kijelölt helyen!

  És NEM ez egyetlen téma a Liget projektnek elkeresztelt környezetpusztítás történetében!

Közben tolják az arcunkba, hogy teret adnak,...meg épül.,..meg egyre zöldebb. És egy sor nem túl sok agysejttel megáldott honfitársunk ehhez lelkesen tapsol!

Milyen ország ez? Meddig mehet ez büntetlenül??????????????

 

Elégtételt!

avagy egy félreértés margójára :-)

img_9485.JPG

Nagyon sokan félreértik, félremagyarázzák a miniszterelnök szavait! Azt akarják nekünk beadni, hogy féljenek azok, akik civilkednek, szájat biggyesztenek, jogállam után kajabálnak….azaz az ellenzék.

Nem, drága Barátaim! Erről szó sincs! Ugyanis az üzenet nem az ellenzéknek, nem a civileknek szól!

A (vesztett) választás után elégtételt fog venni… mégpedig erkölcsit, jogit és politikait is! Azokon a saját híveken és tanácsadókon, akik miatt még egykori hívei is hátat fordítottak neki! Ők azok, akik leamortizálták, a tekintélyét, lakáj viselkedésükkel elősegítették despotikus hajlamai kiteljesedését, és elfordították tőle támogatóit.

Kiknek is van félni valójuk?

 • Jogászok, képviselők százai igyekeztek rendeleteket, törvényeket, alapt… vagy miket gyártani, hogy a törvénytelenségeknek törvényesség látszatát keltsék. Őket örökre eltiltják a szakma gyakorlásától, hiszen ők azok, akiknek a keze között halt meg a jogállam.
 • „Szakértők”, akik bármihez megírták a „hatástanulmányokat”, a beruházásokat törvénytelen módon meggyorsító engedélyeket, „szakvéleményeket” kiadják. Mit érdemelnek ezek a bűnösök?
 • Tervezők is reszkessenek, akik mindenféle elhúzható zöld tetős múzeumokat terveztek, melyeknek nyilvánvalóan csak a Holdon lenne létjogosultságuk… Ők majd kötelesek lesznek az orrukkal mogyorót görgetni a Gellért hegyre.
 • A „nemzet közgazdászai”, akik bebizonyították a soha, sehol, semmikor sem megtérülő beruházások 10 év alatt megtérülnek. Az ő kezükben minden arannyá fog változni, még a kenyér is…és éhen halnak, mint MIDÁSZ király.
 • Akik ugyanezekről bebizonyították, hogy „megfelelnek a fenntarthatóság szempontjainak” (Dagálytól a BIODÓMig))
 • Kormánybiztosok, akik egy csaló ügynök szintjén hazudtak és csapták be a lakosságot, és hitették el velünk, hogy minél több épületet építünk egy közparkba, minél többet darabolunk ki belőle a haveroknak, az annál zöldebb lesz.
 • Pályázatírók, akik előre lezsírozták, kié az üzlet, majd rászabják a pályázatot, nehogy más is hozzáférjen. Tették mindezt az asztalról lehulló morzsákért…
 • Akik szerint a TAO nem közpénz!
 • Számos kormány hivatalnok egyszerű pecsételő automata lett: Mindent aláírt és lepecsételt, de majd elmondja, hogy „parancsra tette”…és krokodil könnyeket hullat majd..
 • Azok, akik átszerveztek, bedaráltak minden hatóságot, hogy kormányhivatali szolgasorba kényszerítsék őket, aki az állása elvesztésétől való félelmében aláírja…hogy az új épületekben még a tűzvédelmi szabályokat sem kell betartani. Ők azok, akiket nem érdekel, hány ember hal meg….l

Legföljebb ők nem viszik oda a családjukat!

 • Akiknek a kezén a közpénz, a nemzeti vagyon elveszítette közpénz jellegét, nemzeti vagyon jellegét…és lett belőle magán kastély, magán hotel, magán cég.. Ők majd politikailag nem kapnak rétest estére.
 • Akiknek a lyukas markán át elfolyt pár Questor milliárd
 • Akik megtagadták, hogy kiadják az adatokat, hogy a lakosság némi információ morzsához jusson….
 • Akik csengeri háziasszonnyal üzleteltek
 • Akik megújították a városok közvilágítását, minek következtében a város sötétebb lett, mint a bográcsfőző fazék kormos feneke.
 • Akik beruházási céllal szemet vetettek az ország, a város, folyó, fiú, lány természeti kincseire, nemzeti parkjaira, szállodáira, vízpartjaira, kastélyaira, világörökségére.
 • Akik évekre raktárba kényszerítettek múzeumokat, mindaddig, amíg ki nem találják, hol is kellene őket elhelyezni!
 • Akik karddal nyúltak az üldözött barlangjába.
 • Akik önként, kéjjel vertek békés tüntetőket.
 • Akik szerint az egész Kárpát medence egy gigantikus építési terület, egy kőbánya-, egy beton-, stadion- és toronyház után áhítozó sivatag…
 • Akik egyenlőbbek akartak lenni az egyenlőnél.
 • Akik kikapcsol(tat)ták a légszennyezettség mérőket, hogy csak a hörghurutos betegek számából tudjuk meg, mekkora a légszennyezettség.
 • Akik vizet prédikáltak és sertéstelepet, meg foci csapatot vettek.
 • Akik megvették a sajtóorgánumokat, hogy bent szakadjon a szó abban, aki lelkesedni rest.
 • Akik nem emlékeztek a vagyonnyilatkozatukban a saját lakásuk méretére.
 • Akik szerint nem kell Környezetvédelmi minisztérium
 • Aki szerint nem kell akadálymentes metró.
 • Aki szerint mindenki annyit ér, amennyije van.
 • Aki szerint a lakosságnak nincs elég tudása ahhoz, hogy beleszóljon a közügyekbe.
 • Aki szerint a védett jegesmedvék kilövése inspiráló.
 • …………………………………………………..!

Mi többiek, akik a fenti bűnöket nem követtük el, hanem időben szóltunk, hogy nem jó az irány…. mi  mind nyugalomban és biztonságban fogunk élni, amíg a világ világ meg 2 nap.

A bűnösöknek meg úgy kellett.

Kelt: a Ligetvédő mozgalom indulása utáni második év fordulóján, Pesten 2018. március 17-én.

 erkolcsi_politikai_elegtetel.jpg

"Nem mese ez gyermek"

Mesepark? Mesevár? Hol nem volt vár? Cápanevelde?

Nem könnyű annak a helyzete, aki tudni szeretné, hogy mi is történik a palánkok mögött... A már nem  vidám Vidámpark, de még nem is Állatkert, de még nem is nem is Pannon park területén.
Most azonban bekukucskálhatunk a területre...virtuálisan. Az Állatkert? A Betonkeverő Zrt? beszámol a fővárosi közgyűlésnek, hogy 2 év alatt mennyit haladt ... az építkezés....ebből mi is megtudhatjuk, hogy mi épül az Állatkerti körúton a Körhinta mellett-mögött.

Tessék jól figyelni! Aki nem tudja visszamondani, az nem kap rétest estére.

1. Ami eddig Mesevárnak neveztetett, az hivassék ezentúl Holnemvolt várnak! Próbáltam mesevárat memorizálni, és most tessék! Tanulhatom az új nevet. Holnemvolt vár. Mennyi sok jó palkátot kell erre újra tervezni?! ( Ezt is lehet majd drága pénzért kommunikálni, és aki összetéveszti, azt jól leszólják, mert tájékozatlan) Alapterülete mindössze 2 700.- négyzetméter lesz és 2-10 éves gyerekek számára készül. "Állatkerti szolgáltatásokat" élvezhetnek benne a kicsik: gyermekmúzeum, játszótér, játszóház, témapark, mutatványos és interaktív kiállítási elemek.

2. Ez a vár pedig egy Meseparkban lesz! Nem egyedül, mert milyen park az, ahol csak egy vár van...hanem sokad magával! Lesz itt állat simogató, a gyerekek kedvenc állatainak bemutatója ( tengeri malac város, nyuszi vár, gyermek lovarda, póni istálló, magyar majorság, állatos népi mesterségek bemutatója, elvarázsolt kastélykert, több egyedi játszótér, mint a Tündér Ilona , vagy a Manófalva. De itt lesz a Madárkórház is!

És akkor itt időzzünk el egy picit! Ha itt a Madárkórház új helye, akkor mi a fenéért nem vitték ezt az egészet a felüljáró túloldalára, ahol a mostani madárkórház van?????? Az a terület is az Állatkerté!, miért zsúfolnak be ide mindent? Tudom: CSAK!

A másik kérdés: ez a Mesepark mindössze 1,5 hektár. bagatell. Azért nevezik hektárnak, mert abban reménykedik a kommunikációs szakember, hogy a főváros lakóinak 99%-a nem tudja, hogy

ez 15 ezer négyzetméter! És az mennyi? Mint a Mezőgazdasági múzeum ( Vajdahunyad vára) 2x!img_7071.JPG

A leírásból ítélve, bizony ezek a funkciók fedett helyen lesznek (pl. MADÁRKÓRHÁZ)!. Vajon ki vetett szemet és milyen célból a Madárkórházra?

De haladjunk tovább a Meseparkban! ( Itt derül ki a szövegből, hogy az interaktív gyerek szórakoztató központ ötletét nem vetették el, csak a Királydombról áthozták az Állatkertbe!)

Épül tehát erre a 15 ezer négyzetméterre: jegypénztár és főbejárat!, lovarda, gambion kerítés (messziről jól látszik), CÁPA- Nevelde!!!, a "Mesterségek udvarát lezáró KOmplex favár",

Zajlik a területrendezés, melynek keretében ( a szomszédból) ide ültettek 19 fát! ( Nagyon szívesen meglátogatnám őket, hogy vajon túlélték-e?). Ne tőlem kérdezd meg lécci, hogy egyik építési területről miért ültetünk át egy másik építési területről...ezt a nagyok jobban tudják...és 100 éves fákat is tudnak átültetni, csak pozitívan kell gondolkodni!

Átalakítások is zajlanak: A Mesterségek udvarának már csak a nyílászárói nincsenek a helyükön. , de átalakult a takarmány raktár és a takarmány konyha is ( na ezekre biztosan rá is fért)

Hogy miért kell ennyi mindent építeni egy Állatkert parányi helyére? Hát azért arany bogaraim, mert különben a zöld terület elérné benne a kötelező 45%-ot! Márpedig azt csak Soros György akarhatja, hogy a magyar állatkertben zöld felület is legyen! Nekünk mindenhova épület kell...az épületre is épület! A zöld szín a békáknak való!

Felújítás-mese is volt: A Szép Ilona játszótér játék elemei, a "megváltozott látogatói útvonal biztosításához átalakításra került a műemléki körhinta belső elrendezése, felújították az oldalfalakat és rekonstrukciósan új festést is kapott!
De képzeljétek el Pupákok, hogy nem várt események is hátráltatták a munkálatokat! Az átültetett 19 fa, megsértette az "optikai kábeleket".

Tudjuk mi azt régről, hogy a fák átültetése optikai kábellel szennyezett talajba igen nehéz művelet! Na de ennyi jó szakembernek csak meg kellett volna beszélnie a fákkal, hogy ne oda akarjanak átülni, ahol az optikai kábel az úr! Azért mert ők a Vidámpark védett fái voltak...azt hitték, hogy előjogaik vannak?

A Cirkusszal határos kerítésfal is rakoncátlankodott az "újraépítés "során. Ezzel lényegesen hátráltatta a dolgozókat abban, hogy időre teljesüljön a nép kívánsága.

A Mesterségek udvarában a gáz-mesterséget is gyakorolni kellett, mert gázszivárgást észleltek. ( Talán egy kóbor markoló, belecsípett a hátsó felébe?)

Nem tudjuk, csak azt, hogy 100 méteres gáz vezetéket ki kellett cserélni! Az akadályok elhárítása 46 napot vett igénybe, így a teljesítési véghatáridő 2018. március 1-re módosul!!!!
Tehát a választás előtt nem csak bokréta ünnep lesz, hanem Mesepark átadó is!...

És újra rengeteg dolgok lesz a kommunikációs ismerősöknek, mert ezt is könnyen érthetően és dekorativan kell kommunikálni a lakosság felé, hogy ne vegyék észre: hatalmas területet beépítenek....de az állatoknak nem lesz jobb! Csak lesznek + pénzért fizetős játszóterek!

Ja!? És hogy kerül ide a cápanevelde?....aminek a Pannon parkban lenne a helye? Nem fért el? Az nem egy újabb üvegház lesz? Az nem egy különálló építkezés?

Vagy mégiscsak összetartozó tevékenységek? Az Akváriumban élő cápák medencéje és a cápanevelde...tengervízzel????
És mindez a régi Állatkerti terület természetvédelmi terület tőszomszédságában?!

Vajon hol építik újjá a lebontott és védett Barlang vasutat?

Remélem a fővárosi képviselő testület majd elfogadja a győzelmi jelentést...... Hiszen szemlátomást zöldül a Vidámpark!

Meg a mi fejünk is zöldül!img_7070.JPG

 

 

 

 

Semmelweis utcai fák

avagy agyonüssük-e a láncon tartott, kiéheztetett kutyát?

 

mottó:

„Ó, nézd a furcsa, ferde fát,

Mint hajlik a patakon át,

Ó, lehet-e, hogy ne szeresd,

Hogy benne társad ne keresd?”

(Tóth Árpád: A fa.)

 Hála istennek ma már nem csak felháborodunk azon, ha valaki kínoz egy állatot (kutyát), hanem a törvény is bünteti. Akár börtönbe is kerülhet a kínzó. Sajnos nagyon lassan haladunk afelé, hogy isten teremtményének tekintsük a növényvilág legnagyobb képviselőit, a fákat is.

Hogy mi köze ennek a Semmelweis utcához? Sok! Nagyon sok! Ki kell vágni minden fát! Mert jött a szakértő és megmondta, hogy betegek. Vajon egy csonttá soványodott, egészségtelenül rövid láncon tartott kutyát is agyonütnének? Remélem nem. Nagyjából így kellene lennie a fákkal és a „szakértőkkel is”. Vagy úgy, ahogyan a régi Kínában volt: az orvost addig fizették, amíg a család egészséges volt. Ha betegek lettek, a doki nem kapott fizetést.
Ami a kutyánál a rövid póráz, az a fáknál a méltatlanul kicsi alkalmatlan víz-, és légáteresztő fa- tányér (vagy faverem).

img_8843.JPG

Nézzük a képeket: nem elég, hogy az úttesten haladó autók rezgése összetömöríti a talajt, de sok nagy autó az egyik kerekével beleáll a fatányérba…és ledöngöli a talaját. Az szerencse, ha sikerül 1cm-re a fa kérgétől megállnia…de sokszor összehasogatják a kérgét. Az összetömörödött talajba pedig nagy nehezen, alig - alig szivárog be az esővíz! Mit kellett volna mondania minden tavasszal a fa-szakértőnek? Hát azt, hogy minden tavasszal ássák fel a földjét, és tegyenek bele a talajba egy kis trágyát!

img_8847.JPG

NEM, a kutya gumi nem trágya…az kutyasz…r! És árt a fának, nem táplálja! Adnál a kutyádnak romlott húst? Akkor?
De nézzük meg annak a tányérnak a nagyságát is! 10 éves az a kormányrendelet, (346/2008. (XII.30.) mely szerint a fák körül 2,25 m2-es lég-, és víz- áteresztő felületet kell szabadon hagyni. (Fa-verem, vagy fa tányér a neve) Ennek a nyomorult fának is hagytak nem egészen 1m2-t. azaz a kötelezően elírt méret felét sem!
Te jól lennél, ha a 42-es lábadra 32-es cipőt kellene húznod? Vagy a nagytestű kutyádat tartanád 2m-es láncon?…és 3m-re tennéd az etető tányérját? Az állatkínzásnak tűnne ugye! Ha a fákat beszorítjuk egy nyomorúságos börtönbe, van jogunk róla megállapítani, hogy beteg? Beteg lenne az a kutya, amelyik éhen, szomjan kikötve tengődik? Nem, hanem gondatlanul elhanyagolt, alultáplált, gondozatlan! A gazdája a beteg (agyilag), nem a kutya! Vagy az lenne a helyes megállapítás, hogy 1. növény-kínzás áldozatai lettek? 2. Gondatlanul veszélyeztettük az életüket? 3. Bántalmaztuk szegényt 30 évig….és most olyan csúnya, amilyenné mi tettük? Jöhet a láncfűrész? Vagy inkább el kell csapni a kertészt?

img_8849.JPG

Hol voltál szakértőkém, amikor már láttad, hogy kinőtték a fák a tányérjukat? Szóltál, hogy szedjék fel a burkolatot körülötte? Vagy akkor meg sem kérdeztek? Vagy nem szólsz most sem az ehhez hasonlóan parányi favermek ellen….pedig bárhol a városban százával láthatod a múlt századból itt maradt parányi fa vermekben sínylődni a fákat! Ha nem lehet láncon tartani a kutyát, mert az az ember társállata, akkor a társ-fákkal miért lehet ezt tenni?

De …nézzünk az ég felé. Nicsak! Milyen szépen megfiatalítottuk! Volt láncfűrészünk, ember is hozzá, aki meg tudta különböztetni a légvezetéket a faágtól! Szakszerűen kiszabadította a légvezetéket: 2 méteres körzetben levágott minden hatalmas ágat, ami veszélyeztette a drótot! Mert a drót, az emberi találmány, tehát védendő. Az ily szakszerű láncfűrészes „kezelés” előbb köcsögfát eredményezett, majd a fa a következő évben pom-pom szerű seprűt növesztett, és elindult újra a fény felé. Olyan kár, hogy egyetlen faszakértő sem járt ezeknek a fáknak a közelében sem 30 éve…aki megmondhatta volna: Hé! Fiúk! Alakítsátok úgy a fa koronáját, hogy ágazzon el Y alakban! A friss hajtásokat távolítsátok el évről évre, ne akkor menjetek neki láncfűrésszel, amikor már karvastagságú ág van 2 cm-re a légvezetéktől! Mert ez már seb a fának! A pici hajtások még egy metszőolló nyisszantással eltávolíthatók, és nem kell csonkolni a fát! Ezt tudják a civilizált országokban, ahol van környezet-, és kert kultúra. A fák lombkoronája össze tud zárni a villamos vezeték fölött! Korona alakító metszés a varázsszó! Nem a láncfűrészes ifjítás!
A kutyák fülét és farkát már nem lehet büntetlenül fazonra igazítani. Akkor miért lehet (szakszerűtlenül) csonkítani a fákat?

img_8835.JPG

Hogy keletkeznek ezek a szakértők? Tenyésztik? Vagy van az a pénz?  Nem kellene őket elküldeni tanulmányútra valamelyik szomszédos országba? Vagy én akkor már állatorvos vagyok, ha tudom, hogy a kutyának 4 lába van, az embernek meg 2 ?!img_8846.JPG

Szakértőkémnek eladó a dréncső is. Minden fához egy. Ez segíti, hogy az öntöző vizet közvetlenül a fa gyökeréhez jutassuk! Itt van a dréncső! De ki látott már olyat, hogy locsolták volna a köztéri fákat? Legalább az első 2-3 évben, amíg megerősödnek?  Akkor meg minek a dréncső? Mert az olyan szakszerűen hangzik és fel lehet számítani az árát! Mert ha nem locsoljuk a fát, az árt a fa gyökerének, ha nyáron a forró, télen a fagyos levegő közvetlenül a gyökeret éri.
A cigaretta csikket ide dobáló szomszéd, vagy boltos is önthetne rá egy - egy vödör vizet nyáron… Néha néhányan meg is teszik ezt.. A többiek meg ide dobják a csikket, mert „lebomlik”. NEM! NEM! Nem bomlik le!

„Szóval megpróbálunk szabályokat alkotni a városi zöldfelületekkel kapcsolatban úgy, hogy közben a növények jelentős részét „méltatlan” körülmények közé kényszerítve, a maradékelv alapján létesítünk zöldfelületeket. Ugyanakkor elvárjuk ezektől a „mindentudó” kis zöld akármiktől, hogy védjék egészségünket, javítsák közérzetünket, miközben mi magunk következetesen ezek karban- és életben tartásán akarjuk megspórolni a költségvetés túlköltekezéseit.” Eberhardt

Javaslom, hogy az utca legidősebb lakóit hívják meg feltétlenül a lakossági egyeztetésükre! Hátha emlékeznek még rá, hol tekeregnek a földben a víz, villany, gáz, csatorna, telekommunikációs vezetékek? (Mert arra se merült gondolni, hogy talán egyszer majd lesznek szerelős alagutak a vezetékeknek, és nem mind önálló életet él a talajban! Megteremtve ezzel az utcai fák életfeltételeit is, megakadályozva, hogy minden kábelhibánál elvagdossák a gyökereit.)

Innen üzenjük a Szakértőnek, hogy ha ugyanide, ugyanilyen körülmények közé, ugyanezekbe a favermekbe, BÁRMILYEN fát ültetnek, azok ugyanígy végzik, mint ezek!

Most a fasor 2 végére dézsában kiállítottak két facsemetét. Ezen szemléltetik, hogy milyen fát fognak ültetni! Ha tudják, hogy mit ültetnek, mire kell a lakosság? Bio- díszletnek a lakossági egyeztetés kipipálására? Vagy pszichoterápia az indulatok levezetésére?

img_8840.JPG

Amihez pedig direkt pofa kell, az a hivatkozási alap! Azért kell most kivágni a fasort, mert a Semmelweis emlékév tiszteletére VAN RÁ PÉNZ!!!! Semmelweis Ignácz az Anyák megmentője is forog a sírjában.

Van azonban valami, ami könnyeket csalt a szemembe. Meghatódtam, amikor a szakértők nyilatkoztak: lakossági egyeztetést fognak tartani! A lakosság számára biztosítják, hogy nyilatkozzon, milyen fát szeretne. A Semmelweis utca környékén bizonyára sok szakképzett kertész, tájépítész van, aki tudja: melyik fának a gyökérzete nő inkább lefelé, melyik terjed el szélesen? Melyek tűrik a sivatag szárazságú városi levegőt? Melyik áll ellent az ember számára is elviselhetetlen légszennyezésnek? ( Arra gondolni sem merünk, hogy valakinek arra is lehetne javaslata, hogyan csökkentsük a légszennyezettség mértékét! Miért is kellene? Autózni muszáj… élni nem.)

Vannak megátalkodott kertészek, akik 10 éve változatlan szorgalommal ajánlják ültetésre a szigorú tiltólistán szereplő invazív fajokat. Mert azok igénytelenek! A szerző inkább azt gyanítja, hogy a szakértő az igénytelen, meg a város, amelyik ezt tétlenül nézi.

Na de itt a megfejtés, a főkert szakértőjétől: „Az új fasor "korai juhar (Acer platanoides ’Cleveland’)" fákból lesz kialakítva. "A korai juhar tekintélyes megjelenésű, középmagas, városi körülményeket is jól tűrő, lombhullató fa, melyet kedvező tulajdonságainak köszönhetően rendszeresen ültetnek utcasorfának.” És kimásoltak a Wikipédiából egy szemléltető képet a fa leveleiről.

Érdemes lett volna legörgetni a szöveghez is… talán akkor más fát javasolt volna a szakértő! Ugyan csak 30 méter magasra nő és szép szabályos gömb alakú a koronája (mint a mostaniaknak), de akár 200 évig is élhet (nem Budapesten).

És itt a slussz poén: „A száraz levegőt és a sekély talajt is rosszul viseli, de rendszeresen ültetik utcasorfának;…… a városi viszonyokat már rosszul viseli, és sorfának ültetett példányai időnként kipusztulnak.” Ültetünk tehát fákat, amelyek élhetnének 200 évig, de 20 évet fognak kibírni adott körülmények között.

Nincs több szavam!

 

 

 

 

 

 

A miniszteri biztos tollbamondja az újságcikket

de mi az igazság a szép szavak mögött?

A mellékelt újságcikket olvasva, az ember nem tudja, hogy az újságíró, csak tudatlan, csak nem is tud semmiről semmit…vagy megszolgálja a fizetését? Esetleg ült Baán László sajtó tájékoztatóján…és sejtelme sem volt róla, hogy fent nevezett úr mindenkori egyetlen célja a közvélemény félretájékoztatása?  Pedig már tudhatná!

Mert mi helyett mi a helyzet?

 • A Néprajzi múzeum leendő gördeszka pályája nem a Városliget MELLETT épül, hanem BELE!  A Városliget határa ugyanis a Felvonulási tér és a Dózsa György út határán található (Hrsz szerint!!) Ezt a határt jelzi ma még 102 db japánakác (vagy más néven Kínai pagodafa… Japán akác amikor kivágják és Kínai pagodafa amikor ültetik.)

Ugyanis a Felvonulási tér maga, a VárosligetBEN épült… Ugyanott, BENNE akarják felépíteni a világörökség panorámáját tönkre tevő otromba épületet.

 • Meghatottságtól elcsukló klaviatúrával leírja, hogy a Néprajzi múzeum 145 éves története során soha nem kapott „kifejezetten a gyűjtemény számára tervezett otthont”. Drága, drága újságíró kolléga! Amint pár sorral lejjebb magad is leírod, a GYŰJTEMÉNY a Szabolcs utcai múzeumi raktározási és restaurátor központban lesz! Akkor most 2 otthont is kap a „múzeum”? Vagy másképpen fogalmazva nem egy otthont kap az eddig egyben lévő gyűjtemény, hanem egy kiállító teret a Felvonulási téren, és egy raktárbázist a kies Szabolcs utcában.
 • De akkor mi is lesz a Néprajzi múzeum nevet viselő gördeszka pályára hajazó épületben? Office…konferencia központ…restaurant a legfelső szinten…múzeum shop és „ látogató központ” Vagy azért nevezzük múzeumnak, mert a pláza nevet nehezebb lenne lenyomni a városlakók torkán?
 • Hogy jön össze az a két mondat, hogy itt, a VÁROSLIGETBEN kap végre igazi „otthont” a gyűjtemény….majd bevalljuk, hogy frászt! A gyűjtemény a Szabolcs utcában lesz, a raktárközpontban….

Nagyon át kellene írni a magyar nyelv értelmező kézi szótárát. Minek számít az az épület, ami csak nevében múzeum, de a gyakorlatban pláza, néprajzi kiállítási dekorációval az ebédelők talpa alatt, az alagsorban?? És még meg is magyarázzák, hogy ott van kellemes hűvös nekik? Mert fent az üvegpalotában szétégne a gyűjtemény? Akkor mire is építették? Kilátónak?

A Raktárközpont az raktárközpont. Szintén a magyar nyelv szabályai szerint. De ha azt is leírnák, hogy az állományvédelem, restaurálás, kutatás és oktatás is a Szabolcs utcában lesz, akkor esetleg a városlakó megkérdezné, hogy miért kell 32 ezer négyzetméter egy olyan „múzeumnak”, amiben csak kiállítás lesz, minden más múzeumi funkció száműzetésbe megy, a szomszédos XIII. kerületbe?

Teljesül így vajon az a kívánságunk, hogy a néprajzi „gyűjteménynek” igazi, számára alkalmas „otthona” legyen?

Vagy elég, ha az építőipari bizniszben és a turizmusban érdekeltek kívánságai teljesülnek?

Kedves újságíró kollégák! Nézzetek a szavak mögé…mert ezek a sajtó tájékoztatók a félretájékoztatásotokat szolgálják! Legyetek óvatosak! Kérdezzetek meg néha bennünket is! Legalább mindkét fél igazsága kaphasson hangot!

 img_8464.JPG

 neprajzi_cikk_a_varosliget_mellett_index.JPG

neprajzi_szornyuseg_2.jpg

50_cm_termoreteg_a_talaj_1.jpg

neprajzi_elefant_a_vilagorokseg_porcelanboltjaban_1.jpg

 1. febr.-10.

Vendég a fánál

Rob McBride :-)

img_8480.JPG

Ime itt a fa. Platán. 2016 ban az év fája versenyen ő lett az Év hős fája. Miért nincs mellette az a tábla, ami erről tudósít? Azért, mert a Városliget fura urai nem engedték kitenni. Kitettek helyette egy cukiskodó, minden szavában hazug táblát... Most jön a fantasztikus, hihetetlen story! Pénteken ezt a fát meglátogatta Rob McBridge, az idős fák angol barátja, aki igyekszik meglátogatni minden országban az Év fája győzteseket, és útja során népszerűsíti az Év fája versenyt. Eljött, hogy meglátogassa az Európai döntőbe jutott Zengővárkonyi hős szelidgesztenyét.

Szavazzatok rá ti is!

Útban hazafelé ellátogatott a Városligetbe is ( kísérője Oravecz Ágnes Ökotárs alapítvány)

A képen Spengler László, aki ezt a fát benevezte a versenyre 2016-ban.

Köszönjük Laci!
Fantasztikus, megszállott ember...vele feltalálta a természet az örökmozgót :-) Nagy örömmel látta, hogy a veszélyben lévő Rondó platánokat sárga szalaggal jelöltük meg (ez a szín a veszélyeztetett fák nemzetközi jelölése). img_7987.JPG Elmeséltük neki, hogy a Világörökség védőzónájában vagyunk, ahol alig halljuk egymás hangját az építkezés zajától és reng a föld a Felvonulási tér elszállításától, feltörésétől.

Ajándékot is kaptunk: egy kis üveg lekvárt, az év szlovák almafájáról, egy fekete dió termést Csehországból, és megkaptuk azt a 10 méteres mérőszalagot, amivel lemértük a mi fánk derékbőségét ( 540 cm.)

Mi adtunk egy Ligetvédő kitűzőt és egy asztali naptárt a Városligetről.

Nagyon boldog volt, hogy a saját "fa-vadász" kitűzője mellé kitűzhette a Ligetvédők kokárdás kitűzőjét is..

Mindenre kíváncsi volt: a Liget történetére, a körülöttünk zajló építkezésre,. a mi tevékenységünkre..... Nem vigasztalt bennünket, hogy sajnos a világ számos táján is ugyanez történik: a beruházói mohóságnak számos fa erdő esik áldozatul naponta..

A látogatásról készült fotók (egy részét) itt nézhetitek meg. (A jobbakat később Spengler Lacitól)

img_8505.JPG

img_8512.JPG

Fekete dió termése Csehországból (Kvasicei fekete dió)

img_8519.JPG

Köszönjük Rob! Ági és Laci!

img_8493.JPG

img_8501_1.JPG

img_8500.JPG

VESZÉLYBEN A VILÁGÖRÖKSÉG PANORÁMÁJA!!!!!!!!!!

Mit szeretnénk elérni azzal, hogy felvesszük a kapcsolatot az ICOMOS jelen lévő nemzetközi bizottságával?

 

-          A munkálatok azonnali leállítását, mert mindegyik építkezés rombola a Világörökség védőzónáját!

-          az engedélyek visszavonása, amely a világörökség visszafordíthatatlan elvesztését eredményezi (Néprajzi múzeum, Új Nemzeti Galéria, Közlekedési múzeum, Magyar Zene háza, Városligeti színház, Dózsa mélygarázs, Biodóm, Hermina garázs)

-          a projekt módosítását, annak érdekében, hogy tiszteletben lehessen tartani azokat az értékeket, amelyekre a Városliget (A Budai vár, a Duna partok, valamint az Andrássy út – Hősök tere tengely) Világörökségi védettséget kapott

-          A területet haladéktalanul vegyék fel a Veszélyeztetett Világörökségi Területek listájára.

neprajzi_elefant_a_vilagorokseg_porcelanboltjaban.jpg

Kit érint a Városliget beépítése?

Meglepetéssel hallom néha, hogy a Városliget beépítése csak a közvetlen közelében élőket érinti....ezért elég, ha azok tiltakoznak. Sajnos az ország tragédiája, hogy lakói nem tanulták meg Garai Gábor Artisták Című versét: " a másik ügyéhez
egész létemmel van közöm!…"

De legyünk egészen hétköznapiak! Nézzük valóságot: ha nem figyelek oda nincs közöm hozzá? Ha nem veszek róla tudomást nekem nem árt? Romboljanak csak a Városligetben...az 3 utcával arrébb már nem hat?

Csak az építési/bontási törmelék szállítására gondoljunk! Nem kellenek a fennkölt eszmék, hiszen abba csak belegabalyodnánk. Kommentár nélkül közreadom a bontási törmelékek szállítási útvonalát:

Pestszentlőrinc Dózsa György út 100.

fot.JPG

Kistarcsára

kistarcsa.JPG

Fótra

fot_3.JPG

Nagytarcsára

nagytarcsa.JPG

Dunaharaszti

Esetleg néha nem jutnak el a célállomásig, hanem találnak egy vizszintes felületet útközben, mondjuk Rákospalotán...és sutty...leborítják... Mert a vidékről toborzott szállítómunkások is úgy gondolják, hogy nekik sincs ehhez az egészhez közük! Csak felveszik a fizetést és megszabadulnak gyilkos terhüktől.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/teherautoszamra-hordtak-a-hulladekot-feljelentest-tett-az-onkormanyzat-2440729

Na de nekünk sincs közünk Fóthoz, nincs Kistarcsához, Nincs Dunaharasztihoz....olyan messze vannak tőlünk, mint a Szirius!

Vagy?

"Mikor fogunk már összefogni"? Mikor leszünk már szolidárisak a másik gondjai iránt?

Mikor fogjuk már fel, hogy az összes gondunk KÖZÖS????

 

 

 

Vasúttörténeti képek, gondolatok

Rákosrendezőn és a Közlekedési múzeum hűlt helyén

img_7826.JPG

img_7827.JPG

img_7828.JPG

img_7829.JPG Itt állt régen a Közlekedési múzeum.
Annyira jó, hogy elbontották, mert így legalább van hely az építőanyagok lerakásának. Szerencsére az elszállított hajócsavar alapzata egyáltalán nem balesetveszélyes! Sem a Waggon Café sínei.... Több mint egy éve se itt, se ott nincs a közlekedésnek múzeuma, de nem is kell, hiszen elég, ha van igazgatója, aki utazgat a nagyvilágban és megpróbálja kitalálni, melyikre hasonlítson az új múzeum. Ja...és vajon hova is tegye a maga kis terepasztalkáján.

A többi képet ott készítettem, ahol a legjobb helyen a Közlekedés múzeuma: Rákosrendezőn! Rengeteg elhagyott épületet lehetne elbontani (a nagy többségben jó sok azbeszt is lenne), Iszonyatosan sok fát lehetne kivágni....minden gátlás nélkül, hiszen a 90%a invazív fa.

img_7759.JPG

img_7758.JPGMennyi sok finom burkolatot lehetne felszedni?!

 img_7764.JPG

Több száz tonna fémet adhatnának a szegény fémgyűjtésből élőknek!

img_7769.JPGMeg lehetne szüntetni Zugló egyik legnagyobb füst szennyező forrását: az itt élő és itt működő lomisok szemétégetését!

img_7771.JPGimg_7774.JPGA magas házak mutatják, hogy milyen közel vagyunk a Ligethez, a Mexikói úti földalatti végállomáshoz! Micsoda vasúttörténeti témaparkot lehetne ide rittyenteni! Vidámparkostúl, Cirkuszostúl, Biodomostúl!

img_7807.JPGLehetne autentikus bejárata!

img_7808.JPGKészen van a talpfa bemutató szabadtéri múzeum!

Hogy ez a lehetőség miért nem merült fel a Nagy Döntéshozók agyában?
Hát drága lelkecskéim........szerintem azért, mert idáig...ezek a mai ficsúrok biztosan nem tudnának eljönni! Sáros lenne a félmilliós cipőcskéjük!
De ha még a cipőt nem is sajnálnák, agyilag akkor sem biztos, hogy vennék az adást, hiszen szűklátókörűek: Vagy a Ligetet pusztítjuk el, vagy a Ligetet pusztítjuk el.

Ez a két lehetőség motoszkál az agyukban!

De akkor mit keresnek ott, ahol vannak?

A Rondó pusztulása - III. felvonás

 A Rondó / a Városliget élete, a háború után csak rövid ideig szólt a békés építő munkáról. Néhány év múlva soha nem látott pusztítás kezdődött.

Hogy miért volt 1949. december 21-én Sztálin 70. születésnapja, azt hagyjuk a történészekre. (1878. december 6-án született). Ahogyan azt, is, hogy a  "Béketábor"-nak miért volt kötelessége megünnepelni a jeles napot. Száz szónak is egy a vége: Rákosi Mátyás egy méltó emlékmű felállítását kezdeményezte.
Ha ő kezdeményezte a fővárosi képviselő testület sietett is határozatba foglalni: "

„ 1. Budapest legszebb útját, az Andrássy utat Joszif Visszarionovics Sztálin generalisszimuszról, az egész haladó és békére törekvő emberiség lángeszű vezéréről Sztálin útnak nevezi el;

2. Sztálin generalisszimuszról művészi kivitelben és méretben méltó emlékművet készíttet és állíttat fel a főváros erre legméltóbb és legalkalmasabb helyén, a határozati javaslat elfogadásától számított egy esztendőn belül;

3. Budapest erre alkalmas és méltó helyén felállítja annak a szobornak a másolatát, melynek eredetijét a magyar nép hálája jeléül ajándékozta Sztálin generalisszimusznak születésnapjára”

A méltó emlékmű eredetileg 5 méter magas lett volna, a rá fordítandó összeg 350 ezer Ft.
Mire befejezték az ára 27 szeresére emelkedett: 9,5 millió forintra.

A szobor is megnőtt: 8 méteres érc kolosszus lett. ( Sztálin= acél ember! Nem volt már jó a Dzsugasvili név egy ilyen nagy embernek! Születésnapnak is jobb volt a téli napforduló!)
És a szobor alá nőtt egy 9,3 m magas talapzat.

1953-at írtunk mire a talapzat domborművei is elkészültek. Pár hónapra rá meghal a Generalisszimus! De még nem tartunk ott.
Egy ekkora szobrot csak messziről lehet jól látni. Előtte is fel kellett vonulni a boldog tömegnek. Lett tehát szobor a Városliget bejáratánál, a Rondóban. És lett hozzá hatalmas Felvonulási ( Sztálin) tér,  a Városliget teljes Dózsa György úti oldalán. Így leszabtak a Városliget területéből egy 75 méter széles sávot. Ennek végében állt a nagy Sztálin! Nem a Rondó fái fogadták a Városligeti fasor felől érkezőket, hanem Sztálin! Hangyának érezhette magát a kis ember.

.A Felvonulási tér kialakításához 60 ezer m2 kockakövet, 48 ezer négyzetméter ( fél méter vastag) betont és 10 ezer négyzetméteraszfaltot használtak. )A Városliget történelmi határát őrzi a Dózsa György útat a parkolótól elválasztó fasor. Ma még. Ráday Mihály javaslata nyomán.)

 

 

1956 után a népnyelvben csak Csizma tér volt a neve

 Sztálin nélkül is jó volt a talapzat ................tribünnek.

A felvonulásoknak is vége szakadt egyszer, és a 2006-ban uralkodó kormány lehetővé tette az 56-os szövetségnek, hogy Sztálin helyén emlékművet állítson.

Megtette. Az ár a Rondó még mélyebb megsebzése volt.  Kellett a hely a nép által csak Vaskefének titulált emlékműnek. Valóban kifejezi, ahogy a rozsdás, egyszerű tömeg megacélosodva felszedi az utcaköveket. De rendkívül barátságtalan arcát mutatja a város felé, melynek lakóit befogadni hivatott. Rondóról már nem is beszélt senki, hiszen akkor is cél volt a múlt kitörlése az emberek emlékezetéből.

Ez a fotó hajszál pontosan jelzi, hol a Dózsa György út széle, és mekkora rombolást vitt véghez a Sztálin/ Csizma/ Felvonulási/ 56-osok tere!
Volt itt valaha Lenin szobor, Van Időkerék ( 2004), Fegyverbe szobor, majd a spirál alakú Regnum emlékhely. Minden, csak Liget nem. Minden, csak Rondó nem!

Ki emlékszik már arra, hogy valaha a Ligetet természetközeli élménynek hozták létre!?

Itt évtizedek óta a hatalom reprezentálja...mit is? A természet leigázását? Ideológiájának felsőbb rendűségét? Vagy csak azt, hogy az adott kor embere milyen jól bánik a láncfűrésszel? A betonkeverővel? Mekkora teljesítményre képes a hódolók manipulálásában?

Így lett a Rondóból félkör.

Az egyre laposabb U alakúvá vált Rondó fái között már a padok elhelyezése sem követte a Rondó vonalát, csak a 2 szélén élő 8-8 fáig!

A nem avatott szem számára elveszett „Rondó” jellege.

A platán és a tölgyfa sorok között nem vezetett sétány, így azt a részt benőtték a gyomfák.
Így esett meg az a szégyen, hogy amikor 2015-ben „fakataszter” készült, a kertészeti szakemberek nem vették észre, hogy ott 3 fasor van! Máig nem fasor a még élő és jó egészségnek örvendő 96 fa!
  ( közöttük a színes padokkal)!

Az összeesküvés elméletek kedvelői szerint nem tudatlanságról van szó! Sokkal inkább tudatos megtévesztésről.Titkolva, hogy Világörökség területén elpusztítják a Városliget legelső terveiben is szereplő, a városkép meghatározó elemét jelentő fasort. A RONDÓT!

Ma már palánk "védi" a platánsor és a tölgysor 4-4 fáját! Vajon az elkerített, építési területen élők vannak nagyobb biztonságban, vagy a kívül rekedtek?

img_7110.JPG

img_7111_1.JPG

Talán a gyanakvóknak van igazuk! 96 fát nem észrevenni....csak leírni a nevüket egymás alá....40x?!

 Több, 100 éves fa is elő van készítve átültetésre! Ami a fának gyökerestől történő kivágása....csak drágább, mint a láncfűrészes azonnali megoldás!

80-100 éve élnek itt a ma látható fák! Adnak árnyékot, párásítják a levegőt, elviselhetővé teszik a környék lakosságának életét az év 365 napján. És ők nem védettek!? Akkor mi az?

Megőrzendő emlék az alig 20 éves 56-os emlékmű, de nem az a 200 éves Rondó!

Valóban nincs határa az emberi kapzsiságnak és butaságnak?