Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

Vendég a fánál

Rob McBride :-)

2018. február 10. - Garay Klára

img_8480.JPG

Ime itt a fa. Platán. 2016 ban az év fája versenyen ő lett az Év hős fája. Miért nincs mellette az a tábla, ami erről tudósít? Azért, mert a Városliget fura urai nem engedték kitenni. Kitettek helyette egy cukiskodó, minden szavában hazug táblát... Most jön a fantasztikus, hihetetlen story! Pénteken ezt a fát meglátogatta Rob McBridge, az idős fák angol barátja, aki igyekszik meglátogatni minden országban az Év fája győzteseket, és útja során népszerűsíti az Év fája versenyt. Eljött, hogy meglátogassa az Európai döntőbe jutott Zengővárkonyi hős szelidgesztenyét.

Szavazzatok rá ti is!

Útban hazafelé ellátogatott a Városligetbe is ( kísérője Oravecz Ágnes Ökotárs alapítvány)

A képen Spengler László, aki ezt a fát benevezte a versenyre 2016-ban.

Köszönjük Laci!
Fantasztikus, megszállott ember...vele feltalálta a természet az örökmozgót :-) Nagy örömmel látta, hogy a veszélyben lévő Rondó platánokat sárga szalaggal jelöltük meg (ez a szín a veszélyeztetett fák nemzetközi jelölése). img_7987.JPG Elmeséltük neki, hogy a Világörökség védőzónájában vagyunk, ahol alig halljuk egymás hangját az építkezés zajától és reng a föld a Felvonulási tér elszállításától, feltörésétől.

Ajándékot is kaptunk: egy kis üveg lekvárt, az év szlovák almafájáról, egy fekete dió termést Csehországból, és megkaptuk azt a 10 méteres mérőszalagot, amivel lemértük a mi fánk derékbőségét ( 540 cm.)

Mi adtunk egy Ligetvédő kitűzőt és egy asztali naptárt a Városligetről.

Nagyon boldog volt, hogy a saját "fa-vadász" kitűzője mellé kitűzhette a Ligetvédők kokárdás kitűzőjét is..

Mindenre kíváncsi volt: a Liget történetére, a körülöttünk zajló építkezésre,. a mi tevékenységünkre..... Nem vigasztalt bennünket, hogy sajnos a világ számos táján is ugyanez történik: a beruházói mohóságnak számos fa erdő esik áldozatul naponta..

A látogatásról készült fotók (egy részét) itt nézhetitek meg. (A jobbakat később Spengler Lacitól)

img_8505.JPG

img_8512.JPG

Fekete dió termése Csehországból (Kvasicei fekete dió)

img_8519.JPG

Köszönjük Rob! Ági és Laci!

img_8493.JPG

img_8501_1.JPG

img_8500.JPG

VESZÉLYBEN A VILÁGÖRÖKSÉG PANORÁMÁJA!!!!!!!!!!

Mit szeretnénk elérni azzal, hogy felvesszük a kapcsolatot az ICOMOS jelen lévő nemzetközi bizottságával?

 

-          A munkálatok azonnali leállítását, mert mindegyik építkezés rombola a Világörökség védőzónáját!

-          az engedélyek visszavonása, amely a világörökség visszafordíthatatlan elvesztését eredményezi (Néprajzi múzeum, Új Nemzeti Galéria, Közlekedési múzeum, Magyar Zene háza, Városligeti színház, Dózsa mélygarázs, Biodóm, Hermina garázs)

-          a projekt módosítását, annak érdekében, hogy tiszteletben lehessen tartani azokat az értékeket, amelyekre a Városliget (A Budai vár, a Duna partok, valamint az Andrássy út – Hősök tere tengely) Világörökségi védettséget kapott

-          A területet haladéktalanul vegyék fel a Veszélyeztetett Világörökségi Területek listájára.

neprajzi_elefant_a_vilagorokseg_porcelanboltjaban.jpg

süti beállítások módosítása