Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

Kicsi nékem ez a ház, kirúgom az oldalát!

az építési telek nagyobbításának módszertana

2016. október 16. - Garay Klára

És mi van akkor, ha a ház a túl nagy és a telek túl kicsi?

Hát, akkor a teleknek rúgom ki az oldalát!
Ha eléggé zöldnek mutatom magam, jól bekajáltatom mind a nagypolitika nagykutyáival, mind a mezei lakossággal és/vagy békés civilekkel, hogy hogy "fenntartható, világcsudát építek", meg a szavanna elefántjainak minden vágyuk az, hogy Budapesten "fedett parkban éljenek", máris nem fog érdekelni senkit, hogy
- vajon ezt az elefánt is így gondolja-e...végtére is nem tarthatunk Afrikában nemzeti konzultációt...
- mibe fog ez kerülni?

- milyen marha nagy lesz?
- tönkreteszi-e a világörökség panorámáját?

- a fenntarthatóság elveinek vagy csak a zöld illúzióknak fog-e jobban megfelelni?

Hát ráhagyják, sőt isteníteni fogjak érte, hiszen mert nagyot álmodni, és ez olyan sikkes mostanában.

Így keletkezik a Nagy Zöld Ember, akinek nem 3, hanem akár 33 kívánságát is teljesítjük gondolkodás nélkül, hiszen nem akarjuk akadályozni őt zöldítő küldetésében.
De a mérőszalag nagy úr, és eljön az igazság pillanata, amikor kiderül: adott helyen, az egyre terebélyesedő nagy álmok háza(i) ( úgyis mint BIO-DÓM!!!, mesepark, Pannonpark, Táltos csarnok, mélygarázs, látogatóközpont, irodák és gépészeti épületek, raktárak), nem férnek el a szénné rágalmazott Vidámpark területén:
De a Nagy Zöld Ember, nem azért focizik zöld, félisteni mezben, hogy ne találjon megoldást erre az aprócska problémára.


Gyorsan kilakoltatja a Toxikológiai Intézetet, mert arra neki nagyobb szüksége van, mint a toxinoknak. Kap is rögvest egy másik épületet a Toxikológia, és iziben félreugrik a Zöld Ember elől, meg sem áll a Vágány utcáig.

Ha már minden ilyen simán ment, érdemes bepróbálkozni, hogy nem veszik-e meg nekem a Varannó utcát. Szőröstől, Tojás -feldolgozóstúl. Dehogy nem, hiszen zöld itt már mindenki. Aki színvak az is.
Tojásfeldolgozó, utcatulajdonos egyaránt Pattanj bolha üzemmódra kapcsolnak, és alig várják, hogy hozzájáruljanak a nagy zöld eszme megvalósulásához.

Kéne még egy picinyke a MÁV-tól is....és a máskor oly kényes MÁV, akinek köszönhetően szeméttelep és gyomtenger árasztja el az országot, azonnal készségesen átadja gaztengere egy részét.
Ha már itt tartunk, és a Nagy Zöld Ember megszerezte a maga territóriumát, parkolóstúl, szervizutastúl, akkor akárki beláthatja, hogy jobb, ha a felüljáró alatti lyukat sem a szemét lepi el, hanem használatba veszi a Nagy Zöld Eszme.

És lőn! Nézzük a képeket és örvendezzünk együtt. Szép lassan lesz is akkora az a telek, amin elférnek a Nagy Zöld Házak, melyeket a Nagy Zöld Ember megálmodott, melyek a Nagy Zöld eszmét fogják szolgálni és nem az ő egyéni becsvágyát.
Ha a Varannó utca nagyobb lett volna, az én mesém is tovább tartott volna.

 

 

 

 

Tájékoztatást kaptunk az azbeszt veszélyről!

Amikor először megláttam ezt a figyelmeztető jelzést a Közlekedési parkban, azt gondoltam, hogy ennél cinikusabb "tájékoztatással" életemben nem találkoztam. Van egy ugyanilyen a palánkon is, a fényes jövő mellett.
Tudatja velünk, hogy a Közlekedési múzeum bontása miatt azbesztpor szállingózik a környéken. De gondoskodik is rólunk, és megismertet bennünket egy nélkülözhetetlen háztartási eszközzel, az FFP3 minősítésű maszkkal. Jobb lesz, ha felvesszük a napi viseleteink közé.

 

img_5661.JPG 

Kicsit későn szól, hogy kerüljük a Közlekedési múzeum környékét...(na és a Hungexpo környékét is, gondolom...) hiszen amikor már a Közlekedési parkban ezt a juharfát megtaláljuk, már száz méter mélyen bent vagyunk a Ligetben, és elsétáltunk a bontott épület közepéig. Valószínű, hogy a tábla kihelyezője a szülőket akarta figyelmeztetni, hogy legalább a gyerekeket tartsák távol a helyszíntől, nekünk meg már úgyis mindegy..

img_5663.JPG

 

Erről a másik tábláról lehet tudni, hogy a Ligetvédők gondoskodnak így a lakosság tájékoztatásáról. De valószínű,jobb, ha nem tudunk a veszélyről, mert akkor fölöslegesen pánikba esnénk, ami köztudottan veszélyes a szív és érrendszerre. A Betonkeverő Zrt egyáltalán nem látja szükségesnek, hogy tájékoztasson bennünket a veszélyről, hiszen szerinte nincs is veszély.
A többi egészségkárosító légszennyező anyagról is jobb nem tudnunk: sima, szálló por, üveggyapot, szennyezett fémhulladékok, a felszedett padlózat, kátránytermékek... Minek izguljon fölöslegesen a lakosság, hiszen mindannyian meghalunk 1x.

Innen a bokrok mögül figyelmeztetik a fönti úton suhanó kerékpárosokat és futókat, kismamákat, kutyásokat, hogy válasszanak másik útvonalat.

img_5662.JPG

Jó lenne folytatni, és a Liget minden bejáratához, a Hermina út - Ajtósi Dürer sor teljes hosszában, az iskolák és a templomok előtt, valamint a Hermina Tower bejáratainál elhelyezni ezeket, hogy mindenki időben felvegye a maszkot, mielőtt a Ligetet megközelíti.

Ki tudja mennyi szóródott szét ebből a finom anyagból a Hungexpó és a Vidámparki épületek bontása közben?!
Azonban azt hiszem, hogy fel kell készülnünk a legrosszabbakra, hiszen a PECSA bontása még hátra van, a Közlekedési 1/3-a is.

De lehet, hogy a PECSÁNÁL is eljátsszák azt, amit a Hungexponál és a Közlekedésinél? Úgy tesznek, mintha nem lenne azbeszt, aztán amikor a Ligetvédők bejelentik, leállíttatják a bontás, megtesznek néhány látszat intézkedést, és ezzel el is van boronálva a dolog.
Mit kell vajon tudnunk a maszk használatáról! Benne is kell aludnunk, vagy elég, ha az utcán használjuk? Mennyi idő alatt ülepszik le az azbesztes por?

A 2 templom népe imádkozik majd a jó levegőért....mást úgyse tehet.
A gyerekeknek vajon javítja a szellemi frissességét ez a por?  Elég, ha nem jönnek ki az udvarra szünetben?

Jót tesz a szervezetüknek, ha a friss őszi szellő az ebéd utáni játék alatt azbesztcement porral cirógatja az arcukat?
A környék diákjai testnevelés óráikat itt tartják, a Teleki gimnáziumból, a Városligeti 2 tanítási nyelvűből, és a Liszt Ferenc Általános Iskolából, de még az Európa 2000-ből is. Intenzív mozgás közben az egyre több levegővel egyre több szálló port, azbesztet, üveggyapotot is belélegeznek.

Jók lesznek majd kísérleti alanynak az asztma gyógyszerek teszteléséhez?

Végül is csak pesti gyerekek. Kit érdekelnek?

Ki tudja, hogy mekkora területre vitte, viszi el a szél a port? Kapnak belőle az idős otthon lakói is?

Ők is csak annyit érnek..amennyijük van. Azaz semmit. Bármekkora életút van is mögöttük.

Szép új világ! Köszöntelek! Alighogy megérkeztél, máris alig várjuk, hogy elsétálj.

 De rendőrök vigyázzák a Ligetet minden nap! Félnek, hogy nem köhögi e el magát egy Ligetvédő.

Kitől is kell félteni a Ligetet?

 

 

Azbeszt szennyezés bejelentése a Hatósághoz

img_4350.JPGTisztelt Környezetvédelmi Hatóság!
Tisztelt Munkavédelmi Hatóság!

Amint bizonyára tudják, hónapok óta bontják a Fővárosi Közlekedési Múzeum épületeit. ( Budapest 1146 Városligeti krt 12.)
A bontási munkálatok hónapok óta a munkavédelmi és környezetvédelmi szabályok teljes figyelmen kívül hagyásával történnek, az emberek védőfelszerelés nélkül dolgoznak, nem locsolják a bontás közben keletkezett porfelhőt, ismeretlen helyre, gyakran hét végén is behajtási engedély nélkül robognak az utcákon. A rendőrség a megmondhatója, hányszor kapják el őket akár a fentiekért, akár az utakra felhordott sárért.
Most már azonban egyáltalán nem babra megy a játék: régen tudjuk, hogy rengeteg azbeszt tartalmú anyag van a területen, videoval tudjuk igazolni, hogy rengeteg olajjal szennyeződött víz hömpölyög a csatornába, szivárog be a talajba, teszi csúszóssá a hivatalosan szabadon használhatónak hagyott kerékpáros utat.
Kérem, hogy ellenőrizzék szigorúbban a Városligetben zajló építkezéseket! Ugyanis azt hiszik, hogy mert semmilyen építészeti szabályt nem kell betartaniuk a kiemelt beruházások esetében, ezért a munkavédelmiek és a környezetvédelmiek alól is felmentésük van.
NINCS!

Két vizsgálandó szempontot ajánlok a figyelmükbe.

  1. A dolgozók védelmének elmulasztása
  2. A sűrűn lakott környék, a közeli iskolák és lakók védelmének megoldatlansága
    Részletezve:

    1.  A dolgozókon soha nem látunk védőfelszerelést (azbeszt ellen), ezért kétséges, hogy lenne munkavédelmi hatósági nyilvántartásba vételi engedélyük. Kérem, mutassák be, ha van ilyen…és tartassák is be a Bontást törést végző Kft-vel.
    2.
    a. Milyen intézkedést tettek / és mulasztottak el, annak érdekében, hogy az azbeszttel szennyezett por ne jusson ki a területről?
    ( Semmilyet, hiszen a környék kertjein, fáin, bokrain vastagon áll a szennyezett por mindaddig, amíg az eső le nem mossa onnan.)
    Itt hívom fel a figyelmet arra a tényre, hogy a Közlekedési múzeum épületétől 30 méterre sok lakásos társasházak vannak, kb 50 méterre pedig egy általános iskola!
    De az Ajtósi Dürer sori gimnázium (Teleki) és a 31-33-35 számú lakóházak távolsága sincs több 100-150 méternél.
    Nyeljük a port éjjel nappal, hallgatjuk a kalapálást, ha akarjuk, ha nem.
    b. A láthatatlanságot biztosító palánk nem helyettesíti a fertőzött munkaterület körülhatárolását, és a figyelmeztető jeleket sem pótolja a propaganda plakát, a jövendő pincekiállítás reklámja.
    c. nem láttam Tilos a dohányzás táblákat, sem étkezésre, ivásra elkülönített helyeket, sem mosdót.
    d. Előírás van arra, hogy a munkavállalót mennyi ideig érheti a káros azbeszt por szennyezettség.
    De vajon a lakosságot, a kiskorú általános iskolásokat ugyanaz a por mennyi ideig érheti?
    Éjjel nappal, hónapokon keresztül? Szabadidő eltöltése és sportolás közben?
    e. kell-e a lakosságnak egyéni védőfelszerelést hordania? és milyen idő intervallumban? Abban is kell aludnia?
      f. A 12/2006.(III.23.) Eü rendelet felszólító módban írja:
    „ A keletkező pornak a munkavégzés helyén kívülre terjedését meg kell akadályozni” Ilyen egyszerűen! Mit tettek ezért a bontó-törők?
    Büntetőszankció? Talán a munkálatok azonnali leállítása? Vagy a lakosság evakuálása Mátraházára vagy Balatonfüredre?
    Esetleg az építtető beutalása a legközelebbi pszichiátriára?

Mindez történik úgy, hogy folyik az új közlekedési múzeum előzetes vizsgálati dokumentációjának elfogadtatása, a jelenségek elbagatellizálása annak érdekében, hogy ne kelljen Környezeti hatástanulmányt készíteni, mert állítólag az építkezés előkészítésétől az üzemeltetésig soha nem várható jelentős környezeti terhelés.
Lehet, hogy nem várható, az már meg is érkezett.
Kérem, hogy biztosítsák a múzeum gettó építési területének (egykori Városliget), környezetében élők egészséges környezethez való jogát!
Tiltsák el a bontó/talajmozgató/olajcsöpögtető/azbeszt szétszóró/ mélygarázsépítő, „legyen a föld alatt minden kiállítási tárgy” nevű szektát a további környezetkárosítástól.
Ennek az épületnek lakom a szomszédságában, ezért itt és most ez ellen teszek bejelentést. Azonban szó szerint ugyanez történik a Vidámpark területén és a volt Hungexpo területén a lyukas lángos építésének tereprendezési munkálatai közben is.

Hatékony környezetvédelmet, kellő felhatalmazást, jogrendet és egészséges környezetet kívánok kedves mindnyájuknak.

Budapest, 2016. október 11.                                                     Tisztelettel: Garay Klára

                                                                                            

                                                                                                          

süti beállítások módosítása