Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

Rehabilitálták a Vakok kertjének növényzetét!

Rehabilitálták a vakok kertjének növényzetét?

2018. november 04. - Garay Klára

Vegyük szemügyre kertészetileg is a Vakok kertjét, melynek "növényzetét is rehabilitálták" az átadó ünnepségről szóló tudósítások szerint.
Rehabilitál: helyreállít, visszaállít.... írom azoknak, akik az újmagyarban, az újbeszélben nem eléggé járatosak.

Valóban! Az 1972-ben telepített kert ( Csorba Vera terve alapján), már sok helyen elöregedett, fáinak egy része gyönyörűen és háborítatlanul fejlődött a legutóbbi időkig...amíg nem kellett őket csonkolással fiatalítani.
Más része kikopott, és volt vele tennivaló. Cél az, hogy a vakok tapintással, szaglással ismerkedhessenek meg velük, és tájékozódjanak a növények világában. Igy levendulák, rozmaring, zsálya és egyéb fűszernövények kerültek a magas ágyásokba.img_8762_1.JPG

img_8763.JPG

 

A virágok vonzzák a döngicsélő rovarokat, a fák a madarakat. Nem bánom, hogy nem mehet be ide a zajos közönség, akik elriasztanák, zajukkal elnyomnák ezt az élményt.

abban reménykedem, hogy ezek a növényültetések követik a Braille írásos térkép útját, és valóban ott vannak, ahol a térképen jelölik őket. Ha már rehabilitálták, ez a minimum! Hiszen így volt régen!

img_8753.JPG

Idáig látom a rehabilitálást. De ha az ágyások látványos világa és a kerítés közötti valóban park/kert részt nézem, az az érzésem, hogy kertész oda nem tette be a lábát.
Amikor azt láttam, hogy tömegével hordják ki innen a kivágott fákat, abban reménykedtem, hogy a gyomfákat kivágták! Nem. Egy nagyon korhadt törzsű juhar is megúszta. Pedig egy kert átalakításánál a betegek, invazívok, korhadtak eltávolítása lenne a cél.
img_8766_1.JPGNem látszik eléggé, hogy ez itt ostorfa újulat?

sok van még ebből, de nem engedi az oldal, hogy feltöltsem. Kár.

Vagy a kertész tanoncokat tesztelik: vajh észre veszik e melyik az oda való, melyik nem? Van lehetőségük észrevenni! Azért, mert akác sarj egy év alatt nő akkorára, mint a mogyoró 10 alatt, azért az akácnak nincs itt semmi keresni valója.

img_8767.JPG

Hagytak teret bőven, hogy a tanulók megismerjék és megpróbálják eltávolítani a betolakodókat.

És akkor köszönjük. Ha oktatási célból hagyták ott, talán a jövő kertészei megtanulják a cserjéket megbecsülni, megvédeni. Hatalmas lépés lenne ez a hazai vegetáció védelmében.
És akkor egy kulturáltabb kinézetű ország reményében, ezt a "teszt -üzemmódot elfogadom". és díjazom.
De akkor miért beszéltek az átadó ünnepségen arról, hogy a kert növényzetének rehabilitációja befejeződött?

Miért nem lehet kiállni, és elmondani: itt tartunk most...dolgozunk rajta, hogy tavasszal használatba vehessék?
Vagy az átadó ünnepség hazudozási gyakorlat volt? Annak sikeres! Ez kell a híveknek: a megnyugtató hazugságok szűnni nem akaró tömege.

A Városliget és a jogállam barátai nem annyira díjazzák ezt a módit!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosligetbaratai.blog.hu/api/trackback/id/tr4814325601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása