Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

Requiem a Regnum Marianum plébániatemplomért

2016. április 08. - Garay Klára

Régészeti feltárás a világörökség tőszomszédságában, avagy

Requiem a Regnum Marianum plébánia templomért

  1. óta Budapest Duna-parti látképe, a budai Várnegyed, az Andrássy út és történelmi környezete a Világörökség része. Nem véletlenül. A világ egyik legszebb városképe…mindenkinek a világon…csak a mi szeretett kormányunknak és főváros-vezetésünknek nem. Ezerrel dübörög a Liget –porhintés, a NAGY és agyatlan építkezés és a körülötte lejtett pávatánc, csengnek a csábító szirén hangok: szép lesz az! De milyen áron!a_vilagorokseg_resze_az_andrassy_ut_es_kornyezete_hosok_tere.jpg

Mivel kötelező, lesz régészeti feltárás is! Majd lyukat fúrnak és megpróbálják Nem megtalálni azt, amiről mindenki tud: A Regnum Marianum altemplomát.

Nehéz lesz nem megtalálni, mert 1800 négyzetméter nem tenyérnyi hely.

Nem tudom mi lesz vele, ha megtalálják. De tudom, mi lesz a helyén a Nagy Agyrém felépítése következtében: mélygarázs és annak felhajtója..
Garantáltan balesetmentes, felszentelt hely lesz.

De kérem, hogy nekem soha többé, senki ne mondja, hogy nem léphetünk 2x ugyanabba a folyóba! Mert ha a Városligetről van szó…itt akárhányszor megismételheti magát a történelem.

Valószínű, ha éltem volna 1925-ben, nem támogattam volna, hogy a Damjanich utca folytatásában, mélyen a Ligetbe nyúlóan építsenek egy hatalmas templomot….hatalmas kölcsönből, hatalmas lakossági áldozatvállalással…6 év alatt….1800m2-en. Mert elhiszem, hogy meg kellett emlékezni a Tanácsköztársaság/proletárdiktatúra bukásáról…. de hogy emlékezni miért csak a Ligetben lehet, azt nem vágom.regnummarianum1936.jpg

Mindenesetre felépült, használatba vették és mindenki boldog volt, mert egyedülálló módon közösségi tereket is tartalmazott a foglalkozások, összejövetelek számára. Irigylem is a sekrestyést, aki itt kapott lakást…már jól bent a Ligetben.regnum04a_ligetben.jpg

a kép a magyarpatriotak.hu oldalról származik


A háborút is átvészelte, hiszen a legkorszerűbb vasbeton tartószerkezettel épült. Tartalmas, gazdag hitéletű, máig ható szellemiségű egyházi helyszín volt. Szent hely.

De jött a következő diktatúra, aki Sztálin generalisszimus szülinapjára szobrot és hatalmas felvonulási teret akart létrehozni…..na mit gondoltok hol?! Igen! Nyertetek! A Ligetből kellett hozzá lebetonozni 90 méter szélességet.
A Rondó, a fák akkor sem jelentettek akadályt! Ha betonozni akartak, hát U alakot csináltak a Rondóból! Na de mi legyen a templommal?
Természetesen titokban, csöndben akarták lebontani. Természetesen a hívek tiltakoztak. Természetesen az senkit nem érdekelt. 2-3 nap alatt végezni akartak vele, a síró gyülekezet távoltartása mellett. A templomot azonban nem abból a fából faragták, hogy könnyen meg adta volna magát. Ez a vasbeton bizonyította állékonyságát. Végül fél év múlva szét kellett robbantani, nem ment a bontás……de akárki akármit mondott, a templomnak mennie kellett.
A romok elszállításával nem vacakoltak, hanem beledöngölték a csaknem épségben megmaradt altemplomba.

A téren azóta is folytatódik az ideológiák harca.
Sztálin helyén ma az Ötvenhatos szervezeteket is megosztó Vaskefe áll. A Regnum csücske mellé előbb a Fegyverbe című szobor, majd a Regnumra emlékeztető fakereszt került. Jelezve, hogy éppen kinek az ideológiája áll nyerésre.regnum_marianum_templom_helyen_viragok_1.JPG

Ilyen kalandosan jutottunk el a mai napig, amikor éppen Mammon és a hatalmi téboly uralkodik a terület felett.

Nemzethy, keresztény kormányunknak semmi nem szent. Sem a parkok, sem a fák, sem az emberek, sem a szent helyek. Építenek majd máshol „emlékhelyet”. (Épült már jogutód templom a Zobor hegy téren - Hála és köszönet Hajnal György atyának)
És mi lesz a megszentelt altemplommal?

Ma a 70-es és a 75-ös- 79-es troli suhan fölötte…a beépítés után majd 800 autó parkolhat a téren…a mélyben. Fölötte gyeptéglarácsok, szellőzők, le és felhajtók, „víz-architektúra elemek” Esetleg kereskedelmi és vendéglátó egységek fognak zöldellni.

És mi is elfelejtjük, hogy volt egyszer egy Városliget a Dózsa György úttól a Hermina útig. Az Ajtósi Dürer sortól a Vágány utcáig. És volt, amikor állt itt egy Regnum Marianum nevű plébániatemplom….ahol nem a pénz istenéhez imádkoztak, ahol nem örökké tartó hatalmat kívántak maguknak a benne imádkozók.

De újjáépítik a Városligeti színházat, hogy a múltba révedők is kapjanak valamit a pénzükért.

Csak a Ligetet, azt tudnám feledni.

Hiszen ez is a Világörökség védőzónája! Mindig is egy egységben gondoltunk a Ligetre és a Hősök terére, bárki, bárhogyan szabdalta. Ez a mi városunk! Ez a mi világunk öröksége!
Elpusztítása a kormányzat ökörsége és mindannyiunk szégyene…ha nem akadályozzuk meg elpusztítását.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosligetbaratai.blog.hu/api/trackback/id/tr788580342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása