Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

A buta turista és a Budapest térkép

2017. április 05. - Garay Klára

A buta turista és a Budapest térkép

Régóta nem működnek az intézmények a Városligetben, de rengeteg turista mászkál össze vissza a Ligetben és forgatja a kezében a térképet…nézelődik tanácstalanul.

Legutóbb 3 francia turista kereste a Petőfi Csarnokban a bolhapiacot. Mindhiába, hiszen a félig lebontott PECSÁ-t takaró deszka palánkon csak egy tájékoztatót olvashat, hogy a bolhapiac Pestlőrincre költözött.
Kézzel lábban..és néhány francia szóval próbáltam neki elmagyarázni, hogyan jut 3 átszállással a kies Pestlőrincre, ami oda vissza minimum 3 óra. Ez a 3 napos Pesten tartózkodásból sok lett volna, elindultak hát vissza a belvárosba. Akadékoskodó népség voltak: a kezükben lévő térképpel próbálták igazolni, hogy itt kell lennie a bolhapiacnak. Semmit nem ért az a világból és pláne nem ismer meg Budapestből, aki szerint a térképnek a valóságot kell mutatnia.

Ebből a térképből nem kaptam mutatvány példányt, de egy másikat szereztem a Széchenyi fürdőben.img_9481.JPG

2013-ban volt utoljára ilyen zöld a Kossuth téren....

Ezzel a térképpel tévedt el korábban 2 holland lány a Stefánia út- Olof Palme torkolatánál. Keresték a Városligeti körutat. Ott álltak rajta, de ma jobbra az Asztana út, balra az Ocskay László névre hallgat.

Hogy akkor a 2017-es térképen miért írnak rá még mindig Városligeti körutat? Talán azért, hogy a fakataszter készítői is tudják, hol a Városligeti körút.. De a buta turisták nem értik ezt.

Ugyanennek a Városligeti körútnak a Közlekedési múzeum előtti szakasza 2016 óta Ferencsik János , majd Konrad Adenauer út névre hallgat. De ez már olyan bonyolult kérdés, hogy még a Közlekedési múzeum nagy átépítői sem tudják, milyen utcán állt a Közlekedési múzeum. A napi politikai eseményeket követő turista pláne nem érti, hogy az egyesült Európa alapító atyjának miért állítottak szobrot a Városligetben és miért neveztek el róla utcát.jo_varosliget.JPG

A kis térkép szerint, a csak körvonalakban jelzett Közlekedési múzeum mellett szobor is áll. Biztosan valamelyik fát nézték emlékműnek, mert ott már rég nincs semmi…csak palánk.

De hova tűnt a Hermina útról a másik műemléki templom? Tudnak valamit? Esetleg összedől, ha előtte elkezdik kitermelni a több ezer köbméter földet? Nem tudhatjuk!

Keresheti a mi turistánk a Hol nem volt Parkot is! Már csak deszkapalánkot talál a helyén……hogy észre ne vegye, milyen pusztítás történt a túloldalon.

Miért van elkerítve a Városligeti tó? Pláne miért verik szét…? Na ide sem a legjobbkor jött. Megőrül a betonzúzás zajától, de készít pár jó fotót….mert milyen szép is ez a város!

A mi városnézőnk innen is lepattanva a szívéhez kap…és rosszul lesz! De semmi baj! Éber felesége rögtön észre veszi, hogy a közeli Vágány utcában egészségügyi intézmény van! Odavánszorogva látják, hogy van egy hajléktalan szálló és büszkén hirdeti egy deszkapalánk, hogy itt épül az Országos Múzeumi raktározási és restaurátor központ. Jobb, ha meggyógyul, mert segítség nincs.

A Széchenyi fürdőből kimenekül, mert 2 kilométeres sor áll! Sebaj! Irány a szabad levegő, a víz, a természet! Menjünk a Dagályba! OK! Meg is találja a hűlt helyén a parkolóházat rajta a FINA 2017 feliratot. És hol a Dagály? Elveszítette népfürdő jellegét….oszt jónapot.

dagaly.JPG

Sportszerető barátunk feltétlenül látni szeretné a Puskás Ferencről elnevezett Stadiont. Odahajtat és látja ám, hogy itt is deszkapalánk védi a nagy semmit, és csak a szél szaladgál szabadon és hordja a port a szemébe. Mégsem állhat itt 2020-ig, amire lesz helyette másik!puskas_stadion.JPG

A Groupama Arénáról ugyan nem tudja mi az, de közel van az Albert Flórián térhez…az is patinás név. Keresi, keresi, de az Aréna nem látszik a Könyves Kálmán körút felől! Na de hová tűnt? Hová, hová? Hát elforgatták az Üllői út felé…. mert a Népligeti buszpályaudvar felé eső telekrészt eladták a Telekomnak. Ott már egy akkora irodaház épül, amitől nem látszik az Aréna. Nem értem, hogy miért probléma ez. Nézze onnan, ahonnan látszik! A térkép egy 2015-ös állapotot mutat!

groupama_arena.JPG

Ha nincs stadion, nincs foci, nincs strand, hát meg lehet pihenni az Orczy –kertben. Alig egy Metro megálló az M3-mal. Ha nem gyullad ki. Nem gyulladt ki.orczy_kert.JPG

Az elszánt turista megérkezik az Orczy kerthez. Bemenne…ha nem állná útját egy lezárt kapu….merthogy a kert éppen átadja a helyét egy kiemelt beruházásnak. Itt képezik a jövő nemzethy közszolgáit. Mire? Talán arra, hogy a fáknak a kandallókban a helyük és nem a kertekben, parkokban, strandokon. Na és arra, hogy akinek az isten hivatalt adott, annak adott hozzá észt is. Na és arra is, hogy felfelé soha nem kérdezünk.

Valamint arra, hogy a térképet nem tájékoztatásra készítik. Az csak egy látványterv. Egy blöff.

A mi turistánk megállapítja, hogy vicces egy város ez a Budapest. A kalandtúra ingyen van.

És jöhet a nép a vizes VB-re! A térkép blöff, a lakosság nem beszél a világ semelyik nyelvén, hiába érdeklődne.

Még szerencse, hogy a Metróban látja az Eu. zászlót. Még annál is nagyobb szerencse, hogy nem tudja elolvasni: Állítsuk meg Brüsszelt. Pedig egy csomó épületen látta, hogy épült az Eu támogatásával.

Jobb is, ha átmegy Budára és megnézi a Várat és a Nemzeti galériát….amíg az még a helyén van…

Hungarikum ez a javából!

 

 

süti beállítások módosítása