Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Azbeszt szennyezés bejelentése a Hatósághoz

2016. október 14. - Garay Klára

img_4350.JPGTisztelt Környezetvédelmi Hatóság!
Tisztelt Munkavédelmi Hatóság!

Amint bizonyára tudják, hónapok óta bontják a Fővárosi Közlekedési Múzeum épületeit. ( Budapest 1146 Városligeti krt 12.)
A bontási munkálatok hónapok óta a munkavédelmi és környezetvédelmi szabályok teljes figyelmen kívül hagyásával történnek, az emberek védőfelszerelés nélkül dolgoznak, nem locsolják a bontás közben keletkezett porfelhőt, ismeretlen helyre, gyakran hét végén is behajtási engedély nélkül robognak az utcákon. A rendőrség a megmondhatója, hányszor kapják el őket akár a fentiekért, akár az utakra felhordott sárért.
Most már azonban egyáltalán nem babra megy a játék: régen tudjuk, hogy rengeteg azbeszt tartalmú anyag van a területen, videoval tudjuk igazolni, hogy rengeteg olajjal szennyeződött víz hömpölyög a csatornába, szivárog be a talajba, teszi csúszóssá a hivatalosan szabadon használhatónak hagyott kerékpáros utat.
Kérem, hogy ellenőrizzék szigorúbban a Városligetben zajló építkezéseket! Ugyanis azt hiszik, hogy mert semmilyen építészeti szabályt nem kell betartaniuk a kiemelt beruházások esetében, ezért a munkavédelmiek és a környezetvédelmiek alól is felmentésük van.
NINCS!

Két vizsgálandó szempontot ajánlok a figyelmükbe.

 1. A dolgozók védelmének elmulasztása
 2. A sűrűn lakott környék, a közeli iskolák és lakók védelmének megoldatlansága
  Részletezve:

  1.  A dolgozókon soha nem látunk védőfelszerelést (azbeszt ellen), ezért kétséges, hogy lenne munkavédelmi hatósági nyilvántartásba vételi engedélyük. Kérem, mutassák be, ha van ilyen…és tartassák is be a Bontást törést végző Kft-vel.
  2.
  a. Milyen intézkedést tettek / és mulasztottak el, annak érdekében, hogy az azbeszttel szennyezett por ne jusson ki a területről?
  ( Semmilyet, hiszen a környék kertjein, fáin, bokrain vastagon áll a szennyezett por mindaddig, amíg az eső le nem mossa onnan.)
  Itt hívom fel a figyelmet arra a tényre, hogy a Közlekedési múzeum épületétől 30 méterre sok lakásos társasházak vannak, kb 50 méterre pedig egy általános iskola!
  De az Ajtósi Dürer sori gimnázium (Teleki) és a 31-33-35 számú lakóházak távolsága sincs több 100-150 méternél.
  Nyeljük a port éjjel nappal, hallgatjuk a kalapálást, ha akarjuk, ha nem.
  b. A láthatatlanságot biztosító palánk nem helyettesíti a fertőzött munkaterület körülhatárolását, és a figyelmeztető jeleket sem pótolja a propaganda plakát, a jövendő pincekiállítás reklámja.
  c. nem láttam Tilos a dohányzás táblákat, sem étkezésre, ivásra elkülönített helyeket, sem mosdót.
  d. Előírás van arra, hogy a munkavállalót mennyi ideig érheti a káros azbeszt por szennyezettség.
  De vajon a lakosságot, a kiskorú általános iskolásokat ugyanaz a por mennyi ideig érheti?
  Éjjel nappal, hónapokon keresztül? Szabadidő eltöltése és sportolás közben?
  e. kell-e a lakosságnak egyéni védőfelszerelést hordania? és milyen idő intervallumban? Abban is kell aludnia?
    f. A 12/2006.(III.23.) Eü rendelet felszólító módban írja:
  „ A keletkező pornak a munkavégzés helyén kívülre terjedését meg kell akadályozni” Ilyen egyszerűen! Mit tettek ezért a bontó-törők?
  Büntetőszankció? Talán a munkálatok azonnali leállítása? Vagy a lakosság evakuálása Mátraházára vagy Balatonfüredre?
  Esetleg az építtető beutalása a legközelebbi pszichiátriára?

Mindez történik úgy, hogy folyik az új közlekedési múzeum előzetes vizsgálati dokumentációjának elfogadtatása, a jelenségek elbagatellizálása annak érdekében, hogy ne kelljen Környezeti hatástanulmányt készíteni, mert állítólag az építkezés előkészítésétől az üzemeltetésig soha nem várható jelentős környezeti terhelés.
Lehet, hogy nem várható, az már meg is érkezett.
Kérem, hogy biztosítsák a múzeum gettó építési területének (egykori Városliget), környezetében élők egészséges környezethez való jogát!
Tiltsák el a bontó/talajmozgató/olajcsöpögtető/azbeszt szétszóró/ mélygarázsépítő, „legyen a föld alatt minden kiállítási tárgy” nevű szektát a további környezetkárosítástól.
Ennek az épületnek lakom a szomszédságában, ezért itt és most ez ellen teszek bejelentést. Azonban szó szerint ugyanez történik a Vidámpark területén és a volt Hungexpo területén a lyukas lángos építésének tereprendezési munkálatai közben is.

Hatékony környezetvédelmet, kellő felhatalmazást, jogrendet és egészséges környezetet kívánok kedves mindnyájuknak.

Budapest, 2016. október 11.                                                     Tisztelettel: Garay Klára

                                                                                            

                                                                                                          

A bejegyzés trackback címe:

https://varosligetbaratai.blog.hu/api/trackback/id/tr7611808335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.