Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

Felvonul a Néprajzi?!

2017. december 17. - Garay Klára

Mi, akik már megettük kenyerünk javát, ismerjük a Felvonulási tér nevének eredetét: Felvonult a lakosság, a pártvezetés tribünje előtt és kinyilvánította hűségét. (vagy ha azt nem is, de azt biztosan, hogy nem akar börtönbe kerülni… se B listára, se utcára.)

Újabb időkben az uralkodó politikusok előtti tiszteletünket úgy fogjuk leróni a „Felvonulási téren”, hogy nem a párt lesz jelen a tribünön, hanem az ő nagy dicsőségét hirdető épületek…a tribün helyett!

Sorrendben a Városligeti Színház, a Dózsa Mélygarázs és végül az 56-os emlékművet a tenyerén hordozó Néprajzi Múzeum. A hatalmi arroganciát, hozzá nem értést, törvényekre fittyet hányást, a kuruc virtust leginkább megtestesítő épület a Néprajzi síugró sánc, vagy pláza…vagy látogató központ…

  • Annyira sürgősen kell ide az a múzeumnak nevezett pláza, hogy már nem volt idő környezeti hatástanulmányt készíteni. Annyira nem, hogy jól fizetett lakájok sora vonult fel, hogy biztosítsa az építtetőt: egy 300 méter hosszú, 60 méter széles, 14-21 méterre nyúló épületnek NINCS jelentős környezeti hatása! Izibe…. minden lacafacázás nélkül ki is adták rá az építési engedélyt!
  • A Közlekedési múzeumnál a bíróság elmarasztaló ítéletet hozott az Ingatlanfejlesztő és a Kormányhivatal összjátékáról…a szabályok kikerülése tárgyában. De ha Magyarországon nincs precedens jog, hát folytatják tovább a törvénytelenséget. De a törvény előtti egyenlőség azt is jelenti, hogy a kormány építkezésére NEM vonatkozhatnak más törvények, mint amikor a lakosság, vagy egy gyártulajdonos, sertéstelep üzemeltető, vagy bárki más akar építkezni!
  • Rákosiék lebetonozták a teret, a mi „nagyjaink” építenek rá 20-26 méter magas épületeket! Nekünk kell őket arra figyelmeztetni, hogy az épületek hatalmas szennyező források is egyben! Szórakozás a turistának, szívás a lakosságnak!
  • Az UNESCO világörökség bizottsága is vizsgálódik: tényleg belesimulnak ezek az épületek a Világörökségi tájba? Tényleg észrevétlenek marad a tér a Hősök teréről!? Dehogy marad! Dehogy simul! Az építkezéseket az UNESCO vizsgálat megkezdéséig le kellene állítani! (2018 január.)
  • Nekünk kell emlékeztetnünk az építőket, hogy a múzeum (stb.) építéséhez fel kell szedni a tér kiépítéséhez felhasznált 360 méter hosszan 60 ezer m² követ, 48 ezer m² betont, és 10 ezer m² aszfaltot. Hogy lehet erről azt hinni, hogy zajtalanul menni fog? ( És az elszállítása? )
  • Előre szólnunk kell, hogy a földmunkagépek, a toronydaruk, az építkezéshez ide telepítendő daruk, a közműfektetés, az építőanyagok tárolása, az épület alapterületének sokszorosán pusztítják el a talajt, a növényzetet, legyen az fű, fa vagy virág!
  • A munkagödör…és később az épület csak folyamatos vízszivattyúzással oldható meg mind az építkezés alatt, mind az üzemeltetés idején! Ez az építkezés folyamatos drágulását okozza….és még így sem tudhatjuk biztonságban a gyűjtemény anyagát!

Mindazoknak, akik nem ismerik eléggé a Ligetnek ezt a részét, vagy elhiszik, hogy CSAK a lebetonozott Felvonulási tér fog eltűnni, ajánlom az alábbi fotókat!

Az ING székház magasságáig fog érni az épület 2 vége.

agyas_es_szemkozti_hazak.JPG
A ma még csodálatos kör alakú Rondóban fognak forgolódni az építkezés gépei, a daruk, a szivattyúk.

A Dózsa György út felől a Parlament méretű szőttes oldalfalú épületet fogjuk látni, nem a Ligetet!
A szomszédos házaknak esti tücsökmuzsika lesz a fűtés/hűtés zaja.

egerfas_ing.JPG

Az épület a szélcsatorna útjában állva, meggátolja a szennyezések gyors kisöprését.
56-os_emlekmu_legifoto.jpg

Ha mi ezt mindannyian tudjuk, meg tudjuk értetni ezt a városvezetéssel és a nagy beépítővel!?

Igen, ha megosztod, ha segíted a Liget védelmét!

süti beállítások módosítása