Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

Mit veszítünk?

2016. május 02. - Garay Klára

Hogyan változik meg az életünk, ha a tervezett rengeteg épület felépül a Ligetben?

Gyökeresen

Első felindulásból a legtöbb embernek csak a fák oxigéntermelő képességének hiánya jut eszébe. És valóban ez nagyon komoly veszteség lesz.

         A fotoszintézis egyik terméke valóban az oxigén. De a termelődő oxigénnél 30 %-kal több széndioxidot kötnek meg a növények.  Márpedig a közlekedés, a fűtés és az energia felhasználás következtében a levegőben a széndioxid koncentráció igen magas.

         Egy 50 éves fa 50 kg oxigént termel és cc 70 kg széndioxidot dolgoz fel egy vegetációs időszakban. Ugyanez az 50 éves lombos fa 400 kg egyéb szennyeződést szűr ki a levegőből (por, NO…, SO…,CO). Az, amit mi fának látunk, jelentős részben 200 év alatt megkötött széndioxid. 10 perc alatt ki lehet vágni, 1 hónap alatt el lehet tüzelni a kandallónkban, de az egészséges, élhető levegőjű városokat adjuk érte cserébe.

Már azt is tapasztaljuk, hogy a házak közötti burkolt közterületek sivatag szárazságú hőkatlanokat képeznek nyáron. Igen, mert hiányoznak onnan az árnyékot adó és levegőt párásító fák.

Egy 50 éves fa évente kb. 4 ezer liter vízpárát juttat a levegőbe. De egy burkolt köztéren soha nem lesz nagy lombkoronájú 50 éves fa, mert nem kap elég vizet. Lefut az esővíz a csatornába, kiszáradnak a fák, asztmás és allergiás lesz az ember.

Ez a szolgáltatás nem pótolható a ma oly divatos párakapukkal és vízmedencékkel.

A Városliget azonban nem csak a testünk számára hasznos szolgáltató! Néhány órát a természetben töltve elpárolog a fizikai, idegi, lelki kifáradásunk, szellemileg és fizikailag is felfrissülünk, megújulunk.

A miénknél tudatosabban élő országokban nem zöld felületnek, zöld területnek hívják a parkokat, hanem REKREÁCIÓS területnek. A kanyargós utakon lelassul a mozgásunk, a szívverésünk, nyugodtabban tudunk elmélkedni a magunk és a világ dolgairól. Wellness központ, orvosi rendelő, relaxációs helyszín.

Kutyások, biciklisek, jógázók, sétáló párok, családok a tanúi, hogy a társas életnek is kiváló színterei.

Figyeljük csak meg őket, ahogyan pihenésképpen egyre beljebb és beljebb sétálnak a Ligetbe!

Miért? Ösztönösen igyekszünk kiszabadulni a házak közötti zajból. Hiszen egymás szavát sem értjük a 2-3 sávos utak mellett. Legalább 100 méterrel el kell távolodnunk az úttól, hogy a fák, cserjék, fűfélék zajvédő fala mögött nyugodtan leülhessünk olvasni, beszélgetni. Ha kivagdossuk a cserjéket, levagdossuk a fák legalsó ágait …egye messzebbre kell bujdosnunk az utcazaj elől. A Liget belsejében aztán a fák lombjának susogása és a madarak éneke, tücskök cirpelése elfedi a maradék zajt is. Otthon vagyunk, az anyatermészet ölében.

Hamis az az érvelés, hogy a Liget széleire ültetett múzeumok felfogják az utcazajt. Kismértékben visszaverik, és plusz zajforrást jelentenek.

Kár, hogy a Városliget beépítésével az egészségünkben, lelki nyugalmunkban bekövetkező veszteségeket nem kalkulálták bele a várható „megtérülésbe”, mert nem megtérülés lesz, hanem befektetői haszon és lakossági veszteség.

Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy régiségekkel zsúfolt múzeumok épülnek ide, irodaház, vagy lakótelep.

Mert a fűtés/hűtés/árnyékolás/szellőztetés/hulladék kezelés/forgalomnövekedés pontosan ugyanolyan terhet ró a környezetre, mint egy irodaház. És amikor az épületek felépítése után kezdik azt tervezgetni, hogy hova lehet esetleg ültetni néhány fát, cserjét,…..bizony ezzel már be is vallottuk, hogy fütyülünk a park rekreációs funkciójának elvesztésére, a faültetés alibivé válik.

És amikor ezeket a károkat nem említve reklámozzák nekünk a múzeum negyed várható hasznait, bizony félrevezetnek bennünket. Egy ekkora építkezés századokra meghatározza a Városlakók életét. 200 éve bölcs városvezetők létrehozták a Városligetet, hogy a lakosság életminősége javuljon. Napjainkban az ország és a város vezetése azon fáradozik, hogy eltüntesse ezt a pihentető szigetet. Milliókat költ a félrevezetésünkre, hogy emlékművet állítson önmagának, és busás haszonra tegyen szert a mi rovásunkra.

Így lesz az egyes emberek elvesztett egészségéből „megtérülő befektetés”, asztmások, szívbetegek kárán dagadó bankszámlák, a kialvatlan, figyelem koncentrációs gyerekek intőjéből emléktábla dicső „nagyjaink” tetteit dicsőítendő.

Radó Dezső nyomán

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosligetbaratai.blog.hu/api/trackback/id/tr518681280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása