Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

A Karátsony Gábor Kör Nyilatkozata a Városliget rombolás ügyében

Felhívás a főpolgármesterhez

2020. október 29. - Garay Klára

A főpolgármester nem törődhet bele, hogy a miniszterelnök az önkormányzatiság elvét lábbal tiporva megakadályozza választási ígéretei teljesítésében!

                                            Nyilatkozat

 Az elmúlt években szakemberek, szakmai szervezetek, parkhasználók, a környék lakói ismételten szót emeltek a Városliget beépítése ellen – sajnos, hiába. Az Országgyűlésen 2013 végén három nap alatt keresztülerőszakolt törvény a Városliget sorsát lényegében kivette az önkormányzatok kezéből, a főváros által ezt követőleg alkotott építési szabályzatok pedig szabad utat engedtek a rombolásnak. A „Múzeumliget” terve az erőszak és a hazugság jegyében született. Oda nem illő épületekkel (Biodóm, Nemzeti Galéria tervezett épülete stb.) teszi tönkre a Liget történelmi arculatát, kikezdve annak közpark-jellegét. Az okozott kár ma már jól látható. Az épületek, utak, vezetékek, sportpályák és vendéglátóipari egységek kedvéért fák sokaságát távolítják el, és a fővárosiak kedvelt pihenő-helyét átalakítják forgalmas vigalmi negyeddé. A város és a Liget közé tolakodó Néprajzi Múzeum hatalmas betontömbje ellen a világörökségi helyszínért aggódó UNESCO is óvást emelt.

 A rombolás a 2019-es önkormányzati választások után sem állt le. A Városliget Zrt. semmibe veszi a kormány és a főváros megállapodását, ami a még el nem kezdett épületek elhagyásáról szólt. Új építési engedélyekért folyamodtak, elszabotálják a volt Petőfi Csarnok és a Közlekedési Múzeum területének rendbetételét. A Városligeti tó felújítására hirdetett tervpályázaton olyan nagy kiterjedésű mesterséges vízrendszer tervét fogadták el, amely ellenkezik az érvényes építésügyi szabályozással, és vállalhatatlan kockázatot jelent a Liget vízháztartására nézve.

 A Tarlós-féle városvezetés cinkos együttműködése a Városliget ellen elkövetett merénylettel hozzájárult ahhoz, hogy a FIDESZ-KDNP 2019-ben Budapesten vereséget szenvedjen az önkormányzati választásokon. Utódaik nem törődhetnek bele, hogy a kormány napi érdekekhez szabott rendeletekkel, az önkormányzatiság elvét lábbal tiporva megakadályozza őket választási ígéreteik teljesítésében.

 Felszólítjuk a főpolgármestert és a Városligettel szomszédos kerületek vezetőit: tegyenek meg mindent legértékesebb történelmi parkunk megmentése érdekében!

Dokumentálják, minősítsék és folyamatosan tegyék szóvá a Városliget beépítésével okozott károkat, valamint az elkövetett hibákat és szabálysértéseket!

Tulajdonosi jogaikkal élve kérjék számon a Városliget Zrt-n a rájuk bízott közvagyon hanyag kezelését!

Kezdeményezzenek büntetőjogi eljárást a Biodóm csődtömegéért felelős személyek ellen!

Korlátozzák a vendéglátóipari egységek számát, a hozzájuk tartozó teraszok nagyságát, a behajtási lehetőségeket!

Kényszerítsék ki az építkezések folytatása reményében elkerített területek gyors rekultiválását!

Ügyfélként kapcsolódjanak be a folyamatban lévő építési engedélyezési eljárásokba, és támadják meg azokat, hivatkozva a társadalmi egyeztetés elmaradására, valamint a természeti és kulturális környezetnek okozott kárra!

 Szálljanak szembe az önkénnyel: ha így tesznek, továbbra is számíthatnak választóik támogatására.

 A Karátson Gábor Kör nevében:                                          

 Gulyás András, Lányi András, Pákozdi Imre, Schiffer András, Schneller István

 Budapest, 2020. október 26.

Miért kellene ide egy meghamisított Városligeti színház?

az_uj_varosligeti_szinhaz_3.jpg
Kivizsgálást kérünk a BIODOM és a többi épület ügyében!

img_1604.JPG

A tóhoz készülő beton csatorna mibe kerül? mit pusztítanak el miatta? stb.

tavho_es_talajszonda.png

Nyílt levél a Budapesti Építész Kamara Tájépítész tagozatának

avagy kecskére káposztát?

Tisztelt MÉK Tájépítész tagozat!
Tisztelt Ulrich Tamás  Elnök úr!

Érdeklődéssel kezdtem hozzászólásuk olvasásához, melyet a VÉSZ 20 módosító javaslathoz tettek.

Ez az érdeklődés meglepetésre váltott az első sorok olvasása után. Bardóczi Sándor tájépítész, a főpolgármester tájépítészeti főtanácsadója, mint elnökségi tag, nem vett részt az ülésen. Így a főváros vezetésének szempontjai (=a lakosság szempontjai) nem kerültek be a tájékozódási keretükbe. Ok! Összeférhetetlenség.
Ellenben azonnal és kritikátlanul magukévá tették a nagyon is jelenlévő, a VÉSZ20 módosításában ellenérdekelt Dr Sloszjár György tájépítész tervezőnek, a Garten stúdió vezetőjének, anyagi és szakmai ambícióktól duzzadó, erősen és egyoldalúan részrehajló ajánlásait.  Nem említik azt a tényt, hogy az általa vezetett Garten Stúdió a Városliget Park és kerttervezési munkáival megbízott szervezet vezetője! Szerintem ez a tény sokkal, de nagyon sokkal összeférhetetlenebbé teszi őt, mint Bardóczi Sándort, a saját beosztása. Utóbbi ugyanis hivatalból a fővárost, és annak lakosságát képviseli, míg Szloszjár úr, a saját érdekeit.

Így sajnos egészen döbbenetes végkövetkeztetésekre jut a szövetség! Hiszen nem szakmai érvekkel, nem jogszabályokkal alátámasztva nyilatkozik, hanem…nem is tudom minek nevezzem…

Az általam felsorolni kívánt érvek alapja a VÉSZ, 2018 óta aktuális, 3.0 verziója, mely nem csak felmenti az Ingatlanfejlesztőt számos jogszabály hatálya alól, hanem egyúttal korlátozza is a Városligeti Ingatlanfejlesztőt ugyanúgy, mint alvállalkozóját, a Garten Stúdiót!
I.
A Kós Károly sétány lezárása a Liget project létezése óta feltételekhez van kötve
!

Nem is lehetetett másképpen! Hiszen a feltétel nélküli azonnali lezárás sértené az útügyi érdekeket, a város lakóinak egészséges környezethez való jogát. Teljesen jogos tehát, hogy a főváros nem kíván hozzájárulni. Szakmai alapja 2014.re datálódik.

  1. 2014-ben a legelső partnerségi egyeztetés alkalmával, Budapest Főváros Kormányhivatala, Közlekedési Felügyelőségének Útügyi osztálya elküldte állásfoglalását Dr Sersliné Kócsi Margit állami főépítész számára. „A Kós Károly sétány közúthálózatból történő kivonását, csak megfelelő kapacitású, vele párhuzamos hálózati elem biztosításával tartjuk megvalósíthatónak.”

„A Kós Károly sétány forgalmát legalább részben átvállalni képes kapacitásnövelő fejlesztésekre lenne inkább szükség”
...mint az Ajtósi Dürer sor, Vágány utca keresztmetszetében kerékpáros sáv kialakítására, hogy

„a jelenlegi közúti kapacitás biztosítható legyen.” „Kapacitás csökkenés esetén az útügyi érdekek sérülnek.”

Ez a szakhatósági állásfoglalás a zsinórmérték, akkor is áll, ha a hatóságok önállósága és függetlensége megszűnt!  Előbb vagy utóbb szembe fog jönni a valóság: a környék teljes közlekedési káoszba fulladása!
A közvélekedéssel ellentétben a VÉSZ nem csak törvénytelenségek elkövetésére ad lehetőséget, hanem tartalmaz szigorú előírásokat is! A lakosság, a Liget és valami szikrányi környezetvédelem érdekében!  Ilyen a VÉSZ 2018. június 19. is.

„19. Közlekedési Infrastruktúrára vonatkozó rendelkezések

23.§. A Kós Károly sétány főúthálózati szerepköre megszüntetésének közlekedési feltételei:

  1. Az M3 autópálya bevezető szakaszán Pest belső területeire irányuló forgalom számára legalább 600 P+R rendszerű parkolóhely létesítése,
  2. a Nagy Lajos király útja és a Szegedi út között a vasútvonalak külön szintű keresztezésével közvetlen közúti kapcsolat biztosítása, legalább megfelelő közúti keresztmetszettel.
  3. a Hungária körút – Róbert Károly körút, az Ajtósi Dürer sor, a Dózsa György út és a Vágány utca csomópontjainak önálló, közlekedésfejlesztési megvalósíthatósági tanulmány eredményeivel igazolt átalakítása.”

– Ezt írja elő tehát a hatályos VÉSZ! Ez nem megváltoztatható azért, mert a VÉSZ módosításhoz hozzászólók 99%a nem lát tovább a Kós Károly sétány látványterveinél!

Pláne nem köthet a Városliget „vagyonkezelője” Önökkel és az Építész kamarával… ettől eltérő 3 oldalú megállapodást!

Megállapodásuk nem veszi figyelembe a vonatkozó jogszabályokat, TEHÁT semmis!
Vitézy Dávid autómentesítési sajtómegjelenései félrevezetőek.
Feltehetően azt a célt szolgálják, hogy a közvélemény nyomása alá helyezett főváros meghátráljon.

Nem mellesleg a lezárt Kós Károly sétányt azonnal nem a gyalogos forgalomnak adnák át, hanem építési területnek, a Kós Károly sétány átalakításához, a Páva ág aláfúrásához!
Rendezvény tér kialakításához.
Szó sincs tehát „környezetvédelemről, kerékpárosok védelméről, lehetőségeiről.
De nemigen gondoltak arra sem, hogy sűrűn lakott területen megháromszorozódik a forgalom, és máris áthatolhatatlanul zsúfolt kerülő útra vezetné az gépkocsikat!
Az azonnali lezárást akarók törvénytelen követeléssel lépnek fel, saját érdekeik képviseletében.

Véleményünk megegyezik a VÉSZ 20 módosításhoz készült  Alátámasztó munkarész 3.53.1. fejezetében foglaltakkal!

Mellékelem a térképet, amely jelzi, hol lehetetleníti el a közlekedést a Kós Károly lezárása.
A Városliget barátai és védelmezői a VÉSZ előírásainak szigorú betartását, és betartatását követelik és várják el minden résztvevőtől!


  1. A Garten 4 éves tevékenysége egykor tananyag lesz a kertészeti egyetemen, elrettentő példaként!
    Minden szakmaiságot nélkülöző, a gazdasági érdekeket gátlástalanul kiszolgáló lelketlen út, futókör, sportpálya, kis Botanikus kert „építése”, a fák átültetése közbotrány, melynek végrehajtásához biztonsági őr hadsereget vesznek igénybe, nehogy a lakosság tiltakozását fejezhesse ki.

Rajzasztalon készült terveik egyáltalán nem veszik figyelembe azt, hogy a Városligetben, védett fák és fasorok között dolgoznak, és tervezniük is eszerint kellett volna. Nem tették.
Ezzel szemben a Városligeti körút vagy a KRESZ park fáit leamortizálták, csakhogy a futókör elkerülje a Magyar Innováció házához tervezett parkot.
(MIH építési engedélyét is megsemmisítette a Fővárosi Törvényszék) Ezek a munkák sajnos nem referenciák ahhoz, hogy megérdemeljék a szakembernek járó tiszteletet.
Ahogyan egy munkavállaló nem kötelezhető arra, hogy törvénytelen munkautasításokat hajtson végre, ugyanúgy egy szakmai szervezet se hajtson végre politikai utasításokat, pláne nem járjon élen a törvénytelenségek tervezésében, eltitkolásában, végrehajtásában!

A Városligeti tó rekonstrukciója és a Városliget öntözésfejlesztése fedőnevű „pályázaton” egyedül indulóként győztek.
Azonban a „terv”megvalósítását, a Városligeti tó kontúrjának megváltoztatását, a VÉSZ 18 nem teszi lehetővé!

Saját, házi EVD készítőjük a dokumentációba beleírta, hogy „a terv megvalósításához a VÉSZ 18 módosítása szükséges” hiszen ez eddig így ment: tilos dolgot akarunk csinálni? Elkészítjük a tervet és hozzá hajlítjuk a VÉSZT!

NEM! Remélem, hogy a fővárosban vége van annak a gondolkodásmódnak, hogy gigantikus, nagyravágyó álmainkhoz alkossunk a szabályokat. Ez ellentétes a jogalkotás alapelveivel.

Aztán lesz, ami lesz?
Így jártunk a BIODÓMMAL is!
Remélem a Városligeti tóval nem fogunk! Ugyanis a Tó kontúrjának módosítása, csak annak 1,5- 1,5 méteres kiszélesítését teszi lehetővé, nem a Páva sziget visszaépítését. A történelemhamisító magyarázat szerint azért, mert ez Nebbien Henrik terve volt. Nem tiszteljük Nebbien Henrik Rondóját, fasorait, de ha kedvünk úgy tartja, majd építünk neki Páva ágat?!.

SEHOL nem található felmentés, mely lehetővé teszi egy

700 méter hosszú,

9 méter széles beton medrű csatorna kialakítását, melyen

3 közúti + egy gyalogos híd létesülne, és

8 zuhatag egyenlítené ki a

4 m-es szintkülönbséget.
Sátáni gondolat! Semmi (azaz SEMMI) köze Nebbien Henrik korához, hozzáállásához, szándékához!

A víz a Széchenyi fürdő vizéből és gyűjtött esővízből komoly tisztítás által nyerhető ki, és mesterségesen, elektromos árammal keringtetnék! (Nebbien Henrik forog a sírjában.)

Ezt hogy? Eddig a szökőkutas szellőztetésre sem mindig volt pénze a fővárosnak, erre majd lesz?
A Garten stúdió pályázata tehát a VÉSZ értelmében semmis, nem nyerhetett volna, hiszen nem felel meg az előírásoknak. Szó sincs tehát legitim, azonnal végrehajtható, megnyert pályázatról.
(Pedig az egyedül pályázók viszonylag könnyen nyernek egy-egy pályázaton.)
Talán az építészetből ismerős lehet Önöknek is a Velencei Charta: nem építünk fel elmúlt megsemmisült épület. Páva szigetet sem.

Ez a pusztító nagyzolás a Városliget 1 km-ből 91 ezer m2-t érint! Kivel egyeztette ezt a Vagyonkezelő? Milyen környezeti és költségbeli hatások várhatók tőle? Megérdemelne ez a munka, egy fővárosi, XIV. ker. zuglói egyeztetést, és egy 15 éves gyerek tudását meghaladó Előzetes Vizsgálati Dokumentációt!
Hiába adják meg maguknak a felmentést, hogy az EVD nem vonatkozik a többi építményre és közművekre! A természet törvényei nem igazodnak politikai óhajokhoz!
Tudják ugye, hogy a Dózsa mélygarázs építési engedélyét is megsemmisítette a Fővárosi Törvényszék?! És már a Közigazgatási bíróság is kifogásolta, hogy az egymásnak ellentmondó hidrogeológiai szakvélemények az építkezés megkezdését erősen aggályossá teszik?!
Hogy mernek enélkül „tervet” készíteni?
Ráadásul tudjuk a dokumentumokból, hogy

1, a Széchenyi vízbázis védő zónáját használnák gigantikus tervükhöz.
2. A BGyF szakembereinek véleményét nem vették figyelembe.
3. sem a Vízügyi hatóság ajánlását!

Olvassák el a jóváhagyandó munkarészben, hogy a főváros és annak a Városligetért, a természeti és épített környezetért felelősséget érző vezetése, még a 3 méteres kiszélesítést is átgondolandónak tartja. Mert tudja, hogy az a 180 éves platánok és a 7 mocsárciprus azonnali kivégzésével egyenlő! Mindegy milyen pályázatot írtak ki? Mindegy milyen nyert? Azt végre akarják hajtatni? Ne tegyék!
Hogyan támogathatná egy Tájépítész szövetség azt a pusztítást, amit a Páva sziget nevű rendezvény helyszín kialakítása okozna?
Hogyan kerülhetne be a költségvetésbe egy ilyen drága beruházás, ami fenntarthatatlan?
Vigyázni kellene ezekkel a nagy álmokkal. Mert lassan belegebed az ország!


III.

Sikeresen hatja meg a Tájépítészeket Sloszjár úr a fák törzse körüli talajszint megváltoztathatóságával, és a védőtávolság tiszteletben tartásával.

A napi gyakorlatban, jól látható módon, a Játszótéren, a Sportparkban és a kis futópálya körül is bemutatott 1,5-2mes feltöltéseket, és 1 méteres talajszint leszállítást is. Ezek a fák gyors egymásutánban száradnak ki, és még fognak is.

Remélem, dokumentálva van náluk, hogyan ültetnek át magról kelt gyomfákat, 100 éves platánt, és már kiszáradt berkenyét, és milyen ezek túlélési esélye? Előkészítés nélkül, 10 perc alatt egyik lyukból a másikba bedugva az elvágott gyökereket. Ez a szakmai tisztesség alapjainak semmibevétele, barbár pusztítás. „Mindent a megrendelő pénzéért” gátlástalansága.

A sétányok, futókörök szegélyeit, a kerítések oszlopait a legidősebb fák törzsétől arasznyira nyomják a talajba. Megsértve ezzel a fáknak még a statikai védőzónáját is. A teljes védő zóna kímélésről sejtelme sincs a Garten Kft munkatársainak, hiába hivatkozik rá Sloszjár úr!

A „maguktól” kiszáradó fák tömegei dicsérik ezt a munkát. Ökológiai kockázat elemzést végezne Sloszjár úr, mielőtt kivágja a fákat! Igazán derék, és előrelátó megoldás.
Nem kellene volna inkább olyan terveket készíteni, amelyek messzire elkerülik a hatalmas, 180 éves platánokat, fasorokat? Ezek ugyanis nem csak ökológiai értéket képviselnek, hanem egyedi tájértéket, részei a tó panorámájának, jelentősen hozzájárulnak a látogatói élményhez. Legalább akkora értéket képviselnek, mint egy 100 éves épület…..csakhogy ez nem visszaépíthető, ha egyszer kivágtuk! A károk visszafordíthatatlanul bekövetkeztek!

Nem szabad újabbak elkövetésére lehetőséget adni nekik! Ha egy tájépítésznek a történelmi fák csak útakadályt jelentenek, ha a gazdasági és reprezentációs igények, a hamis történelem visszaépítés fontosabb, mint az az élő fa, amelyik már 5-6 emberöltő óta áll ellen esőnek, hónak, fagynak, hőségnek, akkor valószínű az illető pályát tévesztett. Irat egy ökológiai kockázat elemzést (vagy azt sem) és kivágja?! Hozzanak akkor inkább egy somogyi paraszt bácsit!

IV.

Végtelenül elszomorított minket is, Sloszjár úr bánata, a Sörsátor lebontása miatt. Azt ugyanis mi is nagyon sajnáljuk! Ha előbb tudunk az ő ragaszkodásáról, együtt tiltakozhattunk volna vele a sátor lebontása ellen.
Ezzel azonban már elkéstünk. A maga idejében a Sörsátor egyedülálló volt, nagyon hiányzik, de másik, beton szörnyet nem akarunk helyette. Azóta ugyanis több lett az ivó a Ligetben, mint a szemetes, még egyre nincs szükség, mert a madarak infarktust kapnak a zajtól és a fényszennyezéstől, a Ligetből lassan semmi nem marad..
Szeretettel invitáljuk Sloszjár urat a Zeneháza, a Millennium háza és számos más vendéglő koncertjeire. Hagyjon meg egy keveset a Ligetből is! Nem baj az, ha néhány fa túléli a nagy beépítést!

  • Mi is azt gondoljuk, hogy a mai (túl)fogyasztó társadalomban sportpálya és Játszótér elképzelhetetlen kiskereskedelmi és vendéglátóhely nélkül. Reméljük, hogy az „egészség kertben”nem sört fognak árulni sárgarépa helyett.
  • Sajnáljuk továbbá, hogy a Garten stúdiót nem tájékoztatták arról, hogy a Kis botanikus kert fáinak helyén létrejövő „piknik kert” milyen funkcióval fog működni! Ugyanis nem a környezeti nevelés eszközeinek őrzésére írt ki pályázatot a Vagyonkezelő, hanem kiadó ablakos, benti ülőhellyel nem rendelkező szendvicsezőre keresnek üzemeltetőt!
    Remélem, hogy ott is le lehet majd gurítani egy sört a szendvics után. És lám! Máris több helyen lehet sörözni, mint korábban. Biztosan lesz zene is, nehogy a botanikus kert nyugalmából valami megmaradjon.

V.

Az Ajtósi – Dózsa sarkon tátongó ürességre javaslom számításba venni, hogy az is a Városliget területe, és létre lehet ott hozni egy Fáskört… a megsemmisített Fáskör emlékére. Vagy hangulatos kis esőbeállót, trolibusz várót kialakítani. Ugyanis a legnagyobb viharban sincs hova beállni azon parkhasználóknak, akiket a játszótérről vagy a sportpályáról zavarnak ki éppen, balesetveszélyre hivatkozva.

Hogy miért nem kérjük, és nem is jogszerű felépíteni a múltat (ide sem)?

  1. A Vész18 azt írja, hogy a régi Városligeti színház az eredeti tervek szerint visszaépíthető! Ez tehát nem kötelezettség, hanem lehetőség.
  2. De ha az eredeti terv szerint újra felépítendő épület ma már nem alkalmas színházi funkció betöltésére, mert nincs benne zsinórpadlás, fény-, és hangtechnika, akkor nem kell felépíteni!
  3. Szabadtéri színpad, mivel soha nem is volt, szintén nem szükséges. (Ezt is nagyon sajnáljuk, hiszen az ablakainkból ingyen nézhettük volna a műsort, ha akarjuk, ha nem.) És gratulálunk a nyelvi leleményességükhöz, amelyben a színház épületét úgy tálalják, mint a szabadtéri színpad nézőterét! Igazán ötletes! Részletesebb indoklás megtalálható a Magyar Teátrumi Társaság számára írott Nyílt levelünkben.

Lehet, hogy nem eléggé elegáns, ha a kerékpárosok hajtatnak végig a Stefánián, (bocsánat Olof Palme sétányon). Azonban, számunkra, gyalogos, sétálók számára, ők a mai kor kocsikázói. Nem kellett volna lekeskenyíteni a sétányt, hogy ne férjen el gyalogos család, kerékpáros, babakocsis, kutyás, ugrabugráló, ide-oda szaladgáló gyerek.
Békében éltünk együtt eddig is. Kérjük vissza őket, és számukra ezt a lehetőséget.

Hja, hogy az előző városvezetés azt nem kifogásolta?! Miért? Mást kifogásolt? Tudta egyáltalán, hogy miről van szó? A lakosság véleményét képviselte, vagy saját szervilizmusát? Na, ugye!
Cserébe elengedjük, hogy kocsival hajtassanak be a Millennium házának VIP vendégei… egészen a vörös bársony szőnyeges lépcsőig! Hogyan akarnak így autómentes Városligetet, ha a célforgalom behajthat, a teherszállítókkal, akár kamionokkal együtt?
A járni nem tudó VIP vendégek számára mi kérjük a járdaszegélyek akadálymentesítését. Előre fogjuk őt engedni. A többiek számára a gyaloglás ugyanolyan egészséges sport, mint már parklátogatóknak.

A „szabályos tervpályázatról” érdemes lenne megkérdezniük egy nem el-, és lekötelezett jogi szakértőt.

Biztos vagyok abban, hogy nem állt szándékukban a fővárosi közgyűlés és a közvélemény megtévesztése! De javaslom, hogy mielőtt elfogadnak egy javaslatot testületi állásfoglalás alátámasztására, nézzenek a kulisszák mögé, nézzék meg a valóságot, és ha mind de jure és de facto rendben van az „ajánlás”, akkor vegyék azt a nevükre, és hozzák nyilvánosságra.

Nagyon várjuk az állásfoglalás korrekcióját!
Nem lehet eléggé hangsúlyoznunk, hogy mindezekre a Tájépítészek Szövetségének érdekében, és védelmében írtuk!  De a mi esetünkben állunk a tételes vizsgálat elébe!

További sikeres, jó munkát, tisztességes kollégákat kívánok Kedves Mindnyájuknak!

Budapest, 2020. szeptember 9.                        Tisztelettel:

 

Garay Klára, a Városliget barátja

A Budapesti Városvédő Egyesület
Környezetvédelmi csoportvezetője
kos_karoly_forgalmanak_atterelese_1.png

img_9965_1.JPG

hidas_rendezvenyes.jpg

img_5379.JPG

süti beállítások módosítása