Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

A Karátsony Gábor Kör Nyilatkozata a Városliget rombolás ügyében

Felhívás a főpolgármesterhez

2020. október 29. - Garay Klára

A főpolgármester nem törődhet bele, hogy a miniszterelnök az önkormányzatiság elvét lábbal tiporva megakadályozza választási ígéretei teljesítésében!

                                            Nyilatkozat

 Az elmúlt években szakemberek, szakmai szervezetek, parkhasználók, a környék lakói ismételten szót emeltek a Városliget beépítése ellen – sajnos, hiába. Az Országgyűlésen 2013 végén három nap alatt keresztülerőszakolt törvény a Városliget sorsát lényegében kivette az önkormányzatok kezéből, a főváros által ezt követőleg alkotott építési szabályzatok pedig szabad utat engedtek a rombolásnak. A „Múzeumliget” terve az erőszak és a hazugság jegyében született. Oda nem illő épületekkel (Biodóm, Nemzeti Galéria tervezett épülete stb.) teszi tönkre a Liget történelmi arculatát, kikezdve annak közpark-jellegét. Az okozott kár ma már jól látható. Az épületek, utak, vezetékek, sportpályák és vendéglátóipari egységek kedvéért fák sokaságát távolítják el, és a fővárosiak kedvelt pihenő-helyét átalakítják forgalmas vigalmi negyeddé. A város és a Liget közé tolakodó Néprajzi Múzeum hatalmas betontömbje ellen a világörökségi helyszínért aggódó UNESCO is óvást emelt.

 A rombolás a 2019-es önkormányzati választások után sem állt le. A Városliget Zrt. semmibe veszi a kormány és a főváros megállapodását, ami a még el nem kezdett épületek elhagyásáról szólt. Új építési engedélyekért folyamodtak, elszabotálják a volt Petőfi Csarnok és a Közlekedési Múzeum területének rendbetételét. A Városligeti tó felújítására hirdetett tervpályázaton olyan nagy kiterjedésű mesterséges vízrendszer tervét fogadták el, amely ellenkezik az érvényes építésügyi szabályozással, és vállalhatatlan kockázatot jelent a Liget vízháztartására nézve.

 A Tarlós-féle városvezetés cinkos együttműködése a Városliget ellen elkövetett merénylettel hozzájárult ahhoz, hogy a FIDESZ-KDNP 2019-ben Budapesten vereséget szenvedjen az önkormányzati választásokon. Utódaik nem törődhetnek bele, hogy a kormány napi érdekekhez szabott rendeletekkel, az önkormányzatiság elvét lábbal tiporva megakadályozza őket választási ígéreteik teljesítésében.

 Felszólítjuk a főpolgármestert és a Városligettel szomszédos kerületek vezetőit: tegyenek meg mindent legértékesebb történelmi parkunk megmentése érdekében!

Dokumentálják, minősítsék és folyamatosan tegyék szóvá a Városliget beépítésével okozott károkat, valamint az elkövetett hibákat és szabálysértéseket!

Tulajdonosi jogaikkal élve kérjék számon a Városliget Zrt-n a rájuk bízott közvagyon hanyag kezelését!

Kezdeményezzenek büntetőjogi eljárást a Biodóm csődtömegéért felelős személyek ellen!

Korlátozzák a vendéglátóipari egységek számát, a hozzájuk tartozó teraszok nagyságát, a behajtási lehetőségeket!

Kényszerítsék ki az építkezések folytatása reményében elkerített területek gyors rekultiválását!

Ügyfélként kapcsolódjanak be a folyamatban lévő építési engedélyezési eljárásokba, és támadják meg azokat, hivatkozva a társadalmi egyeztetés elmaradására, valamint a természeti és kulturális környezetnek okozott kárra!

 Szálljanak szembe az önkénnyel: ha így tesznek, továbbra is számíthatnak választóik támogatására.

 A Karátson Gábor Kör nevében:                                          

 Gulyás András, Lányi András, Pákozdi Imre, Schiffer András, Schneller István

 Budapest, 2020. október 26.

Miért kellene ide egy meghamisított Városligeti színház?

az_uj_varosligeti_szinhaz_3.jpg
Kivizsgálást kérünk a BIODOM és a többi épület ügyében!

img_1604.JPG

A tóhoz készülő beton csatorna mibe kerül? mit pusztítanak el miatta? stb.

tavho_es_talajszonda.png

A bejegyzés trackback címe:

https://varosligetbaratai.blog.hu/api/trackback/id/tr4116263480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása