Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

Csak állok egy buszmegállóban

2016. augusztus 26. - Garay Klára

Ezt a szegény idegen fát egy buszmegállóban fotóztam. ( nem tom, miért fordította meg a blog)  Nem egyedül van itt, hanem több ezer társával ellepi a házak kertjeit, iszonyat gyorsan nő, iszonyat szapora. Ha ki akarod húzni, beleszakad a töve. Ha elmetszed, 15 ág nő a helyén, mint a sárkányok feje. Egy év alatt minden más növényt túlnő, majd árnyékolásával megakadályozza, hogy gyenge, udvarias hazai társainak esélyük legyen a táplálkozásra, a vízhez, a fényhez.

img_4653.JPG

Ő tehát egy ( nyugati) ostorfa. Nem migráncs, nem úszva tette meg az utat Ámerikától Budapestig, hanem behurcolták, díszfaként ültették, mert "igénytelen", gyorsan nő, bírja a szárazságot.

Azóta ( a kertészeti vállalaton kívül) mindenki tudja, hogy sárkányfog vetemény. Invazív, kiszorítja a hazai vegetációt. 2008. óta kormányrendelet kimondja, hogy a terület gazdája KÖTELES megakadályozni, hogy továbbterjedjen.

Itt elgondolkodik a zember. Ehető magját nem csak az éhező ember eszi, hanem az égi madarak is. Hogy akadályozhatnánk meg, hogy megegye? Ha megette, figyeljük az érkezési oldalon, hogy hol pottyantotta el? Menjünk utána a szomszéd kertjébe, a " megelőzöm a továbbterjedését" indián kiáltással? A mi ostorfánk pedig terjed és terjed és terjed. Ha migráncs lenne, kerítést építenének elé, hogy ide ne jöjjön. vagy szavaznánbk arról, hogy joga van-e neki is a törvény szerinti élettérre vagy nincs. Egyáltalán hazatoloncoljuk vagy nyilvánítsuk hungarikummá? Ez utóbbi indokolt lenne, mert egyetlen ország sem olyan hülye, hogy ne védekezzen ellene...csak mi.

Már itt van, tehát kínozzuk. Jogszabályi előírás számára is a 2 négyzetméteres ültető gödör. Ehelyett van neki kb 1 m2. De ő él és virul.  Akkor most ő az igénytelen vagy mi?

Tudta, hogy a városban több ezer őshonos és idegen fa él a törvény által előírtnál jelentősen kisebb területen?
Tudta, hogy szétverték a környezetvédelem intézmény rendszerét, így se pénz, se szakértelem nincs arra, hogy megvédjük a hazai növényzetet a bevándorlóktól?

Tudta, hogy a Nemzeti parkokba egyre mélyebben hatolnak be az invazív növények?

Tudta, hogy az "invazív" kifejezés azt takarja, hogy kontrollálatlanul szaporodik?

Tudta, hogy 2008 óta nem lenne szabad ültetni, a hazai növényzet védelmében....de rendületlenül ültetik?

Tudta, hogy több nagy körutunkon is ők tartják a fényfűzéreket adventkor?

Nagykörúti fák....mi lesz veletek?

Város! Mi lesz veled?

Ember mivé lettél?!

...és mivé teszed a környezetedet?

 

 

Hermina Parkolóház véleményezési eljáráshoz

2016. augusztus 02. - Garay Klára

Kérlek, hogy aki csak tudja, véleményezze! Ez még csak a Kacsoh Pongrác úti felüljárónál lévő Parkolóház terve...a Biodóm és az M3 lehajtója között az Állatkerti körúton.

A Hermina -Erzsébet Királyné kereszteződésében épülőről még nincs hír.

 http://www.kormanyhivatal.hu/hu/pest/hirdetmenyek/pest-megyei-kormanyhivatal-kornyezetvedelmi-es-termeszetvedelmi-foosztaly-pe-ktf-32327-1-2016

Ez a Hermina garázs előzetes véleményezése…amit nem szabad kihagynunk! És SOS. Aug 21 a beadási határidő!

                 Mi a cél, mit lehet elérni? Összegezve:

  • hivatkozni kell „jelentős környezeti hatások bekövetkezésére” és kérni, hogy addig ne történjen további lépés, amíg a környezeti hatástanulmány nem készül el.
  • A Telepítés helyével kapcsolatos kizáró ok a Bp. 2030 hosszútávú településfejlesztési terve…és az OTÉK itt is érvényes előírásai, a Vész jogsértő volta
  • A környezeti hatástanulmány elvégeztetése független akkreditált szakértőkkel.

Kérve, a folyamatos éjjel nappali zajmérést, a Honvéd telepi légszennyezettség mérő folyamatos működtetése mellett erre a kereszteződésre telepített újabb mérőállomást…hiszen e nélkül csak feltételezések vannak…nem lehet megalapozott szakvéleményt készíteni

 Rengeteg okunk van ellene szólni!

  • Bevett gyakorlat, hogy a NAGY…sőt NAGYON nagy beruházásokat apró részekre bontva engedélyeztetik. Így pl. a Hermina úti lakó számára nem derül ki, hogy mi épül a szájukba, és mekkora + forgalmat fog generálni együtt a következő néhány épület:
  1. Közlekedési múzeum torony és 9 ezer négyzetméteres kiállító tér
  2. hozzá épülő 8 ezer négyzetméteres mélygarázs
  3. a pántlika látogatói
  4. itt lesz az Uj Nemzeti galériához vezető út, valamint a mélygarázsának lehajtója
  5. Az Állatkórház helyének a soxorosára épülő 4 szintes ( 2 szint a föld alatt) Üzemeltetési Központ FŐKERT telephellyel!
  6. A Sörsátor helyének szintén többszörösén épülő Pajtaszínház, még ismeretlen funkcióval

és

  • az alap, meghírdetett funkció, a Széchenyi fürdő, a Cirkusz és a BIODÓM/Állatkert látogatóinak és dolgozóinak tömeges parkolási igényét vonzza be erre a sűrűn lakott területre.
  • Na és ha még lesz olyan ember, aki ki akar kapcsolódni a Ligetben, az is itt parkol majd…és persze a lakosság is, aki eddig az úton parkolt.
  • Valamint kapnak egy adagot a Kós Károly sétányról elterelni szándékozott M3 lehajtó forgalomból is….
  • Na és a Groupama dolgozói, akik eddig a Közlekedési múzeum előtt parkoltak…ingyen

És mindezt ki fogja szolgálni ez a két parkolóház, amiből most egyet véleményeztetnek velünk???? Tényleg?

 Ez a sóhivatal nagyüzemben adja ki a „ környezeti hatástanulmányt nem igényel” című előre gyártott nyomtatványokat….

  • Talán egyesével a Liget épületei nem is érik el a kritikus szintet….de együttvéve egyértelműen ökológiai katasztrófával fenyegetnek… ( Lásd félresöpörték Bp hosszú távú településfejlesztési  terveit) Ezért nyomják le mind a hatóságok,  mind a lakosság torkán egyesével ezeket a hatalmas épületeket…(A Biodóm helyén már letarolták a Vidámparkot)….
  • Felfoghatatlan ez a felelőtlenség, amivel a természet létezéséről sem vesznek tudomást!!!! 2014-ben készült egy hidrogeológiai szakvélemény, ami a teljes területen aggályosnak tartja a terepszint alatti beépítéseket! és az a szakvélemény akkor aktuális fúrásokat rendelt el, mert csak archiv adatok alapján, számítógépes szimuláció szolgált a vélemény alapjául. Ezért felhívott újabb 4 féle vizsgálat elkészítésére, amit azóta sem láttunk. Ebben a szakvéleményben Parkolóházról beszélnek, mely nem nyúlik a felszín alá, tehát nem végeztek semmiféle hidrogeológiai fúrást. És én abban bizonyos vagyok, hogy nem is végeztek azóta sem….hiszen szinte naponta fotózom a területet az év eleje óta…amikoris először idehordták a 3 év múlva szükségessé váló térkő tömeget, majd ide rakták le a bontási törmeléket. Fúrásokat nem végeztek!!!!!!!

Az ősbűn itt is megjelenik:

  • Nem csak ez a rengeteg épület nem fér el a Városliget területén, hanem még kevésbé fér el a várható látogatószámhoz szükséges parkoló mennyiség….még mélyben meg magasban gondkodva sem. Mert lehet arról VÉSZ-t hozni, hogy elég lesz az OTÉKban előírt parkolószám fele is…azonban a környék meg fog fulladni az illegálisan parkolóktól és parkolót kereső kerengő autósoktól.
  • A Közlekedési hatóság is hangot adott ezen véleményének, melyet teljes mértékben figyelmen kívül hagytak!
  • Ezért kellene (ha már)..a BIODÓMOT parkolóházastul az M3 túloldalán a már Rákosrendezőhöz tartozó területen építeni. Ahol ráadásul rendkívül üdvös volna, ha kivágnának pár száz invazív fát.

 Ha elolvassuk a Budapest környezeti állapota 2014-es kiadványt, vagy a Budapest 2030 hosszú távú településfejlesztési terveit, annak ajánlásait, akkor kiderül, hogy ide,

a/ Nyugati pu- Szolnok…/Nyugati pu. Vác, Esztergom vasúti elágazáshoz,

/az 1-es villamos

/és M3 és lehatói, felüljárói által generált zajba, amibe besegít a

/Ferihegyi repülőtérre vezető légifolyosó elviselhetetlen zaja  ..még + egy Biodom és egy parkolóház zaját, porát szellőzőit belevezetni az itt élők orrába,   elzárni előlük a szélcsatornát, ellehetleníteni a pihenésüket, a közlekedésüket egyaránt…..közönséges gaztett.

Ja! És majd itt lesz a közelben még egy + vasútállomás és a kis földalatti új megállója is a Hungária- Kacsóh Pongrác kereszteződésében is.

 

Van tehát megírni valónk bőven. Javaslom, hogy akár társasházanként, akár egyénileg, minél többen írják meg ezeket és/vagy saját gondolataikat tapasztalataikat.

Ne feledd! A beadási határidő aug 21.!!!

 

Háttér információ:

Mi épül a Ligetbe?

http://varosligetbaratai.blog.hu/2016/04/02/nicsak_mi_epul_a_ligetbe

 A nagy Bidom blöff

http://varosligetbaratai.blog.hu/2016/05/10/a_nagy_bidom_bloff#c30881346

 Hidrogeológiai szakvélemény 2014….max -1 szintes mélyépítésre.

https://www.google.hu/search?q=hidrogeol%C3%B3giaiszakv%C3%A9lem%C3%A9ny+v%C3%A1rosliget&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=FQ6hV5rmH9Cv8wfDm4HICg

 

süti beállítások módosítása