Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

Csak állok egy buszmegállóban

2016. augusztus 26. - Garay Klára

Ezt a szegény idegen fát egy buszmegállóban fotóztam. ( nem tom, miért fordította meg a blog)  Nem egyedül van itt, hanem több ezer társával ellepi a házak kertjeit, iszonyat gyorsan nő, iszonyat szapora. Ha ki akarod húzni, beleszakad a töve. Ha elmetszed, 15 ág nő a helyén, mint a sárkányok feje. Egy év alatt minden más növényt túlnő, majd árnyékolásával megakadályozza, hogy gyenge, udvarias hazai társainak esélyük legyen a táplálkozásra, a vízhez, a fényhez.

img_4653.JPG

Ő tehát egy ( nyugati) ostorfa. Nem migráncs, nem úszva tette meg az utat Ámerikától Budapestig, hanem behurcolták, díszfaként ültették, mert "igénytelen", gyorsan nő, bírja a szárazságot.

Azóta ( a kertészeti vállalaton kívül) mindenki tudja, hogy sárkányfog vetemény. Invazív, kiszorítja a hazai vegetációt. 2008. óta kormányrendelet kimondja, hogy a terület gazdája KÖTELES megakadályozni, hogy továbbterjedjen.

Itt elgondolkodik a zember. Ehető magját nem csak az éhező ember eszi, hanem az égi madarak is. Hogy akadályozhatnánk meg, hogy megegye? Ha megette, figyeljük az érkezési oldalon, hogy hol pottyantotta el? Menjünk utána a szomszéd kertjébe, a " megelőzöm a továbbterjedését" indián kiáltással? A mi ostorfánk pedig terjed és terjed és terjed. Ha migráncs lenne, kerítést építenének elé, hogy ide ne jöjjön. vagy szavaznánbk arról, hogy joga van-e neki is a törvény szerinti élettérre vagy nincs. Egyáltalán hazatoloncoljuk vagy nyilvánítsuk hungarikummá? Ez utóbbi indokolt lenne, mert egyetlen ország sem olyan hülye, hogy ne védekezzen ellene...csak mi.

Már itt van, tehát kínozzuk. Jogszabályi előírás számára is a 2 négyzetméteres ültető gödör. Ehelyett van neki kb 1 m2. De ő él és virul.  Akkor most ő az igénytelen vagy mi?

Tudta, hogy a városban több ezer őshonos és idegen fa él a törvény által előírtnál jelentősen kisebb területen?
Tudta, hogy szétverték a környezetvédelem intézmény rendszerét, így se pénz, se szakértelem nincs arra, hogy megvédjük a hazai növényzetet a bevándorlóktól?

Tudta, hogy a Nemzeti parkokba egyre mélyebben hatolnak be az invazív növények?

Tudta, hogy az "invazív" kifejezés azt takarja, hogy kontrollálatlanul szaporodik?

Tudta, hogy 2008 óta nem lenne szabad ültetni, a hazai növényzet védelmében....de rendületlenül ültetik?

Tudta, hogy több nagy körutunkon is ők tartják a fényfűzéreket adventkor?

Nagykörúti fák....mi lesz veletek?

Város! Mi lesz veled?

Ember mivé lettél?!

...és mivé teszed a környezetedet?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosligetbaratai.blog.hu/api/trackback/id/tr2311650178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása