Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

Elhazudott fasorok a Városligetben

2015. november 10. - Garay Klára

Tavasszal, egyik percről a másikra kiderült, hogy van, elkészült, a Városliget fakatasztere. Hurrá! Akkor már tudjuk, hogy hány fa is van a Ligetben. Dátum ugyan nincs rajta, tehát nem tudjuk majd, hogy 2018-ban mikori állapotot hasonlítunk mihez. De sebaj! Nem kötünk bele az élő fába, sem a fakataszter dátumába.
A végén kezdtem a tanulmányozását, így a fasorok számáról szereztem „információt”! De hát ez nem lehet! 507 fa lenne sorba rendeződve? Vagy nekem vannak érzéki csalódásaim, amikor többnek képzelem?
Önmagában a Dózsa György út/Felvonulási tér/Ötvenhatosok tere nevű parkoló szegélyén van 102 db japán akác! A valóságban. Nem így a kataszterben! Ott egy sincs! Illetve van a Dózsa György úton 17 gömbakác. Az valóban van is. A Szépművészeti mellett, a buszmegállónál. Ki döntötte el, hogy mi a fasor és mi nem?! És hogy lehet nem észrevenni azt a 102 japán akácot, ami a történelmi Városliget határát jelzi? Ráday Mihály javaslatára, még Demszky Gáborék ültették el, hogy szép legyen, barátságos, javítsa a levegőt és mutassa, hogy meddig kellene zöldnek lennie, ha Rákosiék nem akartak volna felvonulásosat játszani. De ez már csak így van kies Városligetünkben. Hol felvonulásosat, hol múzeumosat akarnak játszani nagyjaink. Egy biztos, hogy a fáknak nem osztottak lapot. Sem akkor, sem most. Innen és most eltűnt egy fasor. 102 fával. Egyelőre csak a papírról.
Nézzük a túloldalt! A VÉSZ szerint a Városliget része (mai értelmezés szerint), a Hermina út is.
Itt is él 81 db japán akác. A való világban. De ez nem zavarja a kataszter készítőjét. Sajnos az építkezésnek útjában lesznek, mivel nem fér el a régi Közlekedési múzeum a mai helyén. Ha nem vették őket számba, így hiányozni sem fognak a végső elszámoláskor.
A harmadik határoló fasor az Állatkerti krt. Itt az összesítés szerint 143 fa él. De ebből 31 darabot az excell táblázat csak azért számolt a létszámba, mert írást látott a cellában. Az írás pedig Üres fahelyet jelöl. De sebaj! Eszerint tervezik, hogy az üres fahelyeket is beültetik. Élő fa 116 db van. Szedett-vedett, ütött kopott, de a mienk. Ezt a hibát nagy lelki nyugalommal követik el a gépiesen összesítők. Most akkor hány fa is van a Városligetben?
Minden esetre a Gundel Károly út 11 fájából 6 db csak fahely. Hja kérem, ha hamar kell egy fakataszter, az ilyen. Itt tehát öt db fa is fasornak számít. Ha a nagy beépítő is úgy akarja.
A Kós Károly sétány, a Zichy Mihály út és az OLOF Palme sétány a fenti hibákkal, nem ott kezdődve, ahol tényleg kezdődik…de megvannak.
És hol a Paál László út? Nem számít fasornak. Nem tudjuk miért, de a parcellákhoz számították őket, önálló fasori létüket letagadva! Nem kevésbé ütött kopott, de idős, hatalmas platánok alkotják, mint az Állatkerti körutat. Valószínű, hogy az I. világháború után ültették őket. Könnyebb lesz úgy kivágni őket, hogy 6 parcellából vágnak ki 10-10 fát, mintha egyszerre egy fasort irtanának ki? Jobban kommunikálható a hiszékeny városlakók felé. Lehet, hogy még szajkózni is fogják, hogy megzöldült a Paál László út!? Lesz vajon ott fasor újra? És a maiak vajon tűzifaként végzik?
Merre sétált el vajon a Rondó? Ha ez a történelmi hely, a Liget egykori bejáratát jelző hármas fasor nem fasor, akkor mi az? 6 parcellában, töredezetten találjuk a fáit! Pedig a fasor akkor is fasor, ha kicsit meghajlították. A Rondó, akkor is Rondó, ha a Sztálin szobor kedvéért ma már csak U alakú. Előbb a fasor identitást veszik el tőle, majd az életét. 46 platánról és 38 tölgyről beszélünk. Aki nem hiszi, járjon utána. A színes padok vonalát kövessétek, ahol megtalálják a 2 tölgyfasort, azon kívül a platánsort. De a Dózsa György út túloldaláról is jól látható a platánsor. „Láss, ne csak nézz!” Ez volt a Liget hajdani fogadó tere, mindenkori legszebb arca. De ha a múltat le akarjuk tagadni, és helyette hamis világot építünk, akkor a régi értékek bizony megsemmisülnek. 84 db élő fa nem lenne fasor, csak azért, mert félkörben állnak? Vagy így észrevétlenebbül adhatja át a helyét a kockáknak és közművezetékeknek? Ennél felháborítóbb cinizmussal ritkán találkozik a civilizált világ.
A legnagyobb átverés azonban a Városligeti körút 85 fája. Az Erzsébet királyné útjától a Kós Károly sétányig számítják „körútnak”. Ezzel a szegény sétánnyal aztán minden hibát elkövettek, amit csak fasorral lehet.
Az eredetileg az 1820-as években tervezett körút a Városligeti fasortól, a Rondótól indult és a Dózsa György úttal, az Ajtósi Dürer sorral, Hermina úttal párhuzamosan, a Kós Károly sétány –híd Rondó vonallal záródott a kör. Ma már csak U ez is: A Dózsa György úttól a Hídig húzódik, csak közben Ocska László útnak, Asztana útnak neveztetik.. Ennek a körútnak kb. a harmada az Erzsébet királyné-Kós Károly szakasz. Akkor miért nem így mérték fel? Rosszat sejtek!
Nem tudom elhinni, hogy nem tudják: a Stefánia útig élnek a régi hársak. ( Ma Ocskay László út) A ma Asztana út nevet viselő szakasz jobb oldalának régi és 2013-ban ültetett hárs csemetéit a parcellákba helyezték, nem számítanak fasornak.
A baloldalon csak az öreg, beteg hársakat és a kb. 10 éve ültetett berkenyéket jelölik, a 2 éve ültetett hársakat egyszerűen nem tartalmazza a kataszter. Ugyanígy a Tolsztoj úttól az Erzsébet királyné útig sem.
Innen összesen 60 db 2 éve ültetett, szépen megeredt hárs hiányzik.
Mi a nagyobb hiba? Ha hiányzik egy kataszterből több száz fa, vagy az, ha élő fasorok nem fasor címen szerepelnek? Nem tudom. Számomra ez bűncselekmény, ami itt Liget ügyben történik.
Biztosan van a kommunikációs osztály boszorkány konyhájában egy aranyszabály: fasort nem írtunk! Legalábbis nem mondjuk meg, hogy a szépen sorban álló fákat parcelláról parcellára fogjuk kivágni, kitaposni, ki-közművesíteni.
A népek meg csak ámulnak majd, a sok zöldtől.
Ha valaki ilyen aljas, hazug módon sózna rá egy gyanútlan nyugdíjasra egy lábost, azt fel lehetne jelenteni a fogyasztóvédelemnél. Ha valaki 15 milliót (?) költ évente a főváros lakosságának megtévesztésére, az nem büntetendő?! Azt LigetBudapest programnak hívják, és van arcuk a Városliget megújításáról hadoválni. Bele az arcunkba! Vagy azt gondolták, hogy ha 180 sűrűn teleírt oldallal kiszúrják a szemünket, nem nézünk utána, hogy mi van benne? Azt hitték, hogy nem fontos nekünk ennyire a Liget? Megtehetik?! Mindent megtehetnek? Megérdemeljük?! Ezt érdemeljük?

A bejegyzés trackback címe:

https://varosligetbaratai.blog.hu/api/trackback/id/tr358068954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása