Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Égből pottyan a múzeum!

...és mélygarázs, és színház stb.

2017. július 09. - Garay Klára

Olvasom, hallgatom, hogy mi a fenéért tiltakoznak a Ligetvédők, hiszen a Néprajzi múzeum nem a Ligetbe épül, hanem a Felvonulási azaz az ( Ötvenhatosok terére).

És tényleg. Leteszik oda helikopterről! Világszenzáció! Tessék figyelni, milyen egyszerű!

Miért is ne? Hiszen ez az apró múzeum semmivel sem nagyobb, mint az óbudai Faluház…igaz, hogy a közepe lesüllyed a föld alá, de oda majd lemászik magától. Gondosan kikerüli az 56-os emlékművet, a felgyűrt kockakövekkel együtt. Hiszen az sérthetetlen! Még hátrébb se vihető!
A hossza is csak 297 méter, kicsivel hosszabb, mint az országház. Így szépen leengedhető fölülről a Felvonulási téri parkoló szélén álló fasor mögé. Ahogyan a látványterveken látszik.
A múzeum fűtésén/ hűtésén sokat sprórolnak, ha a kiállító tér a föld alatt lesz, és még árnyékolni se kell! Ott lesz hát lent a mélyben. Minimum 15 méter lefelé. + az alapozás résfalakkal! = 21 méter!
A múzeum ÉGBŐL LEENGEDÉSÉNEK napja előtti éjjel szólnak annak a kb. 160 ezer köbméter földnek, betonnak, hogy az éj leple alatt, a fák, és a Liget sérelme nélkül induljanak el a legközelebbi hulladéklerakóba. Ezért nem kellenek markolók és egyéb földmunkagépek, amelyeknek felvonulási utak, forgolódási, lerakó helyek kellenek. Nem lesznek mobil irodák, WC-k. Az csak a szinkronúszás lelátójához kell. Egy múzeumhoz nem.

A közműfektetéshez a helyi vakondokat veszik igénybe, melyek majd direkt kikerülik a fák gyökereit és magánszorgalomból hátizsákban kiviszik Fótra.
Sajnos, hogy ezt a lehetőséget nem használták ki akkor, amikor elektromos kapcsolószekrényeket helyeztek el a Dózsa György úton! Itt ugyanis szinte minden japán akác törzsét megsértették, a nagy fák gyökereit elvagdosva árkot ástak, kábelt húztak, kapcsolószekrényt telepítettek, jöttek mentek, gépek forgolódtak. De ezekre a tevékenységekre nincs szükség egy MAGASZTOS NÉPRAJZI MÚZEUM építéséhez! Az spirituálisan épül! Nem a földi és természeti törvények kötöttségei között.

Akkor tehát már felbontottuk és elszállítottuk a Felvonulási teret, kiástuk a 160 ezer köbméternyi földet, el is szállítottuk, lefektettük a közműveket, és még mindig nem esett baja a Liget fáinak, még mindig nem vettük igénybe a Ligetet, csak azt a ronda betont és a sok parkoló autót tüntettük el. Szuperek vagyunk!

Innen már csak gyerekjáték lesz felépíteni a két végén 22-22 méter magas síugró sáncot, hogy magába fogadja a látogatóközpontot, a múzeum shopot, gyerek - foglalkoztatót, mert az olyan cuki…, na és az elmaradhatatlan vendéglátóhelyeket, kávézókat, konferencia termeket.

Ehhez sem toronydarukat fogunk igénybe venni! Az nagyon régimódi! Mi az Állatkertből szabadnapos zsiráfokat hívunk közmunkába! Eleget voltak ingyenélők, elég fényűző körülmények várják majd őket a Biodómban, hát most, a Liget védelme érdekében ők fognak építeni! De mert nem bízunk a zsiráfokban, félünk, hogy a szélső fákat esetleg lelegelnék, ezért ültetjük át a 100 éves fákat. A többinek jó lesz a kaloda is. Aztán meglátjuk, hogy melyik bírja jobban a gyűrődést!
A zsiráfok tehát falazni fognak, helyükre emelik a falazó blokkokat. Kisebb helyen elférnek, mint a toronydaruk. Tulajdonképpen a Néprajzi múzeum úgy kerül az 56-osok terére, hogy körülötte minden marad a régiben, por sem száll, zaj sem lesz, a fák boldogan rezgetik a leveleiket, a föld alatt gyökér és közmű baráti jobbot nyújt egymásnak. A talajvíz gondosan kerülgetni fogja a milliónyi résfalat, az épület és egyéb szellőző kürtők majd víg zenével helyettesítik a tücsök cirpelést és a békák kórusát.
Nincs jelentős környezeti hatása az egésznek. Egyszer csak ott lesznek, ahol eddig semmi nem volt!
Még akkor sem, ha vele párhuzamosan ugyanilyen csodálatos módon (le)épül a Dózsa mélygarázs.
Annak is csak 27 400 négyzetméter lesz az alapterülete és 21 méterre nyúlik a mélybe, de sem a lakosságnak, sem a Ligetnek nem görbül a haja szála sem, hiszen a szállítási útvonal belül lesz a Ligetben. Az épületek mellett nem lesz száz méteres munkaterület, felvonulási rumli stb., mint más építkezéseknél.
Ugyanilyen észrevétlenül fog felnőni a semmiből, a fővárosiak életében nélkülözhetetlen 35. színház!

Hiszen a minket tájékoztatók megnyugtattak minket: csak a Felvonulási tér betonján lesznek az épületek, egyébként kímélik a Ligetet. Nem lehet másképpen! Csak ezekkel a szokatlan, illiberális megoldásokkal lehetséges, hogy ne sérüljön a park.

És mi hiszünk a mi nagy jó urainknak. Sok, megbízható, értelmes ember sem érti, hogy miért ültetik át a fákat, hiszen az építendő múzeumtól 30 méterre nem fog történni semmi.

Csak a gondolkodó Ligetvédők agyába nem fér bele, hogy mindez lehetséges! A látványterv megvalósul: A Liget is megmarad, miközben beleépítenek kb. 40 ezer négyzetméter alapterületű ezt-azt. Közművel, fogadótérrel, új utakkal, WC-vel, vendéglátó helyekkel. Csak ők értik, amit Berkeczi István építész, az első ötletpályázat nyertese mondott: Ennyi épület nem építhető a Ligetbe a park jelentős károsodása nélkül.

De szerencsére másfél millió városlakó bízik az ő uraiban: Megújul a Városliget, sőt egyre zöldebb lesz, minél több benne az épület!

a_dozsa_felol.jpg

a_rondo_felol_nezve.jpeg

egbol_pottyant_muzeum.jpeg


2016051757.jpg

mégy egy kis mélygarázs ( 230 méter hosszan 5 emelet mélységben.

melygar_keresztmetszet.png

 A régi Városligeti színház egy panelháznyi technikai toldalékkal

 az_uj_varosligeti_szinhaz_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Oktatóanyag egyenruhásoknak

Oktató anyag rendőr egyenruhások számára

A Ligetvédők békés tiltakozó akcióin rendszeresen felbukkan egy ifjú hölgy – egyenruhában- és harsány hangon sorolja a szájába rágott mondatokat a gyülekezési törvényről…

Rettentő magabiztosan teszi mindezt, és igaza biztos tudatában.
Ma, kora reggeli ébresztőként felvilágosított állampolgári jogtalanságomról egy nagy darab, idősebb férfi-egyenruhás is.

Valami kimaradhatott a rendőrök kiképzéséből, ezért segítek most egy kicsit.

Legyenek erősek tüntető-verő, őket felszólító, eljárás alá vonó, a hatalmat (és a fegyvert) a saját oldalukon tudó szájhősök: NINCS IGAZUK!
A Ligetvédők járnak el helyesen, az alaptörvény szellemében!

„A természeti erőforrások,különösen a termőföld , az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény-, és állatfajok, valamint a

kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.”

A Városliget, mint a világ első tervezett közparkja, a Világörökség védőzónája, a nemzet öröksége! Az állam és mindenki köteles megőrizni, így Önök is!

„Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához.”

Amikor tehát önök a Ligetvédőket püfölik, elhurcolják, akadályozzák a szabad véleménynyilvánítást!

Amikor a Ligetvédők „akadályozzák a munkát”, meg „másokat jogaik gyakorlásában”, akkor ők az államot igyekszenek megakadályozni abban, hogy a város, az ország egy kiemelt jelentőségű védendő területén pusztítsák az ott élő növényeket, sőt az egész parkot!!

A Ligetvédők csak kényszeríteni akarják az államot, hogy betartsa az önmaga által alkotott „alaptörvényt”.

Védik a hazájukat! Ellenük fellépni törvénytelen! Ha parancsra, akkor is!

„Magyarország elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez”

A Ligetvédők tehát egy maroknyian, védelmezik a főváros csaknem 2 millió lakosának egészséges környezethez való jogát!
A rendőrség, nem állhat az útjukban….. egy gazdasági társaság érdekeinek szolgálatában!

Kérjük hát Önöket, hogy a jogállamot védelmezzék, ne a törvénytelenül eljárókat, a környezetpusztítókat, a haszonlesőket!

NINCS! Nem lehet olyan jogszabály, amely ellentétes az alaptörvény szellemével!

Önök, mint munkavállalók, nem kötelesek végrehajtani olyan munka utasítást, amely ellentétes az alaptörvénnyel! Túllihegni, túlteljesíteni meg különösen nem!

Szolgáljanak és védjenek továbbra is! Szolgálják az ország állampolgárait, védelmezzék az  alaptörvény szellemét, gondolatiságát, Magyarország természeti és kulturális örökségének védelmét!

EZZEL szolgálják és védik a HAZÁJUKAT!  EHHEZ kívánok Önöknek jó egészséget, és sok sikert!a_vilagorokseg_resze_az_andrassy_ut_es_kornyezete_hosok_tere.jpg