Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

Az okos pestiek és a vidékiek

a kettészakadt ország egyik tünete

2018. április 16. - Garay Klára

Az okos pesti és a vidékiek (tanmese)

 

Arany János Epilógus részlet.

Az életet már megjártam.
Többnyire csak gyalog jártam,
Gyalog bizon’...
Legfölebb ha omnibuszon.

Láttam sok kevély fogatot,
Fényes tengelyt, cifra bakot:
S egy a lelkem!
Soha meg se’ irigyeltem.

Nem törődtem bennülővel,
Hetyke úrral, cifra nővel:
Hogy’ áll orra
Az út szélin baktatóra.

Ha egy úri lócsiszárral
Találkoztam s bevert sárral:
Nem pöröltem, -
Félreálltam, letöröltem.”

Találkoztam én is jó néhány úri lócsiszárral…engedtem őket útjukra. Nincs dolgom velük.
Ma sem a rám (is) fröccsenő sár miatt ragadtam klaviatúrát, hanem a „vidékiek” megsértése miatt.

Negyven éve menekültem el „vidékről”, a helyi hatalmasoktól, és leltem új hazát a fővárosban. Laknak itt sokan olyanok, akiknek egyetlen jó tulajdonságuk, hogy Pesten születtek. Ebből a magasságból néznek le mindenkit. Lelkük rajta. Rossz lehet nekik, ha nincs más, amire büszkék lehetnének.

De ma az egyik facebook zseni öles betűkkel írta ki a falára: „a pestiek megmentették a haza becsületét” Az elemi erejű felháborodás hatására finomított a dolgon… de kiverte nálam a biztosítékot a napok óta vidékre mutogatás.

Kedves Vidéki Barátaim! Rokonaim! Ismerőseim!
Kérlek, hogy keressetek a közeletekben egyetlen fél analfabétát, aki elhinné, hogy ha a falu közepén lévő kis templomkertbe építenek még 3 templomot, akkor a kert nagyobb és zöldebb lesz?

Menjetek be a kocsmába, és kérdezzétek meg a csap részeg Józsit, hogy az udvarán álló 110 éves diófát vajon át lehetne –e ültetni a kert másik végébe?

Javítja-e a fák és a madarak életminőségét, ha ezt lombfakadáskor, madárköltéskor teszik? Német vendégmunkásokkal? Vagy szóljanak inkább Sanyi bácsinak, mert az látott már fát!?

Ha már ott vagytok, érdeklődjetek: ki örülne neki, ha a háza melletti mocsárba építenének 8 db 10 emeletes házat, mélygarázzsal? Mi emelkedne a háza értéke, vagy a víz szintje a pincéjében??

Akár a falu bolondja is válaszolná-e, hogy építsék meg, azután majd meglátjuk?

Kérdezzétek meg Boriska nénit, hogy amikor a kiskertjét meg akarja újítani, akkor ráépíti-e a tyúkólat?

Volt-e ember a faluban, amikor a szovjet tankokat kellett eltüntetni, aki azt mondta volna, hogy az eltüntetés egyetlen módja, ha plázát építünk a helyére?

Mert mi történik Pesten, amikor e sorokat írom?

Építik a Városligetbe a rengeteg épületet, és a városlakók boldogok, mert egyre zöldebb lesz a Liget!

A Felvonulási téren építik a parlament méretű Néprajzi múzeumot.
Nem a Felvonulási téren, hanem mélyen a Ligetbe beleharapva ásnak egy 300 méter hosszú, 60 méter széles, 10 méter mély munkagödröt…… és egy itt álló fa nem azért borult ki, mert tavaly átvágták a gyökereit, hogy könnyen átültethető legyen……

Nem! Hanem a pesti nép elhiszi, hogy Kádár felvonulói taposták szét a gyökerét.

A kádári idők emlékét csak egy parlament méretű múzeumnak látszó jelenség képes velünk feledtetni! A múzeum ugyan csak egy kiállító tér lesz, de lesz benne kocsma bőven…de egy pestinek ez nem téma…nem is érdekli.

Éppen átültetik a 110 éves gyönyörű platánokat és tölgyeket! A pesti nép boldog, hiszen nem vágják ki, hanem átültetik…. na meg különben is nő(l) majd helyette másik!

A városi nép boldog, ha a háza elé, a park helyére 65 méter magas épületet építenek! Van, aki boldog akkor is, ha az övé csak 22 méter lesz! Mert ettől van a fejlődés!
A háza ugyan lakhatatlan lesz, de az értéke nőni fog! Felfogja, hogy akkor, ha elköltözik, vagy bérbe adja (és nem dől össze)? Nem, egy szava sincs! Boldogan gügyögi a szintén debil városlakónak nevelt gyerekének, hogy „nézd milyen sok daju”… meg azért kell a kerítés, hogy „vigyáznak ránk, hogy bajunk ne essék”…meg ki kell vágni a fákat, nehogy ránk dőljön!

A vidéki ember megtervezi a házát és töri a fejét, hogy elférjen benne a család, legyen hely a csirkéknek, és vajon merről kapja majd a napot…ne legyen nagyon hivalkodó, mégis egyedi legyen…na meg hogy kerülje el a vízmosást?  Nem megépíti, és majd meglátja jó lett-e?! Ebből is látszik, hogy szellemi szintje mélyen a pestiek alatt van! Itt senkit nem érdekel a vízmosás! Alantas!

Ha mégis van pár száz ember, akinek józanész van a fejében káposztalé helyett, akkor azokat Soros bérencnek, drogosnak, felforgatónak, negatívan gondolkodónak, a fejlődés akadályozójának kiáltják ki. Isten őrizzen, hogy kokettáljon ilyen alakokkal! Még megszólnák érte!

Ezek az okos pestiek! Mert ők tudják, hogy a sárgarépa a Tescoban terem, mind egyforma, és házhoz is szállítják! A buta vidéki meg a földbe veti a magját és egész évben dédelgeti, hogy sárosan kihúzza ősszel! Pfujjjj! Micsoda gusztustalanság! És merő időpazarlás! Talán még a műköröm is letörik tőle.

 A városlakó büszke arra, hogy 70 évig képes járkálni a háza előtt növő fa előtt, és „nevét se, virágát se tudja”, de egy vödör vizet sem öntene alá nyáron, hiszen csak szemetel, meg képes a levelét és a virágát a járdára hullatni!

Hát így állunk ma, Drága Barátaim! Mi az okos pestiek, akik megmentettük a haza becsületét (a vidékiektől), hagyjuk mindenünket veszni: jogainkat, környezetünket, világörökségünket, 200 éves közparkunkat, 100 éves fáinkat, a gyerekeink levegőjét, házaink biztonságát, az ablakunkon besütő napfényt. És bárki agyatlan barom, politikai kalandor, kormánybiztos, bármit beadhat nekünk, mert „akinek az isten hivatalt adott, adott hozzá észt is”.

Nem kell már nekünk gondolkodni, hiszen vannak akik gondolkodnak helyettünk, szánkab adják a kész mondatokat, elég azok ismételgetésével verni a másik fejét.….. „és igával körbe járunk, mint jár a kerge barom…”

És büszkén nézzük le a vidékieket!

Bravó, kedves honfitársaim! Bravó Budapest! Mivel is vagy különb a falu bolondjánál? Mit tettél önmagadért? A városodért? A jövő nemzedékért? A jogállamért?

Ha hagytad/ hagyod, hogy mindez megtörténhessen?
Bp. 2018. 04. 16.

 img_7111_1.JPGkidolt_tolgy.jpg

kivagott_fak_gyaszmenete.jpg

 

süti beállítások módosítása