Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

Miért ültetik át a Városliget 100 éves fáit?

...miért nem vágják ki mindjárt?

2021. január 18. - Garay Klára

Széplelkű gyanútlanok, és fejlődéspártiak szilárdan meg vannak róla győződve, hogy ez a Városliget Pusztító Ingatlanfejlesztő gondoskodó igyekezetét mutatja, a fák megőrzésére.
Mi, a Városliget barátai, akiknek van egy pici fogalmunk a fák talaj alatti részeiről is, persze már 2017-ben sem hittünk ebben, amikor a Rondó tölgyeit és platánját kezdték átültetni.
Persze a Ligetet védelmezőket minősítették garázdának, és nem a tényleges garázdákat.
Most azonban, amikor már tudjuk, hogy ez napi gyakorlattá válik fák százai esetén, kötelességünk felvilágosítani a lakosságot. Miért is ez a nagy igyekezet!?
Ha a széplelkű NER hívő a fák kivágásáról hall, még benne is megáll az ütő: ezt nem kellene.
Megoldható tehát, hogy ne is halljon róla? Persze! Itt szó sincs fakivágásról, csak kicsit arrébb helyezik, hogy a fa átadja a helyét a Ligetben készülő „új funkcióknak”.
Nincs tehát nyilvánosan, és szabályszerűen elkészített, a település jegyzőjéhez benyújtott fakivágási engedély kérelem, nincs nyilvánosság, így a Ligetvédők és a Városliget barátai nem tudnak oda seregleni, a tett helyszínére. Tiszta haszon már ez is.
Ezért az újabban kiszivárgott 91 fa átültetéséről is csak néhány ember értesült. Mivel nem nyilvános, hogy mely fákat? Honnan? Hova? Mikor ültetnek, nincs sokadalom, nincs botrány. Engedély sem kell. Az átültetés esetére ugyanis nem vonatkozik a fás szárú növények védelméről szóló kormányrendelet. Ekkora aljasságra a jogalkotó (2008) nem volt felkészülve.
Mára azonban a jogalkotók nem csak alkotják azt a jogszabályt, ami felmenti őket azok betartása alól, hanem a meglévő §-on is megtalálják a lyukat. Ez is ilyen.
Nézzük a többi okot! Ha nem kell fakivágási engedély, nem kell bele a fa visszapótlásának kötelezettsége sem. Képzeld csak el: legalább 300 facsemete ültetésétől menekül meg, aki ezt a kártyát kijátssza.
Ha elültetné a pótlás-csemetéket, azok 2 éves gondozásáról is gondoskodni kellene. Frászt! Ha esik az eső jó, ha nem esik úgyis. Felelős nincs, Pótlás sem.
Azokat a facsemetéket, amelyek (pl. a silány minőségű facsemete okán) kiszáradnak, 1-2 éven belül, még pótolnia is kellene. Ettől is megmenekül a spórolós Liget- pusztító.
Megmenekülhetne ettől a macerától úgyis, hogy pénzbeni megváltással fizet a fa haláláért. (Sajnos ezt a jogszabály lehetővé teszi)
Na de kinek is kellene hogy fizessen az Ingatlan pusztító? Annak az önkormányzatnak, melynek területén a fákat elpusztították. Azaz 2 lehetőség van: fővárosnak, vagy Zuglónak.
Így, hogy a fákat százával átültetik a biztos kiszáradás esélyével, egyetlen fillért sem kapnak az önkormányzatok, de hatalmasat kaszál a fákat átültető Galapagos ZOO Kft.
Aki szintén spórolós: gyorsan bedugja 5 perc alatt az aznap kiásott gödörbe…szintén szabálytalanul.
Spórol a szállításon is, hiszen beültetik a legközelebbi fa alá, semmi szállítás.
Így tudja csúcsra járatni a fapusztítást, mert jó eséllyel kiszárad az a fa is, amelyik alá beültették a jövevényt. Egy fa kipusztítását fizetik neki, de ő kipusztít 2-t.. Igazi Sztahanovista. A végén majd kitüntetik a jó munkáért.
Majd amikor a Ligetvédő barátunk rendőrt hív egy júniusi faátültetéshez, a haltenyésztő elmagyarázza a rendőrnek, hogy „minden szabályos”. Az meg elhiszi.
Miért ne hinné el, amikor ő is csak egy eleme a rendszernek, és legalább annyira tudatlan, mint a lakosság azon része, amely könnyezik a meghatottságtól: ÁTÜLTETTÉK!
Ép jogérzékű ember messziről kiszagolja, hogy itt valami bűzlik. Igen. Hiszen a jogszabály úgy szól, hogy „a fakivágás helyett, HA LEHETSÉGES, a fát át kell ültetni”. De azt minden ép eszű ember tudja, hogy 50 cm fölötti fáknak nem az átültetéséről beszélünk, hanem az elpusztításáról. Tehát ez a lehetőség nem lehetőség…de van az a pénz, amiért egy haltenyésztő ezt félreértelmezi.
Mi, a Városliget barátai tudjuk: Lassú, 2 lépésben végrehajtott favágásról van szó.
Várhatóan még több száz fa fog erre a sorsra jutni, ha megépül a maradék 3 épület és ha hozzákezdenek a tó szétveréséhez.
A kérdés csak az, hogy mindez, ha előre látható, tudható, hogy történhet meg mégis?
A kérdés költői. Bűnszövetségben elkövetett természet károsítás ez.


asztana_berkenye_mar_kalodaban.JPG

ostorfa_atu_napelemmel_kisbot_1.JPG

 atultetett_ezustjuhar.JPG

img_9739.JPG

img_9740.JPG

süti beállítások módosítása