Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

Tan- és tornaterem a szabadban

Futó ovális és tudományos vizsgálati labor

2018. szeptember 05. - Garay Klára

Még alig halt el a hang, melyből értesülhettünk a természettudományok tanításának megreformálásról, és máris elkészült hozzá az első tanterem.

A Városligetben! Szabadban! Jó levegőn! Sokan – tudatlanságból- nem ismerik fel a benne rejlő oktatási lehetőségeket. Nem csodálom, hiszen ők mindannyian földrajzot, kémiát, fizikát, biológiát tanultak. Nem is érthetik!  Ezért nekik bemutatom milyen csodálatos, szabadtéri, multifunkciós tantermünk lett. Csak tudni kell használni! Érteni a nagy rendező elvet!
Itt minden apróság felfedezésre csábít, kérdéseket vet fel, válaszokat vár és csak lelkes tanár, és kísérletező kedvű ifjúság kell a lehetőség kihasználására.

Itt van az Asztana út! Hónapok óta lezárva a forgalom elől. És életre kelt! Befüvesedett! Meg lehet határozni a fűféle faját, fajtáját és máris van egy tudományos felfedezésünk: Építkezésnek Ellenálló Magyar fű lehetne a neve. Esetleg Persányi Füve?

img_6456.JPG
Még át sem léptük a sport szentélyének pocsolyáját, máris adja magát a kérdés:
- Milyen lejtéssel kell építeni az utat, hogy annak legmélyebb pontja éppen a bejárathoz kerüljön?
- Meg lehet mérni a patakocska sebességét különböző mennyiségű és halmazállapotú csapadék esetén. Tanulmányozni lehet milyen messziről és milyen típusú hordalékot, homokot képes ilyen művészi formába rendezni a bejárathoz. img_6480.JPG
Akár a dűnékre is asszociálhatunk. Ki lehet számítani a kis patak vízhozamát, kisebbek papírhajót úsztathatnak, nagyobbak, nagyobb felhőszakadás esetén, palackpostán üzenhetnek kedvesüknek.

img_6481.JPG

  • A víz viselkedését tanulmányozhatjuk a kitűnő futókör mellett is. (Rekortán…ha jól tudom…ez is lehet fizika tananyag: hogyan oldják meg, hogy ne tegyék tönkre a futók a térdüket, bokájukat, annak ellenére, hogy ilyen értelmetlen sportot választottak J
    De lehet filozófia is: miért futnak az emberek, ahelyett, hogy sétálva élveznék a látványt?) J)

A víz viselkedése nagyon könnyen követhető, hiszen egyszerű, mint a faék! Mindig lefelé folyik! Ha a fű van fölül, a futókör alul, akkor föntről leviszi a homokot a futókörre. Buta dolog, hiszen a vízre fönt, a fűben lenne szükség. De talán a futókörben is jól jön, cipőalváz mosásra. img_6460.JPG
Lehet rá építeni mini vízlépcsőt is. Kis csobogók máshol is vannak. Kedves jelenség a puszta domboldalon.

img_6461.JPG

img_6464.JPG

  • A hepehupás talajban néhol megcsillan a víz. Így keletkeznek a tavak: összegyűlik a víz a mélyedésben!
  • img_6479.JPG
  • img_6466.JPG
  • Itt vannak aztán a fák! Vannak nagy lombú fák. Ilyen meg olyan a levelük, nevük is van, de ez biológia, nem érdemes terhelni vele az agyat.
    De vannak különleges fák! Őket speciálisan kiképzett piros kerítés emeli ki a fák egyhangúságából. Ezek az „Átültetett Fák”. Közös jellemzőjük, hogy ők a XXI. század közgazdasági kísérletének fái. Őket valójában kivágták…gyökerestül…majd 3 perc múlva bedugták egy gödörbe. Az ósdi XX. században ezt az „átültetést” 1-2 év előkészítés után merték csak elvégezni.
    Mert a cél a fák életben maradása volt.
    Itt azonban az volt a feladat, hogyan költsenek el uszkve 30 milliót 13 fa átültetésére, lehetőleg úgy, hogy a következő évben már gyújtóst lehessen belőle hasogatni.
    A kísérlet sikeresnek látszik, hiszen körömnyi leveleivel, az elvágott gyökereivel esélytelen a túlélésre. A Nagy Terv sikerült! A Pénz elköltve, lehet benyújtani az új ötleteket!
    Ezt a tudományt a jövő minden kertészének, minden közgazdászának betéve kell tudnia. Nem kellenek már az ósdi fák! Megvalósult a falanszter nagyszerű világa: „Négy ezredév után a nap kihűl,
    Növényeket nem szül többé a föld;” Vagy nem a nap sötétül el, hanem az emberek elméje?
  • img_6462.JPG
  • Azok a gyerekek, akik ide járnak sportolni, éveken keresztül figyelhetik a facsemeték fejlődését/kiszáradását. Ha elég kitartóan figyelik, nagyapa korukban már az árnyékában játszhatnak az unokájukkal (hacsak közben valaki újra át nem építi.) De félre bú! Már nem facsemetének hívjuk ezeket a seprűnyeleket, hanem Új Fának. Ami már üzeni: évente ültetünk Újabb, legújabb fákat.
    Jön a nyelvújítás: a csibe sem csibe lesz rövidesen, hanem Új Tyúk. Oh boldogtalan elődök, hogy 200- 400 évig kerülgették a fákat. Mi majd minden évben újat ültetünk!
  • Lehet számolni az ültettek megmaradási arányát. Az összefüggést a fácska minőség, gondozatlansága és megmaradása között…. vég nélkül sorolhatnám.

Nézzük a csodálatos zöldellő fűszőnyeget! Ezt valóban szőnyegként terítik a földre. A tanuló ifjúságnak itt is van tanulni valója. Minden nap ki kell jönniük és figyelni: mennyi idő alatt szárad ki mindenütt, ahol nem tud jól rásimulni a talajra, és nem kap elég vizet. Így ugyanis nem tud a szőnyegszerűen nevelt fű gyökérzete belekapaszkodni a talajba. (ezt tanulmányozhatják a Hermina útnál is a kutyafuttatóban. Hiába no! Nagy az igény a természettudományos oktatásra) Sebaj, így majd havonta lehet cserélni.  Hja! Hogy miért nem vetik ma már a füvet? Hát kinek van erre ideje? Sitty sutty, favágás, sitty sutty nőjön a fű, sitty sutty sportpálya. Addig legyen zöld, amíg veszi a kamera.
Fű, fa virág: fogyóeszköz és díszlet.

  • De nicsak! A sportpályán túl szabadjára engedték a természetet! Virágozzék száz virág! Ezt nem gondozatlanságnak, befejezetlen parkosításnak hívják, hanem biodiverzitásnak, azaz biológiai sokféleségnek! Mert az nem lehet, hogy csak fű legyen! Egyhangú. Fű, gyomok, csupasz homok… micsoda változatosság. Igazi természet közeli élmény! Éppen ideje elvetni a XX század egyik legsúlyosabb tévedését: a környezetvédelmet! Miért kellene védeni?
    Ha beépítjük, ha lebetonozzuk, azzal védjük! Messze megelőzi a korát ez a pálya! Itt az új világszínvonal!img_6463.JPG

Vannak kiálló hatalmas vezetékek, egyelőre üres szögletes gödrök, kerek nem tom mik? Talán világítás, vagy oktató tábla….abból is több van lassan a Ligetben, mint ahány fa!… Csak a tanárok és a diákok kreativitása szab határt a lehetőségek tárházának!
Javaslatok:
(pl. mitől futókör az ovális? Attól, amitől kockás füzet a négyzetrácsos? De ez már a nyelvtan körébe vezetne)

(Mit tanítanak ma történelemből a magyar nép eredetéről? Tegnap még kazah eredetünket láttuk bizonyítottnak, mára a türk látszik valószínűnek! És egyáltalán: melyikük fővárosa Asztana?)

Csak eggyel nem szabad foglalkozni, amin a Ligetvédők mozgalma rugózik évek óta: A tudatlanokat csak a kivágott, megnyomorított fákkal, az értelmetlen kivagyisággal, a bárhol máshol megvalósítható presztízs beruházás értelmetlenségével, a törvénysértésekkel, a természetrombolással. Porhintés a lakosság szemébe. Sportcélú fejlesztéssel álcázott természetrombolás……… mondják ők!
Próbálják akadályozni a fejlődést! Szajkózzák éjjel nappal a nagy beépítők, a zsebüket és a hatalmukat védők.img_6476.JPG

Környezetpusztítás és kommunikáció órán cél: ezt az egészet fejlesztésként kommunikálni.
Mert lesz a környezetvédelem helyett környezetpusztítás óra is!
Erre van ma a legnagyobb kereslet a Kárpát medencében!

Üdvözöljük a Sport fővárosában a legújabb szabadtéri tornatermet!

 

 

 


süti beállítások módosítása