Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

Idegenvezetést tartok egy nálunk turistáskodó Marslakónak

2016. július 28. - Garay Klára

Városligeti kommunikációs hadviselés

Ha egy Marslakó most Budapestre látogatna, igen elcsodálkozna a látottakon.
Minden postaládából a LigetVáros című újság csücske kandikál ki, az óriásplakátoktól a buszmegállókig minden függőleges felületen a Liget jövőjét bemutató csoda-zöld, csoda-romantikus, világon-egyedülálló épület látványa csábít arra, hogy akarjuk, várjuk a Ligetbe tervezett intézményeket.
Statisztikákkal bizonyítják, hogy a lakosság 80%-a nem ért egyet a Városliget beépítésével, más „felmérés eredményei szerint a megkérdezettek 69 százaléka egyetértett azzal, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe, ha közben a park zöldfelületét is fejlesztik, és annak nagyságát növelik. ” Hungarikum lenne, hogy a teljes lakosság 149% ?
Úgy nő a zöld felület, hogy az épület is több lesz…
Évek óta, éjjel nappal, boldog boldogtalannal konzultálnak az illetékesek…akkor mit akarnak a Ligetvédők?
Sőt, a jelenleg az építési területen élő fákat is átültetik, akkor miért is tiltakozik néhány hippi a Liget „megújítása ellen”?
Gyere kedves Marslakó! Beszélgessünk egy kicsit! Szerinted
- az konzultáció, ha azután kezdték el az egyeztetést, hogy megszületett a kormányhatározat a Nemzeti Közgyűjteményi Épületegyüttes Városligetbe építéséről?
-  az egyeztetés, ha az urbanistáktól a tájépítészekig, a mezei városlakótól a civil szervezetekig mindenki elmondhatta a véleményét, de nem vették azt figyelembe. Helyette Városligeti törvényt és Városligeti Építési Szabályzatot alkottak arról, hogy az ország eme 1 négyzetkilométerén nem kell alkalmazni a hatályos jogszabályokat?
- az egyetértő 69%-nak hány százaléka tudja, hogy a fentiek miatt a Városligetben, már nem mint közparkban fog nőni a zöld, hanem ahhoz képest, hogy beépíthető terület lett?
- mennyire informált a lakosság a tervezett építkezés valós volumenéről? Ismeri az épületek valós méreteit? A közműfektetés kárait? A leendő épületek által ide vonzott dolgozói és látogatói tömegek mekkora plusz forgalmat generálnak, az amúgy is túlterhelt, túlzsúfolt környéken?
- a hurrá optimista óriás plakátokról hogyan derül ki, hogy a Közlekedési múzeum régi/új épülete egyáltalán nem alkalmas nagy terjedelmű gépek, hajók, vonatok kiállítására, ezért kilátó lesz benne?
- a múzeum előtt harsogó zöld fűből ki következtet arra, hogy alatta 9 ezer négyzetméteres kiállító teret is kell építeni, hogy múzeumi funkciónak is legyen helye, ne csak a reprezentációnak?
- a buja bokrok alatt megbúvó 8 ezer négyzetméteres összterületű mélygarázsról is elegendő lesz akkor értesülnie a lakosságnak, ha a nyitott ablakán keresztül friss szmogot enged be a lakásába?
- a feltételezéseken, és hamis adatokon alapuló megtérülési számítások mennyire szolgálják a lakosság tájékoztatását?
- kiderül a látványtervekből, hogy mindezek a Városliget egykori mocsarába merülnek alá? …és hogy minden vízbe mártott test…kiszorít annyi vizet, ami bőven elegendő lesz a szomszédos alagsori lakások lakóinak kiöntéséhez?
- ha látványterv sincs, csak pályázat egy 4 szintes üzemeltetési központ építésére…az egyeztetések után… 3 600 négyzetméteren?
Miért? Miért nem a leendő teljes Ligetet mutatják a képeken a tervezett új épületek bemutatása helyett?
- Szerinted, ha egyben látná a lakosság, hogyan nő a Liget helyén,
