Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Meglátja, szép lesz az! Gondolatok a Bocskai úton.

2016. december 25. - Garay Klára

Meglátja szép lesz az!...vigasztalnak a nagy beépítés pártiak, akiknek fogalmuk sincs a Liget beépítésének valóságos mértékéről, a várható környezeti katasztrófáról, csak tátott szájjal lesik a látványterveket.

Rosszhiszemű feltételezésnek tekintik, amikor kétségbe vonjuk, hogy a betontömbök közötti parkocska részletek szépek lesznek. Nem! Nem  rosszindulatú feltételezés, hanem szomorú tapasztalat! Mert nézzük csak mit és hogyan kaptunk cserébe a Bocskai úti kivágott fasorért cserébe!

Kivágtak 3 fát, hogy legyen hol parkolnia 3 autónak. Ennyivel tudták kiszélesíteni a közlekedési felületet…néhány helyen.3_fa_helyen_3_auto.JPG

Kivágták a gyönyörű hatalmas kőriseket, meghagyták a félig kidöntött csörgőfákat, melynél nincs is gyorsabban növő, agresszíven terjedő parkfa.3_fa_az_utcaban.JPG

Hacsak nem a szintén életben hagyott bálványfa..

Így természetesen soha nem lesz belőlük egységes képet alkotó, azonos korú, fajú, fajtájú fákból álló fasor, csak szedett-vedett társaság. ( Mintha egy tánckarban össze-vissza állnának magasság, testsúly, és öltözékbeli különbségekkel megáldott hölgyek és urak!) Szép már biztosan nem lesz.

A lakosság felé kommunikálták, hogy mennyi fát meghagytak. Nézzük őket sorban.
- Az agresszíven terjedő bálványfákat elsőként kellene eltávolítani minden út-, és park felújításkor, hogy ne tudja tovább fertőzni kertjeinket, útjainkat, természetvédelmi területeinket. De nem tették. Kísérletet végeznek vele, hogy meddig bírja egyetlen arasznyira a nagy forgalmú úttesttől! Kilóg a sorból, mert feltehetően magról nőtt ide, nem ültették…

balvanyfa_arasznyira_az_uttesttol.JPG

  • hasonlóan magról nőtt a lámpaoszlopot körülvevő több törzsű bálványfa. Vagyonvédelmi, érintésvédelmi és esztétikai szempontból is el kellett volna távolítani. De a munkákat végző cégnek fogalma sincs a fák mibenlétéről, a lakosság felé az igazságot, a valós kivágási okokat nem tudja kommunikálni, csak a megnyugtató hazugságokat. Nehogy megtudják, mi lenne a teendőjük a saját udvarukban növő bálványfa erdővel.lampaoszlopba_nott_balvanyfa.JPG

- Itt ez a kis facsemete. Többed magával elmondhatja, hogy túlélte az útfelújítást, de minden irányban leszaggatták a kérgét, ami a táplálékot szállítja a gyökere felé. Egy fertőzés, egy száraz, nehéz nyár, és nem él tovább. Ennyit a fatörzset védő farost burkolatról….melyeket jellemzően események után helyeznek a fára. De ha előbb, az sem sokat segít. A földmunkagépek viszik fakéreggel együtt.

leszaggatott_kereg.JPGcsak tudnám, miért forgatja el a képeket :-(


- Itt maradt ez a szintén agresszíven terjedő, tehát magról nőtt gyomfa, a zöld juhar! Kötelező lenne eltávolítani, nem csak agresszivitása miatt, hanem mert rossz helyen van, nem esik a fasor vonalába, belenőtt ebbe az isten tudja milyen célt szolgáló épületet övező betonkoszorúba.
megmaradeo_gyomfa_rossz_helyen.JPG

megmarado_zj.JPG

- A lakosság sem akar ám kimaradni az össznépi fairtásból! Jön a bringás vásárolni. Valahova tennie kellett a drótszamarat, hát kikötötte.

a_kerekparozo_lakossag.JPG

- Lássuk Istenem, mire megyünk együtt! Ha indul a pusztítás, elkezd a fejétől bűzleni a hal: beszállnak az áruszállítók is! Keresztül kasul forgolódnak a frissen vetett füvön, hogy a bolt bejáratától minél kisebb távra kelljen cipelni a cuccot.

az_aruszallitasnak_mennie_kell.JPG

És a kör bezárult. Már csak azt kell várnunk, hogy lesz-e elég pénz, ember és szándék a facsemeték locsolására. Hogy majd valamikor utolérhessék a kivágott kőrisek lombkoronáját.

korisek_a_bocskai_utonfekve.JPG

szorgos_favagok_szo_bocskai.JPG

Tessék mondani! Miért kellene elhinnem, hogy majd a Ligetben figyelembe veszik a tájépítészek, a kertészek, a szakemberek véleményét? Miért hinném el, hogy az majd szép lesz? Tetszettek volna rászolgálni a bizalomra!

Bp.2016. 12. 22.

A bejegyzés trackback címe:

https://varosligetbaratai.blog.hu/api/trackback/id/tr1212073129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.