Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

Fűrészes üldözés

2015. március 03. - Garay Klára

A modern krimik alapkellékei az autós üldözések. Nagyon izgalmas, ahogyan a rend jó őrei üldözik a rossz fiúkat. Az autóik a jó szándékkal fordítottan arányosak. A jó fiúknak lefullad az autójuk, a rossz fiúké csúcstechnika….mégis a jó győz a végén… a rossz háromszoros halált hal. ( Minimum egy tár golyóval a hasában lezuhan a 22. emeletről és átmegy rajta egy kamion)

Hasonló üldözési jelenetek játszódnak le a hazai természetvédők és a fanyüvők  között.

Utóbbiak mindig előnyben vannak, mindig gyorsabbak, mindig náluk a fűrész, és mire a bamba környezetvédő felfogja, hogy „ már megint mi történt”, a gyors reagálású fűrész, fejsze ásó/kapa/ekevas, már el is pusztította a természet egy-egy kis darabkáját. Ráadásul addigra legtöbbször elkészül az őt támogató jogszabály is.

A „jók” csapatának összetétele hasonlít a kiváló magánnyomozós filmekről ismert mafla rendőrökre. Akik ugyanis mindig későn (vagy soha nem) kapcsolnak, rosszul közelítik meg a problémát, intézményeik nehézkesek és akadályozzák a haladást.

A Jó Fiúinknak már önálló környezetvédelmi intézmény-rendszerük sincs, mert az is akadályozta a „természet legyőzésének” fáradságos munkáját.

A Fanyüvőknek a segítői is olyanok, mint a maffiás filmekben a főnök ütődött segédei. Fogalmuk sincs, hogy mit, miért csinálnak…csak csinálják, mert a főnök azt mondta, hogy „oldják meg” a problémát.

Ők megoldják. Ott ahol vannak, azzal, ami van. Így a debreceni közmunkások is. Elvégezték, amit rájuk bíztak („rekonstruálták” a debreceni Nagyerdőt)…. És most mindenki őket szidja. Hiszen a maffia vezért nem lehet. Róla semmit nem tudunk. Ő csak kiadta az ukázt: előre, a park kitakarítására. Addig onnan ki ne jöjjenek, amíg keresztül nem lehet látni rajta. A munka elvégezve. Lecsupaszították a védett területet. Elefánt a porcelán boltban? Vagy az kíméletesebb?

Most aztán jönnek a jók! Ők feljelentenek! Utólag! Tudjátok, mint a Kossuth térnél. A fák kivágásának első évfordulóján kézhez vehették a határozatot: törvénytelen volt a fák kivágása.

Az erkölcsi győzelem is győzelem.

A fák pedig addigra kiszáradva mehettek a kandallóba.

Hogy kik a mi jó rendőreink? A környezetvédő szervezetek, a maguk lánglelkével, akik lobogtatják a józanész, a nemzetközi jog, a hazai (még létező) jogszabályok zászlaját, az ember egészségéről, a fenntarthatóságról írnak, leveleznek. A kutya ugat, a fűrész halad.

Más jó fiúk is harcolnak. Az ellenzéki pártok. Nos, ők inkább egymást fűrészelik, nehogy összekeverjék őket egy másik szervezettel. Arról szó sem lehet, hogy a nép egyszerű nyelvén megfogalmazzák a mondanivalójukat, hogy elmagyarázzák, miért nem lenne szabad kiirtani minden fát, bokrot, nemzeti parkot. És hogy mit javasolnak helyette. Összefogni, vagy csak kooperálni…arról végképp nem lehet szó….Bár, ha vigyázó szemünket Veszprémre vetjük…még remélhetünk.

A frissen tüntetővé avanzsált ifjúságot sem érdekli a dolog, hiszen ez a téma nem vonz tömegeket, mint a netadó.

Vannak „ellenzéki” sajtótermékek is. Ezek néha-néha egy-egy cikk-lufit felengednek, melyekben szalonképesre igazították a mondatokat, mert szükség van az állami hirdetésekre, a jó kapcsolatokra, és ki tudja, mi lesz holnap. A környezetvédelmi témák meg nem népszerűek. Olyan hülyeségeket beszélnek a zöldek, hogy vissza kell fogni a fogyasztásunkat, mi meg fokozni akarjuk, nem visszafogni. Tisztelet  a www.nol.hu -nak.

A rend jó őreinek szerepében tetszeleg az értelmiség is. De az elefántcsont toronyban köldököt nézni sokkal intellektuálisabb dolog, mint a piszkos földdel foglalkozni és tenni is valamit. Meg a bálnák védelme Magyarországról nézve kényelmesebb, mint a hazai környezeté. Meg a múltba révedésről se feledkezzünk meg! Az a leghasznosabb manapság. Főleg kifizetődő.

Az egyházak a zászlajukra tűzhetnék a dolgot: védhetnék a teremtett világot. De akkor kitől kapnák a támogatásokat a „hitéleti” tevékenységükre?

Tehát itt állunk ennyi Jó Rendőrrel és ennyi Fanyüvővel.

Az üldözéses jelenetek számos helyen folynak.

A kishantosi „győzelem” után/közben a Normafa ügyében éppen a jók állnak nyerésre.
A Római parti akadályversenyben éppen két forduló közötti szünet van, de az ügy kimenete nem kétséges.

A fővárosi Városligetben az Audisok állnak nyerésre a Ladásokkal szemben. Éppen „rekonstruálják”. Majd növelik a zöld felületeket. ( Azaz beépítik)

Debrecenben most a PM feljelentést tett. Egy év múlva, mire a természet begyógyítja sebeit, biztosan megállapítják, hogy nem volt egészen szakszerű a „parkrekonstrukció”.

A kövér, szivarozó maffia főnök meg ül a bőr foteljében, szívja a szivarját és a könnyei folynak a röhögéstől. Miközben fűlsiketítő zajjal dolgoznak a fűrészek, a bölcsészek bölcselkednek, a politikusok politizálnak, a környezetvédők a bálnákat védik, merész, és tántoríthatatlan újságírók a hálószoba titkok kifürkészésével vannak elfoglalva…….

Úgyse tehetünk semmit. Hallom sok helyről, sok embertől.

Tényleg? Vagy csak ezzel mentjük fel magunkat?

A fent emlegetett krimikben mindig a jó győz! Kiderül az igazság, a rossz elnyeri méltó büntetését. Nem lehetne ezt a forgatókönyvet alkalmazni a környezet-pusztítókra?

Még a büntetésüket is elengedném…..csak hagyjanak fel áldatlan tevékenységükkel!

Mi lenne, ha egyre több jó rendőr szállna be a küzdelembe? Ha egyre többen osztanák meg a posztot? Ha egyre többen írnák meg a véleményüket a hivataloknak? Ha egyre jobban szervezettek lennének a „jók”? Ha nem húznák be fülüket-farkukat? Ha kiállnának és azt mondanák, EGYSZERRE! Hogy ELÉG? Mi lenne ha….

Bizony sok fa életben maradhatna!

A bejegyzés trackback címe:

https://varosligetbaratai.blog.hu/api/trackback/id/tr997238217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása