Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

Ugye örülsz?

avagy a tévedések bohózata

2017. május 19. - Garay Klára

Ugye örülsz!?

Kérdezik sokan, most, hogy kiderült, 2 Közlekedési múzeum lesz, de nem lesz földalatti bunker.

Ritkán fordul elő velem, hogy öröm újongásban törjek ki….így hát ez az „örömhír” sem tudott a felhőtlen boldogság állapotába röpíteni. De az országos eufória jegyében nem illik kimondani.

Igy örülök én, hiszen igazán tudok örülni a mások örömének! Nézzük, hogy kinek van oka örülni.

  • Vannak hivatásos örvendők:
    - baánászló, a nemzet múzeumigazgatója egyformán örül annak, ha épül egy színház a Ligetbe, meg ha nem. Ha rekonstruálják a Közlekedési múzeumot, vagy ha másikat építenek helyette. Évek óta csodálom e változó világban állandósult örömét. Minden oka meg is van erre! E változó világban egyetlen dolog biztos: az ő pozíciója. Igaza van, hiszen egy 10 fős KFT-ből ilyen projektmenedzsert 3 hónap után kirúgtak volna.
  • Vagy ott van a nemzet Dávidja. Ő büszke és boldog, amikor elkészíti „ koncepcióját”, a föld alatti kiállító térre, de ünnepli magát, és a jól végzett munka öröme terül szét az arcán, amikor 2 múzeum lesz. Hiszen egy XIX. századi csicsás toronynál semmi nem alkalmasabb napjaink közlekedési innovációinak bemutatására. ( Na és az a Pezsgő terasz se semmi 60 méter magasban. Csak az alagsori kiállító térről kell lemondania… nehéz a vezérigazgatók élete.) De ha két múzeum lesz, az is az ő sikere. Ha eléri, hogy ne csak a villamosok fonódjanak, hanem a múzeumok is, az is boldogság.
  • Természetesen örülnek a változó, egyre növekvő tervek készítői! Joggal: majd újabb terveket kell csinálniuk, újabb megrendelés jön. Kell a cipő a gyereknek. Na és a Suzukinál kényelmesebb autó az Audi.
  • Örülhet az a kisasszony, aki a kiemelt beruházásokra és kiemelt környezetpusztításra engedélyt ad….Most majd újabb engedélyeket adhat ki, és fizetése biztosítva van mindaddig, amíg a jogállam helyre nem áll... Legföljebb kicsit gyakrabban hány, ha tükörbe néz.
  • Örülhet a Nagy Zöld kormánybiztos! Lám az ő Biodómja sem épül fel, mert pár tízmilliárddal nagyobbat álmodott, mint ameddig a takaró ér, de arról nem beszél senki. A palánk mögött azt épít, amit akar. Álmai még a Vidámpark területét is bőven meghaladták, de nem baj, majd ráigazítjuk a törvényt. Mi oka lenne búslakodásra?
  • Örülhet a Környezetvédelmi hatóság! Hiszen csak a lakosságot kell vegzálnia tyúkperekkel! Ők, mint hatóságból lett kormányhivatalnokok „parancsot teljesítenek”, ők nem felelősek a döntéseikért. Kiemelt beruházás, kiemelt kár. Na és?
  • Örülhetnek azok a „szakértők”, akik kimutatták, hogy nincs jelentős környezeti hatása ennek a félbolond ötletnek. Nem kell felelősséget vállalniuk…és majd ők szakértik az új helyszíneket is. És mindennel meg lesznek elégedve, mert ahol a múzeum, a beton, ott a hatalom, ott a dicsőség. Minél több változás, annál több megrendelés.
  • Határtalan boldogság költözik a „projekt-iroda” dolgozóinak szívébe! 2017. 05. 10-én leesett a tantusz és maguk jöttek rá arra, amit 5 éve minden szakértő, minden építész és tájépítész, szomszéd és Városvédő harsog: 1. a helyszín alkalmatlan. 2. az épület hasznos alapterülete kicsi.
    • pedig csak a vak nem látja, hogy 5 éve folyik ki a kezükből a GDP jelentős része, és még használható tervek sincsenek. A „tervek” a nép ópiuma, és semmi közük ahhoz, amit a terv fogalom tartalmazott a nyelvújítás előtt.
    • Nincs felelősségre vonás, hogy a kiállító tér szükségletet csak a múzeum lebontása után kezdik el felmérni. ( Amikor már a raktározási központ félkész állapotban van, hiszen raktárat is lehet anélkül építeni, hogy tudnánk, mit és mennyit fogunk raktározni!)
    • Ők még arról is gondoskodtak, hogy a nemzetközi „ Ki tud több betont önteni a városaiba” nevű vetélkedőn elindítsák a minden elemében hamis „projektet”….majd egy héttel a verseny után minden részletében megváltoztassák.
    • kozlek_pantlika_felol.jpg
    • Felfedezték és napi gyakorlattá tették az „unortodox projekt menedzsmentet”. Melynek sem tartalmi, sem térbeli, sem időbeli, sem anyagi keretei nincsenek. ( a cikk 2013-as)
  • Örülhetnek a fővárosi képviselők, akik megszavazták a Városligeti építési szabályzatot, hogy a lakosság nem vonult ezrével az utcára, hogy tiltakozzon az ellen, ahogy tönkreteszik a városát! Hiszen jól mérték fel a helyzetet: nem csak a 15 évesek buknának el a PISA testen. Sokan csak a tőmondatokat értik meg („Megújul a Városliget!”). Továbbra sem kell engedni szóhoz jutni az ellenzőket!
  • Örülhet a kormány, hogy egy ilyen bejelentés örömet okoz a lakosság széles rétegeinek, mert azt hiszi, kapott valamit a Mikulástól. Jogállamról, önkormányzatiság elvéről nem hallott egész életében, ezért boldog és jól érzi, hogy einstandolták 200 éves közparkját. És az elveszítette közpark és fővárosi tulajdon jellegét. Döntsön csak róla a kormány! Mi úgyse tudnánk róla dönteni.  
  • Mit szóljon az a cég, amelyik szomszédsági jogon évi 38 millióért szervezi az óriás plakátokon és újságok hirdetéseiben, prospektusokban a lakosság megtévesztését. Persze, hogy boldog! Ő is kap újabb megrendelést, és most majd amellett kampányolhat, hogy nincs is jobb a 2 Közlekedési múzeumnál! És ahogyan eddig boldog volt, hogy a föld alatt lesz múzeum, egy pillanat alatt átállítják a váltót az agyakban, és a rozsdazóna beépítésének fogunk örülni.

És végül boldog lehet minden fent felsorolt amorális szereplő, mert szabadlábon védekezhet, mosolyoghat, nyilatkozhat, senki és semmi nem akadályozza meg őket az ámokfutásban. Ők fújják a passzát szelet.

És az elszabadult hajóágyú csak forog és forog, és lövöldöz……….. és olvasatlanul röpülnek ki az állami ablakon a milliárdok, hogy azután magánzsebekben landoljanak. Mert pénz nem vész el, csak zsebet cserél..

Persze, hogy örülök.

  1. május 19. Budapest, Magyarország, Föld nevű bolygó a Tejútrendszerben.

 A Városligeti tó szétverésének végső stádiumában, a Ligetvédők elleni rendőri brutalitásnak 1. évfordulója alkalmából.

süti beállítások módosítása