Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

Tájékoztatást kaptunk az azbeszt veszélyről!

2016. október 15. - Garay Klára

Amikor először megláttam ezt a figyelmeztető jelzést a Közlekedési parkban, azt gondoltam, hogy ennél cinikusabb "tájékoztatással" életemben nem találkoztam. Van egy ugyanilyen a palánkon is, a fényes jövő mellett.
Tudatja velünk, hogy a Közlekedési múzeum bontása miatt azbesztpor szállingózik a környéken. De gondoskodik is rólunk, és megismertet bennünket egy nélkülözhetetlen háztartási eszközzel, az FFP3 minősítésű maszkkal. Jobb lesz, ha felvesszük a napi viseleteink közé.

 

img_5661.JPG 

Kicsit későn szól, hogy kerüljük a Közlekedési múzeum környékét...(na és a Hungexpo környékét is, gondolom...) hiszen amikor már a Közlekedési parkban ezt a juharfát megtaláljuk, már száz méter mélyen bent vagyunk a Ligetben, és elsétáltunk a bontott épület közepéig. Valószínű, hogy a tábla kihelyezője a szülőket akarta figyelmeztetni, hogy legalább a gyerekeket tartsák távol a helyszíntől, nekünk meg már úgyis mindegy..

img_5663.JPG

 

Erről a másik tábláról lehet tudni, hogy a Ligetvédők gondoskodnak így a lakosság tájékoztatásáról. De valószínű,jobb, ha nem tudunk a veszélyről, mert akkor fölöslegesen pánikba esnénk, ami köztudottan veszélyes a szív és érrendszerre. A Betonkeverő Zrt egyáltalán nem látja szükségesnek, hogy tájékoztasson bennünket a veszélyről, hiszen szerinte nincs is veszély.
A többi egészségkárosító légszennyező anyagról is jobb nem tudnunk: sima, szálló por, üveggyapot, szennyezett fémhulladékok, a felszedett padlózat, kátránytermékek... Minek izguljon fölöslegesen a lakosság, hiszen mindannyian meghalunk 1x.

Innen a bokrok mögül figyelmeztetik a fönti úton suhanó kerékpárosokat és futókat, kismamákat, kutyásokat, hogy válasszanak másik útvonalat.

img_5662.JPG

Jó lenne folytatni, és a Liget minden bejáratához, a Hermina út - Ajtósi Dürer sor teljes hosszában, az iskolák és a templomok előtt, valamint a Hermina Tower bejáratainál elhelyezni ezeket, hogy mindenki időben felvegye a maszkot, mielőtt a Ligetet megközelíti.

Ki tudja mennyi szóródott szét ebből a finom anyagból a Hungexpó és a Vidámparki épületek bontása közben?!
Azonban azt hiszem, hogy fel kell készülnünk a legrosszabbakra, hiszen a PECSA bontása még hátra van, a Közlekedési 1/3-a is.

De lehet, hogy a PECSÁNÁL is eljátsszák azt, amit a Hungexponál és a Közlekedésinél? Úgy tesznek, mintha nem lenne azbeszt, aztán amikor a Ligetvédők bejelentik, leállíttatják a bontás, megtesznek néhány látszat intézkedést, és ezzel el is van boronálva a dolog.
Mit kell vajon tudnunk a maszk használatáról! Benne is kell aludnunk, vagy elég, ha az utcán használjuk? Mennyi idő alatt ülepszik le az azbesztes por?

A 2 templom népe imádkozik majd a jó levegőért....mást úgyse tehet.
A gyerekeknek vajon javítja a szellemi frissességét ez a por?  Elég, ha nem jönnek ki az udvarra szünetben?

Jót tesz a szervezetüknek, ha a friss őszi szellő az ebéd utáni játék alatt azbesztcement porral cirógatja az arcukat?
A környék diákjai testnevelés óráikat itt tartják, a Teleki gimnáziumból, a Városligeti 2 tanítási nyelvűből, és a Liszt Ferenc Általános Iskolából, de még az Európa 2000-ből is. Intenzív mozgás közben az egyre több levegővel egyre több szálló port, azbesztet, üveggyapotot is belélegeznek.

Jók lesznek majd kísérleti alanynak az asztma gyógyszerek teszteléséhez?

Végül is csak pesti gyerekek. Kit érdekelnek?

Ki tudja, hogy mekkora területre vitte, viszi el a szél a port? Kapnak belőle az idős otthon lakói is?

Ők is csak annyit érnek..amennyijük van. Azaz semmit. Bármekkora életút van is mögöttük.

Szép új világ! Köszöntelek! Alighogy megérkeztél, máris alig várjuk, hogy elsétálj.

 De rendőrök vigyázzák a Ligetet minden nap! Félnek, hogy nem köhögi e el magát egy Ligetvédő.

Kitől is kell félteni a Ligetet?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosligetbaratai.blog.hu/api/trackback/id/tr211810271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása