Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Kell egy sziget!

...de kell-e 3 közúti híd és pár száz tonna beton?

2018. augusztus 29. - Garay Klára

A Városligeti tavat "rehabilitálják" Nem, de ez olyan jól hangzik. Sokan lelkesednek, hogy megújul a Városliget, meg visszatér a régi fénye... de vajon tényleg?
Itt látható a Nádor híd íve...a Lizsé nevű vendéglátó egység előtt. img_5935.JPGBenőtték a gyomfák, mert annak Főkertnek a dolgozói nem ismerik a gyomfákat, amely FŐKERT oly sok ideig, olyan sokat tett a park gondozásáért, BNV-telenítéséért,  De ma más szelek fújnak! Nem közfeladatot teljesít, hanem megrendelői igényeket elégít ki. és a közmunkás nem kertész. De lehet hogy a főnöke sem. Így jutott ilyen sorsra. Pedig nemrég még:nador_hid_csak_az_iv.JPGA felirat is olvasható voltnador_hid_tablaja.jpg Ma már csak ez látszik.

 

img_5938.JPG

A tónak az Állatkerttel szembeni részét egy csaknem 800 méter hosszú, 9 méter széles csatornával összekötik a tónak a stégek körüli részével:to-hidak.jpgNa így!

Elhalad a Feszl pavilonok előtt (a nemrég épített kis labda pályán, a játszótéren, pingpong asztalon keresztül, a Széchenyi  fürdő és a Kisföldalatti lejáratával szemben a földalatti fölött. Hogy a csatorna egy híd alatt menjen át a Kós Károly sétány nevű autópálya lehajtó alatt!...bele a tóba.

Akinek van hozzá lelki ereje, az képzelje el, amint árokásó, közműfektető gépek, daruk, teherjárművel végzik dicstelen feladatukat ezek között a fák között!


img_5942.JPG

img_5951.JPG

Innen sétálunk tovább a Kós Károly sétány felé. A Sétány alatt keringtetik majd az új csatorna vizét, és a sétány ezen szakasza híd lesz.  De közúti teherbírásra tervezett híd! Mert árut kell szállítani a Vendéglőknek! És a szigeten lévő kutak karbantartását is meg kell oldani valahogyan.

img_5953.JPG

Elég széles hidacska kell ide, ahova az egykori Városligeti körút megérkezik.

img_5957.JPG

Na de a felső tó és az alsó között 4 méteres szintkülönbség van! Hogyan jut a víz föntről lentre? vízeséssel, természetesen 8 darab vízeséssel! Ugyanannyi csobogóval, amibe a szennyfogókat is beépítik.. Volt itt valaha 8 vízesés? Kötve hiszem! De a törtrénelmi illizió felépítéséhez szükség van a történelem kreatív megközelítésére.

viii_r_szletes_helysznrajz_t_2018_04_24_evd_002.png
Na de volt itt valaha 4 híd is? Természetesen nem, de "a mai kor igényei" (lásd vendéglős lobbi) ezt diktálják. Az úh hidak közül csak egy lesz sétáló híd, a másik 3 közúti forgalmi terhelésre készül majd, hiszen a Sziget dél-nyugati szélén van egy sor kútja a Széchenyi fürdőnek! És a Nyereghez is be kell menni a kukás autónak és az áruszállítónak.

Na és rendezvény helyszín is kell valahol a közelben. Hja kérem, a vurtsli nem volt jó helyen a Vidámparkban, kihozzák hát a parkba!. Ezek a mobil vidámparki produkciók pedig nem fix telepítésűek, hanem teherautókkal utaznak rendezvényről rendezvényrel!

De akkor miért kell a Páva sziget? Hiszen valójában a csatorna csak nehezíti a Liget ezen részének használatát! ( Ha a használat alatt a rendezvényeket értjük, nem a park használatot) Hát csak! Különben a múltba révedőket mivel manipulálnák?
Ha kell a sziget, kell a csatorna. Ha kell a csatorna, kell a vízesés... Na és még mi minden: új víztisztítók, vízforgatók, keringtetők.

Ha ezek kellene, ezek árammal fognak működni. Besegítenek ezek a tó szellőzésében, de nagyon nagy árat adunk érte. De erről majd a következő posztban.

A nagy kérdés: ki és az átadó ünnepség után mennyi ideig fogja ezt jó karban tartani? És ezzel együtt az egész új beépített Liget projekt fenntartásának költségeire, hatására gondolt-e valaki?

 

Gazdag ország vagyuk! Mert a lényeg: Minél drágább és minél értelmetlenebb legyen!

És a szakértők is jól keresnek, mert meg tudják magyarázni, milyen jó lesz ez nekünk. Legalább 100 fa esik áldozatul!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosligetbaratai.blog.hu/api/trackback/id/tr4914147939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

humorpalanta 2018.08.30. 18:01:03

Libsik, pfej! Ha a Századvégnél azt mondják, hogy a víz felfelé folyik, akkor felfelé folyik, nem értitek? Különben is mindennek úgy kell kinéznie, mint amikor Horthy vizelte körbe. Ezt az állandó hisztit... Majd kész lesz és mindannyiunk örömét fogja szolgálni, akármennyibe is kerül! Különben is, a választásokkor biztos működni fog, utána meg nem mindegy? Az alföldi paraszt úgysem jár a Városligetbe, hát nem kurva mindegy neki, hogy működik-e?

balcán maxval bircaman · http://bircahang.org/ 2018.08.30. 18:20:56

Botràny, hogy egy balliba se úszkál a tóban.

Alick 2018.08.30. 18:30:06

"a Kós Károly sétány nevű autópálya lehajtó alatt!"

Az átmenő gépjárműforgalom valószínűleg végleg le lesz állítva.

rallus 2018.08.30. 19:25:41

Ezt az egy dolgot felejtette ki Demszky Budapest felvirágoztatása közben és tessék, meg is lett a böjtje....

SH4RK 2018.08.30. 19:53:28

@rallus: Így van, innen még nem loptak, be kellett pótolni.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.08.30. 19:54:13

Csak egyetlen hozzászólás: ha a vizet nem keringetik és szellőztetik (vízesések), akkor nyár elejére ez a rész is ugyanolyan büdös, szúnyogkeltető lesz, mint a Vajdahunyad-vár mögötti rész volt évtizedekig.

Budapest a kutyaszar városa 2018.08.30. 20:52:49

Csak egy dologra megy ki az egész: minél több, pénzes turistákat lehúzó, jókora profitot termelő vendéglátó egységeket telepíteni a Ligetbe ! A Liget, az ősfáival együtt le van sz...va, kit érdekel, hogy egy patinás közpark, a főváros egyetlen összefüggő zöldterülete,
csak folyjon a lé a narancsmaffia mocskos kezébe....

brlv24 2018.08.30. 21:05:27

Én örülök neki, mert ahogy eddig kinézett a környék az volt a botrányos...

SH4RK 2018.08.30. 21:14:54

@brlv24: Töredékáron rendbe lehetett volna tenni, de nekünk épületek, és éttermek kellenek egy parkba.

Garay Klára 2018.09.05. 21:42:44

@Alick: és a sürün lakott területeken 3x akkora utat megtéve érnek el céljukhoz az autósok.

Garay Klára 2018.09.05. 21:44:18

@Csokis: Az is valóban egy hatalmas gond, hogy mennyibe fog ennek az üzemeltetése kerülni! Az eddigi pici tavat sem tudták szellőztetni és megfulladtunk a bűzétől...

Garay Klára 2018.09.05. 21:45:20

@brlv24: a rendbetételnek én is örülnék. De építési telekké nevezték át a Ligetet és be is fogják építeni, bár egyetlen törvényes kapavágást se tettek eddig.