Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Ásatások a Városligeti tónál

...avagy a "felhagyás" értelmezése

2018. október 28. - Garay Klára

Elkezdődött a Városligeti tó körül is az építkezés! Miért is ne, hiszen alig zárult le az Előzetes vizsgálat, nem is reagáltak rá, tehát nyugodtan lehet fektetni a közműveket. Csak a szokásos, ne is beszéljünk róla. Pusztába kiáltani a falra hányt borsót? Minek?
Beszéljünk viszont más valamiről! Más, régebbi és azóta is újra és újra elkövetett merényletekről a természet ellen. Sokkoló képek következnek!

img_9050.JPG

Jól látod! Letünt korok építkezéseiből hatalmas kő és betontömbök kerülnek elő a talajból! "Szakértő" kertészek csóválják a fejüket, hogy milyen rossz állapotban vannak a fák...és lepusztult a Liget! Az a csoda, hogy bármilyen fa, cserje életben marad Pesten!
(Ugyanezt láttam a Thököly úton is, a közműfektetésnél! A régi kövek, kábelek, építési törmelék között szenvednek a fák, méltatlanul kis életterükön.!)

img_9051.JPG

img_9069.JPG

Amikor valamit már nem használunk, azt csak úgy otthagyjuk a talajban, és kezdjenek vele a giliszták és a rozsda azt, amit akarnak.

img_9074.JPG

img_9075.JPG

Helytörténészek talán tudják, hogy itt, a Vázsonyi Vilmos sétányon milyen épület állt, amelynek a sarkával itt és most találkozunk?

img_9057.JPG

Régi régi csövek maradványai kerülnek elő. Kiszedik őket onnan, ahol most újabb, nagyobb csöveket akarnak fektetni...de a többi marad! És az a "többi" lesz majd a későbbi parkosítás alapja?!

img_9061.JPG

Ezért mondták azt, hogy a Rákosrendezőre nem lehet építkezni, mert ott fertőzött a talaj?! És ez? És ezeket csak úgy lehet kiszedni a földből, ha újabb grandiózus építkezésbe kezdünk? Nem az lehetett volna a Városliget felújítása, hogy ezeket mindet eltávolítják a földből, teljes talajcsere után telepítik be növényzettel? De bizony! Most a sittel teli talajba újabb természetellenes anyagokat tolnak, kábeleket, csöveket fektetnek, soha nem látott mennyiségben! Milyen "park" nő majd efölött? Vagy azt már el is felejtettük, hogy pár éve még közpark volt??? és közpark megújítást ígértek a népnek, az istenadtának?

img_9063.JPG

Mióta nem jár erre villamos? 50 éve talán? Ráhordták a földet a sínekre osztjónapot! Most kiszednek belőle néhány métert, a többi jól van ott, ahol van. Pedig mi is történt? 
FELHAGYTAK itt a villamos közlekedéssel. 
Vége, nincs tovább!
Felhagytak egy tevékenységgel, de nem állították helyre a síntelen állapotot, csak befedték földdel! És amit nem látunk az nincs. Most akkor jól lerántjuk a leplet a múltról! Hibáztak! Nagyot hibáztak! Mert mindig ez van, Egyre újabb és újabb területeket keresünk magunknak, melyeket tönkre építhetünk. Majd odébbállunk. Tudod, mint a vándorló állattenyésztők...oda megyünk, ahol zöld a fű! És oda építünk! Br.

img_9064.JPG

Azt kérdezitek, hogy a mostani építkezésnél ez már másképpen lesz? Hogyan régen is igyekeztek minél jobban teleépíteni a ligetet, majd otthagyták, mint eb a Szaharát?
NEM, nem lesz másképpen.
Az Előzetes vizsgálati dokumentációnak ugyanis van egy záró része: hogyan tervezik visszaállítani az eredeti állapotot, amikor az adott épületben folyó tevékenységgel "felhagynak"?
A Dózsa mélygarázsnál erre az EVD készítője azt válaszolta, hogy a kérdés nem értelmezhető! Mert ennyire buta? Mert ennyire nem tudja, hogy NEM az örökkévalóságnak építünk! Felépítünk valamit...ha még 200 év múlva is ott áll az épület, az szerencse (nem Magyarország az az ország, ahol nem akarjuk 50 évenként  eltörölni a múltat? ) Hogyne lenne értelmezhető!

Egyszer majd, egy jobb világban jön egy normális országvezetés, aki azt mondja: maradjanak az autók a külső zónákban, ide pedig újra park kell! Talán csak azért, mert nem bírja nézni az asztmás gyereke és anyja szenvedését? Nem tudjuk miért, de el kell jönnie e jobb kornak! Akkor ő fog előmászni a sírból, hogy kitermelje a 21 méter mélybe ültetett beton tartó oszlopokat? Vagy majd az unokáira hagyja a piszkos munkát? Köszönjük nagypapa, amiért tönkretetted és élhetetlenné tetted a várost!

Mondhatjuk, hogy ez tudatosan, előre megfontolt szándékkal, jól megszervezett merénylet az utókor ellen? Igen, mondjuk is!
Ugyancsak nem tartották szükségesnek a Városligeti tó "rekonstrukciója" esetén arról beszélni, hogy mi lesz, ha felhagynak az utódaink azzal, hogy 800 talajszondával, távhővel fűtsenek? Mi lesz, ha egyszer egy normális világ lesz Magyarországon, ahol nem akarnak 8 zuhatagon át keringtetni tó-vizet? Mi van, ha észreveszik, hogy a szennyező anyagoknak és a fenntartási költségeknek olyan mennyisége szakadt a fővárosra, amit nem tud és nem is akar finanszírozni? FELHAGY hát ezzel a sok esztelenséggel és újra közparkot akar ide telepíteni?

Mi ezen a nem értelmezhető? Hiszen még az építkezés következtében előálló károk felmérését is elhagytátok, mert nehéz kiszámolni! Mert bizonytalan!
De ma még Magyarországon a "felhagyás" az otthagyással azonos kifejezés.
Ezért néz ki úgy a Rákóczi út és a Kossuth Lajos utca kirakatsora, mert a kereskedők felhagytak a tevékenységükkel, a szennyet, a régi cégtáblát, a patkánytanyát, a málló vakolatot otthagyták!  A bevételükkel elszeleltek, mi pedig évszázadokig nézni fogjuk! Mert kinek van arra pénze, hogy a más hátrahagyott hulladékát eltakarítsa!? Senkinek ugye! Vagy jókora bankszámlát hagytok tán az unokáitokra azzal a kikötéssel, hogy az általatok okozott károk helyreállítására létesítsenek alapot? (ahogy kellene?)
Vagy vesztek inkább egy Gucci táskát, búfelejtőül?

Hiszen innen, a Városligeti tó körüli területről sem szedik fel az összes közművet, régi sínt, épület alapot...csak helyet csinálnak az újaknak. Ennyivel lesz több fém, beton, kő törmelék a talajban. + pár ezer tonna, új, friss, ropogós vasbeton, kábel, műanyag cső...meg mit tudom én mi.

Ma, amikor mindezt már látjuk, tudjuk, hogy az ipari forralom, a hatalmas városfejlesztés, építkezés, vasútépítés, gyárak, üzemek megszűnése, milyen környezeti károkat hagy maga után.....ma azt le lehet írni büntetlenül, hogy a felhagyás nem értelmezhető?
Gyertek ide, drága szervilis hivatalnokok, drága környezetvédelmet eláruló pecsétnyomók, látatlanban mindent engedélyezők, kormánybiztosok, a szomszédban mulatozó nagyurak! Gyertek ki az elefántcsont tornyotokból, és nézzétek meg, mit hagytak nekünk elődeink a föld alatt!
Egyszer majd így kerül szemétre a ti művetek is, veletek együtt.
Akkor és csak akkor lesz Magyarország civilizált ország, ha arra is gondolnak lakói és vezetői, hogy utánuk is jönnek generációk! Amikor mi már mindannyian emlék leszünk, vagy az sem, akkor is lélegezni, enni és inni akarnak az utódaink!
...és felhagynak az esztelen természetrombolással, a reprezentációs és haszonelvű gigaberuházásokkal, és minőségi, tudatos életet akarnak élni!
Gondoltok ti a jövőre, vagy ezt jelenti a Carpe Diem?

Nyugodtan húzzátok rá a természetkárosításra is Radnóti szavait!

"Ember vigyázz, figyeld meg jól világod:
ez volt a múlt, emez a vad jelen, -
hordozd szivedben. Éld e rossz világot
és mindig tudd, hogy mit kell tenned érte,
hogy más legyen."

Radnóti Miklós aláírása

 

Vakok...teszt üzemmódban

avagy hazug Vakok kertje átadás a Fehér bot napján?

Olvastam egy kommentben, hogy a frissen átadott Vakok kertjébe nem engedték be azt a gyerekcsoportot, akik kísérővel érkeztek egy kis levegőzésre, és ha már megnyílt a Vakok kertje, megtapasztalták vona, milyen is lett.

Én most nagyon örülök neki, hogy nem engedték be őket!

Ugyanis NINCS KÉSZ! Építési területen pedig sem látó embereket, gyerekeket sem sétáltatunk, nem hogy vakokat!
1. akadály a bejáratnál egy burkolatlan sáv...majd mögötte még 1.

img_8751.JPG

A ház bejárata így néz ki most...de ha kész lesz a burkolat akkor is nagyon alkalmas buktató lesz a locsolócsap a bejárati járda közepében...ugye?!

 

img_8783.JPG

Pedig messziről nézve, egészen mutatós...ha az ember lát...

img_8769.JPG

Szépek a régi magasított ágyások. Nekem hiányzanak a Braille írásos feliratok. De ez az én hibám! Itt nyílván azok a vak gyerekek gyakorolnak, akik szagról és tapintásról felismerik a növényeket és megpróbálják ezt elmagyarázni a kertész bácsiknak és néniknek :-(

 

img_8762.JPG

Kérlek ne aggódjatok! Azok a gyerekek, akik be se jöhetnek a kertbe, napszúrást se kaphatnak, hiszen peckesre kifeszítve védi őket a napvitorla! Korunk új csodája! Árnyékot ad, de nem kell locsolni, és nem hullik a levele!

img_8760.JPG

Búcsúzzunk valami jóval! A kertet szét-össze-vissza buherálók életben hagyták az amerikai ámbrafát. Különleges leveleit, ki tudnák tapintani. De a kérge is különlegesen bordázott, azon is lenne tapogatni-tanulni való. Esetleg a tüskés termését is összevethetnék más növények termésével...

img_8782.JPG

de ne tegyék....mert a ház oldalában nyaktörést nem érdemes megkockáztatni. Várunk még egy évet és akkor talán készen lesz tényleg!

img_8774.JPG

És azt gondolom, hogy a vakok kiszolgáltatott helyzetével visszaélni, a nem látásukat kihasználni arra, hogy velük reklámozzák az "átadott" Vakok kertjét, az emberi aljasság magas iskolája!

 

Fejlődnek a közművek, a kerítések és a sporteszközök

nesze neked Nagy játszótér, nesze neked kis Botanikus kert

Nyertes Ajánlattevő feladata város környezetben a Városliget közpark Ajtósi Dürer sor Zichy Mihály út közötti területén a meglévő utak/sétányok burkolatának elbontása, valamint a létesítendő utak és sétányok nyomvonalán tereprendezéssel együtt új útburkolatok építése. További feladat a területen a víz bekötések, csatornahálózat, elektromos hálózat és utak/sétányok menti közvilágítás kiépítése.
Közművek:
Csatornázás
Bontás:
Ø 50 cm-es 82 fm
Ø 30 cm-es 422 fm
Építés:
DN300PVC-U gravitációs szennyvízcsatorna 361 fm
DN200PVC-U gravitációs szennyvízcsatorna 321 fm
Vízellátás:
Bontandó vezetékek: DN20-400 mm 900 fm
Építés, vízgerinc: DN 110 mm 760 fm
Építés, bekötővezetékek: DN 25-63 mm 850 fm
Erősáram:
0.4 kV 4100 fm
6/10kV 910 fm
Közvilágítás:
közvilágítási oszlopok lámpafejekkel: 290 db
földkábel: 10440 fm
Új burkolatok építése:
Városligeti krt.: 6678,24 m2 aszfalt burkolat
Lev Tolsztoj sétány: 1332,6 m2 vágott természetes kőburkolat és 254,32 m2 aszfalt burkolat
Olof Palme sétány: 1879 m2 vágott természetes kőburkolat
1 jelű ligeti sétány: 1685 m2 vágott természetes kőburkolat és 3110 m2 aszfalt burkolat
4. jelű sétány: 1310 m2 aszfalt burkolat
Aszfalt burkolatok összesen: 11352,56 m2
Vágott természetes kőburkolat összesen: 4896,6 m2
További feladatok:
- felsővezeték környezetében történő építés;
- távközlési és elektromos vezetékhálózat kábelkiváltás;
- tájépítészeti feladatok, zöldfelület rendezési munkák;
A részletes műszaki követelményeket a Közbeszerzési Dokumentumok részét képező műszaki leírás tartalmazza.

http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_18517_2018/?fbclid=IwAR1Qu11vZRpWKZh0TeHq-jJVWPCQy3jy4jTt0C0qxQnxQ1p6AXCZldeT3zY

 

 1. A NAGY játszótértől az Olof Palme sétányig…mehet minden a levesbe….de miért nem beszélnek a vendéglőről? Az csak mellesleg lesz? 500m2 kiülő terasszal?

A Nagyjátszótér kialakításánál fő cél egy különleges, kiemelkedő színvonalú rekreációs felület létrehozása, amely tematikus programok megrendezésére is alkalmas. A nagyjátszó területén egy kisebb terepalakulat, domb húzódik végig, mely két részre osztja a területet. A két rész közti szerves

kapcsolatot tájépítészeti eszközök (burkolati kapcsolatok megteremtése, tereprendezés, stb.) erősítik. Helyet kap kisebb foglalkoztató tér mind a nagyobbik, mind a domb túloldalán lévő részen.

Markáns elem a csúszdadomb, mely kihasználja a meglévő terepadottságokat. Ez elsősorban a kisebbek számára tervezett. Történetiséget idéz meg a vizes játszóhely, mely a Ligetben egykor oly

jelentős víz meglétére utal. Izgalmas bujkálós, szaladgálós, ugrálós rész a kisebbek játszóhelyén kialakított „dombvilág” dimbes-dombos terepalakulatos játéktere. A Nagyjátszótérhez szervesen kapcsolódik a 2 km hosszú futókör kialakítása, mely a Parkrehabilitáció II. ütemében nem épül meg teljes egészében. A pálya gumi burkolatú, és elég szélességű ahhoz, hogy 2 futó által is kényelmesen használható legyen. A futókör mentén jelen építési ütemben 3 helyszínen ún. street workout fitneszpálya kerül kialakításra. A pályák eszközei alatt rugalmas polyuretán burkolat védi a használókat. Funkciójában nem, de területileg szervesen kapcsolódik a Kis botanikus kert felújítása, és a kis- és nagytestű kutyák számára külön területen tervezett kutyafuttató kialakítása.

Mennyiségi adatok:

A Nagyjátszótér területe 13.000 m2

 

Parkberendezések:

 • támlás pad: 101 db
 • kerékpár támasz: 79 db
 • hulladékgyűjtő: 27 db
 • tájékoztató- és irányító táblák: 71 db

Sportpálya:

 • 1 db 32*19 m kombinált sportpálya (kosárlabda, röplabda és lábtenisz) öntött gumi burkolattal,
 • 1 db 43*23 m műfüves futballpálya eredményjelzővel, sportpálya világítással, kézilabda kapukkal,
 • 1 db 30*17 m kosárlabdapálya 4 db palánkkal, öntött gumi burkolattal sportpálya világítással,
 • 1 db 14*26 m kombinált sportpálya (grundfoci és kosárlabda) öntött gumiburkolattal,
 • 1 db 24*15 m kombinált sportpálya (röplabda, lábtenisz és tollaslabda pálya) öntött gumiburkolattal,

Játszóeszközök, sportszerek:

 • digitális eredménykijelző: 1 db
 • kézilabda kapu (vandálbiztos): 8 db
 • konzolos street-ball kosárlabda palánk (vandálbiztos): 24 db
 • sakkasztal: 24 db
 • ping-pong asztal: 8 db
 • gördeszkás minipool játszóeszköz: 1 db

Futókör kialakítása sportszegély és öntött gumiburkolat alkalmazásával 1.580 m.

Sport- és tájépítészeti burkolat összesen 20.300 m2.

A tereket a különböző funkciók miatt kerítések határolják le:

 • Kutyafuttató kerítés: 370 fm
 • Játszótéri kerítés: 537 fm
 • Alacsony díszkerítés kis-botanikus kertben: 473 fm
 • Labdafogó hálós kerítés: 1.080 m2
 • Hangtompító sportpálya kerítés műfüves pálya körül: 160 fm
 • Zajvédő fal építése: 143 fm

A Kis botanikus kert meglévő 33 m2-es patakmedre felújításra kerül, mellé díszmedence épül 2x25 m2 alapterülettel.

Megújul mintegy 58.600 m2-en a terület teljes tereprendezését (földmunkáit) követően a teljes zöldfelület, ebből 47.000 m2 füvesített terület, a többin növényültetés (36.500 cserje és 106 db fa) készül fenyőkéreg takarással.

A felújítandó zöldfelületek automata öntözése 62.610 m2-en épül ki, 8.450 m2-en kézi, vízkonnektoros öntözőhálózat alkalmazásával.

A fotó 2014-ben készült az ország leglepusztultabb játszóteréről 100_5545.jpg

 1. A nagy játszótér játékai! Lesz 32 kötélpálya, tehát néhánynak maradnia kell…

Kültéri egyedi játszóeszközök beszerzése, beépítése és minősíttetése
Mennyiség:
Játszótéri eszközök:
§ Egyedi Szinyei léghajó mászóeszköz: 1 db
§ Köteles mászóeszközök: 2 db
§ Mászó eszközök: 2 db
§ Hinták: 11 db
§ Mérleghinták: 3 db
§ Körhinták: 3 db
§ Kötélpálya: 3 db
§ Rugós játékok: 10 db
§ Forgó és egyensúlyozó játékok: 3 db
§ Csúszdák és kapcsolódó építmények: 5 db
§ Trambulinok: 10 db
§ Vizes játszótéri eszközök (zsilipek, vízkiemelő, nyomós kút): 18 db
§ Homokozó és homokozó eszközök: 4 db
§ Interaktív játék: 2 db
§ Rozsdamentes alagutak: 6 db
§ Félgömb ülőkék: 8 db
Fitnesz eszközök:
§ oszlopos főépítmények: 3 db
§ eszközök: 20 db

http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_18634_2018/?fbclid=IwAR1iSzfJITp2umVXWlGPaacY3tdfI4j200B02luaPamJILFJsMmeLfj2os4

 

Al Capone és a Kormányhivatal

Al Capone és a Városliget Zrt, na meg a Kormányhivatal

Hogy kerülnek ezek egymás mellé?

Nem csak a közös foglalkozásuk okán, hanem úgy is, hogy a törvény nem a fő bűnökért tudott lecsapni rájuk.

Al Caponéra nem a gyilkosságokat tudtak rá bizonyítani, hiszen azt elvégeztette másokkal. Al Caponét adócsalásért tudták börtönbe csukni.

A Városliget Zrt kénye kedvére mindent engedélyező, aláíró kormányhivatalok törvénytelen eljárásrendjét ítélte a bíróság jogszabálysértőnek!

Tehát az Érdi Kormányhivatal égisze alatt működő Kormányhivatal és dolgozói azok, akik megfosztották az ügyfeleket irat betekintési joguktól, ők azok akik miatt nem valósulhatott meg a tisztességes eljáráshoz való jogunk, ők azok, akik hamisan állították, hogy nem adhatják ki a Közlekedési múzeum terveit, mert azokat a szerzői jogi törvény védi. 

(Utóbbi is hihetetlenül abszurd, hiszen nem felépíteni akartuk helyettük a házat ellopott tervek birtokában, csak látni akartuk, hogy mi is az valójában, amit véleményeznünk lehet!

Ez az, amire kimondta a bíróság, hogy jogszabálysértő.

Sőt! Az Ab egyik határozatában azt is kimondta, hogy meg kell szüntetni ezt a gyakorlatot , hogy az ügyfél jogokat elvonják. Hiszen a tények megismerése nélkül a jogorvoslat lehetőségétől is elzárják az ügyfelet.

A szegény, szegény Kormányhivatal eljárása a jogszabálysértő!
Ilyen a törvény! Addig az ügy érdemi részét: Környezetpusztítás, Világörökség blablablabla…nem is vizsgálják, amíg azt nem tisztázták, hogy az eljárások szabályszerűek voltak*e.

Mi persze eleitől fogva tudtuk, hogy a fülük hegye se látszik ki a törvénytelenségekből, a korrupcióból.

Így a lakosság mosolyogva bagatellizálja a történteket: ah az nem is olyan nagy baj, hiszen a piramisok építéséről sem kérdezték a rabszolgákat. Ennyi a magyar rögvalóság.

De szegény Al Caponénak azért mégis rosszabb sorsa volt, mint a mi Betonkeverőinknek.

Al szegény, egész életében menekült. Bűnüldözők tucatjai jártak a nyomában és igyekeztek rábizonyítani akármilyen apróságot…de nem sikerült. Viszont állandó rettegés volt az élete.

A Betonkeverő nem retteg, hiszen a rendőrség nem őt akarja megtalálni, de a Betonkeverőtől kapja a munkautasítást.  Néha, ha meglátnak egy - egy 40 kilós Ligetvédőt, azt a karjánál fogva vonszolják a rendőrautóba. A Betonkeverő meg röhögve nézi az ablakából.

Ha a Betonkeverő levelezésbe kerül a károsult lakossággal, 8 ügyintézővel ronthat neki az egyetlen klaviatúra vitéznek!

Per esetén a Betonkeverőt ügyvédek hada védi…biztosan nem kevés pénzért

Nem kell a Betonkeverőnek megesküdnie, hogy az igazat és csakis az igazat fogja mondani…hát nem is teszi. De legalább óriásplakáton és kiadványokon keresztül terjeszti jól csengő hazugságait.

Al Capone dugdosta a vagyonát, nehogy rajta kapják. A mi gazfickóink hivalkodnak a luxus óráikkal, táskáikkal, jachtjaikkal, kastélyaikkal. (Pedig ha tudnák, hogy én egy kínai hátizsákot se tudok megkülönböztetni egy svájci órától…annyit értek a luxushoz. Nekem hiába rázzák a rongyot.)
Al Capone pechére, olyan országban élt, ahol az ő viselkedését sok év börtönnel jutalmazták.

A Kormányhivatal olyan országban működik, ahol a törvényszegők jutalma: milliárdos állami megrendelés, és jól fizető állás egy magas hivatalban.

No comment!szilfas_bangitasmuzeum.jpg100_5342.jpggyongycserjes_muzeum.jpghajocsavartisztasa.jpg100_5340.jpg

Mese az amerikai vasfa kísérletről

"nem mese ez gyermek"

Kertészeti kísérletet végzünk ketten. A Betonkeverő Zrt és én. A Betonkeverők kipróbálták, hogy mi történik akkor, ha kivágják az amerikai vasfát. ( Egyrészt elindul a Ligetvédő mozgalom)

amerikai_vasfa_kivagasa.JPG

másrészt a vasfa gyökerei vadul sarjadzani kezdenek és egy év alatt méter magasra növő hajtásokat hajt. Ezek azonnal oly magasra nőnek, hogy a bozótot kaszálók sem vágják le, mert az is fa nekik. Már nem láthattok be a volt Hungexpo/ Kertem területére, de a fotók bizonyítják, hogy mi lett a kísérlet eredménye.A sok között egy albinó ( festékhiányos) is született. Tehát már tudjuk, hogy olyan akar lenni, mint a sárkány: levágják egy fejét kettő nő helyette. Így kezdik meg az idegenek világhódító útjukat: kivadulnak.

img_4347.JPG
De mert egy kísérlet nem kísérlet, megismételték. Kivágtak egy vasfát akkor is, amikor a Vakok kertje- Sportpálya imitációt kezdték "építeni". És IGEN! A vasfa újra csak nem hagyja magát. És ahol a régi fa gyökere volt, szép sorban hajtanak a fiatal vasfa újulatok.

img_7959.JPG
(Így indította el világhódító útjára a kínai papíreperfát persányizöld kormánybiztos a Varannó utcában. Neki is sikerült...hiszen neki minden sikerül! Át se ülteti a fát és azok akkor is nőnek )
És hogy jövök ide én?
Hát, csak úgy, hogy 3 évvel ezelőtt a kertünkben elvetettem néhány vasfa magot. ( Előtte gondosan leforráztam, kalapáccsal megtörtem, ahogy kell, hiszen a mag annyira kemény, hogy magától nem bír kicsírázni. A 10 magból 2 kicsirázott. (Naná, hogy egymás melletti kettő.) Őket óvom, védem 2 éve. És lám máris milyen nagyra nőttek! A törzsük kb egy arasznyi. A levelek kicsit nagyobbak, de még nem kétszeresen összetettek, csak simán összetettek.

img_8005.JPG
Így én is bebizonyítottam, amit mindenki tudott eddig is: a vasfa magról nehezen szaporítható, és sokkal lassabban nő, mint a gyökérről sarjadzó.
Hogy mi következik ebből? 2 dolog.
1. nekem, amíg élek dédelgetnem kell a fácskámat, mert felelős vagyok érte. Nagyon sokáig kell élnem, hogy 5 méteres korában is láthassam... Hátha megérjük!.
2. A Betonkeverő pedig kénytelen teleépíteni betonkolosszusokkal a Ligetet, hogy megakadályozza az amerikai vasfa tovaterjedését.
Mást nem tudtak kezdeni a felfedezésükkel. Vagy: Felfedezték egyáltalán? Vagy csak dugjuk a kerítés mögé, amit csináltunk és ők maguk sem akarják látni? Nem tudhatom.