Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

Ásatások a Városligeti tónál

...avagy a "felhagyás" értelmezése

2018. október 28. - Garay Klára

Elkezdődött a Városligeti tó körül is az építkezés! Miért is ne, hiszen alig zárult le az Előzetes vizsgálat, nem is reagáltak rá, tehát nyugodtan lehet fektetni a közműveket. Csak a szokásos, ne is beszéljünk róla. Pusztába kiáltani a falra hányt borsót? Minek?
Beszéljünk viszont más valamiről! Más, régebbi és azóta is újra és újra elkövetett merényletekről a természet ellen. Sokkoló képek következnek!

img_9050.JPG

Jól látod! Letünt korok építkezéseiből hatalmas kő és betontömbök kerülnek elő a talajból! "Szakértő" kertészek csóválják a fejüket, hogy milyen rossz állapotban vannak a fák...és lepusztult a Liget! Az a csoda, hogy bármilyen fa, cserje életben marad Pesten!
(Ugyanezt láttam a Thököly úton is, a közműfektetésnél! A régi kövek, kábelek, építési törmelék között szenvednek a fák, méltatlanul kis életterükön.!)

img_9051.JPG

img_9069.JPG

Amikor valamit már nem használunk, azt csak úgy otthagyjuk a talajban, és kezdjenek vele a giliszták és a rozsda azt, amit akarnak.

img_9074.JPG

img_9075.JPG

Helytörténészek talán tudják, hogy itt, a Vázsonyi Vilmos sétányon milyen épület állt, amelynek a sarkával itt és most találkozunk?

img_9057.JPG

Régi régi csövek maradványai kerülnek elő. Kiszedik őket onnan, ahol most újabb, nagyobb csöveket akarnak fektetni...de a többi marad! És az a "többi" lesz majd a későbbi parkosítás alapja?!

img_9061.JPG

Ezért mondták azt, hogy a Rákosrendezőre nem lehet építkezni, mert ott fertőzött a talaj?! És ez? És ezeket csak úgy lehet kiszedni a földből, ha újabb grandiózus építkezésbe kezdünk? Nem az lehetett volna a Városliget felújítása, hogy ezeket mindet eltávolítják a földből, teljes talajcsere után telepítik be növényzettel? De bizony! Most a sittel teli talajba újabb természetellenes anyagokat tolnak, kábeleket, csöveket fektetnek, soha nem látott mennyiségben! Milyen "park" nő majd efölött? Vagy azt már el is felejtettük, hogy pár éve még közpark volt??? és közpark megújítást ígértek a népnek, az istenadtának?

img_9063.JPG

Mióta nem jár erre villamos? 50 éve talán? Ráhordták a földet a sínekre osztjónapot! Most kiszednek belőle néhány métert, a többi jól van ott, ahol van. Pedig mi is történt? 
FELHAGYTAK itt a villamos közlekedéssel. 
Vége, nincs tovább!
Felhagytak egy tevékenységgel, de nem állították helyre a síntelen állapotot, csak befedték földdel! És amit nem látunk az nincs. Most akkor jól lerántjuk a leplet a múltról! Hibáztak! Nagyot hibáztak! Mert mindig ez van, Egyre újabb és újabb területeket keresünk magunknak, melyeket tönkre építhetünk. Majd odébbállunk. Tudod, mint a vándorló állattenyésztők...oda megyünk, ahol zöld a fű! És oda építünk! Br.

img_9064.JPG

Azt kérdezitek, hogy a mostani építkezésnél ez már másképpen lesz? Hogyan régen is igyekeztek minél jobban teleépíteni a ligetet, majd otthagyták, mint eb a Szaharát?
NEM, nem lesz másképpen.
Az Előzetes vizsgálati dokumentációnak ugyanis van egy záró része: hogyan tervezik visszaállítani az eredeti állapotot, amikor az adott épületben folyó tevékenységgel "felhagynak"?
A Dózsa mélygarázsnál erre az EVD készítője azt válaszolta, hogy a kérdés nem értelmezhető! Mert ennyire buta? Mert ennyire nem tudja, hogy NEM az örökkévalóságnak építünk! Felépítünk valamit...ha még 200 év múlva is ott áll az épület, az szerencse (nem Magyarország az az ország, ahol nem akarjuk 50 évenként  eltörölni a múltat? ) Hogyne lenne értelmezhető!

Egyszer majd, egy jobb világban jön egy normális országvezetés, aki azt mondja: maradjanak az autók a külső zónákban, ide pedig újra park kell! Talán csak azért, mert nem bírja nézni az asztmás gyereke és anyja szenvedését? Nem tudjuk miért, de el kell jönnie e jobb kornak! Akkor ő fog előmászni a sírból, hogy kitermelje a 21 méter mélybe ültetett beton tartó oszlopokat? Vagy majd az unokáira hagyja a piszkos munkát? Köszönjük nagypapa, amiért tönkretetted és élhetetlenné tetted a várost!

Mondhatjuk, hogy ez tudatosan, előre megfontolt szándékkal, jól megszervezett merénylet az utókor ellen? Igen, mondjuk is!
Ugyancsak nem tartották szükségesnek a Városligeti tó "rekonstrukciója" esetén arról beszélni, hogy mi lesz, ha felhagynak az utódaink azzal, hogy 800 talajszondával, távhővel fűtsenek? Mi lesz, ha egyszer egy normális világ lesz Magyarországon, ahol nem akarnak 8 zuhatagon át keringtetni tó-vizet? Mi van, ha észreveszik, hogy a szennyező anyagoknak és a fenntartási költségeknek olyan mennyisége szakadt a fővárosra, amit nem tud és nem is akar finanszírozni? FELHAGY hát ezzel a sok esztelenséggel és újra közparkot akar ide telepíteni?

Mi ezen a nem értelmezhető? Hiszen még az építkezés következtében előálló károk felmérését is elhagytátok, mert nehéz kiszámolni! Mert bizonytalan!
De ma még Magyarországon a "felhagyás" az otthagyással azonos kifejezés.
Ezért néz ki úgy a Rákóczi út és a Kossuth Lajos utca kirakatsora, mert a kereskedők felhagytak a tevékenységükkel, a szennyet, a régi cégtáblát, a patkánytanyát, a málló vakolatot otthagyták!  A bevételükkel elszeleltek, mi pedig évszázadokig nézni fogjuk! Mert kinek van arra pénze, hogy a más hátrahagyott hulladékát eltakarítsa!? Senkinek ugye! Vagy jókora bankszámlát hagytok tán az unokáitokra azzal a kikötéssel, hogy az általatok okozott károk helyreállítására létesítsenek alapot? (ahogy kellene?)
Vagy vesztek inkább egy Gucci táskát, búfelejtőül?

Hiszen innen, a Városligeti tó körüli területről sem szedik fel az összes közművet, régi sínt, épület alapot...csak helyet csinálnak az újaknak. Ennyivel lesz több fém, beton, kő törmelék a talajban. + pár ezer tonna, új, friss, ropogós vasbeton, kábel, műanyag cső...meg mit tudom én mi.

Ma, amikor mindezt már látjuk, tudjuk, hogy az ipari forralom, a hatalmas városfejlesztés, építkezés, vasútépítés, gyárak, üzemek megszűnése, milyen környezeti károkat hagy maga után.....ma azt le lehet írni büntetlenül, hogy a felhagyás nem értelmezhető?
Gyertek ide, drága szervilis hivatalnokok, drága környezetvédelmet eláruló pecsétnyomók, látatlanban mindent engedélyezők, kormánybiztosok, a szomszédban mulatozó nagyurak! Gyertek ki az elefántcsont tornyotokból, és nézzétek meg, mit hagytak nekünk elődeink a föld alatt!
Egyszer majd így kerül szemétre a ti művetek is, veletek együtt.
Akkor és csak akkor lesz Magyarország civilizált ország, ha arra is gondolnak lakói és vezetői, hogy utánuk is jönnek generációk! Amikor mi már mindannyian emlék leszünk, vagy az sem, akkor is lélegezni, enni és inni akarnak az utódaink!
...és felhagynak az esztelen természetrombolással, a reprezentációs és haszonelvű gigaberuházásokkal, és minőségi, tudatos életet akarnak élni!
Gondoltok ti a jövőre, vagy ezt jelenti a Carpe Diem?

Nyugodtan húzzátok rá a természetkárosításra is Radnóti szavait!

"Ember vigyázz, figyeld meg jól világod:
ez volt a múlt, emez a vad jelen, -
hordozd szivedben. Éld e rossz világot
és mindig tudd, hogy mit kell tenned érte,
hogy más legyen."

Radnóti Miklós aláírása

 

Vakok...teszt üzemmódban

avagy hazug Vakok kertje átadás a Fehér bot napján?

Olvastam egy kommentben, hogy a frissen átadott Vakok kertjébe nem engedték be azt a gyerekcsoportot, akik kísérővel érkeztek egy kis levegőzésre, és ha már megnyílt a Vakok kertje, megtapasztalták vona, milyen is lett.

Én most nagyon örülök neki, hogy nem engedték be őket!

Ugyanis NINCS KÉSZ! Építési területen pedig sem látó embereket, gyerekeket sem sétáltatunk, nem hogy vakokat!
1. akadály a bejáratnál egy burkolatlan sáv...majd mögötte még 1.

img_8751.JPG

A ház bejárata így néz ki most...de ha kész lesz a burkolat akkor is nagyon alkalmas buktató lesz a locsolócsap a bejárati járda közepében...ugye?!

 

img_8783.JPG

Pedig messziről nézve, egészen mutatós...ha az ember lát...

img_8769.JPG

Szépek a régi magasított ágyások. Nekem hiányzanak a Braille írásos feliratok. De ez az én hibám! Itt nyílván azok a vak gyerekek gyakorolnak, akik szagról és tapintásról felismerik a növényeket és megpróbálják ezt elmagyarázni a kertész bácsiknak és néniknek :-(

 

img_8762.JPG

Kérlek ne aggódjatok! Azok a gyerekek, akik be se jöhetnek a kertbe, napszúrást se kaphatnak, hiszen peckesre kifeszítve védi őket a napvitorla! Korunk új csodája! Árnyékot ad, de nem kell locsolni, és nem hullik a levele!

img_8760.JPG

Búcsúzzunk valami jóval! A kertet szét-össze-vissza buherálók életben hagyták az amerikai ámbrafát. Különleges leveleit, ki tudnák tapintani. De a kérge is különlegesen bordázott, azon is lenne tapogatni-tanulni való. Esetleg a tüskés termését is összevethetnék más növények termésével...

img_8782.JPG

de ne tegyék....mert a ház oldalában nyaktörést nem érdemes megkockáztatni. Várunk még egy évet és akkor talán készen lesz tényleg!

img_8774.JPG

És azt gondolom, hogy a vakok kiszolgáltatott helyzetével visszaélni, a nem látásukat kihasználni arra, hogy velük reklámozzák az "átadott" Vakok kertjét, az emberi aljasság magas iskolája!

 

süti beállítások módosítása