Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

"Nem mese ez gyermek"

Mesepark? Mesevár? Hol nem volt vár? Cápanevelde?

2018. február 24. - Garay Klára

Nem könnyű annak a helyzete, aki tudni szeretné, hogy mi is történik a palánkok mögött... A már nem  vidám Vidámpark, de még nem is Állatkert, de még nem is nem is Pannon park területén.
Most azonban bekukucskálhatunk a területre...virtuálisan. Az Állatkert? A Betonkeverő Zrt? beszámol a fővárosi közgyűlésnek, hogy 2 év alatt mennyit haladt ... az építkezés....ebből mi is megtudhatjuk, hogy mi épül az Állatkerti körúton a Körhinta mellett-mögött.

Tessék jól figyelni! Aki nem tudja visszamondani, az nem kap rétest estére.

1. Ami eddig Mesevárnak neveztetett, az hivassék ezentúl Holnemvolt várnak! Próbáltam mesevárat memorizálni, és most tessék! Tanulhatom az új nevet. Holnemvolt vár. Mennyi sok jó palkátot kell erre újra tervezni?! ( Ezt is lehet majd drága pénzért kommunikálni, és aki összetéveszti, azt jól leszólják, mert tájékozatlan) Alapterülete mindössze 2 700.- négyzetméter lesz és 2-10 éves gyerekek számára készül. "Állatkerti szolgáltatásokat" élvezhetnek benne a kicsik: gyermekmúzeum, játszótér, játszóház, témapark, mutatványos és interaktív kiállítási elemek.

2. Ez a vár pedig egy Meseparkban lesz! Nem egyedül, mert milyen park az, ahol csak egy vár van...hanem sokad magával! Lesz itt állat simogató, a gyerekek kedvenc állatainak bemutatója ( tengeri malac város, nyuszi vár, gyermek lovarda, póni istálló, magyar majorság, állatos népi mesterségek bemutatója, elvarázsolt kastélykert, több egyedi játszótér, mint a Tündér Ilona , vagy a Manófalva. De itt lesz a Madárkórház is!

És akkor itt időzzünk el egy picit! Ha itt a Madárkórház új helye, akkor mi a fenéért nem vitték ezt az egészet a felüljáró túloldalára, ahol a mostani madárkórház van?????? Az a terület is az Állatkerté!, miért zsúfolnak be ide mindent? Tudom: CSAK!

A másik kérdés: ez a Mesepark mindössze 1,5 hektár. bagatell. Azért nevezik hektárnak, mert abban reménykedik a kommunikációs szakember, hogy a főváros lakóinak 99%-a nem tudja, hogy

ez 15 ezer négyzetméter! És az mennyi? Mint a Mezőgazdasági múzeum ( Vajdahunyad vára) 2x!img_7071.JPG

A leírásból ítélve, bizony ezek a funkciók fedett helyen lesznek (pl. MADÁRKÓRHÁZ)!. Vajon ki vetett szemet és milyen célból a Madárkórházra?

De haladjunk tovább a Meseparkban! ( Itt derül ki a szövegből, hogy az interaktív gyerek szórakoztató központ ötletét nem vetették el, csak a Királydombról áthozták az Állatkertbe!)

Épül tehát erre a 15 ezer négyzetméterre: jegypénztár és főbejárat!, lovarda, gambion kerítés (messziről jól látszik), CÁPA- Nevelde!!!, a "Mesterségek udvarát lezáró KOmplex favár",

Zajlik a területrendezés, melynek keretében ( a szomszédból) ide ültettek 19 fát! ( Nagyon szívesen meglátogatnám őket, hogy vajon túlélték-e?). Ne tőlem kérdezd meg lécci, hogy egyik építési területről miért ültetünk át egy másik építési területről...ezt a nagyok jobban tudják...és 100 éves fákat is tudnak átültetni, csak pozitívan kell gondolkodni!

Átalakítások is zajlanak: A Mesterségek udvarának már csak a nyílászárói nincsenek a helyükön. , de átalakult a takarmány raktár és a takarmány konyha is ( na ezekre biztosan rá is fért)

Hogy miért kell ennyi mindent építeni egy Állatkert parányi helyére? Hát azért arany bogaraim, mert különben a zöld terület elérné benne a kötelező 45%-ot! Márpedig azt csak Soros György akarhatja, hogy a magyar állatkertben zöld felület is legyen! Nekünk mindenhova épület kell...az épületre is épület! A zöld szín a békáknak való!

Felújítás-mese is volt: A Szép Ilona játszótér játék elemei, a "megváltozott látogatói útvonal biztosításához átalakításra került a műemléki körhinta belső elrendezése, felújították az oldalfalakat és rekonstrukciósan új festést is kapott!
De képzeljétek el Pupákok, hogy nem várt események is hátráltatták a munkálatokat! Az átültetett 19 fa, megsértette az "optikai kábeleket".

Tudjuk mi azt régről, hogy a fák átültetése optikai kábellel szennyezett talajba igen nehéz művelet! Na de ennyi jó szakembernek csak meg kellett volna beszélnie a fákkal, hogy ne oda akarjanak átülni, ahol az optikai kábel az úr! Azért mert ők a Vidámpark védett fái voltak...azt hitték, hogy előjogaik vannak?

A Cirkusszal határos kerítésfal is rakoncátlankodott az "újraépítés "során. Ezzel lényegesen hátráltatta a dolgozókat abban, hogy időre teljesüljön a nép kívánsága.

A Mesterségek udvarában a gáz-mesterséget is gyakorolni kellett, mert gázszivárgást észleltek. ( Talán egy kóbor markoló, belecsípett a hátsó felébe?)

Nem tudjuk, csak azt, hogy 100 méteres gáz vezetéket ki kellett cserélni! Az akadályok elhárítása 46 napot vett igénybe, így a teljesítési véghatáridő 2018. március 1-re módosul!!!!
Tehát a választás előtt nem csak bokréta ünnep lesz, hanem Mesepark átadó is!...

És újra rengeteg dolgok lesz a kommunikációs ismerősöknek, mert ezt is könnyen érthetően és dekorativan kell kommunikálni a lakosság felé, hogy ne vegyék észre: hatalmas területet beépítenek....de az állatoknak nem lesz jobb! Csak lesznek + pénzért fizetős játszóterek!

Ja!? És hogy kerül ide a cápanevelde?....aminek a Pannon parkban lenne a helye? Nem fért el? Az nem egy újabb üvegház lesz? Az nem egy különálló építkezés?

Vagy mégiscsak összetartozó tevékenységek? Az Akváriumban élő cápák medencéje és a cápanevelde...tengervízzel????
És mindez a régi Állatkerti terület természetvédelmi terület tőszomszédságában?!

Vajon hol építik újjá a lebontott és védett Barlang vasutat?

Remélem a fővárosi képviselő testület majd elfogadja a győzelmi jelentést...... Hiszen szemlátomást zöldül a Vidámpark!

Meg a mi fejünk is zöldül!img_7070.JPG

 

 

 

 

Semmelweis utcai fák

avagy agyonüssük-e a láncon tartott, kiéheztetett kutyát?

 

mottó:

„Ó, nézd a furcsa, ferde fát,

Mint hajlik a patakon át,

Ó, lehet-e, hogy ne szeresd,

Hogy benne társad ne keresd?”

(Tóth Árpád: A fa.)

 Hála istennek ma már nem csak felháborodunk azon, ha valaki kínoz egy állatot (kutyát), hanem a törvény is bünteti. Akár börtönbe is kerülhet a kínzó. Sajnos nagyon lassan haladunk afelé, hogy isten teremtményének tekintsük a növényvilág legnagyobb képviselőit, a fákat is.

Hogy mi köze ennek a Semmelweis utcához? Sok! Nagyon sok! Ki kell vágni minden fát! Mert jött a szakértő és megmondta, hogy betegek. Vajon egy csonttá soványodott, egészségtelenül rövid láncon tartott kutyát is agyonütnének? Remélem nem. Nagyjából így kellene lennie a fákkal és a „szakértőkkel is”. Vagy úgy, ahogyan a régi Kínában volt: az orvost addig fizették, amíg a család egészséges volt. Ha betegek lettek, a doki nem kapott fizetést.
Ami a kutyánál a rövid póráz, az a fáknál a méltatlanul kicsi alkalmatlan víz-, és légáteresztő fa- tányér (vagy faverem).

img_8843.JPG

Nézzük a képeket: nem elég, hogy az úttesten haladó autók rezgése összetömöríti a talajt, de sok nagy autó az egyik kerekével beleáll a fatányérba…és ledöngöli a talaját. Az szerencse, ha sikerül 1cm-re a fa kérgétől megállnia…de sokszor összehasogatják a kérgét. Az összetömörödött talajba pedig nagy nehezen, alig - alig szivárog be az esővíz! Mit kellett volna mondania minden tavasszal a fa-szakértőnek? Hát azt, hogy minden tavasszal ássák fel a földjét, és tegyenek bele a talajba egy kis trágyát!

img_8847.JPG

NEM, a kutya gumi nem trágya…az kutyasz…r! És árt a fának, nem táplálja! Adnál a kutyádnak romlott húst? Akkor?
De nézzük meg annak a tányérnak a nagyságát is! 10 éves az a kormányrendelet, (346/2008. (XII.30.) mely szerint a fák körül 2,25 m2-es lég-, és víz- áteresztő felületet kell szabadon hagyni. (Fa-verem, vagy fa tányér a neve) Ennek a nyomorult fának is hagytak nem egészen 1m2-t. azaz a kötelezően elírt méret felét sem!
Te jól lennél, ha a 42-es lábadra 32-es cipőt kellene húznod? Vagy a nagytestű kutyádat tartanád 2m-es láncon?…és 3m-re tennéd az etető tányérját? Az állatkínzásnak tűnne ugye! Ha a fákat beszorítjuk egy nyomorúságos börtönbe, van jogunk róla megállapítani, hogy beteg? Beteg lenne az a kutya, amelyik éhen, szomjan kikötve tengődik? Nem, hanem gondatlanul elhanyagolt, alultáplált, gondozatlan! A gazdája a beteg (agyilag), nem a kutya! Vagy az lenne a helyes megállapítás, hogy 1. növény-kínzás áldozatai lettek? 2. Gondatlanul veszélyeztettük az életüket? 3. Bántalmaztuk szegényt 30 évig….és most olyan csúnya, amilyenné mi tettük? Jöhet a láncfűrész? Vagy inkább el kell csapni a kertészt?

img_8849.JPG

Hol voltál szakértőkém, amikor már láttad, hogy kinőtték a fák a tányérjukat? Szóltál, hogy szedjék fel a burkolatot körülötte? Vagy akkor meg sem kérdeztek? Vagy nem szólsz most sem az ehhez hasonlóan parányi favermek ellen….pedig bárhol a városban százával láthatod a múlt századból itt maradt parányi fa vermekben sínylődni a fákat! Ha nem lehet láncon tartani a kutyát, mert az az ember társállata, akkor a társ-fákkal miért lehet ezt tenni?

De …nézzünk az ég felé. Nicsak! Milyen szépen megfiatalítottuk! Volt láncfűrészünk, ember is hozzá, aki meg tudta különböztetni a légvezetéket a faágtól! Szakszerűen kiszabadította a légvezetéket: 2 méteres körzetben levágott minden hatalmas ágat, ami veszélyeztette a drótot! Mert a drót, az emberi találmány, tehát védendő. Az ily szakszerű láncfűrészes „kezelés” előbb köcsögfát eredményezett, majd a fa a következő évben pom-pom szerű seprűt növesztett, és elindult újra a fény felé. Olyan kár, hogy egyetlen faszakértő sem járt ezeknek a fáknak a közelében sem 30 éve…aki megmondhatta volna: Hé! Fiúk! Alakítsátok úgy a fa koronáját, hogy ágazzon el Y alakban! A friss hajtásokat távolítsátok el évről évre, ne akkor menjetek neki láncfűrésszel, amikor már karvastagságú ág van 2 cm-re a légvezetéktől! Mert ez már seb a fának! A pici hajtások még egy metszőolló nyisszantással eltávolíthatók, és nem kell csonkolni a fát! Ezt tudják a civilizált országokban, ahol van környezet-, és kert kultúra. A fák lombkoronája össze tud zárni a villamos vezeték fölött! Korona alakító metszés a varázsszó! Nem a láncfűrészes ifjítás!
A kutyák fülét és farkát már nem lehet büntetlenül fazonra igazítani. Akkor miért lehet (szakszerűtlenül) csonkítani a fákat?

img_8835.JPG

Hogy keletkeznek ezek a szakértők? Tenyésztik? Vagy van az a pénz?  Nem kellene őket elküldeni tanulmányútra valamelyik szomszédos országba? Vagy én akkor már állatorvos vagyok, ha tudom, hogy a kutyának 4 lába van, az embernek meg 2 ?!img_8846.JPG

Szakértőkémnek eladó a dréncső is. Minden fához egy. Ez segíti, hogy az öntöző vizet közvetlenül a fa gyökeréhez jutassuk! Itt van a dréncső! De ki látott már olyat, hogy locsolták volna a köztéri fákat? Legalább az első 2-3 évben, amíg megerősödnek?  Akkor meg minek a dréncső? Mert az olyan szakszerűen hangzik és fel lehet számítani az árát! Mert ha nem locsoljuk a fát, az árt a fa gyökerének, ha nyáron a forró, télen a fagyos levegő közvetlenül a gyökeret éri.
A cigaretta csikket ide dobáló szomszéd, vagy boltos is önthetne rá egy - egy vödör vizet nyáron… Néha néhányan meg is teszik ezt.. A többiek meg ide dobják a csikket, mert „lebomlik”. NEM! NEM! Nem bomlik le!

„Szóval megpróbálunk szabályokat alkotni a városi zöldfelületekkel kapcsolatban úgy, hogy közben a növények jelentős részét „méltatlan” körülmények közé kényszerítve, a maradékelv alapján létesítünk zöldfelületeket. Ugyanakkor elvárjuk ezektől a „mindentudó” kis zöld akármiktől, hogy védjék egészségünket, javítsák közérzetünket, miközben mi magunk következetesen ezek karban- és életben tartásán akarjuk megspórolni a költségvetés túlköltekezéseit.” Eberhardt

Javaslom, hogy az utca legidősebb lakóit hívják meg feltétlenül a lakossági egyeztetésükre! Hátha emlékeznek még rá, hol tekeregnek a földben a víz, villany, gáz, csatorna, telekommunikációs vezetékek? (Mert arra se merült gondolni, hogy talán egyszer majd lesznek szerelős alagutak a vezetékeknek, és nem mind önálló életet él a talajban! Megteremtve ezzel az utcai fák életfeltételeit is, megakadályozva, hogy minden kábelhibánál elvagdossák a gyökereit.)

Innen üzenjük a Szakértőnek, hogy ha ugyanide, ugyanilyen körülmények közé, ugyanezekbe a favermekbe, BÁRMILYEN fát ültetnek, azok ugyanígy végzik, mint ezek!

Most a fasor 2 végére dézsában kiállítottak két facsemetét. Ezen szemléltetik, hogy milyen fát fognak ültetni! Ha tudják, hogy mit ültetnek, mire kell a lakosság? Bio- díszletnek a lakossági egyeztetés kipipálására? Vagy pszichoterápia az indulatok levezetésére?

img_8840.JPG

Amihez pedig direkt pofa kell, az a hivatkozási alap! Azért kell most kivágni a fasort, mert a Semmelweis emlékév tiszteletére VAN RÁ PÉNZ!!!! Semmelweis Ignácz az Anyák megmentője is forog a sírjában.

Van azonban valami, ami könnyeket csalt a szemembe. Meghatódtam, amikor a szakértők nyilatkoztak: lakossági egyeztetést fognak tartani! A lakosság számára biztosítják, hogy nyilatkozzon, milyen fát szeretne. A Semmelweis utca környékén bizonyára sok szakképzett kertész, tájépítész van, aki tudja: melyik fának a gyökérzete nő inkább lefelé, melyik terjed el szélesen? Melyek tűrik a sivatag szárazságú városi levegőt? Melyik áll ellent az ember számára is elviselhetetlen légszennyezésnek? ( Arra gondolni sem merünk, hogy valakinek arra is lehetne javaslata, hogyan csökkentsük a légszennyezettség mértékét! Miért is kellene? Autózni muszáj… élni nem.)

Vannak megátalkodott kertészek, akik 10 éve változatlan szorgalommal ajánlják ültetésre a szigorú tiltólistán szereplő invazív fajokat. Mert azok igénytelenek! A szerző inkább azt gyanítja, hogy a szakértő az igénytelen, meg a város, amelyik ezt tétlenül nézi.

Na de itt a megfejtés, a főkert szakértőjétől: „Az új fasor "korai juhar (Acer platanoides ’Cleveland’)" fákból lesz kialakítva. "A korai juhar tekintélyes megjelenésű, középmagas, városi körülményeket is jól tűrő, lombhullató fa, melyet kedvező tulajdonságainak köszönhetően rendszeresen ültetnek utcasorfának.” És kimásoltak a Wikipédiából egy szemléltető képet a fa leveleiről.

Érdemes lett volna legörgetni a szöveghez is… talán akkor más fát javasolt volna a szakértő! Ugyan csak 30 méter magasra nő és szép szabályos gömb alakú a koronája (mint a mostaniaknak), de akár 200 évig is élhet (nem Budapesten).

És itt a slussz poén: „A száraz levegőt és a sekély talajt is rosszul viseli, de rendszeresen ültetik utcasorfának;…… a városi viszonyokat már rosszul viseli, és sorfának ültetett példányai időnként kipusztulnak.” Ültetünk tehát fákat, amelyek élhetnének 200 évig, de 20 évet fognak kibírni adott körülmények között.

Nincs több szavam!