Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Mitől innovatív ami retrográd?

Simányi Frigyes építész vendégszerzőnk erről az ellentmondásról

2018. július 29. - Garay Klára

Innováció, vagy retrográd tevékenység.

 

A közelmúltban az egyik építészeti elektronikus hírportálon megjelent Vitézi Dávidnak, a pillanatnyilag nem létező Közlekedési Múzeum igazgatójának a nyilatkozata. Ebből arról értesülhetünk, hogy nevezett múzeum ugyan nem a régi helyén fog megvalósulni, viszont az egykori, jelenleg talajszintig elbontott épületét eredeti formájában mégis újjáépítik, és a Magyar Innováció Háza néven fog működni. De mi is az az innováció?

Az innováció fogalmát Joseph Alois Schumpeter, osztrák-amerikai közgazdász és politikus egy 1934 évi tanulmánya vezette be a köztudatba. Ez a fogalom ma már mindennapunk része. Lényegében a jelenlegi állapothoz képest a technika, tudomány, művészet, kereskedelem, közlekedés, stb. vagyis az élet minden vonatkozásában előre, a jövőbe tekintő, jobbat, tökéletesebbet, célszerűbbet, gazdaságosabbat, gyorsabbat, szebbet elérni kívánó és azt segítő, megvalósító szellemi és gyakorlati tevékenység összefoglalását jelenti. Ezt a tevékenységet Vitézi Dávid is megpróbálja körülírni nyilatkozatában. Bár a Liget programban eddig nem szerepelt, de mindenképpen örvendetes és támogatandó ötlet a Magyar Innováció Háza létesítésének gondolata. Vitézi úr viszont elgondolkodhatna azon, hogy vajon nem lenne e célszerű az egykor elsöprő sikerű „Álmok álmodói” kiállítást, - igaz, Vitézi úr akkor még gyermek volt, - amelyben már annak idején is szerepeltek a magyar feltalálók, felfedezők,  kibővítve, állandó kiállításként újra megvalósítani, együtt a tervezett új létesítménnyel. Ez valóban idegenforgalmat vonzó, Magyarország külföldön eléggé megtépázott imázsát helyreállító, páratlan tudományos, technikai, szellemi eredményeinknek bemutató létesítménye lehetne, de nem a Liget területén.  

A Magyar Innováció Háza létesítésének a tervében az különös, hogy miközben illetékeseink ennek az új típusú intézménynek a megvalósításával, az abba kerülő anyaggal a jövőt kívánják szolgálni, azt minden áron Pfaff Ferencnek, a millenniumi ünnepségekre készült, 1896-ban átadott Közlekedésügyi Csarnokának, 1899-től a Magyar Királyi Közlekedési Múzeumnak újra felépíteni szándékozott épületében kívánják elhelyezni.

Pfaff Ferenc korának valóban elismert építésze volt, hiszen országunk legtöbb és legnagyobb vasúti pályaudvarait ő tervezte. Közülük a háborúban több megsemmisült, azokat mégsem akarta senki újra felépíteni. Csupán az alig sérültek helyreállítására és korszerűsítésére került sor. A Közlekedési Múzeum épülete, monumentális volta ellenére nem tartozott a kiemelkedő alkotásai közé. Sőt, az eklektika legrosszabb stíluselemeiben tobzódó, proccos, igazi funkció nélküli tornyokkal és 65 m. magas hatalmas kupolával terhelt épület a leggyengébb alkotása volt. Most, amikor világszerte egymás után épülnek a legnagyszerűbb, XXI századi szerkezeti megoldásokkal és formavilággal, a jövőt előrevetítő technológiai lehetőségeket bemutató kiállítási épületek, addig hasonló célzattal és funkcióval, ezt a közel másfél évszázaddal ez előtti anyagokkal, szerkezetekkel, riasztó formavilággal készült, igen rossz, eredeti formájában újra felépítendő épületben kívánja kormányunk megvalósítani. Ez építészeti anakronizmus. Erre szokták mondani: Ki érti ezt? Ki érti ezt a retrográd magatartást?

Ez a szándék azért sem érthető, mert ugyanakkor, az utópisztikus múzeumi negyedet vizionáló Baán László úr, miniszteri biztos instrukciójára, Magyarországon soha nem látott összegű pályázati díjakért neves külföldi sztárépítészeket kértek fel, a Ligetben elhelyezendő XXI századi múzeumok terveinek elkészítésére. Igaz, a múzeumi negyedből csak a végleges formájában még nem ismert, de mindenképpen monumentális tömegű Nemzeti Galéria maradt meg, és a magyar tervezők által készített és megkezdett, a parlament alapterületénél és tömegénél nagyobb, egy hatalmas gördeszka pályára emlékeztető, Néprajzi Múzeum épülete, mely csak azért nem látszik olyan ijesztő nagynak, bár a 22 m-es párkánymagassága sem kevés, mert félig a mocsaras talajba süllyesztették. Hogy ez a megoldás mennyire innovatív, azt ítéljék meg a muzeológusok.  

Baán úr azonban nem csak a volt Közlekedési Múzeum épületének eredeti formában történő visszaépítését erőlteti. A Dózsa György út mentén is lesz egy régi új épületünk. A Vágó testvérek által tervezett, 1908-ban átadott Városligeti Színkör, amit 1952-ben bontottak el. A korszerű színpadtechnika természetesen már nem erőltethető bele egy 110 évvel ez előtt épült kisméretű színházépületbe, és azt a látványtervek szerinti meg kellet toldani egy ormótlan, nagytömegű, zsinórpadlást is magába foglaló, 20-22 m. magas épülettömbbel. Baán urat ez a legkevésbé sem zavarja, mint ahogy az sem, hogy az épület, újra történő építése ellenére sem lesz olyan, mint a Vágó testvérek által tervezett. Hiszen eltűnik a hátsó homlokzata, a zsinórpadlásos toldalékkal pedig teljesen megváltozik az oldalhomlokzat jellege és az épület tömege. De hát akkor minek újra felépíteni, ráadásul forgalmi szempontból is rendkívül rossz helyen?  Ez már több mint anakronizmus. Vajon ez a színházi kultúra innovatív fejlesztésének egy lépcsője lenne, vagy ez is inkább retrográd tevékenység?

Úgy látszik, a illetékes minisztérium bölcs tanácsadói között általánossá vált ez a retrográd szemlélet. Gondoljunk a budai várban, a 117 évvel ez előtti formájában, teljesen feleslegesen újraépített lovardára. Hasonlóan riasztó, még nem megvalósult terv, a Szt. Háromság téri egykori pénzügyminisztérium homlokzatának eredeti formájában történő visszaállítása. Az építészetileg ma már elfogadhatatlan, rossz, neogótikus homlokzat mögé pedig valamelyik Minisztérium XXI századi, modern, felső kategóriájú irodáit akarják kialakítani. Vajon mi ez, ha nem anakronizmus? Az egyik oldalon legyünk innovatívak, a másik oldalon viselkedjünk retrográd módon, visszalépve az időben minimum egy évszázadot. Nem véletlen hogy a Hauszmann terv stábjából a valóban hiteles és megvesztegethetetlen szakemberek még időben távoztak. 

Sajnos, ezen a téren az új-régi kormánytól sem remélhetünk változást. A retrográd kifejezés egyik értelmezése szerint elmaradott gondolkodást is jelent. Akik ezeket a anakronisztikus építkezéseket erőltetik, azok gondolkodásmódja aligha tekinthető innovatívnak. Az illetékes minisztérium fenti témákban érdekelt államtitkárai, kormány megbízottjai, előadói meg vannak győződve arról, hogy a pozicióval együtt szakismeretre is szert tettek, és tejhatalmat kaptak arra, hogy a rájuk bízott területen bármit megtehessenek, javasoljanak, korlátlanul intézkedhessenek. Így aztán a kormány kegyeltjei, jogászok, lelkészek, zenészek, írók, költők, borászok, filozófusok, közgazdászok döntenek olyan témákban, ahol építész-, út-vasútépítő-, gépész-, elektromérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, városépítész, művészettörténész, régész, muzeológus, környezetvédő, stb. szakismeretére lenne szükség. Őket azonban nem igen szokták meghallgatni. Sajnos, a kormány ilyen, évszázadnyit visszalépő retrográd ötleteinek a megvalósításához mindig kerül építésztervező is, tovább rontva az építész szakma amúgy is megtépázott imázsát. 

 az_uj_varosligeti_szinhaz_2.jpg

                                                                                  Simányi Frigyes

                                                                                         építész

 a_kozlekedesi_muzeum_tervei.PNG

 1. július 29.

Thököly úti fák...mi lesz véletek?

levél a főpolgármesternek

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Boldogan vettem hírét, hogy a Tulajdonosi bizottság fakivágási határozata tárgyában tájékozódni szeretne.

A Thököly úti 17 fáról van szó, a Gizella út és a Mexikói út között. 48 fa kivágásáról a Róna utcáig. ( A többi a földmunkák következtében majd magától is elpusztul.)

„NEM ÉPÍTKEZÜNK A HUNGÁRIA körgyűrűn belül” Írja a Budapest 2030. hosszú távú településfejlesztési terv! Sem Stadionokat, Sem múzeumnak hazudott vendégcsalogató helyeket, ami olyan forgalmi terhelést rakunk az érintett utakra, melyeket azok nem bírnak el.

kos_karoly_forgalmanak_atterelese.png

I.

A beszédes nevű VÉSZ előírja a Dózsa György úti, Ajtósi Dürer sori és Vágány utcai közlekedési csomópontok átépítését, új MILLFAV megálló létrehozását a Hungária körútnál, valamint a Bp. - Cegléd, és a Budapest –Esztergom vasútvonalon a Mexikó útnál új vasúti megálló létrehozását.

Az M3 Kacsóh Pongrácz úti szakaszának parkoló házas és P+R parkoló zónává alakítását.

Így a 72-es troli útvonalának áthelyezése a Thököly úti fasor helyére csak valami átmeneti, az építkezés idejére szóló hírtelen jött ötlet lehet. Amolyan „vágjuk ki a fákat, legyen hely, aztán majd meglátjuk, mit hova teszünk” megoldás. Nézze meg a forgalmi helyzet változását a Kós Károly sétány lezárása után! Javít valamit ezen a helyzeten, ha a 72-es trolit áthelyezik a Mexikói útra?
Bizony nem.

img_2217.JPG

Kérem, hogy világítsák meg számomra, és több ezer helyi lakos, gondolkodó városlakó (zugló-lakó), számára, hogy mindezen tervek elkészülte ELŐTT, lakossági és szakmai valós párbeszéd nélkül, mi indokolja, hogy az Astória – Újpalota villamos építésének 5. szakaszában tervezett favágásokat elkezdjék????? EZ BIZTOSAN nem indokolja a 2016-os fakivágási engedélyezési terv elővételét!!!!!

Hűbele Balázs megoldásnak tűnik, hogy a 72-es trolit viszik a Zuglói vasúti megállóhoz, annak átépítése előtt. Honnan tudják előre, hogy a kialakuló új közlekedési csomópontokhoz ez a megoldás lesz a legmegfelelőbb?

Már megtapasztalhatta, hogy a lakosság nem veszi jó néven ezeket a meglepetéseket. És a FŐMTERV is  figyelmeztetett rá, hogy ezeknek a fáknak kivágása komoly lakossági tiltakozással fog járni.. TILTAKOZUNK!
Sérti az egészséges élethez fűződő alkotmányos (vagy alaptörvényes) jogainkat!
Ezeknek a fáknak a klimatizáló hatásán túl, városképi jelentőségük is van. Kivágásuk akkor sem jöhet szóba, ha bármilyen indokkal erre kellene kanyarodnia a 72-es trolinak.
II.

A három hatalmas platán kivágása egyenesen bűn! Tekintettel arra, hogy a városban már alig van jelentős lombfelületet adó fa, ezeknek kellene lennie az elsődleges értékeknek! A tervezés megkezdése ELŐTT kellene felmérni a terepet, hogy tudják, hol nem jár jelentős természet károsítással a munka! img_2200.JPG

 1. Na ezért nem kellett volna sutba dobni a Budapest 2030 tervet, Ezért nem kellett volna megszavazni, hogy a kormány bármit építsen kénye kedve szerint a Hungária körgyűrűn belül, ahelyett, hogy a rozsdazónákat fejlesztené. Elképzeli ezt a nagy forgalmú csomópontot a jelenleg itt élő fák nélkül?

Vagy csak azt képzelik el, hogy ha kivágják az összes fát, lesz + 1 sáv az autóknak? Elképzelték az itt lakókat is hozzá? Vagy a város fő célja, hogy rajta minél több autó, minél gyorsabban áthaladjon, és elérje kedvenc múzeumát, vagy stadionját?

img_2210.JPG

 

img_2315_1.JPGIII.
Keresse meg a fenti képek egyikén az Ön kezdeményezésére ültetett kis japánakácot! Ültetésekor (1 éve) még nem tudták, hogy erre kell járnia a 72-es trolinak? Nézze meg, hogy a hatalmas platánok egyetlen oldalhajtásán nagyobb a lombfelület, mint a kis japán akác koronája! A Tulajdonosi határozat nem rendelkezik róla, hogy neki milyen sorsot szánnak! Ő nem számít? Tudnak róla, hogy 100 év nehéz sors után se lesz akkora, mint a platánok? Hányszor 7 facsemetét kellene ültetnünk ahhoz, hogy ne legyünk 100 évig súlyos lombkorona és árnyék mínuszban!?
img_2293.JPG
IV.
Nagy bajban van szegény fa-szakértő! Hiszen őket csak akkor hívják ki „szakérteni” amikor az építési területen fát akarnak vágni! Korrekt módon leírja, hogy a további gondozás elmaradása állapotromlást idéz elő.
De vajon megkérdezték tőle, hogy a városban, az utak mellett, parányi faveremben, beton keménységű talajban sínylődő fákkal mi LENNE a teendő, hogy NE romoljon az állapotuk?
Lehetővé tették számára, hogy leírja: NEM, nem szabad őket kivágni, hanem meg kell növelni a fatányérjuk méretét? Fel kell szedni a fa-verem rácsokat, fellazítani a talajt, és némi talajjavítás sem ártana? (Ugyanis a faverem rács nem díszes hamutartó!!!!)

img_2144.JPG

Megkérdezték tőle, hogy júniusban vágunk-e fát?
Megkérdezték tőle, hogy szabad-e fához nem értő láncfűrészesekre bízni azt a „faápolást”, amikor a légvezetékek űrszelvényében körbe vágják a koronákat?
Elmondhatta, hogy a fák többségének nem véletlenül beteg a gyökérnyaka, hanem azért mert a fűkaszálástól elkezdve a parkoló autókig mindenki annak megy neki elsőként? És hogy csoda, hogy élnek?

 • A Faápoló a legtöbb fáról megállapítja, hogy leromlott, de megfelelő az élőhelye. NEM! A Thököly út fái iszonyatosan kis faveremben élnek, beton keménységűre tömörödött talajban, amibe már az esővíz sem tud befolyni. És számos fa tövében építési és útépítési törmelékek meredeznek… Sokuknál a legsürgősebb nem a gallyazás lenne, hanem talajcsere, talajlazítás, az ültető gödör méretének jelentős növelése. És ÖNTÖZÉS! Ha az lenne a cél, hogy éljenek. Ha a cél az, hogy megindokolják a kivágásukat és minimalizálják a pótlási kötelezettséget, akkor érthető, addig megfelel nekik itt is.

img_2310.JPG

Nemtelen cselekedet jobb sorsra érdemes szakembereket felhasználni ilyen dicstelen munka igazolására!
Felhívom a figyelmét arra, hogy a 346/2008. XII. 30-as kormányrendelet a Fás szárú növények védelme érdekében született…. nem azért, hogy betegségekre hivatkozással (=kertészeti okból) ezrével vágjanak ki fákat! Így megússzák az engedélyezési eljárást és a visszapótlási kötelezettséget is minimalizálják. Na és az értékük sem számít bele a veszteségbe!

 V.

Szeretném megnyugtatni, hogy 3 fát nyugodtan ki lehet vágni, ha már úgyis beélesítették a láncfűrészt! Ez az Acer negundo = kőrislevelű juhar vagy más néven zöld juhar (Na jó, azt sem illik júniusban…de ennek betartásától most eltekintek.) Ez a 3 „fa” ugyanis nem fa, hanem gyom, mégpedig annyira agresszív fajtából való, hogy magonc korában lett volna kötelessége eltávolítani a terület tulajdonosának (= a FŐKERTNEK? ha a fák gondozására, a közterületek ápolására, gyomtalanítására is kapna elég pénzt, nem csak a kivágásukra.)

 1. A főpolgármesternek a városi fák (a lakosság!) egészségének megőrzése lenne az egyik feladata! Nem a kivágásukat (megbetegítésüket) kell engedélyeznie!
  Szívesen adom a hozzájárulásomat akár 2 ezer zöld juhar újulat azonnali gyökerestől való eltávolításához! Kérem, hogy támogassa ebbeli tevékenységében a MÁV és a HÉV üzemeltetőit. Elkerülendő egy hamarosan bekövetkező ökológiai katasztrófát.
  - A Róna utcáig tartó, 48 fára vonatkozó tervüknél is ez a helyzet a bálványfával (Aillantus altissima) és a nyugati ostorfával. MINDEN magról és sarjról nőtt bálványfát, ostorfát ki kell vágni, pláne, ha még a házfalat és/vagy az útburkolatot is feszegeti, vagy ölelő gyökerei közé fonta a villanyoszlopot. Így egy év múlva sok jó fát oszthatnak a szegényeknek!
  • Így a tervezési területen összesen 8 fa kivágása nem favágás, hanem környezetvédelmi jó cselekedet! Mivel a folyamatosan hivatkozott 346-os kormányrendelet „az újulat eltávolítására” kötelezi a terület tulajdonosát vagy használóját.

A fenti megfontolás alapján, beteggé nyilvánítás miatt legalább 3 ezer fát lehetne kivágni, és cserélni fiatalabbra…de nem mindenütt van útépítés, hogy vizsgálják az állapotukat. Tehát az a beteg és leromlott, és balesetveszélyes, sürgősen cserélendő fa, amelyik valamilyen gigantikus beruházás útjában áll.

VI.
Mit jelent az, hogy a „fakivágási munkálatok elvégzése a Fővárosi Önkormányzat számára pénzügyi vagy egyéb kötelezettséggel nem járhat” Akkor ki fizeti a favágást, a visszapótlást, annak évekig tartó gondozását? Ki ellenőrzi a végrehajtást? Ki a felelős ezért az egészért? A főváros engedélyezi és mossa kezeit!? Ez egy felelős „tulajdonosi” hozzáállás? A jó gazda gondossága? Vagy közönséges szervilitás?

 

 img_2303.JPG

VII..

A 346/2008. XII. 30. kormányrendelet a fás szárú növények védelméről a cserjékre is vonatkozik. Így nem lehet elintézni egy vállrándítással a Báthori István park cserjesorának kiírtását sem. Annál is inkább, mert az tudtommal Zugló tulajdona és jó néhány fát is érint. Kérem, hogy ne folytassák azt a gyakorlatot, amit a Városligetben tesznek: amilyen területre szükségük van, bármilyen esztelen, gigantomániás építkezés lebonyolítására, azt einstandolják! És ha engedélyt kapnak 17 fa kivágására, akkor annak feltétlenül következménye cserjék százainak elpusztítása? Éppen elég zuglói parkterületet tettek már tönkre, raboltak el, és adták magánkézre, hogy megállt parancsoljon ennek a tendenciának!
Nem elég, hogy a Városligetből elraboltak egy 7 méter széles sávot, hogy a Dózsa György út még járható maradjon? Mennyi áldozatot követel még az ország és a város vezetése, „képviselő testületei” a lakosságtól?img_2306.JPG
Egyeztettek erről a lakossággal? Biztos, hogy a mai hajléktanya-park helyett troli útvonal-parkot szeretnének?
Biztosak Önök abban, hogy az ország, a város lakói, valóban szívesen adják a parkjaikat, fáikat, ilyen kétes értékű „kiemelt” beruházásokhoz?
Elég hosszú ideig kábították, ámították a lakosságot, de mára a legelvakultabb „kiemelt beruházás” hívőknek is elegük van! Abba kellene hagyni a hazudozást, a megtévesztést, a suba alatti ügyintézést és nyílt sisakkal felvállalni: mikor, miért születnek a mostanihoz hasonló „tulajdonosi hozzájárulások”?
Kit képvisel ez a képviselő testület? Városi vagy beruházói érdekeket?

Bízva abban, hogy levelem egy törvénytisztelő és lakosság-barát polgármester és képviselő testület elé kerül, hogy meghallgatják a jogosan tiltakozó lakosság szavát, a jövőben sokkal körültekintőbb, bölcsebb, megalapozott döntéseket fognak hozni. Mely döntéseikhez igénybe veszik az urbanisták, közlekedés tervezők, tájépítészek véleményét is, és nem gondolják, hogy ezek csak politikai döntéseken múlnak. Hiszen hatásuk századokra határozza meg a város képét és életét!

Bölcs döntést kívánva

Budapest, 2018. június 12.                                 Tisztelettel: Garay Klára

Séta a Városliget új térképén

Ismét módosítják a Városligeti Építészeti Szabályzatot!

Tudjátok a NER-ben a „Szabályzat” nem azt jelenti, mint amit a magyar nyelv értelmező kézi szótára ír, azaz hogy „Rendet meghatározó utasítás, amely egy gyakorlati tevékenység, cselekvési mód, ügykezelés menetét határozza meg.”

NER magyarul ez azt jelenti, hogy ha valami olyat akar csinálni szeretett kormányunk, ami ma minden hatályos magyar törvény szerint megengedhetetlen, arra hoz önmagának „felmentő” „anti” - szabályzatot…hogy jogszerűnek lássuk, ami jogszerűtlen. De a felelősség már nem az övé…hanem a jogszabályok negligálását lehetővé tévő fővárosi képviselőké.

Itt találod a VÉSZT magát.

Tehát újabb ötleteket, rettentő disznóságokat akar szentesíteni a fővárosi Ön kormányzat! És ne legyenek kétségeink! A kétharmad meg is teszi! Május 30-tól újabb, hihetetlen pusztítást szentesi a főváros, és mondja ki ezzel, hogy a Városliget Zrt-nem jogában áll jogtalanságok egész sorát cselekedni.

Vegyük górcső alá a VÉSZ módosító szöveghez tartozó Szabályozási tervet!

Kérlek, hogy nagyítsd ki a térképet 150- később 400%ra, és akkor látod, hogy mire számíthatsz, látod is, hogy miről beszélek.

Induljunk el a Hősök terétől.

 • Első, amit látunk, hogy a Hősök tere és a városliget alapszíne nem lila! Miért? Mert el akarják sunnyogni, hogy a Hősök tere és a Városliget a Világörökség része. A Hősök tere Világörökség, a Városliget a védőzónája, melyet ugyanolyan védelem illet meg, mint magát a világörökséget. De a magyar törvények is műemlék védelem alá helyezik…de mindezekre fütyülve, építik szét az egészet! Törvénysértő? Igen! Bűnrészes mindenki, aki ebben részt vesz? Igen! Ha mindjárt a francia becsületrend lovagja, akkor is? Akkor is. Amikor tehát nem festik lilára a Városliget, máris félrevezetnek.
 • A Szépművészeti múzeum és a Műcsarnok mellett is látunk egy - egy kékkel lekerített részt. Az e két nemes intézmény FELSZÍNI parkolóit látjuk! Ebből több dolog is kiderül.
  • hogy hazudtak, amikor azt ígérték, hogy megszűnik a felszíni parkolás a területen.
  • A Műcsarnok ugyan már a Magyar Művészeti Akadémia magántulajdona, de még mindig kap a 10 ezer négyzetmétere mellé másik 10 ezret felszíni parkolásra…, de kiemelten fontos számára megtartani egy elég jelentős kert területet! Más épületek körül nem! Csak itt!
  • mégpedig úgy, hogy az a mai Olof Palme sétányra kerül, ami miatt nem lesz átjárható ezen a részen a Városliget! Lezárják! És akartad te magánkézbe adni a Műcsarnokot? Akartál még adni hozzá 10 ezer négyzetméteres felszíni parkolót? Akartál magán intézményt finanszírozni az adódból? Megkérdeztek róla? Ugye hogy nem!.
  • Nézd a Szépművészeti parkolójának a sarkában megbúvó pici piros K betűt? Na látod! Az egyik kiskereskedelmi egység épül ide. (2014-ben még tilos volt.) Mára beleszabályoztak 3 kiskereskedelmi egységet. Ja, kérem, nagy a család!
 • Mi az a szép, kék csíkos sáv a Gundel Károly körúttól az Ajtósi Dürer sorig? „ Építési hely, kizárólag terepszint alatti része” 2014-ben még végig mélygarázst terveztek ide… azóta soxor módosultak a tervek…és ez maradt? Nem csak Dózsa mélygarázs lesz? hanem végig? Vagy csak itt felejtették? Nem tudhatjuk! Gyanús, hogy elfelejtettek térképet cserélni 2014 óta! Mert a Dózsa mélygarázs a kiviteli tervek szerint a Dembinszky út Damjanich utca között lesz! Vagy mégse?

(Kijárattal a Regnum emlékhelyre, melyet elfelejtettek berajzolni ( 700 m2)

 • Van ilyen szép kék gallérja a Közlekedési bocsánat Innováció múzeumának is. Mégis lesz mélygarázs és parkolóház is?
 • Szerencsére a többi épületnek nincs kijelölt építési területe, azt biztosan helikopterrel lerakják a helyükre egy nap alatt, mint a KÉSZ házakat! J A vakond meg beviszi hozzá a közműveket J
 • Tekintetünket emeljük most a Műcsarnok Dózsa György felőli oldalára! Mit látunk? Beleharapott egy óriás a Ligetbe? Bele bizony! A „tátott tőke sárga szája” a Műcsarnok elejétől az Ajtósi Dürer sorig egy 20 méter széles sávot harapott le belőle.
  Tehát: Jelenleg még a Dózsa György úton a palánkok előtt..( régen a parkoló előtt) áll 112 japánakác. Itt a Városliget telekhatára!
  De a jövő héttől, ha a magasságos képviselő testület is úgy akarja, akkor a telekhatár 20 méterrel hátrébb megy, azaz ennyivel kevesebb a Városliget alapterülete! A szép zöld köröcskék pedig nem a mostani japán akácok! Azok mennek a levesbe… majd lesz másik! Vágjátok pupákok! Minél kisebb a terület, azon annyival nagyobb lesz a maradék zöld felületi ARÁNY!!!! Papíron.
  • És a beharapás után jön egy 6 méteres sétány és kerékpárút, és máris kezdődik az építkezés! Tetszenek érteni! Az épületek és az utak, a 80 méter széles Felvonulási tér huszadik métere után kezdődnek….azaz mélyen belecsúszik az építkezés a Városligetbe. (amit a közműfektetésekkel teljesen szétdúlnak, az építési területen kívüli fák halálát is okozzák!)
 • A Városligeti színház hatalmas épülettömbje fogja uralni az Ajtósi Dózsa sarkot. A „szecessziós ékszerdoboz” jön ide kiegészítve egy betonszürke fél panelházzal és szabadtéri színpaddal!!!!! Korábban szabadtéri színpadról szó sem volt, illetve csak a Magyar zene házához tervezték!
  Most 2 db szabadtéri színpad is kerül a Ligetbe!!!! Ez ugyan soha nem volt a Városligeti színház része, de ha már álmodunk, akkor legyen minél nagyobb, minél otrombább és okozzunk minél nagyobb kárt a környék lakosságának!
 • Gyanús, hogy valóban a 2013-as térkép a szabályozási terv alapja, mert akkor volt még Városligeti körút- Asztana út. Városligeti körút…a Zsigmondy szoborig. Azóta átnevezték őket: Ocskay Lászlóra, a Közlekedési múzeum előtt Ferencsik Jánosra (az be lesz építve, tehát mindegy hogy hívták)…és a vége, a Kós Károly sétánynál a Konrád Adenauer nevet kapta.
 • Sport célú terület és játszótér is lesz a sarkon és 2 db WC…és VÉGRE egy újabb vendéglátó hely! 115 m2 és +500m2-es kiülő terasz! Igazán nem sok 400 négyzetméternyi vendéglátó egység 3x500 négyzetméteres terasszal Csaknem 2 ezer négyzetméter a vendéglátásé…+240 m2 a kereskedelem oltárán…
  • A Kis botanikus kertben is Vendéglátó hely (szintén tilos volt 2014-ben),
 • Az OCSKAY út és az Ajtósi között hatalmas kutyafuttatótól leszünk még zöldebbek
 • A Stefánia út- Olof Palme út torkolatánál végre lesz egy újabb kiskereskedelmi egység! A tulaj nagyobb hasznára, és mindannyiunk kárára! Mert akkor itt lesz áruszállítás, szeméthegyek előtte, mögötte…ahogyan azt a Feszl pavilonoknál látjuk! Világszínvonalra számítunk!
 • Balra látjuk, amint a Vakok kertje bekapja a Tolsztoj sétányt, de nem tudjuk, milyen területet jelez a G betű, és a WC tető formájú terület? Ez részben már el is készülhetett, ideje hát beleszabályozni még valamit, amiről soha nem volt szó! Esetleg a Városliget új névadójának a szobra? Nem tudom!
 • Látjuk, hogy a Közlekedési/ innovációs múzeum alá/ mellé épülhetne mélygarázs és parkolóház…Kár, hogy újra kell kezdeni az engedélyezési eljárást, mert bíróság mondta ki, hogy törvénytelen volt az előző eljárás.!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • A Nagy Beépítők változatlan buzgalommal akarják megépíteni a Nemzeti galéria és az innováció háza közötti átjárót. Ez a megalománia, és a teljes önkontroll elvesztése! Ez az átjáró okozza, hogy itt is folyamatosan szivattyúzni kell majd a feltorlódó talajvizet és átemelni a túloldalra!
  • 500 férőhelyes parkolóház? mélygarázs? Környezeti hatástanulmány nélkül?
  • Hogy miért kell építési területnek lennie egészen a Pántlikáig? Nem tudhatjuk, milyen terveket kutyulnak a titkos fazekakban.
 • A Pántlika és a Kutyajátszótér után, a Sörsátor helyén is van egy bejárata a Ligetnek, indokolt tehát, hogy itt is legyen vendéglátó hely. Feltehetően olyan csöndes lesz éjszaka, mint ahogyan most, éjszaka is hallom a részegek ordibálását…az éjszakában! Mert első a bevétel. A megfelelő zsebekbe.
  • Ne feledjük: 115 négyzetméteres és köré rittyentenek egy 500 m2-es burkolt kiülő teraszt…ha fa nem lesz, majd árnyékolunk napvitorlával, mert az olyan izgi és modern… Lesz mellette WC is (IH), hogy ne kelljen a vendéglősnek üzemeltetni, majd közpénzből megoldják. Ügyes. (többször ismétlődik a „tervezési területen” Ügyes!)
 • A Hermina garázs is épül…talán engedély is lesz hozzá! Mert jelenleg erre sem készült környezeti hatástanulmány, holott kötelező lenne. Erről is kimondta már a bíróság, hogy a közigazgatási eljárás nem volt törvényes. Nem tudtál róla? Lehet, hogy nem véletlenül?
 • Megnyugvással látjuk, hogy a BIODÓMból Pannon parkká vedlett épület nem lehet 40 méternél A Hősök terén a Gábriel Arkangyal 39 méter magasan van! Az Állatkert nagy sziklája 36. De szentül állítják neked, hogy nem zavarja a Világörökség panorámáját! Ha az vigasztal, még az Eu-nak és a Világörökség bizottságnak is ezt hazudták. Engem speciel nem vigasztal!
 • A Zeneháza építési területe is ölég nagy lesz…de a közműfektetés, a szabadtéri színpad is szépen bele fog rondítani az esti csöndbe… Mivel nem látjuk, a Városligeti tó kiszélesítésének mértékét és területi hatályát, csak sejtjük a Zeneház látványtervén, hogy a lépcsőkön üldögélő vidám fiatalság a 150 éves platánok hűlt helyén fog üldögélni!

 

 • Nem jelöli a drága térkép a Tó kiszélesítését, így nincs információnk arról, hogy merre mekkora lesz a pusztítás. De talán jobb is. Hiszen a Műjégpálya gépházától vezetik a hűtést az egyes épületekhez, jön a távhő, az elektromos, a víz, a csatorna, a távközlés, a közvilágítás vezetékrendszere…..és volt Városliget nincs Városliget! Ha a régi rendeletek szerint felszedik a mostani közműveket, akkor Városi sivatag lesz helyette. Talán ez is volt a cél? Büntiből, a bűnös városnak?
 • Úgy tűnik, hogy még nem sikerült jól beleszabályozni a tervbe a Hattyú tavat. Én nem találom.
 • De két szép, hatalmas épületet kapunk a Műjégpálya mellé, hogy innen lássák el hűtéssel a többi épületet? Vagy öltöző lesz a sportolóknak!? Ki tudja.

Ha ez így megvalósul, az idők végezetéig szégyellheti magát az ország!

És 20 millió évig fognak égni a pokol tüzén az ehhez hozzájáruló képviselők, kormánybiztosok, és más haszonlesők a Betonkeverő Zrt-től a Valton security-ig, az engedélyeket pecsételő hivatali szolgától a hatóságból lett kormányhivatalnokig. És nevük bevonul a város történetébe, mint a valaha volt legnagyobb mérvű pusztítás elkövetőinek.

De ezt sokan nem érik meg, mert a megszűnt Városliget helyén álló épületek által keltett szmogban pácolódott, a vendéglátó egységek zajában megfárad lakosság, átlagosan 15 évvel hamarabb hal meg, mint azok a budaiak, akik a VÉSZ-eket a nyakunkra hozzák.

„de élnek dolgozók itt, költõk is bûntelen,
és csecsszopók, akikben megnõ az értelem,
világít bennük, õrzik, sötét pincékbe bújva,
míg jelt nem ír hazánkra újból a béke ujja,
s fojtott szavunkra majdan friss szóval õk felelnek.

Nagy szárnyadat borítsd ránk virrasztó éji felleg.” Radnóti

 vilagorokseg_budapest.jpg

 

az_uj_varosligeti_szinhaz_2.jpg

kos_karoly_forgalmanak_atterelese.pnge621474be14b977a871ee92bd29d9e90_1.png 

15 nyárfa meséje

...változnak az idők...változik a fakataszter?

2012-ben rám tört a jeges rémület, hogy elpusztítják a Városligetet. Sok éven át állapítottam meg sok fáról, hogy nem tudom a nevüket. Tanulmányaim alatt parkfákkal, dísznövényekkel nem foglalkoztunk, ezért csak terveztem mindig, hogy utána járok.
Ilyen ismeretlen csoda volt a Ligetben a 15 fehér nyár, a Washington szobor mögött, a gazzal benőtt, kerítéssel elválasztott egykori BNV területén. Kérdésemre azonnal választ kaptam a FŐKERT-től:
Populus alba ’piramidalis’ azaz kúpos koronájú fehér nyár.
Kedvesen megírták, hogy az 50-es években nemesítették, 4 vagy 5 nyárfa kereszteződéséből hozták létre. Kifejezetten dekoratív sorfát akartak előállítani, díszítő és útjelző fának, amelynek a törzse a talajig fehér.

Ők lettek a nemesítés eredményei, azonban ma már nem ültetik, mert a törzse gyönyörű, de a lombkoronája nem lett olyan szép, hogy dísz fasornak alkalmas legyen.

Természetesen a Kertem megnyitásakor első dolgom volt besurranni hozzájuk a susnyásba, és boldog voltam, hogy az évtizedes elhanyagolás megtette a hatását: gyönyörűen, egészségesek, nem zavartatják magukat a környező romos épületektől, a növekvő gaztól.

2015-ben, a Városliget beépítését előkészítő „Fa- nyilvántartás” nem fasorként vette lajstromba őket sem, ahogyan a többi fasort sem. Na ja, így egyesével könnyebb megszabadulni tőlük.
2016. március 17-én el is kezdődött az irtás. Az Olof Palme házhoz közelebb eső, a sorból kilógó tizenötödik kivágását a kerítésen kívülről, könnyeimmel küzdve néztem végig. (Így a fotó sem az enyém, hanem Földes Attiláé)
Dicstelen munkájukat nem tudták folytatni, mert a felháborodott lakosság betört a területre és a vágásra kijelölt 45 fából csak 8-at sikerült kivágniuk.
Maradtak a 14-ek. Őket a Ligetvédők ott táborozása alatt minden irányból lefényképeztem. A Ligetvédők nemzeti színű szalaggal díszítették. Daliás idők voltak. De nem csak alulról voltak szépek, hanem a Petőfi Csarnok felőli részen álló, egykori BNV Központi épületből is.

 1. őszén rájöttek nagy jó uraimék, hogy talán az életveszélyes épületek bontása is van olyan fontos, mint a favágás, jöttek hát a romboló gépek és iszonyatos por és azbeszt felhőben…de állva maradtak a fák!

2017-ben a hatalmasok rájöttek, hogy nem tudjuk megépíteni a csúcs-szuper japán lyukas palacsintára hasonlító zeneházat, újra visszaadták (az azbeszttel szennyezett) területet a Ligetvédőknek. Addig ők ráérnek újra-tervezgetéssel tölteni éveket. Addig is éltek a fák.
A fasor előtt fél méternyi talajt kiszedtek, a gyökereik kicsit sérültek (különösen a hátsó bejáratnál élő kettőnek) Ők nincsenek jó állapotban. Ráadásul a bolygatás miatt támadásba lendült a borostyán is.

És most itt állunk 2018-ban, kezemben a VÉSZ legutóbbi módosítása. Ebben is van egy önigazoló fa-kataszter, de már nem az egész Ligetről, csak a „Megmaradó fák” átsorolásáról!

Ebben szerepelnek, ugyancsak nem fasorként, hanem immáron 14 szürke nyár néven. Nézzétek meg „értékelésüket” 2016-ban és ma.
2016-ban 15 fehér nyár, értékes fafaj (amit „kezelni, gallyazni”kell, hiszen 40 évig szépen élt anélkül).

2018-as nyilvántartásban már csak 12 ítéltetett maradásra, beszürkültek, és „ökológialag kevésbé értékes faj” a hivatalos minősítésük! Mondják a kertészek. Ma még csak átsorolják őket. Holnap, ha jönnek a közműfektetők, majd azok is "átsorolják" a gyökerüket...az enyészetbe...fakataszter2016_15_fa.JPG

fakataszter_18_es12_szurke_marad.JPG

Megnyugtatlak benneteket még élnek mind a 14-en. Csak már senki nem felelős a megszelidített rózsáért, a nemesített, megszelidített nyárfákért. Ilyenre változott a világ.

Csak én vagyok egyre szomorúbb, és nő a féltés, a felháborodás a lelkemben…. És mormolom magamban József Attila versét, aki éjjel hazafelé menet (gyalog) a Ligeten át Levegőért kiáltott:

„Óh, én nem így képzeltem el a rendet.
  Lelkem nem ily honos.
Nem hittem létet, hogy könnyebben tenghet,
  aki alattomos.
Sem népet, amely retteg, hogyha választ,
szemét lesütve fontol sanda választ
  és vidul, ha toroz.”

 karacsony_a_14_feher_nyarral.JPG

img_9077_14en.JPG

Ezt a rendet a Ligetvédők csinálták! Hogy a gyerekek balesetmentesen játszhassanak!!!!!!

1dm39622.JPG

 14-es_tavolbol.JPG

14_szep_fa.JPG

Van-e szaga a művészetnek?

vagy mi bűzlik itt?

A pénznek nincs szaga. Tudjuk.

Kár pedig, hiszen a nyomozó hatóságok dolgát nagyon megkönnyítené.

Na de van-e szaguk a művészeteknek? Természetesen azoknak sincs, hiszen a „művészet” olyan emelkedett dolog, hogy a kérdés fel sem vetődik. Így azután a rá való hivatkozással felkent papjai, azt csinálhatnak, amit nem szégyellnek.
Ha múzeumba kerülő művészetekről van szó, akkor különösen értelmetlen a kérdésfeltevés: fogják-e fűteni/hűteni, hova fogják kivezetni az égéstermékeket, és vendéglátó egységek szellőzőit, a klímák zúgását ki élvezi majd? És hogy ezeknek másokra bármilyen - nem pozitív - hatásuk lenne?
A kérdés feltevése is szentségtörés.

Ezt látta be a kormányhivatali engedélykiadó céggé vált 

Pest Megyei Kormányhivatal

Érdi Járási hivatalának

Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya.

Ez a főosztály szüntette meg ugyanis a  Szépművészeti Múzeumban üzemelő „ P1 és P 2 légszennyező pontforrás működési engedély kiadása iránt indult eljárás”-t.

A működési engedély kiadásához ugyanis teljesülni kellene néhány feltételnek:

 • Biztosítani, hogy a légszennyező anyagok levegőbe kerülésének határértékeit betartják.
 • és teszik ezt a lehető legjobb technika alkalmazásával
 • Ezt akkreditált mérő szervezettel igazoltatni kell…
 • „…előzetes tájékoztatást kell benyújtani a Járási hivatalhoz, melynek tartalmaznia kell a mérés pontos helyét, idejét, a mérést végző szervezet megnevezését, illetve akkreditációs számát. A tájékoztatást legkésőbb a mérés megkezdése előtt 2 héttel be kell nyújtani a Járási hivatalhoz, egyúttal megadva a kérelmező részéről a kapcsolattartó személy nevét és elérhetőségét.”
 • A rendeltetéstől eltérő üzemeltetést dokumentálni kell és azokat az ellenőrző hatóságnak bemutatni.
 • A berendezések műszaki állapotát fokozottan és folyamatosan ellenőrizni kell.

Ugye, hogy sokkal, de sokkal egyszerűbb ennél, ha az eljárást megszüntetik?

És kérdem én: akkor most engedély nélkül működik ez a 2 „légszennyező pontforrás”? Honnan fogja megtudni a lakosság és a látogatók, valamint a turisták, ha ez a „2 légszennyező pontforrás” nagyobb káros anyag kibocsátással üzemel, mint a megengedett?
Ki védi meg az Állatkert Természetvédelmi területét a rá hulló égi áldástól, ha nincs is kijelölt hatásterület?

Ki védi meg a MÁV kórházból lett Honvéd kórház betegeit és dolgozóit a Dózsa György út hatalmas légszennyezettségére rárakódó újabb és újabb „légszennyező pontforrások” hatásától?

Nem is lenne kis magyar abszurd…ha nem történhetett volna meg, hogy a Szépművészetinek egyedi (padló)fűtése lett, miközben előtte halad el a Városligetbe épített buli-helyszínek távfűtése!

Gondosan és körültekintően tervezték meg a „projektet”!

Lesz mit kutatniuk a jövő jogtörténészeinek, vitatkozhatnak a környezetkutatók, urbanisták, közigazgatási emberek: mindez hogyan történhet meg 2018-ban Magyarországon?

Két hét ingyenes Román-csarnok látogatás…és nem nézünk a dolgok mögé, minden meg van bocsátva, tessék csak folytatni tovább, mindent törvénytelenül! Hiszen a múzeumnak nincs szaga! De itt valami nagyon bűzlik az biztos!

 Padlófűtés és olajradiátor
img_9873.JPG

Ezek lennének a szerviz ablakok?

 

img_9915.JPG

Vitézy Dávid tragédiája

Újságírói alapvetés, hogy helyreigazítási kérelmet azon a fórumon kell kérni, ahol a téves információk elhangzottak. Egy Vitézy Dáviddal készített interjú a Városligeti Ingatlanfejlesztő ZRT. honlapján jelent meg. Címe: Nehéz döntés után új utakon a Közlekedési Múzeum.
A fent nevezett honlapról engem igen régen letiltottak, így nincs lehetőségem a ZRT. olvasóihoz, vagy Vitézy főigazgató úrhoz közvetlenül szólni.

Az interjú tanúsága szerint a főigazgató úr változatlanul a saját maga által kreált világban él és onnan tesz esetenként félrevezető nyilatkozatokat. Ha az újságíró megkérdezi, hogy egyetért-e Ráday Mihállyal abban, hogy alkalmasabb lett volna a Közlekedési Múzeum számára az Eiffel- csarnok, mint a Diesel-csarnok. 30 esztendeje minden bölcsességével kioktatja Ráday Mihályt arról, hogy önsorsrontó hozzáállás azon keseregni, amit már nem választhatunk. A tiszteletlenségét hagyjuk, az a dramaturgia része. Ráday Mihály nem is szorul az én védelmemre. De csúnya hazugság azt állítani, hogy Ráday Mihály az után javasolta az Eiffel-csarnokot a Közlekedési Múzeum számára, miután oda az Operaház műhelyeinek tervei elkészültek.

Aki csak minimálisan is követi az eseményeket, tudja, hogy 2012. óta számos szakmai szervezet, civil szervezet és magánember tiltakozik a Városliget múzeum negyeddé alakítása ellen. Ezen elsők között volt Ráday Mihály, aki az Eiffel csarnok előnyeit ecsetelte a Közlekedési Múzeum Városligeti elhelyezése ellenében. Számos, ma is fellelhető írásos és elektronikus bizonyítéka van annak, hogy Ráday Mihály javaslata megelőzte az Eiffel csarnok Operai felhasználásának javaslatát!  

Az önsorsrontás pedig kifejezetten nem Ráday-sajátosság! A főváros és az ország számos városának számos műemléke köszönheti fennmaradását neki és az általa vezetett Budapesti Városvédő Egyesületnek!

Ha város-sors-rontásra akar bukkanni a főigazgató úr, sokkal közelebb is megtalálja!. Kiérlelt és minden részletre kiterjedően, széleskörű társadalmi egyeztetés után megvalósuló városfejlesztés helyett a Főigazgató Úr tevékeny részese egy koncepciótlan, a színfalak mögött zajló, a hatályos törvényeket semmibe vevő, városkép rombolásnak. Sűrű külföldi tanulmányútjain mindig csak a fejlesztések végeredményét nézte, és nem a jó megoldásokat előkészítő közösségi tervezés, és a széles nyilvánosságnak a sikeres projektekre gyakorolt hatását! Azt gondolja, hogy elég Amerikában körülnézni és azt itthon megvalósítani! Azokban a kérdésekben, amelyekben urbanistáknak, tájépítészeknek, városszociológusoknak, közlekedési szakembereknek, műemlékeseknek, örökségvédőknek, környezetvédőknek kollektív bölcsességével kellene dönteni, lediktálja az általa külföldön bevált megoldásokat!  Így nincs lehetőség a hatályos jogszabályok tiszteletben tartásával az egész város hasznára váló döntések megszületésére.
Bőven van lehetőség a mutyikra, titkos tervekre, a hatástanulmány nélküli, környezet és világörökség, valamint városkép romboló giga beruházások erőszakos megvalósítására.

Külön visszataszító játszma, hogy mondandója elején „minden tiszteletéről” biztosítja Ráday Mihályt…. majd valótlanságot állít róla, és önsorsrontónak nevezi! Mint a nagyok! Szégyenletes! Ha a főigazgató úr elvárja a tiszteletet a saját munkája iránt, vajon miért nem teszi ő is ugyanezt….ha nem is Rádaytól kapta az ötletet, hanem véletlenül neki is ez jutott eszébe..

Feltehetően önmagával készítette az interjút, így a legrövidebb kérdésre is képes tízsoros mondatokban válaszolni, és hinteni a port a gyanútlan olvasó szemében. Téved a főigazgató úr, amikor azt hiszi, hogy

 • csak a Városliget beépítése kapcsán lehet elkezdeni azon gondolkozni, hogyan újuljon meg a Közlekedési Múzeum.
 • Tévesen tájékoztatta a lakosságot arról, hogy „szóba került” a múzeum föld alatti bővítése. Óriásplakátokon reklámozták, sőt tervpályázatot kiírtak és eredményt hirdettek, olyan múzeum építésére, melynek az alagsorába elhúzható zöld tető alá tolták volna be a mozdonyokat és a hajókat. Majd miután a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kimondta, hogy szabálytalan volt az egész eljárás, és új eljárás lefolytatására kötelezte a ZRT-t….rájöttek, hogy az új eljárás akár egy –a városligetinél – alkalmasabb helyszínen is megvalósíthatnák!
 • Jó lenne, ha a főigazgató úr tájékoztatná a nyilvánosságot arról, hogy ez a tervezés – elvetés- újra tervezés - kitérő hány milliójába került a magyar adófizetőknek.
 • Mennyivel fog többe kerülni a Közlekedési múzeum építése, ha megépül a Pfaff Ferenc féle régi tornyos- bornyos, kilátós rendezvény helyszín is, a Diesel csarnok is, de gondoskodni kell az űrhajózás, a repüléstörténet és számtalan vonat, mozdony, hajó, busz elhelyezéséről is… melyek számára még mindig nem lesz elég hely?
 • Jól látható, hogy nem tudja mekkora tiltakozás övezi a Városliget beépítését. A gondolkodó budapestiek 2012. óta az összes múzeum rozsdaövezetben való elhelyezését kérik, szó sincs arról, hogy „a budapestiek mentális térképén” a Városligetben lenne a helye a Közlekedési Múzeumnak! A fővárosiak ugyanis tudják, hogy a Városligetben közparknak van helye és nem régi, idejét múlt, a XXI. század követelményeinek meg nem felelő épületeket építeni, melyeknek hasra ütés szerűen találunk funkciót!
 • Rosszul tudja a főigazgató úr azt is, hogy a Néprajzi Múzeum az 56-osok terének betontengerének helyére épül. Ugyanis javában tart a Történelmi Rondó 100 éves fáinak kivágása, átültetés imitálásával.
 • Sajnos azt is rosszul tudja a főigazgató úr, hogy a Városligetben múzeumok épülnek. Nem múzeum a Zene Háza, a Biodom, a Városligeti Színház, de a mélygarázs sem. Ahogyan a Magyar Innováció háza is fedőnév egy rendezvény helyszín és egy kilátó közpénzből történő megépítéséhez!
 • A Néprajzi Múzeum is csak bitorolja a „MÚZEM” elnevezést, hiszen az alapterületének 20 %-án, az alagsorban kapnak helyet a kiállítások.
  A gyűjtemény raktározása állományvédelme, kutatása, restaurálása a Szabolcs utcai épületekben lesz…ahogyan arról véletlenül szintén hallgat a főigazgató úr!
 • Szívesen hallottunk volna arról is, hogy vajon mi kerül abba a Múzeumi Raktározási és Restaurátor központba a Szabolcs utcában? Amikor azokat az épületeket megtervezték, még az volt a cél, hogy közel legyen a Közlekedési múzeumhoz, a Fotográfiaihoz, az Építészetihez, a Ludwighoz és az Új Nemzeti galériához. Ma ezen múzeumok közül 3 nem ide épül! Vajon menet közben módosították az OMRRK terveit? Vagy újra alkalmatlan helyen lesznek a gyűjtemények?
 • Az építkezés csúszásából adódóan évekkel tovább kell raktározni a bezárt múzeumok anyagát, és évekig esik ki a bevételük, generációk esnek ki abból, hogy élményeik között szerepeljenek ezek a múzeumok!

Kedves Főigazgató Úr! EZEK a sorskérdések!

Az a sorskérdés, hogy miért dobták sutba Budapest hosszú távú településfejlesztési terveit? az OTÉKOT? Az Építési törvényt!? A Környezetvédelmet? A lakosság egészséges környezethez való jogát?  A Világörökség panorámáját?

Az Ön személyes sorsát én azért tartom tragikusnak, mert „bűne a koré”… de ön is alakítója ennek a bűnös kornak! Azzal hogy boldogan elfogadja, hogy hol ezért, hol annak az ellenkezőjéért kell lelkesednie, mellette vagy ellene érvelnie.
De talán nem kellene rugdosnia azt az oroszlánt, akinek a fogait az ön főnökei verték ki, városvédő oroszlán karmait baltával vágták le.

Végezetül kívánom Önnek, hogy majd ha Ön is 76 éves lesz, legyen mire büszkének lennie, és legyen valaki, aki megvédi egy nyegle fickó sértegetéseitől.

Budapest, 2018. április 28.                                                          Tisztelettel (szeretnék lenni)

Garay Klára, a Városliget barátja

 terepszint_alatti_beep_a_kozlekedesi_muzeum_1.jpg

img_0806.JPG

Testvéri segítség a Népliget megmentéséért!

...KÉSZ vagyok a KÉSZ-től!

 

IDE TEHETSZ ÉSZREVÉTELT!!!

 1. május 2-ig levélben (Kőbányai Polgármesteri Hivatal 1102 Bp. Szent László tér 29.), vagy e-mail-ben (hivatal@kobanya.hu) lehet észrevételeket tenni.

.....................

A Budapesti Városvédő Egyesület Környezetvédelmi Csoportjának véleménye a Népliget beépítését

lehetővé tevő X. Kerületi Építési Szabályzatról.

A VÉSZ a DÉSZ és a BÉSZ tapasztalatai nyomán a nemrég közzétett KÉSZ gondolata alapjaiban törvénytelen, és nemtelen célokat szolgál!

Célja a beruházói törvénytelenségek legalizálása, az engedélyezési eljárás kivonása a szakhatóságok kontrollja, a lakossági és civil szervezeti felszólalások valós jogorvoslati lehetőségének megszüntetése.

Véleményünk alátámasztására a KÉSZ 3.3. szabályozási koncepciót kívánjuk elemezni!

Amikor itt azt írják, hogy a KÉSZ célja „Népliget fejlesztési program megvalósításához szükséges szabályozási kereteket hivatott megteremteni. A szabályozás megteremti a történeti kert védettségű Népliget magas színvonalú rekonstrukciójához, további a területen jelenleg is működő ifjúságai sport- és utánpótlás-nevelés célú tevékenységet végző egyesületi sporttelepek fejlesztéséhez szükséges, megfelelő építésjogi hátteret.”

Természetesen törvénytelen olyan jogszabályt alkotni, ami egy-egy területet kivesz az ország, a főváros, a kerületek és az agglomeráció településfejlesztési eszközeinek hatálya alól. Törvénytelen, hiszen célja legitimálni egy történeti kert, egy közpark megsemmisítését, használati módjának jelentős megváltozását.
- Így ahány nagy beruházás, annyiféle szabályzat nyit kaput mind a terület tulajdonosának, mind a gátlástalan beruházónak, hogy semmibe vegye az Építési törvényt, a Környezetvédelmi törvényt, az OTÉKOT, a  (mindenki más számára kötelező) közigazgatási eljárások határidejét, folyamatát, az Örökségvédelmi és régészeti szabályokat, a Közlekedési és útügyi szabályzókat.. de még a tűzvédelmi és népegészségügyi előírásokat és az Alaptörvényben rögzített állampolgári jogokat is.

Törvénytelen azért is, mert jelen esetben egy fővárosi kerület, fővárosi (vagy kormány) megbízás alapján maga dönthet a Népliget sorsáról. Hogyan lehetséges az, hogy ezt a hírt Kőbánya honlapján teszik közzé? Kizárva a véleményezés lehetőségéről így a főváros teljes lakosságát számtalan szakmai és civil szervezet beavatkozását.

A tervezett KÉSZ szintén negligálja a Budapest 2030. hosszútávú településfejlesztési koncepciót!

A KÉSZ nemhogy kiemelt védelmet nem nyújt a Népligetnek, hanem lehetővé teszi, hogy a beruházói érdekek felülírják a műemléki érdekeket, a környezetvédelmi értékeket és a lakosság egészséges környezethez való jogát.

A tervezett beavatkozások tételesen igazolják alapfeltevésünket:

 • Építők SE sportpálya központi lelátójának műemléki védettségét megszüntetni tervezik.
 • A Víztornyot „hasznosítják”…… de mire?
 • Visszaépül a Nagyvendéglő, a Jurta Színház helyén új kulturális létesítmény jön létre
 • A Létesítményfejlesztési Program keretében az egyesületi sporttelepek „fejlesztése” jelentős alapterületnövekedést jelent. A hozzá tartozó utakkal, közművekkel együtt szintén jelentős területet hasít ki a közparkból.
 • A látványtervekből nem derül ki, de a tervezett épületek magassága és mélysége szintén fontos tényező! Akkor is, ha az új épületek azonos alapterületen épülnének a régiekkel, de magasságuk és mélységük okán jelentősen megnő a környezet terhelési hatások: (Uszoda, lelátó)
 • „Helyi bevételeket teremtő rekreációs funkciók” létesítése a jogcím arra, hogy a közparkban kötelező 70 % zöldfelület mértékét 40 %-ra csökkentsék? NEM!
 • A Rendezvényterület rendeltetésű parkrész, az egykori Mutatványos tér helyén szabadtéri színpad kialakítását javasolja, a terület akár többnapos tömegrendezvények helyszínéül is szolgálhat.
  • Plusz 900 nm épület alapterület a rendezvények infrastruktúráját befogadó épületek számára. (ismeretlen magassággal, és biztosan jelentős közműfektetéssel) (zöldterület 30 %....holott még mindig közparkban vagyunk…de már nem!)
 • A Rendezvényterület ugyanúgy egy hektár lehet, mint a Sport- és játszótér, ahol 70 % helyett elegendő 60 % zöldterületet biztosítani. Az építményekhez szükséges infrastruktúra és a rendezvényekhez kapcsolódó időszakos építmények, a megnövekedett látogatói forgalommal együtt nagyon nehezen jóvá tehető károkat okoznak egy közparkban, és lehetetlenné teszik a lakosság számára a kikapcsolódást. ( 1ha = 10 000m2)
 • Nem bánnak kesztyűs kézzel „megtartandó, kiemelkedően értékes faegyedek”-kel sem.

„Ezek a fák csak élet-, egészség- és vagyonvédelmi okokból, vagy a növényállomány megújítása céljából vághatók ki.” Értjük: Ezekkel a hívó szavakkal teszik lehetővé egészséges értékes fák kivágását, kivágással egyenértékű átültetését. Mi nem így képzeljük el a kiemelkedően értékes faegyedek védelmét. A kiemelkedően értékes faegyedeket egy történeti kertben messze el kell kerülnie minden építkezésnek!

 • A „megtartandó, különösen értékes facsoportok, faállományok is, amelyek egyedei dendrológiai, parktörténeti szempontból is meghatározó, megőrzendő értéket képviselnek. A facsoport egyedei csak élet-, egészség- és vagyonvédelmi okokból, vagy…„ A cinizmus legfelső foka ezt a pusztítást úgy bevezetni, hogy, megőrizzük a Történeti Kert jelleget.
 • Kijelölnek területeket épületek elhelyezésére, melyeket kerítéssel védhetnek, elzárható a közhasználat elől, közműveket kell hozzájuk építeni, vendéglátó funkcióval bővíthetők. Ezeken a területeken elegendő 10 % zöldfelületet létesíteni. Mi lenne, ha nem védenék a Történeti kertet?
 • A Planetáriumot természetesen nem csak felújítani, hanem bővíteni is szükséges és indokolt. De újabb területeket foglalhatnak el a „kiszolgáló rendeltetések”. melyek alatt a város többi építkezésénél vendéglátó és kiskereskedelmi funkciókat kell érteni. Itt is?
 • A Nagyvendéglőhöz vendéglátó terasz létesíthető, 20 % zöldfelülettel. Mekkora lehet az a vendéglátó terasz? Évről évre növekszik?
 • A beépítési terv szerint a park látogatottságának növelése érdekében szükséges új létesítményeket építeni. Azt gondoljuk, hogy ilyen mennyiségű vendéglátóhely, rendezvény helyszín és kulturális létesítmény nem tartozik ebbe a fogalmi körbe. Ellentétes a park pihenőparki és rekreációs használatával! Kettős veszteséggel jár: Elveszítjük a fás, ligetes, zöld területet és annak jótékony hatásait a használók testi lelki egészségére. Helyette nyerünk hatalmas kiterjedésű légszennyező pontforrásokat, zajt, fényszennyezést, tömeget, parkolókat.
 • A tervezett parkoló kapacitás láthatóan kevesebb, mint az előírt férőhely szám! Téves az a megközelítés, hogy a park használók és a Sportpálya használók egymást váltják. NEM. Ugyanis akár nap végén, akár, hét végén mind a parkhasználók, mind az edzésre, versenyre, nagy rendezvényre érkezők tömegeire lehet számítani. Ha nincs elég legálisan használható parkoló, a kreatív látogatók meg fogják oldani.

Az OTÉK-tól való eltérés indoklásában is hamis az, hogy közérdeket ne sértene. Igenis sérti a főváros lakosságának egészséges környezethez való jogát, csökkenti a rekreációs és zöld területeket, jelentős számú légszennyező pont forrást telepít, amely lényegesen megnöveli a Népliget zaj- és rezgés terhelését, valamint az éjszakai fényszennyezést.

Amikor az alátámasztó munkarészben leírják, hogy a változások nem gyakorolnak jelentős környezeti hatást a légszennyezettségre, ez nem megalapozott. Ugyanis jól látható, hogy a hozzá legközelebb eső Teleki téri és Gergely utcai légszennyezettség mérők 3 éve NEM SZOLGÁLTATNAK ADATOT.

Értsd az összehasonlítás alapjául szolgáló mérőeszközök 3 éve nem működnek. Így a változást nem lesz mihez hasonlítani.

A jelen KÉSZ tartalmaz néhány olyan elemet, melyet feltétlenül támogatásra érdemesnek tartunk:

-      A műemléki védettséget élvező Víztorony felújítása és hasznosítása a park területére    vészhívó oszlopok, kamerarendszer, parkőrség telepítése

-      Információs pont, illemhelyek, sporteszköz kölcsönző telepítése

-       A Planetárium rekonstrukciója, akár bővítése (nem vendéglátó és kereskedelmi funkciókkal)

Kérem a Képviselő testületet, hogy tagadja meg a KÉSZ elfogadását

 • hatáskör hiányában,
 • az építési és településfejlesztési szabályzók negligálása miatt és
 • alaptörvény ellenesség okán.

 

Budapest, 2018. április 29.                          Tisztelettel:

                                                                                                              Garay Klára a Budapesti Városvédő Egyesület

                                                                                                              Környezetvédelmi csoportjának vezetője

 

 

 

img_9627.JPGimg_9570.JPG

img_9523.JPGimg_9528.JPG

Egészséges kormányprogram

Éljen soká és legyen hatékony Kásler Miklós miniszter!

Kásler Miklós lesz az új Emberi erőforrás miniszter!

Napok óta rajta köszörüli a nyelvét az internet népe! Pedig nem kéne! Mert ebbe a multifunkciós zsenit igénylő pozícióba éppen ilyen bölcsen, tisztán gondolkodó emberre van szükség! És a mi szeretett kormányunk testi/ lelki egészségét is szolgálja, ha megfogadják a tanácsát! Nevezetesen: a 10 parancsolat megtartásával a betegségek 70-80%-a elkerülhető!

Így van!

Azt gondolom, hogy az első kormányülésen fel is fog szólalni és útba igazítja a kormányban ülő emberszabásúakat! Elmondja nekik, hogy mi a teendő. Mivel a kormány tagjainak (emberi) erőforrásával is neki kell gazdálkodnia, az alábbi intelmekhez kell tartani magukat!

És ránk virrad az aranykor!

(Színessel beírom a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia honlapján olvasható Tízparancsolat szövegébe)

 Isten tízparancsolata Kásler Miklós biblia magyarázatával

A Sínai-hegyen Istentől adott parancsok a valláserkölcsi élet örök érvényű alaptörvényei (Kiv 20). Az embernek Isten és embertársai iránti kötelességeit összegzi. érvényessége minden időben megmarad, mivel Jézus azt mondta: "Nem megszüntetni jöttem a Törvényt, hanem beteljesíteni" (Mt 5,17). Értitek pupákok! Erkölcsi kötelezettségeitek vannak Isten és EMBERTÁRSAITOK iránt is! Nem csak a zsebetekre és a hatalmatokra kell figyelni ezentúl! És így egészségesek maradtok testben és lélekben! Figyeljetek!

 1. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!

  Istent felismerve első kötelességünk a benne való hit, a neki kijáró imádás; hódolat és dicsőítés, uralma kizárólagosságának elismerése.

Vége tehát Mammon uralmának! NEM eladó az egész világ! Ne örüljön tovább a Sátán!
Ha a templomban rogysz térdre, az OK! ! Tégy különbséget: mikor hódolsz Istennek, és mikor mész át csúszómászóba! Mert az már nem OK!
II. Isten nevét hiába ne vedd!

Minthogy az ember gondolkodása és kimondott szava között szoros kapcsolat van, e hódolathoz hozzá tartozik Isten nevének (és általában az isteni dolgoknak) tisztelete.
NEM használhatjátok ezentúl saját gaztetteitek elleplezésére, nem csaphatjátok be ilyen módon azokat, akik igazán hiszik és félik az egy igaz Istent!

Tiszteljétek a teremtett világot! NEM LEGYŐZNI kell, hanem gondját viselni! Ha érted mire gondolok!
Így elkerülhetitek az asztmát, az allergiát, a rossz alvást, az idegi kimerültséget!

III. Az Úr napját szenteld meg!

Istentől való függőségünket fejezzük ki azzal, hogy megtartjuk az Úr napját, ezt az időt (egész életünkkel együtt) Neki szenteljük, ugyanakkor a földi munkálkodás múlandóságát jelezve és a végső nyugalmat előlegezve munkaszünetet tartunk!
Nem csak ti, kormánytagok pihentek vasárnap, hanem mindazok is, akik eddig azért gályáztak vasárnap is, hogy kevesebb csúszással adhassátok át az új épületet! A vasárnap megszentelése a kétkezi munkásnak is kötelessége! ( Mellesleg akkor talán pihen is egy kicsit, nem megy el a harmadik állásába dolgozni.)
„ ne kelljen korán az ágyra hevernem” ( Nagy László után) Régen mondom, hogy a biblia népegészségügyi kézikönyv is egyben! Forgassátok haszonnal!
Az első három parancs Isten uralmának elismeréséhez vezetett minket. Csak ez biztosítja az ember tökéletes szabadságát.

A Tízparancsolat második része (táblája) az embertársak iránti kötelességeket tartalmazza, összhangban a természeti törvényekkel:
Házi feladatként szótárazzátok ki az alábbi szavakat:
- embertársak ( Ha jól körülnézel, láthatsz magad körül is)

 • kötelességek (Tudom fiam, hogy eddig csak a jogaiddal vagdalkoztál, éppen ideje szemre vételezni a kötelességeidet is! Nincs ingyen ebéd!)
 • Az utolsó kicsit nehezebb lesz, de okos fiúk vagytok és megtaláljátok mit jelent: „ „Összhangban a természeti törvényekkel” Tudjátok, hogy a teremtett világgal együtt adtam hozzá használati útmutatót is! Használjátok!
  Nem kockáztathatjátok, hogy a szédülés, a magas vérnyomás, estleg az epekő utolérjen benneteket!

 Atyádat és anyádat tiszteld!

 1. Kapcsolataink közül első az, mely szüleinkhez fűz, hiszen életünket és felnövekedésünket nekik köszönhetjük. A szülői felelősség és a gyermeki tisztelet egymástól elválaszthatatlan.
  Tiszteld őket, és mindazt amit alkottak! Akkor is, ha ők már nem élnek! Akkor is, ha már nem látják, hogy porig akarjátok rombolni századok kincseit. Mert azokban a falakban, azokban a parkokban, a két kezükkel ültetett fákban is ők vannak! Őseink felneveltek bennünket, ránk bízták életművüket, ránk a földet, az eget, a vizet és a Föld minden élőlényét! Kötelességetek megőrizve, tovább adni a következő generációknak! Gondoljatok arra: egyszer ti is megöregszetek!

  V. Ne ölj!

  Minden ember élete szent. Az egészség is Isten ajándéka. így kell őriznünk magunk és mások életét.

Értitek kormánytagok! Őriznünk kell a magunk és MÁSOK életét és egészségét! Rád bízta Isten a Föld minden lakóját! Mózes I. 1.2.28 „szaporodjatok, és sokasodjatok, és töltsétek be a földet és hajtsátok birodalmatok alá” NEM hatalmaskodást jelent, hanem atyai gondoskodást! Nem vihetsz hát haza mindent, és nem osztogathatod kényed kedved szerint a barátaidnak! Mert az az EMBER közös kincse!

VI. Ne paráználkodj!

Az új élet nemzése éppúgy tiszteletet és védelmet kíván, mint az ember teste, s a szerelemben a másik felé megnyíló legbensőbb rejtett valósága.
Bármily nagy is e világi hatalmatok, a házasságtörés, a bigámia, akkor is az, ami, ha külföldön követitek el, ha bedrogozva, vagy matt részegen! A részegség nem mentő, hanem súlyosbító körülmény! ( Látjátok NOÉ is mivé lett vénségére.) A tudomány már bebizonyította, hogy a promiszkuitás könnyen vezet az AIDS hez! Na ugye!

VII. Ne lopj!

Az embernek a munkával szerzett tulajdonhoz, az életét biztosító anyagi javakhoz való jogát szavatolja ez a parancs.
Na most figyeljetek erősen pupákok! Kivennéd a villamoson a szomszédod táskájából a pénztárcáját? Nem? Na látod! Pedig amikor elveszed egy egész generáció magán nyugdíjpénztári megtakarítását, az is lopás! Ha beszántod Kishantost, az is! Ha törvényt hozol róla, hogy elveszel bármit, ami megtetszik neked, az is! Legyen az föld, természetvédelmi terület, világörökségi ingatlan vagy közbeszerzési mutyi! Értitek! Ennek most vége…mert a végén, még náthát kaptok! Aztán túlterhelitek az egészségügyet!

VIlI. Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy!

Az emberek közti kapcsolatok legfőbb munkálója az emberi beszéd. E nagy adománnyal nem élhetünk vissza, nem használhatjuk mások kárára. A parancs a nyelvvel elkövethető legnagyobb bűnt is jelzi, s általánosságban is elénk állítja az igaz beszédet, mint Istentől szabott kötelességet.

Fiúk! Már annyi mindenre találtatok új szót, annyi disznóságotokat csomagoltátok szép szavakba, hogy attól már a gyomorgörcs is megtámadhat benneteket! Tehát: Ha Beépítjük a Városliget, akkor azt mondjuk..és nem azt, hogy megújítjuk! Pláne nem megvédjük, meg fejlesztjük! Amikor mobilgáttal szüntetjük meg a Római part természetes élővilágát, és sodorjuk veszélybe az ott élőket, az hazugság! Ha mindezeket meg akarod csinálni, legyen benned kurázsi kimondani: Nem érdekel, hogy kiönti az őslakókat a belvíz, mint az ürgét…az a lényeg, hogy a mi kedvenc szálloda tulajdonosainknak közpénzből épüljön újjá a háza…és a gát ne zavarja a látványt! Ugye milyen egyszerű! És mindezt óriásplakáton is! Mond ki, hogy BE FOGJUK ÉPÍTENI A VÁROSLIGETET!  MOND ki, hogy szétverjük a tiltakozókat! Mondd, hogy nem érdekel a Világörökség! Mond ki, hogy érdekel…mert jó sok pénzt látsz benne! Légy merész! Légy igazi harcos!  Na és ha beengedjük a migránsokat, nem azt mondjuk a lakosságnak, hogy megvédünk tőlük benneteket!
Bátrabb cselekedet az igazat kimondani, mint hazudozni!

Rajzban se hazudj! Látványtervben sem! Szakértői véleménynek álcázva sem!
Mások becsületében kárt ne tégy! Vége a karakter gyilkolászásnak fiúk!
Ti tényleg betegek akartok lenni!?  Czeglédi Csaba meg Soros röhögjön a végén? Ne hazudjatok!!!! Nem bírja el az egészségügyi büdzsé sem ezt a sok hazudozást, amitől előbb vagy utóbb úgy megbetegszetek, hogy a legkiválóbb klinikák legkiválóbb magánorvosai sem gyógyítanak ki belőle!!

 1. Felebarátod házastársát ne kívánd!

Benne van a bibliában, hogy szaporodjál! De nem kell, hogy a falu összes gyerekének te légy az apja. Ahogyan az sem, hogy minden évben következő szépségkirálynőt neked kell feleségül venned. De kakukk sem vagy, hogy más fészkében hagyd a fiókáidat! Akarsz herpeszt kapni? Na ugye!

X. Mások tulajdonát ne kívánd!
Kedves Miniszter társak! Ezt a parancsolatot a legkönnyebb megsérteni, ha a gyarló emberből miniszter lesz! Tálcán kínálja magát, hogy mások közbeszerzését elorozzuk, világörökségi ingatlanát, biogazdaságát, Mátrai erőművét, szállodáit, megszerezzük. Munkához, kenyérhez se hagyjuk jutni a másként gondolkodókat! De még a muzsikusok markunkban tartásáért is viszket a tenyerünk! Azt hisszük, hogy „ mienk az ország, a hatalom és a dicsőség”…pedig NEM drágáim!
Ahogyan azt minden idők legbölcsebb miniszterelnöke szokta volt idézni: Soli DEO Glória! Egyedül Istené a dicsőség!

És különben is! Mire mész vele, ha mindent elloptál már és kinő a bütyköd, vagy viszketni fog a hátad?, esetleg pörsenés nő az alfeledre?! Hidd el, nem érdemes!

Az igaz cselekedetek mellett az igaz érzések, gondolatok, vágyak is az isteni akarat teljesítéséhez tartoznak.

…és ne feledd, hogy téged is a maga hasonlatosságára teremtett a jó isten! Viselkedj úgy!

 

https://uj.katolikus.hu/lelkiseg.php?h=20  A Magyar Katolikus Püspöki konferencia honlapjáról.neprazi_kiallito_terem_es_vendeglo_a_vaskefevel_terv18.png

Az okos pestiek és a vidékiek

a kettészakadt ország egyik tünete

Az okos pesti és a vidékiek (tanmese)

 

Arany János Epilógus részlet.

Az életet már megjártam.
Többnyire csak gyalog jártam,
Gyalog bizon’...
Legfölebb ha omnibuszon.

Láttam sok kevély fogatot,
Fényes tengelyt, cifra bakot:
S egy a lelkem!
Soha meg se’ irigyeltem.

Nem törődtem bennülővel,
Hetyke úrral, cifra nővel:
Hogy’ áll orra
Az út szélin baktatóra.

Ha egy úri lócsiszárral
Találkoztam s bevert sárral:
Nem pöröltem, -
Félreálltam, letöröltem.”

Találkoztam én is jó néhány úri lócsiszárral…engedtem őket útjukra. Nincs dolgom velük.
Ma sem a rám (is) fröccsenő sár miatt ragadtam klaviatúrát, hanem a „vidékiek” megsértése miatt.

Negyven éve menekültem el „vidékről”, a helyi hatalmasoktól, és leltem új hazát a fővárosban. Laknak itt sokan olyanok, akiknek egyetlen jó tulajdonságuk, hogy Pesten születtek. Ebből a magasságból néznek le mindenkit. Lelkük rajta. Rossz lehet nekik, ha nincs más, amire büszkék lehetnének.

De ma az egyik facebook zseni öles betűkkel írta ki a falára: „a pestiek megmentették a haza becsületét” Az elemi erejű felháborodás hatására finomított a dolgon… de kiverte nálam a biztosítékot a napok óta vidékre mutogatás.

Kedves Vidéki Barátaim! Rokonaim! Ismerőseim!
Kérlek, hogy keressetek a közeletekben egyetlen fél analfabétát, aki elhinné, hogy ha a falu közepén lévő kis templomkertbe építenek még 3 templomot, akkor a kert nagyobb és zöldebb lesz?

Menjetek be a kocsmába, és kérdezzétek meg a csap részeg Józsit, hogy az udvarán álló 110 éves diófát vajon át lehetne –e ültetni a kert másik végébe?

Javítja-e a fák és a madarak életminőségét, ha ezt lombfakadáskor, madárköltéskor teszik? Német vendégmunkásokkal? Vagy szóljanak inkább Sanyi bácsinak, mert az látott már fát!?

Ha már ott vagytok, érdeklődjetek: ki örülne neki, ha a háza melletti mocsárba építenének 8 db 10 emeletes házat, mélygarázzsal? Mi emelkedne a háza értéke, vagy a víz szintje a pincéjében??

Akár a falu bolondja is válaszolná-e, hogy építsék meg, azután majd meglátjuk?

Kérdezzétek meg Boriska nénit, hogy amikor a kiskertjét meg akarja újítani, akkor ráépíti-e a tyúkólat?

Volt-e ember a faluban, amikor a szovjet tankokat kellett eltüntetni, aki azt mondta volna, hogy az eltüntetés egyetlen módja, ha plázát építünk a helyére?

Mert mi történik Pesten, amikor e sorokat írom?

Építik a Városligetbe a rengeteg épületet, és a városlakók boldogok, mert egyre zöldebb lesz a Liget!

A Felvonulási téren építik a parlament méretű Néprajzi múzeumot.
Nem a Felvonulási téren, hanem mélyen a Ligetbe beleharapva ásnak egy 300 méter hosszú, 60 méter széles, 10 méter mély munkagödröt…… és egy itt álló fa nem azért borult ki, mert tavaly átvágták a gyökereit, hogy könnyen átültethető legyen……

Nem! Hanem a pesti nép elhiszi, hogy Kádár felvonulói taposták szét a gyökerét.

A kádári idők emlékét csak egy parlament méretű múzeumnak látszó jelenség képes velünk feledtetni! A múzeum ugyan csak egy kiállító tér lesz, de lesz benne kocsma bőven…de egy pestinek ez nem téma…nem is érdekli.

Éppen átültetik a 110 éves gyönyörű platánokat és tölgyeket! A pesti nép boldog, hiszen nem vágják ki, hanem átültetik…. na meg különben is nő(l) majd helyette másik!

A városi nép boldog, ha a háza elé, a park helyére 65 méter magas épületet építenek! Van, aki boldog akkor is, ha az övé csak 22 méter lesz! Mert ettől van a fejlődés!
A háza ugyan lakhatatlan lesz, de az értéke nőni fog! Felfogja, hogy akkor, ha elköltözik, vagy bérbe adja (és nem dől össze)? Nem, egy szava sincs! Boldogan gügyögi a szintén debil városlakónak nevelt gyerekének, hogy „nézd milyen sok daju”… meg azért kell a kerítés, hogy „vigyáznak ránk, hogy bajunk ne essék”…meg ki kell vágni a fákat, nehogy ránk dőljön!

A vidéki ember megtervezi a házát és töri a fejét, hogy elférjen benne a család, legyen hely a csirkéknek, és vajon merről kapja majd a napot…ne legyen nagyon hivalkodó, mégis egyedi legyen…na meg hogy kerülje el a vízmosást?  Nem megépíti, és majd meglátja jó lett-e?! Ebből is látszik, hogy szellemi szintje mélyen a pestiek alatt van! Itt senkit nem érdekel a vízmosás! Alantas!

Ha mégis van pár száz ember, akinek józanész van a fejében káposztalé helyett, akkor azokat Soros bérencnek, drogosnak, felforgatónak, negatívan gondolkodónak, a fejlődés akadályozójának kiáltják ki. Isten őrizzen, hogy kokettáljon ilyen alakokkal! Még megszólnák érte!

Ezek az okos pestiek! Mert ők tudják, hogy a sárgarépa a Tescoban terem, mind egyforma, és házhoz is szállítják! A buta vidéki meg a földbe veti a magját és egész évben dédelgeti, hogy sárosan kihúzza ősszel! Pfujjjj! Micsoda gusztustalanság! És merő időpazarlás! Talán még a műköröm is letörik tőle.

 A városlakó büszke arra, hogy 70 évig képes járkálni a háza előtt növő fa előtt, és „nevét se, virágát se tudja”, de egy vödör vizet sem öntene alá nyáron, hiszen csak szemetel, meg képes a levelét és a virágát a járdára hullatni!

Hát így állunk ma, Drága Barátaim! Mi az okos pestiek, akik megmentettük a haza becsületét (a vidékiektől), hagyjuk mindenünket veszni: jogainkat, környezetünket, világörökségünket, 200 éves közparkunkat, 100 éves fáinkat, a gyerekeink levegőjét, házaink biztonságát, az ablakunkon besütő napfényt. És bárki agyatlan barom, politikai kalandor, kormánybiztos, bármit beadhat nekünk, mert „akinek az isten hivatalt adott, adott hozzá észt is”.

Nem kell már nekünk gondolkodni, hiszen vannak akik gondolkodnak helyettünk, szánkab adják a kész mondatokat, elég azok ismételgetésével verni a másik fejét.….. „és igával körbe járunk, mint jár a kerge barom…”

És büszkén nézzük le a vidékieket!

Bravó, kedves honfitársaim! Bravó Budapest! Mivel is vagy különb a falu bolondjánál? Mit tettél önmagadért? A városodért? A jövő nemzedékért? A jogállamért?

Ha hagytad/ hagyod, hogy mindez megtörténhessen?
Bp. 2018. 04. 16.

 img_7111_1.JPGkidolt_tolgy.jpg

kivagott_fak_gyaszmenete.jpg

 

Vándorló épületek, esztelen ötletelések: Liget projekt a neved!

Vándorló/ átalakuló épületek

Ismerős kérdezte tőlem: nem követi az eseményeket…de jól látja, hogy gyakran változnak az épületek a Liget projektben? Igen!

Gyakorlatilag bátran kijelenthetjük, hogy semmi nem úgy, nem oda épül, nem az, nem úgy, ahogy azt 5 évvel ezelőtt tervezték.

 • A jelenleg legjobban előrehaladott állapotban lévő (hatástanulmány nélkül épülő) Néprajzi múzeum helye 2013-ban a Hermina út- Kós Károly sétány sarkon volt (Mimóza domb).
  • 2016-ban a nyertes pályamű szerinti helye az Ajtósi Dürer sor – Dózsa György út kereszteződésében volt, az épület egy gigantikus radiátorra emlékeztetett
  • Logikus, hogy ma a Felvonulási téren épüljön, rapid munkában, magába ölelve az 56-os emlékművet. És otromba módon tönkretéve a Világörökség panorámáját a Hősök tere irányából.
  • Nem is múzeum, hiszen csak a 20%-a lesz néprajzi kiállítás… a gyűjtemény anyaga, az állagmegóvás, a restaurálás, a kutatás a Szabolcs utcában történik.
  • Ha így kevésnek találtatott a „múzeum” a múzeumban, akkor + 40 millióért beleterveztek egy video installációs rendszert a látogatói élmény fokozására.
 • Az Ajtósi - Dózsa sarokra a Néprajzi múzeum korábban tervezett helyére épül a hajdani Városligeti színház, a „szecessziós ékszerdobozának” rekonstrukciója. (2016-os hír)
  • fél év múlva veszik észre, hogy a rekonstrukcióban nincs elég hely a színpadtechnikának, ezért terveznek mögé egy fél panelház méretű toldalékot. Ezzel az épület szinte belecsúszik az Ajtósi Dürer sor első házaiba. Ez olyan fantasztikus megoldás, mint a Feszl pavilonok mögötti rekesz tároló és szemétdomb.
 • A 2013- tól „tervezett” Fotográfiai múzeum és Építészeti múzeum tervei kukában kötöttek ki, amikor a helyüket átadták a Néprajzi múzeum nevet viselő rendezvény helyszínnek. 56-osok tere a Városligeti fasor végén.
  • Néhány hónapos hír szerint az építészeti múzeum állítólag a Bajza utcába, a volt BM kórházban kap helyet.
 • De a Néprajzi, a Fotográfiai és az Építészeti múzeum raktára is a Szabolcs utcában lesz. Csakúgy, mint a Közlekedési múzeum anyaga… mivel a Szabolcs utcai Múzeumi Raktározási és Restaurátor Központ azért épült ide a közelbe, mert itt lesznek a múzeumok! Igaz, ha a szállításhoz be kell csomagolni a gyűjtemény darabjait, már mindegy, hogy 1 km-re szállítják, vagy 10-re J
 • A Zeneháza terve (2015-ben) szép és világszínvonalú lett, megnyerte a pályázatot! (Repülő lyukas lángos) A döntnökök szerint azonban ennek építése meghaladja a magyar építőipar képességeit. ( Ne kérdezd, hogy akkor miért fogadták el ezt a tervet, sem azt, hogy akkor miért írtak ki nemzetközi pályázatot, miért nem voltak jók a magyar tervezők!) Felkérték hát a győztes pályamű japán tervezőjét, hogy egyszerűsítse le az építőiparunk tudásához a világszínvonalú lyukas lángost. Ma, 2018-ban, már építési engedélyt kapott a víz és gázvezeték építése, de még nem ismertek az új épület tervek. A látványterveken csak körvonalai látszanak a rengeteg hatalmas fától. Na és a tópartra vezető sok sok lépcső….a jelenleg ott élő hatalmas, történelmi platánok nélkül.)
 • A Nemzeti Galéria együtt költözött volna a Ligetbe a Ludwig múzeummal, a Petőfi csarnok alapterületének 2,5 szeresére. Erről csak a Ludwig múzeum tulajdonosát nem kérdezték meg… (2014-2015). Amikor kiderült, hogy ő nem akar a Ligetbe költözni, át kellett terveztetni az épületet. 20%-kal kisebbre… A győztes terv ma sem ismert. Szerencsére a PECSát már elbontották és azbesztből sincs több a területen, mint 60-70 kupac.
 • 2013-ban a Közlekedési múzeum részleges rekonstrukciójával indult a tervezés.
  • Majd átalakult teljes rekonstrukcióvá. Gazdagodott földalatti kiállító térrel, elhúzható zöld tetővel, és parkoló házzal…., valamint beljebb csúszott a Ligetbe 6 méterrel. Az eredetileg funkció nélküli kupola kilátóvá nemesült, pezsgőterasszal. 65 méteres magasságával tör a mocsárból az ég felé.
  • Ebben az emelkedett állapotban utasította új eljárásra az építtetőt a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság.
   • Ennek ellenére új funkciót kap ugyanaz az épület: Magyar Innováció háza lesz a neve…azaz egy kiállító tér a magyar feltalálóknak. Új tervek nem ismertek. A gyűjtemény szétszórva az országban. De a helyzet jól szemlélteti a szándékot! Építsük fel a múltat, azután majd teszünk bele valamit.
   • Sajnos a főigazgató úrnak nem felelt meg a számára kijelölt iroda, ezért az Astoria házban bérelnek neki egy egész emeletet.
  • És hol lesz a Közlekedési múzeum? A Népliget mögött, a MÁV Északi járműjavító Diesel csarnokában! Ahová nem fér el a repüléstörténet. De talán Szolnokon, vagy Kecskeméten még jó lehet neki. De legalább kicsit alkalmasabb helyre kerül, mintha a Városligetben lenne.
  • Az űrhajózási múzeum anyagának Gyulaháza-i elhelyezéséről nem hallunk mostanában.
   • a GYŰJTEMÉNYEK KüLöN TÁROLÁSA a kiállító tértől, AZÉRT IS ÉRDEKES, MERT AZ EREDETILEG TERVEZETT MÚZEUM NEGYED CÉLJA ÉPPEN AZ VOLT, HOGY VÉGRE ALKALMAS HELYEN, legyenek a gyűjtemények!.
  • 2016-ban egy évig tartott az Üzemeltetési központ nevű álom, hogy szappanbuborékként eltűnjön. (2 szint felfelé, kettő szint mélygarázs, a Hermina út mellett az Állatorvosi rendelő helyén.)
   • Az álom elvetésével maradt a Hermina út mentén, az Öregotthonnal szemben, a Főkert telephely és az Állatorvosi rendelő helyén egy szép, fiatal telepítésű igazi ligetes szabad terület. De az sem maradhat művi funkciók nélkül. De az sem lehet, hogy a 2013-ban ígért 2018-as átadás ne valósuljon meg! Valamit át kell adni: gyorsan építsünk egy kutyajátszóteret. Alkalmatlan a helyszín? Igen! Sebaj, építünk egy másikat is az Ajtósi Dürer sorral párhuzamosan az Ocskay út mellé. (Ehhez már csak az Ocskay szobrot kell áthelyezni. De nehéz úgy dönteni a későbbi helyéről, hogy nem tudjuk, hova és mi épül?)
   • SOS kell a tiltakozóknak, beépítés ellenzőknek jó hírt mondani! 2017. késő őszén gyorsan elkezdték a Vakok kertjének „felújítását”, és sportpályák építését… Vágják és átültetik a fákat… átláthatatlan deszkapalánkok mögött készülnek a meglepetésre. 200 méteres futókörrel?!
  • A Királydombra tervezett Gyermek és Ifjúsági Szórakoztató Központ terve (2013-14) átkerült a Vidámparkba.
  • Garázsok: Hermina garázs néven néha mélygarázst, néha parkolóházat kell értenünk.
   • A Dózsa mélygarázs 2014-ben, még az Ajtósi Dózsa sarkon építendő Néprajzi múzeumtól a Hősök teréig húzódott volna…., meghatározatlan mélységben.
   • Ma 3 szintesnek nevezik, ami valójában 4. A 14 méter mélyre nyúló mélygarázs alapozása 21 méter mélységben ül rá a vízzáró agyagrétegre. Isten óvja a talajvizet egy üzemi balesettől.
  • 2013-tól reklámozták, hogy a Városligetben futó troli útvonalakat megszüntetik, mert a 75-ös a 79-es és a 74-es troli felső vezeték nélküli üzemmódban halad majd a Dózsa György úton. De reménykedtek benne, hogy erre már senki nem emlékszik 2017-ben, így közvilágítás csere néven mind új lámpaoszlopok, mint új felsővezetékek és tartó oszlopok kerültek a Dózsa György útra, ahol máris járnak a trolik….a múlt századi felsővezetékükkel. ( Állítólag figyelmen kívül hagyták, hogy ekkora távon nem elég a troli akkumulátora a felsővezeték nélküli üzemmódra.). Így lett a Dózsa György út és az Andrássy úton áthaladó vonalak miatt a Hősök tere is oszlop erdővel dekorált!
  • A Pajtaszínház védett épületét előbb a Sörsátor helyére akarták áttelepíteni, de 2017-ben elszállították a szentendrei skanzenbe.
  • A Biodóm épülete 2013-ban 2 dombból, állt, majd lett belőle 3… igaz így már csaknem 2x annyiba kerül.
   • De ha éppen az jutott eszükbe, akkor lesz a Vidámpark helyén cápa-nevelde, lovarda, Mesterségek udvara, lovagvár, … nehogy maradjon egy szabad négyzetméter a lebontott Vidámpark területéből. Ehhez kicsi lett a terület? Told meg a Varannó utcával és némi MÁV területtel, a felüljáró aljával, és máris jobb a beépítés mértéke.
   • A műemlék barlangvasútnak is mennie kellett az egyre növekvő és nevét változtató Pannon park kedvéért. Természetesen a védett fákat is el kellett távolítani az útból: átültetésnek hívják, amikor gyökerestől vágják ki a fákat.
  • A Fővárosi Nagycirkusz területével is bővíteni kívánják az Állatkertet. A cirkusz helye is félévente változik. A Sacré Coeur zárda és a Szent István Gimnázium közé jelezték az első tervekben ( Ajtósi Dürer sor). De azóta a Blaha Lujza térig már mindenhol tervezték.
   • A napokban az áthelyezésre félretett (?) pénzből jutalmazzák a jeges olimpia bajnokait.

 

 • Egy hírtelen kormányzati vállalás (Vizes VB 2017.) leamortizálta a Városligeti tó (2 éve felújított aljzatbetonját… és a Műjégpályától a Pál László sétányig húzódó partszakaszt. Az Olof Palme sétány Washington sétány útvonalon)
  • Sebaj, majd a Garten stúdió kertépítési pályázatába beillesztjük + 44 millió Ft értékben. Így legalább se a Vizes VB-ről, se a Liget projektről nem lehet tudni, mennyibe került valójában!
 • Így állnak a tervek, lassan befejezéséhez közeledik a Szabolcs utcai Raktározási központ, ideje elgondolkodni azon, hogy mivel fogjuk fűteni. Talán kellene építeni a XIII. kerületben egy távhő központot? Talán majd onnan oldják meg a Városligeti „múzeumok” fűtését is? Ilyen talányos terveket lehet olvasni mostanában. Mióta szokás a nagyvilágban a bokrétaünnep után elkezdeni azon gondolkodni, hogy mivel fogjuk fűteni az épületet?
 • A Palme ház rekonstrukciója elkezdődött. Tartunk tőle, hogy a földig rombolásig nem állnak meg.
 • Az első, 2014-es VÉSZ megtiltott minden önálló kiskereskedelmi és vendéglátó egység építését a Városliget területén. Az évente bekövetkező módosítások után mára ott tartunk, hogy 3 -3 önálló kiskereskedelmi és vendéglátó egység építhető…. napvitorlás árnyékolással, mindaddig, amíg az új fák nem nyújtanak jelentős árnyékot.
  • Eddig is 2 évig egy Kertem vendéglő pótlék amortizálta le a Palme ház előtti zöld felületet. Most pedig épül egy ideiglenes újabb fa tákolmány a FŐKERT telephely mellett.
   • Ennek a helyét is végleges, vendéglátó egység veszi át hamarosan. A másik kettőről nem tudjuk hol lesz..
  • Felépült 3 db Feszl pavilon, ami természetesen nem felel meg a XXI. század vendéglátós elvárásainak, így gusztustalan raktár-rácsokkal, és hulladéktárolóval, valamint ízléstelen kirakodó vásárral riogatja a jobb sorsra érdemes vásárlókat.
  • A műemlék villamos megállóban működő vendéglátóhely műanyag toldalékot eszkábált az épület mellé, hogy védjék a vendégeket az őszi-téli időjárástól (na és a pénztárcájukat a kiürüléstől) Rettenetes látvány.
   • Csakúgy, mint az Itató Nyereg nevű búfelejtő: mindkét oldalon téliesített műanyag fóliával igyekszik Világváros benyomását kelteni, és egyre nagyobb területre rátenyerelni.

5 éve hallgatjuk, hogy lezárják a Kós Károly sétányt az autóforgalom elől. Azonban semmilyen terv nem látott még napvilágot arra vonatkozóan, hogy hol, mikorra és mennyiért épülhet meg egy olyan útszakasz (és a hozzá tartozó csomópontok), amely képes a Kós Károly sétány forgalmát átvállalni, legalább részben!

Ebben az évben közel 1 milliárd forintért hirdették a Liget projekt nagyszerűségét, de senkinek nincs fogalma sem arról, hogy a rendkívüli kedvezményekkel megépülő parkoló férőhely hiány miatt hol fognak parkolni a környék lakói? A múzeumok dolgozói? És a Látogatók?

Ennyi változás közepette igen magabiztosnak kell lennie annak a kormányhivatali dolgozónak, aki az épületek valós ismerete nélkül ki meri mondani, hogy nincs jelentős környezeti hatásuk…. Együttvéve megvizsgálni sem érdemes. A kormánytól függő kormányhivatalnok szerint! Hatóságok már nincsenek. Így lesz az egész beruházás törvényen kívüli, pénznyelő, áttervezgetős, csalássorozat!

Na, most tessék lelkesedni! Megújul a Városliget!  Tényleg! Beton buli negyeddé!

 neprajzi_elefant_a_vilagorokseg_porcelanboltjaban.jpg

felvonulasi_utvonal_rondoval.jpg

neprazi_kiallito_terem_es_vendeglo_a_vaskefevel_terv18.png

a_kozlekedesi_es_a_fak16-ban_1.jpg

20150115liget-budapest-projekt-magyar-zene_es_vajdahunyad_aranya_1.jpgfeszl_frigyes_pavilonja.jpgaz_uj_varosligeti_szinhaz_2.jpg

terepszint_alatti_beep_a_kozlekedesi_muzeum_1.jpg

ung_jo.jpg

 

 1. 03.30 gk