Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

Parkoló bevétel is kell a nyereséghez?

avagy hová tűnt 360 millió forint?

2019. február 03. - Garay Klára

Tanmese a villanykörtéről mindazoknak, akik tudni akarják a zuglói parkolási rendszer veszteségének okát.  De csakis azoknak, akik tényleg tudni akarják és nem elég nekik az a szájbarágás, hogy "ezek lopnak"

 Egyszeri ember lecseréli lakásában az összes villanykörtét. Okos emberek kiszámolták, hogy megéri beszerezni a LED izzókat, melyek tízszer annyiba kerülnek, mint egy hagyományos izzó, de 2 éven belül megtérül az áruk. Utána már tiszta haszon. Emberünk egy kisebb vagyonért kicserélte a lakásában lévő összes izzót. Árgus szemekkel leste a villanyszámlát és számolgatta, mikorra jön vissza az izzó ára,  Igen ám, de az első év után a lakást ki kellett festeni. A festők, nem tudván, hogy kincsek lógnak a létrájuk fölött, a harmadát összetörték. A drága izzók egyikét a gazda maga csapta agyon a konyhába tévedt légy üldözése közben.

Nehezítette a költség hatékony számítást, hogy a Rezsi Biztos jelentős áfa- emelkedéssel oldotta meg a rezsicsökkentést.  Hogyan számolja ki a megtérülést…és kit hibáztasson a veszteségért?Egy év után számolja? A + költségeket hozzáadhatja?

Rohanjon el az üzletbe, ahol vásárolta az élettartam garanciás izzókat?

Nevezze-e korrupt, hazug, tolvaj disznónak az izzólámpákat gyártó cég vezetését, amiért őt becsapták? Pocskondiázza-e őket minden létező fórumon?

Vagy esetleg, beszéljen a villanyszerelővel, és téríttesse meg a kárát? Gondolja végig, hogy békén hagyhatta volna azt a legyet?

Uram bocsá’ számon kérje a rezsibiztost az átverésért?

Az első év végén itt áll az egyszeri ember becsapva, megkárosítva és nem tudja, hogy megérte e a befektetés. Átverte őt a gyártó? Vagy a forgalmazó?

A fenti hétköznapi példa analógiájára tanulmányozzuk, hogy ki lopta el Zuglóban a parkolási pénzt, és miért veszteséges a működtetése.

Amikor megtérülésről beszélünk, akkor az azt jelenti, hogy kiszámoltuk X forintba kerül a parkolóórák telepítése, mely 5 év alatt fog megtérülni. Ez azt jelenti, hogy X/5 forintot minden évben úgy kell elszámolni, mintha az adott évben merült volna fel ez a kiadás. (Nem akkor merült fel, hanem évekkel ezelőtt megfinanszíroztuk). De az első 5 év papíron akkor is veszteséges lesz, ha nem az…mert a szöveges értékelést is el kellene olvasni, nem csak a számokból levonni a hibás következtetést.

Ki a gondatlan villanyszerelő a Zuglói parkolás tekintetében?

Több „villanyszerelő” is van.

  1. Az a főváros és az a Városliget ZRT, aki véletlenül sem tájékoztatta arról Zugló önkormányzatát, hogy a Felvonulási térre telepített parkolóórák helyén megkezdődik az évszázad környezetpusztítása: a Liget beépítése. (Sovány vigasz, hogy egy vállrándítással elintézték: majd áttelepítik). Pár ezer parkolási óra díja huss…kirepült az ablakon.img_1773.JPG
  2. Zuglót érte az a megtiszteltetés is, hogy a Stadion építés zajának és porának nyelésén túl még a közműveket fektetése is pokollá teszi a napokat, heteket, hónapokat! A térképen jól látszik az útvonal, hogyan kerül a Hungária krt. 159-től a stadionhoz a nagyfeszültségű vezeték, a kisfeszültségű pedig ugyanezen épület hátsó kertjéből a Francia úti útvonalon. Mindkettő végig parkoló órás övezet, hónapokig járhatatlanul, amikor is se pénzért, se ingyen nem lehetett parkolni ezeken a területeken. Ki lopta el a parkoló társaságtól az így kiesett bevételt?
    ads_0903.JPG

 Hab a tortán, hogy 3 különböző kábelt nem egyszerre helyezték el a járdák alatt, hanem háromszori útfelbontás és visszaburkolás után. Valójában fél évig nem működött a fizető parkolás, de a lakosság sem használhatta a háza előtti sávot.

img_6373.JPG

img_6418.JPG

  1. Szerencsére a Városliget autós túlzsúfoltságát is sikerült biztosítani oly módon, hogy hétvégén ingyenes lett a parkolás. Évente 104 napig, boldog, boldogtalan kellemes zöldben parkolhat. Több ezer autós hétvégi ingyen parkolása is veszteségként jelentkezik. Elmaradt 104 napon keresztül pár ezer parkoló használati idő!

    stefania_ut_0903.JPG

    img_9343.JPG
  2. Zugló lakosságának és az önkormányzat cégeinek természetes módon megszavazott kedvezményei a helyi lakosság érdekeit szolgálják, ezt nem tekintjük veszteségnek.

Jelenleg is dolgozik azon a Városliget ZRT, hogy a Zuglói Parkolási Társaságnak minél több veszteséget okozzon.

  1. Az Állatkerti körutat zárják le szakaszosan. A Széchenyi Fürdő előtt elhelyezett tájékoztató tábla szerint távhő vezetéket fektetnek. A nagy Beépítő Zrt. természetesen nem értesítette se Zugló önkormányzatát, se a parkolási társaságot arról, hogy ezen a területen is néhány száz autóval kevesebb tud parkolni naponta. Szerintük biztosan elég, ha a reggel megérkező dolgozó észreveszi, hogy ma itt neki nincs dolga. Hogyan tud a ZKNP ellenőri létszámot kalkulálni, ha fogalma sincs arról, hogy adott napon/héten/hónapban hány dolgozó mekkora területet, hány autót és órát kell felügyeljen.
    img_1900.JPG
  2. Nemrég az ingatlanfejlesztő úgy döntött, hogy a várakozó turista buszok számára a Hermina úton…a fizetős parkoló zónában biztosít INGYENES parkolási lehetőséget. A Zuglóiak számára, és a Liget látogatói számára se ingyen, se pénzért parkolás nincs a kutyafuttató mellett.
    img_0919.JPG A fentiek miatt a zuglóban működő parkolási társaságnak 360 millió forint bevétel kiesése keletkezett! De valahogyan erről mostanában nem esik szó? Vajon miért? Kinek áll érdekében?
    Érdekes kérdések ezek. Védik a károkozót, rágalmazzák az áldozatot. Ismerős ez már az élet más területéről...be szokott jönni!

A parkoló társaság év végén arról tud beszámolni, hogy

  • Mennyi volt a tervezett bevétele, és ebből mennyivel kevesebbet tudott realizálni?
  • Mennyi volt a saját működésének költsége?
  • Mennyi pénz jut erre az évre az 5 évből tervezett megtérüléséből.
  • Hány év alatt fog megtérülni a valóságban ez a beruházás, ha ez a gyakorlat folytatódik a Városliget és a Stadion építkezések miatt?

Nem szeretnék annak a cégnek a vezetője lenni, melynek gazdálkodását rajta kívül álló tényezők szabják meg, majd őt nevezik korrupt tolvajnak.
Ráadásul hőzöngők rágalmazzák, követelik az azonnali szerződésbontást.

Ha az egyszeri ember nem várja el, hogy az izzólámpái ára egy év alatt térüljön meg a kettő helyett, miből gondoljuk, hogy a fenti körülmények között egy parkoló társaságnak sikerül ez a bűvész mutatvány?

További kérdések áramlanak az ember agyába

  • Felelős ember ezt miért nem tudja?
  • Ha tudja, miért nem ezt mondja?
  • Ha ő kimondja, mások miért nem utasítják rendre azonnal?
  • Miért jelenhetnek meg ezek a rágalmak, a médiában is úgy hogy erre senki nem reflektál?
    • Alkérdés: Melyik cégnél engedheti meg magának egy munkatárs, hogy a munkatársait rágalmazza folyamatosan és rossz hírét keltse a cégének?

Sajnálatos módon feltehetően ezért nem tanítanak gazdálkodási ismereteket a teljes magyar oktatási rendszerben. Nehogy kiderüljön ki a problémák valós okozója?
Hogy jutunk el a villanykörtétől a magánnyugdíj pénztárig? Két generáció 3 000 milliárd forint megtakarítását rabolták el az aktív dolgozóktól, elhíresztelve azt, hogy eltőzsdézték az emberek pénzét.

Hála istennek jól jártak azok, akik nem dőltek be a kormányzati propagandának, nem léptek ki a magánnyugdíj pénztárból, melyek azóta szárnyalnak.

De kellene tudnunk kiszámolni saját háztartási gépeink megtérülését.
Fel kellene fedezni a csapdákat, amikor kiemelt beruházásokról kijelenti a beruházó, hogy 5 év alatt megtérül. Majd a beruházás „organikusan” drágul fél évente? Akkor vajon mikorra térül meg?

Ezért kellene vigyáznunk a leegyszerűsített, primitív, a rágalmazáson kívül semmire nem jó hírek olvasásával. A hurrá optimista győzelmi jelentések mögé látni az óriásplakátokon.

Kevésbé lenne egyszerű a gyűlöletkeltésben gondolkodni, cserébe a valóság kukucskálna be az ablakon.

Közben az is kiderülhetne, ha hibáztunk valamiben…és azon tudnánk változtatni.
Mindez nem fog sikerülni mindaddig, amíg betegesen irtózunk az igazságtól. Kinek használ ez a strucc politika? A hibát hibára, törvénytelenséget törvénytelenségre halmozó Ingatlanfejlesztőnek, a gondatlan és inkompetens főváros vezetésnek. Ők mossák kezeiket, a felháborodott lakosság pedig a kerületi városvezetést hibáztatja.Ügyes!

 

stefi-thokoly_francia.JPG

 

 stefi-thokoly_francia.JPG

süti beállítások módosítása