Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

A kis hársfa meséje

2018. november 21. - Garay Klára

Pest lapályán, város szélén, lakik az én öreg néném...
ő mesélte ezt a történetet.

Az utcájukban 100 éve akácok álltak, majd ahogyan fogyatkoztak, 5-10 évente más és más fával pótolta a főváros a hiányokat. Jöttek a juharok...90%-ban meghaltak.

A következő ültető rohamban kőrisek költöztek a szomszédba.

Az utca teljes hosszában 1 fa maradt meg.
Sebaj! Kipróbálták utána, hogy bírják a hársfák a várost, a tömörödött talajt, a víztelenséget, a gyalázatosan kicsi, még egy négyzetmétert sem elérő fa tányért.
(szerk: a jogszabályban előírt 2,25 a kötelező minimum)

Hársfából is maradt egyetlen egy ( nem túl hosszú ez az utca).
A főváros nem adta fel a kísérletezést! A legutóbbi kampány - rohamában kínai díszkörtét ültettek.
Ezek közül néhány még ma is küzd az életéért. Nem tart már sokáig a szenvedésük: az idén 3szor vágták el a gyökérzetüket közműfektetés miatt.
Mivel a hazai fákról emigyen bebizonyították, hogy "nem várostűrők", gondolom jönnek az idegenek és az invazívok... de most nem a jövőről szeretnék mesélni, hanem a jelen van a fókuszban.

Na és a kis hársfa.
A kis hársfa öreg néne háza előtt áll. Nyomorúságosan kis helyen, a dübörgő autók, száguldó kerékpárosok által tömörre rázott földben. Az esővíz sem tud belefolyni a gödörbe, hiszen nem oda lejt a járda.
Öreg néne, ezért az ereszcsatorna alá helyezett (éktelen ronda) vödrökbe gyűjti az esővizet és lankadatlan szorgalommal hordja a kis hársfa alá...hátha sikerül neki elegendő éltető fizet adni.

A kis hársfa hálából nem száradt ki eddig a forró, és aszályos nyarakon.
Öreg néne levegőt is szeretne adni a kis hársfa gyökerének, tehát tavasszal és ősszel felkapálja a talajt, kiszedi a gyomokat.
Hozza a metsző ollóját és lemetszi a gyökér sarjakat.
A kis hársfa júniusban szépen virágzik, öreg néne pedig boldogan gyomlálhat a kertben, hiszen ott, az autók bűze ellenére, jól érezhető a hárs illata.

Sajnos idén tavasszal egy kukás autó is meg akarta szagolni a hársillatot, elvitte hát a fa egyik ágát.
A járda felőli oldalon a magasabb kerékpárosok sapkáját kapta le egy ág, letörték hát azt is.
A kertből kinyúló akác, árnyékba borítja, de még azt is túlélte, csak kicsit féloldalas lett.
Így éldegélt eddig öreg néne és az utca egyetlen kis hársfája.
Sajnos azonban a fővárosnak sokkal, de sokkal fontosabb, hogy stadionja legyen, kivilágítva, minden XXI. századi elektromos kütyüvel felszerelve. Ahhoz pedig áram kell...na meg távközlés stb.
Fél év alatt 3x vágták át a fák gyökereit, hogy egymás fölé lerakják a vezetékeket. Természetesen nem kímélték a kis hársfa támasztó gyökereit sem, felszívó gyökerei sem maradtak.

Hiszen a közműveseknek ez nem szempont! Közel és távol nincs főnök, aki a barbár pusztításnak véget vetne és megadnák a fáknak azt a védelmet, amit a jogszabályok előírnak!

A közműfektetéssel sújtott oldalon kapott egy "védő" kalodát, de a másik oldalán 1,5 méter magasan "megtámasztották" homokkal.

Öreg néne aggódik! Nem tudja öntözni, sem megvédeni a kis hársfát.
..és nem érti az embereket! Látható a TV-ben, hogy ha egy ember baleset áldozata lesz, a hozzátartozók sírva borulnak az elhunytra és kiabálnak: Maradj velünk! Nem halhatsz meg!

A kis hársfa meghalhat? Anélkül halhat meg, hogy bárki egy könnycseppet ejtene érte?
Hogy elindulna a vizsgálat: ki a felelős a haláláért? Hogy méltó helyet kaphatott volna? Közönyösen sétálnak a megkínzott, halálra gyötört fák mellett.

Nem minden élet egyformán értékes? Csak a fagyilkosoké értékes, a fát imádóké és a fáké nem?
Egy ember biztosan megsiratja a kis hársfát!

Öreg néne naponta többször elmegy a kis hársfa mellett és imádkozik érte! Maradj még! Nem halhatsz meg! Olyan fiatal vagy! Túl kellene élned engem!

Veled vagyunk Kis hársfa!
Maradj az öreg nénémmel!

img_9965.JPG

img_9966.JPG

 

 

Hova kell az a sok kivágott fa?

értetlenkednek sokan

img_9871.JPG

Sokan kérdezik, hogy mire használják ezt a rengeteg kivágott fát? Nem értem, hogy mi ezen a nem érthető!
Magyarország csatlakozott a sok sok fát ültető országok közé. Helyet kell csinálni nekik.

De a saját lábon forgó kastélyokhoz is nagyon, de nagyon sok fa kell.

Kell a rengeteg kastély tetőszerkezetéhez, a nyílászárókhoz, lépcsőkhöz, lambériákhoz, na és a kastélyt fűtő kandalló? azt is etetni kell!
És a bogrács rotyogását,, a sült szalonna sercegését, vajon mi okozza! Bizony a fa!.

És a jófajta falusi sonka, kolbász füstölése? Az is csak igazi fával az igazi! Nem füst ízű sóval!

Ha hozzá bort akarunk inni? És miért ne akarnánk? Megyünk tehát a pincébe, és az igazi fából készült hordókból kiválasztjuk a gulyáshoz illőket!.

Fa asztalon, fa lócán ülve, a fa polcról leemelt poharakból (vagy fa kupákból) fatányéron feltálalt jófajta falusi disznótoros, disznóölős haveri, családi buli kellékek!

A sok jó magyar gyereket is bölcsőben ringatják és rácsos, fa gyerekágyban , járókában nő fel, ágyon fekszik, és az iskola padok is fából vannak.

De mindezek még nem szolgáltatnak magyarázatul a sok favágásra!

Látod? Minden ültetett facsemete mellé 3 db 2 méter magas, tükörsimára gyalult oszlop kerül.
Ez a fővárosban egy év alatt 30 ezer fa.

img_9887.JPG

Az építkezések útjában élő fákat farost lemez kalodával védik, hogy bebizonyítsák, így is el tudja sodorni a földmunkagép!

Az építkezés befejezésekor úgyis útban lesz a fa, de most már el lehet mondani: minden védelem ellenére BETEG lett! Mert nem eléggé várostűrő!

img_9845.JPG

Az átültetett fák köré, egész kis erődítményt építenek fából! Ez is néhány fa élete árán.

Valahány (törvénytelen, titkos) kiemelt beruházás köré rittyentenek farost lemezből spanyolfalat?

És majd jönnek a kifejezetten lakossági igényt kielégítő padok ülőkéje is fából készül.

Remélem most már belátod: Ki kell vágni minden nagy fát! Járulékos haszon: így nem is hullatják a levelüket és a termésüket!

:-(

 

 

 

img_9846.JPG

 

 

Természetvédelmi szakemberek az utcán?

Ott van szükségünk rájuk! Pont!

Aki követi az eseményeket, azt nagy meglepetés nem érhette most, amikor a Földművelési minisztériumból elbocsátanak vagy 300 természetvédelemben jártas szakembert!

A lépés teljesen várható következménye volt szeretett kormányunk eddigi tevékenységének! Ahogy a fidesz másodszor is hatalomba került, kirúgta az összes Nemzeti park vezetőt, hogy felparcellázhassa a Hortobágyot, megszüntette az önálló Környezetvédelmi minisztériumot. Lefokozta államtitkársági szintre. Majd azt is megszüntette…

Sem az ország, sem a hivatalok dolgozói nem szóltak egy szót se, hogy ez így nincs jól. Mindenki fogta a székét és végezték a látszat tevékenységeket.
A következő lépés, amikor még az Illés Zoltán vezette államtitkárságot is megszüntették, és beolvasztották a Mezőgazdasági vagy Földművelési vagy éppen hogy hívják minisztérium alá.

Senki nem szólt, elhitték a népek, hogy csak "átnevezés, átszervezés".

Pedig csak a hülye nem tudja, hogy az ipari mértékben termelő mezőgazdaság és a természetvédelem ellentétes érdekű felek. Tehát, hogy a mezőgazdaság felügyelje a környezetvédelmet, és nem fordítva, az teljesen abszurd.

Bár érthető abban az országban, ahol az agrárbárók az Eu. terület alapú támogatásából (is) meg akarják szedni magukat, munka nélkül, földművelés nélkül.(műkörmös feleségükkel együtt). Így végezték ki Kishantost is...  az ország kussolt!

Nem az én gondom…mondják sokan. Pedig DE!
Miért nem tetszettünk erélyesebben tiltakozni Kishantos elrablása, a Hortobágy felparcellázása, a környezetvédelem TELJES intézményrendszerének szétverése, Áder környezetpusztító János minden aláírása ellen?
Mert nem közvetlenül a személyünk ellen irányult? Csak az ország természeti környezete, talaja, vize, levegője ellen irányultak ezek a döntések?
Bizony kellett volna tiltakozni akkor is.

Amikor 2018. január 1-től megszűnt a Környezetvédelmi hatóság is, csak cégtáblát cseréltek. Lett belőlük az Érdi kormányhivatal természetvédelmi főosztálya.

Senki nem szólt, hiszen az ország lakosságának 99%-a nem tudja, hogy a hatóság felügyeleti jogot gyakorol, előír, megtilthat. A kormányhivatal pedig pecsétet nyomogat a kormány megrendelésére.
Így sikerült a „beruházóknak” minden törvénytelen építkezést engedélyeztetniük. Nem volt belőle országos felháborodás. Nem tiltakoztak a „természetvédelmi szakemberek”.
A létezésükről sem tudtunk.

Amikor a Közigazgatási bíróság egymás után mondta ki, hogy a Városliget beépítésének folyamatát közigazgatási és állampolgári jogsértések ármádiája kíséri…akkor sem hallatták a hangjukat.

Megúszásra játszottak? A kisembernek úgysincs semmilyen érdekérvényesítő képessége? Igen. Nincs. Akkor is szolgáltak tovább, nem zavarta őket.

Ők sem szóltak, mi is egyre csak a „ne szólj szám nem fáj fejem” bölcsességével védtük védhetetlen közönyünket:

Most van országos felháborodás, szimpátia…mert, elbocsátanak 300 embert.

Kormányunk eddig tönkretette az összes nemzeti parkot, a Natura 2000 területeket. Elővásárlási jogot adtak önmaguknak a Világörökségi területekre... tiltakozás sehol.

Jajjajajaj, most mi lesz 300 hivatalnokkal?

Ugyanaz, mint azzal a több ezer emberrel, akik emiatt a bűnbanda miatt vesztették el az állásukat, kényszerültek külföldre, mert élni és dolgozni akarnak!

Ugyanaz, mint nagyon sok jól képzett környezetvédelmi szakember választhat: itthon akar munkanélküli lenni, vagy külföldre távozik Esetleg új szakmát keres, mert Magyarországon nincs szükség környezetvédelmi szakemberekre!

Most krokodilkönnyek hullanak, mert 300 olyan embert elbocsátanak, akiknek szakmai munkájára évek óta nem tart igényt az ország, a kormány, a munkaadójuk.

Vajon az érintettek elkezdenek ezen gondolkodni…esetleg tiltakozni?!
Esetleg sorstársakkal közösséget keresni? Szolidaritást vállalni és segítségért kiabálni?

Vagy kussolnak tovább és egyéni túlélési technikákat dolgoznak ki??

Vagy ők siratták azokat a környezetvédelmi szakembereket, akik évek óta küzdenek megélhetési gondokkal vagy kényszerűségből biztonsági őri állást vállaltak?

 

Senki nem szól az ellen sem, hogy az Érdi kormányhivatalban viszont egyre szaporodnak azok a „szakemberek”, aki bármilyen kiemelt kormány-közeli építkezésről kimondják, hogy „nem kell környezeti hatástanulmány”. Akkor sem kell, ha egyébként kötelező. És úgy szaporodnak a főosztályvezetők, mint a papucsállatka. Osztódással.

Senki! Se újságíró, se jogász, se környezetvédő nem teszi fel a kérdést: ők a bűnpártolásért kapják a fizetésüket?
IGEN! Arra hoznak jogszabályt, hogy a pecsételő hölgyek és határozat hozó urak felmentést kapjanak a szakma szabályainak betartása alól, hiszen ők a jog betűje szerint járnak el. (Egyébként nem! ….Még azt sem.)

Az ő kinevezésükről, előléptetésükről színes, mosolygós cikkek jelennek meg. Róluk minden állampolgár tudhatja, hogy a bibliával kelnek és fekszenek, a Hivatali etikai kódexet eszik reggelire. Miközben büntetlenül sértenek törvényt, vesznek el állampolgári és emberi jogokat, asszisztálnak az ország természeti és épített örökségének szétrablásához.

Őket ezért fizetjük! Igen sokat tesznek, és megfeszített munkával biztosítják, hogy a városban kő kövön és parkban fa ne maradjon, hogy mobilgát legyen még a Városligeti tavon is, felhőkarcoló karcolja az égre a kormány kedvenc olaj-társaságának nevét, ott ahol békésen folydogál a Duna, és lehetne testet lelket megmelengető parti fövenyen heverészni, és bámulni a kacsákat.

Ezt csöndben tudomásul vesszük?

Bizonyára, ahogyan eddig is mindig mindent tudomásul vettünk.
Végtére is olyan teljesen mindegy hogy eközben ülnek-e szakemberek a minisztériumban.
És egyáltalán! Hány szakember NEM kell az országban várható ökológiai katasztrófa bekövetkezéséhez? Politikai és ország imázs - döntésekhez, intézményesített szabad rabláshoz mekkora asszisztencia kell? Ez kommunikációs kérdés, nem környezetvédelmi!
Képezzék át magukat lakáj újságíróvá, hogy megírják: mindez milyen jó nekünk! Ott van munkaerő felvétel.

 

De semmi gond! A szemétszállítás komoly környezeti gondokhoz vezet. A környezetvédelmi szakemberek meg vezethetnek kukás autót. Az alacsonyabb beosztásúak integethetnek hátul, a szabad levegőn, amikor leugranak a következő kapunál álló kukához.

 Dolgos kézre ott van igazán szükség!

 Napernyő! Az igen!img_5273.JPG

Füst-okádás: az is igen.

img_5283.JPG

Látvány faültetés DÉZSÁBA? Az is igen!

img_5289.JPG

Zászló erdő? Az is jöhet!

img_5292.JPG

Nálunk az oroszlán popsija alatt is fa nő! Minek ide minisztérium!

img_5278.JPG

 

 

 

 

 

Rehabilitálták a Vakok kertjének növényzetét!

Rehabilitálták a vakok kertjének növényzetét?

Vegyük szemügyre kertészetileg is a Vakok kertjét, melynek "növényzetét is rehabilitálták" az átadó ünnepségről szóló tudósítások szerint.
Rehabilitál: helyreállít, visszaállít.... írom azoknak, akik az újmagyarban, az újbeszélben nem eléggé járatosak.

Valóban! Az 1972-ben telepített kert ( Csorba Vera terve alapján), már sok helyen elöregedett, fáinak egy része gyönyörűen és háborítatlanul fejlődött a legutóbbi időkig...amíg nem kellett őket csonkolással fiatalítani.
Más része kikopott, és volt vele tennivaló. Cél az, hogy a vakok tapintással, szaglással ismerkedhessenek meg velük, és tájékozódjanak a növények világában. Igy levendulák, rozmaring, zsálya és egyéb fűszernövények kerültek a magas ágyásokba.img_8762_1.JPG

img_8763.JPG

 

A virágok vonzzák a döngicsélő rovarokat, a fák a madarakat. Nem bánom, hogy nem mehet be ide a zajos közönség, akik elriasztanák, zajukkal elnyomnák ezt az élményt.

abban reménykedem, hogy ezek a növényültetések követik a Braille írásos térkép útját, és valóban ott vannak, ahol a térképen jelölik őket. Ha már rehabilitálták, ez a minimum! Hiszen így volt régen!

img_8753.JPG

Idáig látom a rehabilitálást. De ha az ágyások látványos világa és a kerítés közötti valóban park/kert részt nézem, az az érzésem, hogy kertész oda nem tette be a lábát.
Amikor azt láttam, hogy tömegével hordják ki innen a kivágott fákat, abban reménykedtem, hogy a gyomfákat kivágták! Nem. Egy nagyon korhadt törzsű juhar is megúszta. Pedig egy kert átalakításánál a betegek, invazívok, korhadtak eltávolítása lenne a cél.
img_8766_1.JPGNem látszik eléggé, hogy ez itt ostorfa újulat?

sok van még ebből, de nem engedi az oldal, hogy feltöltsem. Kár.

Vagy a kertész tanoncokat tesztelik: vajh észre veszik e melyik az oda való, melyik nem? Van lehetőségük észrevenni! Azért, mert akác sarj egy év alatt nő akkorára, mint a mogyoró 10 alatt, azért az akácnak nincs itt semmi keresni valója.

img_8767.JPG

Hagytak teret bőven, hogy a tanulók megismerjék és megpróbálják eltávolítani a betolakodókat.

És akkor köszönjük. Ha oktatási célból hagyták ott, talán a jövő kertészei megtanulják a cserjéket megbecsülni, megvédeni. Hatalmas lépés lenne ez a hazai vegetáció védelmében.
És akkor egy kulturáltabb kinézetű ország reményében, ezt a "teszt -üzemmódot elfogadom". és díjazom.
De akkor miért beszéltek az átadó ünnepségen arról, hogy a kert növényzetének rehabilitációja befejeződött?

Miért nem lehet kiállni, és elmondani: itt tartunk most...dolgozunk rajta, hogy tavasszal használatba vehessék?
Vagy az átadó ünnepség hazudozási gyakorlat volt? Annak sikeres! Ez kell a híveknek: a megnyugtató hazugságok szűnni nem akaró tömege.

A Városliget és a jogállam barátai nem annyira díjazzák ezt a módit!

 

 

Ásatások a Városligeti tónál

...avagy a "felhagyás" értelmezése

Elkezdődött a Városligeti tó körül is az építkezés! Miért is ne, hiszen alig zárult le az Előzetes vizsgálat, nem is reagáltak rá, tehát nyugodtan lehet fektetni a közműveket. Csak a szokásos, ne is beszéljünk róla. Pusztába kiáltani a falra hányt borsót? Minek?
Beszéljünk viszont más valamiről! Más, régebbi és azóta is újra és újra elkövetett merényletekről a természet ellen. Sokkoló képek következnek!

img_9050.JPG

Jól látod! Letünt korok építkezéseiből hatalmas kő és betontömbök kerülnek elő a talajból! "Szakértő" kertészek csóválják a fejüket, hogy milyen rossz állapotban vannak a fák...és lepusztult a Liget! Az a csoda, hogy bármilyen fa, cserje életben marad Pesten!
(Ugyanezt láttam a Thököly úton is, a közműfektetésnél! A régi kövek, kábelek, építési törmelék között szenvednek a fák, méltatlanul kis életterükön.!)

img_9051.JPG

img_9069.JPG

Amikor valamit már nem használunk, azt csak úgy otthagyjuk a talajban, és kezdjenek vele a giliszták és a rozsda azt, amit akarnak.

img_9074.JPG

img_9075.JPG

Helytörténészek talán tudják, hogy itt, a Vázsonyi Vilmos sétányon milyen épület állt, amelynek a sarkával itt és most találkozunk?

img_9057.JPG

Régi régi csövek maradványai kerülnek elő. Kiszedik őket onnan, ahol most újabb, nagyobb csöveket akarnak fektetni...de a többi marad! És az a "többi" lesz majd a későbbi parkosítás alapja?!

img_9061.JPG

Ezért mondták azt, hogy a Rákosrendezőre nem lehet építkezni, mert ott fertőzött a talaj?! És ez? És ezeket csak úgy lehet kiszedni a földből, ha újabb grandiózus építkezésbe kezdünk? Nem az lehetett volna a Városliget felújítása, hogy ezeket mindet eltávolítják a földből, teljes talajcsere után telepítik be növényzettel? De bizony! Most a sittel teli talajba újabb természetellenes anyagokat tolnak, kábeleket, csöveket fektetnek, soha nem látott mennyiségben! Milyen "park" nő majd efölött? Vagy azt már el is felejtettük, hogy pár éve még közpark volt??? és közpark megújítást ígértek a népnek, az istenadtának?

img_9063.JPG

Mióta nem jár erre villamos? 50 éve talán? Ráhordták a földet a sínekre osztjónapot! Most kiszednek belőle néhány métert, a többi jól van ott, ahol van. Pedig mi is történt? 
FELHAGYTAK itt a villamos közlekedéssel. 
Vége, nincs tovább!
Felhagytak egy tevékenységgel, de nem állították helyre a síntelen állapotot, csak befedték földdel! És amit nem látunk az nincs. Most akkor jól lerántjuk a leplet a múltról! Hibáztak! Nagyot hibáztak! Mert mindig ez van, Egyre újabb és újabb területeket keresünk magunknak, melyeket tönkre építhetünk. Majd odébbállunk. Tudod, mint a vándorló állattenyésztők...oda megyünk, ahol zöld a fű! És oda építünk! Br.

img_9064.JPG

Azt kérdezitek, hogy a mostani építkezésnél ez már másképpen lesz? Hogyan régen is igyekeztek minél jobban teleépíteni a ligetet, majd otthagyták, mint eb a Szaharát?
NEM, nem lesz másképpen.
Az Előzetes vizsgálati dokumentációnak ugyanis van egy záró része: hogyan tervezik visszaállítani az eredeti állapotot, amikor az adott épületben folyó tevékenységgel "felhagynak"?
A Dózsa mélygarázsnál erre az EVD készítője azt válaszolta, hogy a kérdés nem értelmezhető! Mert ennyire buta? Mert ennyire nem tudja, hogy NEM az örökkévalóságnak építünk! Felépítünk valamit...ha még 200 év múlva is ott áll az épület, az szerencse (nem Magyarország az az ország, ahol nem akarjuk 50 évenként  eltörölni a múltat? ) Hogyne lenne értelmezhető!

Egyszer majd, egy jobb világban jön egy normális országvezetés, aki azt mondja: maradjanak az autók a külső zónákban, ide pedig újra park kell! Talán csak azért, mert nem bírja nézni az asztmás gyereke és anyja szenvedését? Nem tudjuk miért, de el kell jönnie e jobb kornak! Akkor ő fog előmászni a sírból, hogy kitermelje a 21 méter mélybe ültetett beton tartó oszlopokat? Vagy majd az unokáira hagyja a piszkos munkát? Köszönjük nagypapa, amiért tönkretetted és élhetetlenné tetted a várost!

Mondhatjuk, hogy ez tudatosan, előre megfontolt szándékkal, jól megszervezett merénylet az utókor ellen? Igen, mondjuk is!
Ugyancsak nem tartották szükségesnek a Városligeti tó "rekonstrukciója" esetén arról beszélni, hogy mi lesz, ha felhagynak az utódaink azzal, hogy 800 talajszondával, távhővel fűtsenek? Mi lesz, ha egyszer egy normális világ lesz Magyarországon, ahol nem akarnak 8 zuhatagon át keringtetni tó-vizet? Mi van, ha észreveszik, hogy a szennyező anyagoknak és a fenntartási költségeknek olyan mennyisége szakadt a fővárosra, amit nem tud és nem is akar finanszírozni? FELHAGY hát ezzel a sok esztelenséggel és újra közparkot akar ide telepíteni?

Mi ezen a nem értelmezhető? Hiszen még az építkezés következtében előálló károk felmérését is elhagytátok, mert nehéz kiszámolni! Mert bizonytalan!
De ma még Magyarországon a "felhagyás" az otthagyással azonos kifejezés.
Ezért néz ki úgy a Rákóczi út és a Kossuth Lajos utca kirakatsora, mert a kereskedők felhagytak a tevékenységükkel, a szennyet, a régi cégtáblát, a patkánytanyát, a málló vakolatot otthagyták!  A bevételükkel elszeleltek, mi pedig évszázadokig nézni fogjuk! Mert kinek van arra pénze, hogy a más hátrahagyott hulladékát eltakarítsa!? Senkinek ugye! Vagy jókora bankszámlát hagytok tán az unokáitokra azzal a kikötéssel, hogy az általatok okozott károk helyreállítására létesítsenek alapot? (ahogy kellene?)
Vagy vesztek inkább egy Gucci táskát, búfelejtőül?

Hiszen innen, a Városligeti tó körüli területről sem szedik fel az összes közművet, régi sínt, épület alapot...csak helyet csinálnak az újaknak. Ennyivel lesz több fém, beton, kő törmelék a talajban. + pár ezer tonna, új, friss, ropogós vasbeton, kábel, műanyag cső...meg mit tudom én mi.

Ma, amikor mindezt már látjuk, tudjuk, hogy az ipari forralom, a hatalmas városfejlesztés, építkezés, vasútépítés, gyárak, üzemek megszűnése, milyen környezeti károkat hagy maga után.....ma azt le lehet írni büntetlenül, hogy a felhagyás nem értelmezhető?
Gyertek ide, drága szervilis hivatalnokok, drága környezetvédelmet eláruló pecsétnyomók, látatlanban mindent engedélyezők, kormánybiztosok, a szomszédban mulatozó nagyurak! Gyertek ki az elefántcsont tornyotokból, és nézzétek meg, mit hagytak nekünk elődeink a föld alatt!
Egyszer majd így kerül szemétre a ti művetek is, veletek együtt.
Akkor és csak akkor lesz Magyarország civilizált ország, ha arra is gondolnak lakói és vezetői, hogy utánuk is jönnek generációk! Amikor mi már mindannyian emlék leszünk, vagy az sem, akkor is lélegezni, enni és inni akarnak az utódaink!
...és felhagynak az esztelen természetrombolással, a reprezentációs és haszonelvű gigaberuházásokkal, és minőségi, tudatos életet akarnak élni!
Gondoltok ti a jövőre, vagy ezt jelenti a Carpe Diem?

Nyugodtan húzzátok rá a természetkárosításra is Radnóti szavait!

"Ember vigyázz, figyeld meg jól világod:
ez volt a múlt, emez a vad jelen, -
hordozd szivedben. Éld e rossz világot
és mindig tudd, hogy mit kell tenned érte,
hogy más legyen."

Radnóti Miklós aláírása

 

Vakok...teszt üzemmódban

avagy hazug Vakok kertje átadás a Fehér bot napján?

Olvastam egy kommentben, hogy a frissen átadott Vakok kertjébe nem engedték be azt a gyerekcsoportot, akik kísérővel érkeztek egy kis levegőzésre, és ha már megnyílt a Vakok kertje, megtapasztalták vona, milyen is lett.

Én most nagyon örülök neki, hogy nem engedték be őket!

Ugyanis NINCS KÉSZ! Építési területen pedig sem látó embereket, gyerekeket sem sétáltatunk, nem hogy vakokat!
1. akadály a bejáratnál egy burkolatlan sáv...majd mögötte még 1.

img_8751.JPG

A ház bejárata így néz ki most...de ha kész lesz a burkolat akkor is nagyon alkalmas buktató lesz a locsolócsap a bejárati járda közepében...ugye?!

 

img_8783.JPG

Pedig messziről nézve, egészen mutatós...ha az ember lát...

img_8769.JPG

Szépek a régi magasított ágyások. Nekem hiányzanak a Braille írásos feliratok. De ez az én hibám! Itt nyílván azok a vak gyerekek gyakorolnak, akik szagról és tapintásról felismerik a növényeket és megpróbálják ezt elmagyarázni a kertész bácsiknak és néniknek :-(

 

img_8762.JPG

Kérlek ne aggódjatok! Azok a gyerekek, akik be se jöhetnek a kertbe, napszúrást se kaphatnak, hiszen peckesre kifeszítve védi őket a napvitorla! Korunk új csodája! Árnyékot ad, de nem kell locsolni, és nem hullik a levele!

img_8760.JPG

Búcsúzzunk valami jóval! A kertet szét-össze-vissza buherálók életben hagyták az amerikai ámbrafát. Különleges leveleit, ki tudnák tapintani. De a kérge is különlegesen bordázott, azon is lenne tapogatni-tanulni való. Esetleg a tüskés termését is összevethetnék más növények termésével...

img_8782.JPG

de ne tegyék....mert a ház oldalában nyaktörést nem érdemes megkockáztatni. Várunk még egy évet és akkor talán készen lesz tényleg!

img_8774.JPG

És azt gondolom, hogy a vakok kiszolgáltatott helyzetével visszaélni, a nem látásukat kihasználni arra, hogy velük reklámozzák az "átadott" Vakok kertjét, az emberi aljasság magas iskolája!

 

Fejlődnek a közművek, a kerítések és a sporteszközök

nesze neked Nagy játszótér, nesze neked kis Botanikus kert

Nyertes Ajánlattevő feladata város környezetben a Városliget közpark Ajtósi Dürer sor Zichy Mihály út közötti területén a meglévő utak/sétányok burkolatának elbontása, valamint a létesítendő utak és sétányok nyomvonalán tereprendezéssel együtt új útburkolatok építése. További feladat a területen a víz bekötések, csatornahálózat, elektromos hálózat és utak/sétányok menti közvilágítás kiépítése.
Közművek:
Csatornázás
Bontás:
Ø 50 cm-es 82 fm
Ø 30 cm-es 422 fm
Építés:
DN300PVC-U gravitációs szennyvízcsatorna 361 fm
DN200PVC-U gravitációs szennyvízcsatorna 321 fm
Vízellátás:
Bontandó vezetékek: DN20-400 mm 900 fm
Építés, vízgerinc: DN 110 mm 760 fm
Építés, bekötővezetékek: DN 25-63 mm 850 fm
Erősáram:
0.4 kV 4100 fm
6/10kV 910 fm
Közvilágítás:
közvilágítási oszlopok lámpafejekkel: 290 db
földkábel: 10440 fm
Új burkolatok építése:
Városligeti krt.: 6678,24 m2 aszfalt burkolat
Lev Tolsztoj sétány: 1332,6 m2 vágott természetes kőburkolat és 254,32 m2 aszfalt burkolat
Olof Palme sétány: 1879 m2 vágott természetes kőburkolat
1 jelű ligeti sétány: 1685 m2 vágott természetes kőburkolat és 3110 m2 aszfalt burkolat
4. jelű sétány: 1310 m2 aszfalt burkolat
Aszfalt burkolatok összesen: 11352,56 m2
Vágott természetes kőburkolat összesen: 4896,6 m2
További feladatok:
- felsővezeték környezetében történő építés;
- távközlési és elektromos vezetékhálózat kábelkiváltás;
- tájépítészeti feladatok, zöldfelület rendezési munkák;
A részletes műszaki követelményeket a Közbeszerzési Dokumentumok részét képező műszaki leírás tartalmazza.

http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_18517_2018/?fbclid=IwAR1Qu11vZRpWKZh0TeHq-jJVWPCQy3jy4jTt0C0qxQnxQ1p6AXCZldeT3zY

 

 1. A NAGY játszótértől az Olof Palme sétányig…mehet minden a levesbe….de miért nem beszélnek a vendéglőről? Az csak mellesleg lesz? 500m2 kiülő terasszal?

A Nagyjátszótér kialakításánál fő cél egy különleges, kiemelkedő színvonalú rekreációs felület létrehozása, amely tematikus programok megrendezésére is alkalmas. A nagyjátszó területén egy kisebb terepalakulat, domb húzódik végig, mely két részre osztja a területet. A két rész közti szerves

kapcsolatot tájépítészeti eszközök (burkolati kapcsolatok megteremtése, tereprendezés, stb.) erősítik. Helyet kap kisebb foglalkoztató tér mind a nagyobbik, mind a domb túloldalán lévő részen.

Markáns elem a csúszdadomb, mely kihasználja a meglévő terepadottságokat. Ez elsősorban a kisebbek számára tervezett. Történetiséget idéz meg a vizes játszóhely, mely a Ligetben egykor oly

jelentős víz meglétére utal. Izgalmas bujkálós, szaladgálós, ugrálós rész a kisebbek játszóhelyén kialakított „dombvilág” dimbes-dombos terepalakulatos játéktere. A Nagyjátszótérhez szervesen kapcsolódik a 2 km hosszú futókör kialakítása, mely a Parkrehabilitáció II. ütemében nem épül meg teljes egészében. A pálya gumi burkolatú, és elég szélességű ahhoz, hogy 2 futó által is kényelmesen használható legyen. A futókör mentén jelen építési ütemben 3 helyszínen ún. street workout fitneszpálya kerül kialakításra. A pályák eszközei alatt rugalmas polyuretán burkolat védi a használókat. Funkciójában nem, de területileg szervesen kapcsolódik a Kis botanikus kert felújítása, és a kis- és nagytestű kutyák számára külön területen tervezett kutyafuttató kialakítása.

Mennyiségi adatok:

A Nagyjátszótér területe 13.000 m2

 

Parkberendezések:

 • támlás pad: 101 db
 • kerékpár támasz: 79 db
 • hulladékgyűjtő: 27 db
 • tájékoztató- és irányító táblák: 71 db

Sportpálya:

 • 1 db 32*19 m kombinált sportpálya (kosárlabda, röplabda és lábtenisz) öntött gumi burkolattal,
 • 1 db 43*23 m műfüves futballpálya eredményjelzővel, sportpálya világítással, kézilabda kapukkal,
 • 1 db 30*17 m kosárlabdapálya 4 db palánkkal, öntött gumi burkolattal sportpálya világítással,
 • 1 db 14*26 m kombinált sportpálya (grundfoci és kosárlabda) öntött gumiburkolattal,
 • 1 db 24*15 m kombinált sportpálya (röplabda, lábtenisz és tollaslabda pálya) öntött gumiburkolattal,

Játszóeszközök, sportszerek:

 • digitális eredménykijelző: 1 db
 • kézilabda kapu (vandálbiztos): 8 db
 • konzolos street-ball kosárlabda palánk (vandálbiztos): 24 db
 • sakkasztal: 24 db
 • ping-pong asztal: 8 db
 • gördeszkás minipool játszóeszköz: 1 db

Futókör kialakítása sportszegély és öntött gumiburkolat alkalmazásával 1.580 m.

Sport- és tájépítészeti burkolat összesen 20.300 m2.

A tereket a különböző funkciók miatt kerítések határolják le:

 • Kutyafuttató kerítés: 370 fm
 • Játszótéri kerítés: 537 fm
 • Alacsony díszkerítés kis-botanikus kertben: 473 fm
 • Labdafogó hálós kerítés: 1.080 m2
 • Hangtompító sportpálya kerítés műfüves pálya körül: 160 fm
 • Zajvédő fal építése: 143 fm

A Kis botanikus kert meglévő 33 m2-es patakmedre felújításra kerül, mellé díszmedence épül 2x25 m2 alapterülettel.

Megújul mintegy 58.600 m2-en a terület teljes tereprendezését (földmunkáit) követően a teljes zöldfelület, ebből 47.000 m2 füvesített terület, a többin növényültetés (36.500 cserje és 106 db fa) készül fenyőkéreg takarással.

A felújítandó zöldfelületek automata öntözése 62.610 m2-en épül ki, 8.450 m2-en kézi, vízkonnektoros öntözőhálózat alkalmazásával.

A fotó 2014-ben készült az ország leglepusztultabb játszóteréről 100_5545.jpg

 1. A nagy játszótér játékai! Lesz 32 kötélpálya, tehát néhánynak maradnia kell…

Kültéri egyedi játszóeszközök beszerzése, beépítése és minősíttetése
Mennyiség:
Játszótéri eszközök:
§ Egyedi Szinyei léghajó mászóeszköz: 1 db
§ Köteles mászóeszközök: 2 db
§ Mászó eszközök: 2 db
§ Hinták: 11 db
§ Mérleghinták: 3 db
§ Körhinták: 3 db
§ Kötélpálya: 3 db
§ Rugós játékok: 10 db
§ Forgó és egyensúlyozó játékok: 3 db
§ Csúszdák és kapcsolódó építmények: 5 db
§ Trambulinok: 10 db
§ Vizes játszótéri eszközök (zsilipek, vízkiemelő, nyomós kút): 18 db
§ Homokozó és homokozó eszközök: 4 db
§ Interaktív játék: 2 db
§ Rozsdamentes alagutak: 6 db
§ Félgömb ülőkék: 8 db
Fitnesz eszközök:
§ oszlopos főépítmények: 3 db
§ eszközök: 20 db

http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_18634_2018/?fbclid=IwAR1iSzfJITp2umVXWlGPaacY3tdfI4j200B02luaPamJILFJsMmeLfj2os4

 

Al Capone és a Kormányhivatal

Al Capone és a Városliget Zrt, na meg a Kormányhivatal

Hogy kerülnek ezek egymás mellé?

Nem csak a közös foglalkozásuk okán, hanem úgy is, hogy a törvény nem a fő bűnökért tudott lecsapni rájuk.

Al Caponéra nem a gyilkosságokat tudtak rá bizonyítani, hiszen azt elvégeztette másokkal. Al Caponét adócsalásért tudták börtönbe csukni.

A Városliget Zrt kénye kedvére mindent engedélyező, aláíró kormányhivatalok törvénytelen eljárásrendjét ítélte a bíróság jogszabálysértőnek!

Tehát az Érdi Kormányhivatal égisze alatt működő Kormányhivatal és dolgozói azok, akik megfosztották az ügyfeleket irat betekintési joguktól, ők azok akik miatt nem valósulhatott meg a tisztességes eljáráshoz való jogunk, ők azok, akik hamisan állították, hogy nem adhatják ki a Közlekedési múzeum terveit, mert azokat a szerzői jogi törvény védi. 

(Utóbbi is hihetetlenül abszurd, hiszen nem felépíteni akartuk helyettük a házat ellopott tervek birtokában, csak látni akartuk, hogy mi is az valójában, amit véleményeznünk lehet!

Ez az, amire kimondta a bíróság, hogy jogszabálysértő.

Sőt! Az Ab egyik határozatában azt is kimondta, hogy meg kell szüntetni ezt a gyakorlatot , hogy az ügyfél jogokat elvonják. Hiszen a tények megismerése nélkül a jogorvoslat lehetőségétől is elzárják az ügyfelet.

A szegény, szegény Kormányhivatal eljárása a jogszabálysértő!
Ilyen a törvény! Addig az ügy érdemi részét: Környezetpusztítás, Világörökség blablablabla…nem is vizsgálják, amíg azt nem tisztázták, hogy az eljárások szabályszerűek voltak*e.

Mi persze eleitől fogva tudtuk, hogy a fülük hegye se látszik ki a törvénytelenségekből, a korrupcióból.

Így a lakosság mosolyogva bagatellizálja a történteket: ah az nem is olyan nagy baj, hiszen a piramisok építéséről sem kérdezték a rabszolgákat. Ennyi a magyar rögvalóság.

De szegény Al Caponénak azért mégis rosszabb sorsa volt, mint a mi Betonkeverőinknek.

Al szegény, egész életében menekült. Bűnüldözők tucatjai jártak a nyomában és igyekeztek rábizonyítani akármilyen apróságot…de nem sikerült. Viszont állandó rettegés volt az élete.

A Betonkeverő nem retteg, hiszen a rendőrség nem őt akarja megtalálni, de a Betonkeverőtől kapja a munkautasítást.  Néha, ha meglátnak egy - egy 40 kilós Ligetvédőt, azt a karjánál fogva vonszolják a rendőrautóba. A Betonkeverő meg röhögve nézi az ablakából.

Ha a Betonkeverő levelezésbe kerül a károsult lakossággal, 8 ügyintézővel ronthat neki az egyetlen klaviatúra vitéznek!

Per esetén a Betonkeverőt ügyvédek hada védi…biztosan nem kevés pénzért

Nem kell a Betonkeverőnek megesküdnie, hogy az igazat és csakis az igazat fogja mondani…hát nem is teszi. De legalább óriásplakáton és kiadványokon keresztül terjeszti jól csengő hazugságait.

Al Capone dugdosta a vagyonát, nehogy rajta kapják. A mi gazfickóink hivalkodnak a luxus óráikkal, táskáikkal, jachtjaikkal, kastélyaikkal. (Pedig ha tudnák, hogy én egy kínai hátizsákot se tudok megkülönböztetni egy svájci órától…annyit értek a luxushoz. Nekem hiába rázzák a rongyot.)
Al Capone pechére, olyan országban élt, ahol az ő viselkedését sok év börtönnel jutalmazták.

A Kormányhivatal olyan országban működik, ahol a törvényszegők jutalma: milliárdos állami megrendelés, és jól fizető állás egy magas hivatalban.

No comment!szilfas_bangitasmuzeum.jpg100_5342.jpggyongycserjes_muzeum.jpghajocsavartisztasa.jpg100_5340.jpg

Mese az amerikai vasfa kísérletről

"nem mese ez gyermek"

Kertészeti kísérletet végzünk ketten. A Betonkeverő Zrt és én. A Betonkeverők kipróbálták, hogy mi történik akkor, ha kivágják az amerikai vasfát. ( Egyrészt elindul a Ligetvédő mozgalom)

amerikai_vasfa_kivagasa.JPG

másrészt a vasfa gyökerei vadul sarjadzani kezdenek és egy év alatt méter magasra növő hajtásokat hajt. Ezek azonnal oly magasra nőnek, hogy a bozótot kaszálók sem vágják le, mert az is fa nekik. Már nem láthattok be a volt Hungexpo/ Kertem területére, de a fotók bizonyítják, hogy mi lett a kísérlet eredménye.A sok között egy albinó ( festékhiányos) is született. Tehát már tudjuk, hogy olyan akar lenni, mint a sárkány: levágják egy fejét kettő nő helyette. Így kezdik meg az idegenek világhódító útjukat: kivadulnak.

img_4347.JPG
De mert egy kísérlet nem kísérlet, megismételték. Kivágtak egy vasfát akkor is, amikor a Vakok kertje- Sportpálya imitációt kezdték "építeni". És IGEN! A vasfa újra csak nem hagyja magát. És ahol a régi fa gyökere volt, szép sorban hajtanak a fiatal vasfa újulatok.

img_7959.JPG
(Így indította el világhódító útjára a kínai papíreperfát persányizöld kormánybiztos a Varannó utcában. Neki is sikerült...hiszen neki minden sikerül! Át se ülteti a fát és azok akkor is nőnek )
És hogy jövök ide én?
Hát, csak úgy, hogy 3 évvel ezelőtt a kertünkben elvetettem néhány vasfa magot. ( Előtte gondosan leforráztam, kalapáccsal megtörtem, ahogy kell, hiszen a mag annyira kemény, hogy magától nem bír kicsírázni. A 10 magból 2 kicsirázott. (Naná, hogy egymás melletti kettő.) Őket óvom, védem 2 éve. És lám máris milyen nagyra nőttek! A törzsük kb egy arasznyi. A levelek kicsit nagyobbak, de még nem kétszeresen összetettek, csak simán összetettek.

img_8005.JPG
Így én is bebizonyítottam, amit mindenki tudott eddig is: a vasfa magról nehezen szaporítható, és sokkal lassabban nő, mint a gyökérről sarjadzó.
Hogy mi következik ebből? 2 dolog.
1. nekem, amíg élek dédelgetnem kell a fácskámat, mert felelős vagyok érte. Nagyon sokáig kell élnem, hogy 5 méteres korában is láthassam... Hátha megérjük!.
2. A Betonkeverő pedig kénytelen teleépíteni betonkolosszusokkal a Ligetet, hogy megakadályozza az amerikai vasfa tovaterjedését.
Mást nem tudtak kezdeni a felfedezésükkel. Vagy: Felfedezték egyáltalán? Vagy csak dugjuk a kerítés mögé, amit csináltunk és ők maguk sem akarják látni? Nem tudhatom.

 

Mentsétek meg az IDŐKAPSZULÁT!

Aki a múltját nem becsüli, a jövőjét nem érdemli. Angol közmondás.

A Városliget "alakulását" (pláne megújulását, zöldítését ) figyelemmel kísérők tanúi lehetnek annak a barbár pusztításnak, melyet az Ingatlanfejlesztő művel, megszabadulva az örökségvédelem, az építési jog, a környezetvédelem, vagy közigazgatás béklyóitól...és minden morális gátlástól.

Újabb mérföldkőhöz érkeztünk.

A PECSA lebontása után ugyanúgy terjeszkedik a palánk, a kerítés, ahogyan a többi építkezésnél. Változatos módszerekkel pusztítják a fákat...ezt lassan megszokjuk, hiszen minek a városba egy ilyen értékes telekre fa, amikor lehet rajta beton is.

haranglab_a_pecsa_elott_2012.jpg

Ma még tudjuk, hogy itt, a Pecsa előtt, a Zichy MIhály út mellett a talaj rejt magában egy műanyag hordót. Időkapszulát. 1987-ből.
Az akkori fiatalok akartak üzenni a 2037-ben, 50 év múlva élő fiataloknak. Bemutatva akkori életüket, mindennapjaikat, szórakozásukat. Ki gondolta azt 30 évvel ezelőtt, hogy ma az lesz a legfőbb törekvés, hogy "a múltat végképp eltöröljük"?
Hogy a Városligetből építési telket csináló, magukról megfeledkezett gátlástalanok meg akarnak majd szabadulni tőlük?
Az időkapszula fölé egy csodálatos harangláb került, amely megmutatta a hordó helyét. A Haranglábat elszállították, és állítólag felújítják. Az alkotók családtagjai gondoskodnak róla.
Így jeltelen maradt. img_8023.JPG

Ma még látható a kis díszalma fa mellett, egy kikopott füves rész, amiből megállapítható: itt állt a harangláb.

img_7018.JPG
Előtte van 2 szögletes oszlop, melyet Ligetvédő barátaink csináltattak, hogy jelöljék a helyet. Mára az eltűnt.

Félő, hogy egyszer csak egy markológép feldobja egy hulladékszállító teherautó tetejére, és volt nincs időkapszula?

Lehetséges!? Megtörténhet?

Bizony lehetséges! Bizony megtörténhet! Ma már minden lehetséges! Meg annak az ellenkezője is.

A mi szégyenünk, hogy nem tudtuk megvédeni a Városligetet, egy maroknyi haszonlesőtől.
A mi szégyenünk lesz, ha az időkapszulát is veszni hagyjuk!

pl. "Illetékes elvtársak" kimozdulnak a komfortzónájukból és gondoskodnak az elhelyezéséről?

Vagy illetéktelenek kiássák?

szót emelnek a megmentésért?

Újságok megírják?

rádió bemondja, hogy "VESZÉLYBEN AZ IDŐKAPSZULA"?
NEM! Drága beépítők! NEM a múlt visszasírásáról van szó, hiába komenistáztok mindenkit, aki menteni próbálja ami menthető!
A történelem majd ítél fölöttetek!
Nekünk egy célunk lehet: megőrizni a múlt kutatói számára az akkori élet lenyomatait.

Egy kedves gesztust, amit unokáik unokáinak szántak!
Egyszerűen nincs hozzá jogunk, hogy megsemmisítsük!
Elhallgassuk!

Ne vegyünk róla tudomást!

SOS! Mentsétek meg lelkeinket!

Mentsétek meg az időkapszulát!

Ha nem kell senkinek, biztosan akad egy gyűjtő, aki hazaviszi! Akinek, fontos, aki megőrzi!
Aki átviszi a túlpartra!

Mert a mindent eltakaró palánk egyre közelebb és közelebb jön!

img_7082.JPG