--a Hermina úti oldalon 1 db Közlekedési múzeum földalatti kiállító térrel, mélygarázzsal, 1 db üzemeltetési központ FŐKERT telephellyel, egy darab Pajtaszínház még ismeretlen funkcióval;
-- A teljes Vidámpark beépítésével létrejön egy 4 üvegházból álló Biodom nevű létesítmény parkolóházzal
--A Felvonulási téren 1db Városligeti színház…mélygarázs …Regnum emlékhely ( 700 m2)…Néprajzi múzeum a Parlamentnél hosszabb épületben
--a Hungexpo telephelyen álló romok területének a többszörösén egy hatalmas szuper modern Zeneháza szabadtéri színpaddal
-- A Pecsa területének a 2,5 szeresén egy új Nemzeti Galéria
-- egy aprócska Látogatóközpont (200 m2), 5 db 80 m2 es vendéglátó egység, 8 db 100 m2-es WC, 3 db 80 m2-es kiskereskedelmi egység…
elhinné vajon, hogy megújul és nem beépül a Városliget?
Na ugye!
Jaj! Kedves Marslakó! Miért nem érted, hogy megváltozott a beruházás elnevezése?! A Nemzeti Közgyűjteményi Épületegyüttes névből minden ép eszű ember számára világos volt, hogy mi fog történni a Ligetben: épületegyüttes építése. A Liget Budapest projekt elnevezés egy kevésbé átlátszó függöny …az épületegyüttes építése és a lakosság szeme között.
Ne pislogj a zöld szemeddel, kedves Marslakó! Hallom én, hogy átültetik a fákat! Azt is tudom, hogy nálatok a Marson nincsenek fák, hát nem tudod, hogy az nem olyan egyszerű dolog, mint amikor büdöske palántát veszek a piacon és átültetem a Juliska néni kertjéből a sajátomba. Nézd meg a fotókon a hatalmas törzsű és lombkoronájú fákat! Nincs az a faátültető gép, ami ezeket elbírná! És a Liget területén belül biztosan nem is lesz nekik elég hely. De ha lenne is, akkor sem sokkal élnék túl az átültetést! Nálatok, a Marson ismerős az a szójáték, hogy a műtét sikerült, a beteg meghalt? Na ez lesz itt is.
Egy faiskolából egy facsemetét átültetve is évekig tartó különleges gondozásban kell részesíteni a fát, hogy eggyé váljon a környezetével és növekedésnek induljon. Mert az egyik talajféleséget megszokva, nem biztos, hogy egy másikban is menni fog.
A 100 évesnél öregebb fenyők, a hatalmas nyárfák, platánok a talajvíz szintjének változásához már nem tudnak alkalmazkodni, az átültetéssel járó gyökérsérülések kiheverésére esélyük sincs.
Igen! Igazad van! Ez egy PR fogás. Sokba kerül, látványos, porhintés. Azonban nem ez az első, és félek nem is az utolsó ilyen a Liget beépítés - történetében.
Igazad van! Vannak ott fiatal hársfák is! Azokat át lehetne ültetni! Miért nem fogják? Mert nem azért felejtették ki a fakataszterből, hogy átültessék! Ami nincs számba véve, az nincs…tehát nem is lesz.
De milyen jól hangzik, hogy átültetjük!
Az is jól hangzik, hogy egészséges fát nem fognak kivágni! Nem is! Mert ahhoz fakivágási engedélyt kellene kérni. De ha beteggé nyilvánítják? Akkor nem kell. Élet és vagyonvédelmi érdekből egyenesen ki kell vágni őket! Nagy baj lenne, ha az Ingatlanfejlesztő háza táján nem lenne egy famegbetegítő szakértő sem. Van, jól bevált, megbízható „szakember”, aki annyira lelkes, hogy szíve szerint az egész várost tarra vágná. Így bármely beruházónak bármikor ad szakértői igazolást a kivágáshoz.
Ha maradna is olyan fa, amelyik nem beteg, arra eddig is tudtak kiadni fakivágási engedélyt, úgy, hogy a lakosság ne tudjon fellebbezni, vagy legalábbis ne legyen halasztó hatálya.
Persze, hogy törvénytelen az eljárás…..a vak is látja… de eddig is ezt tették. A Kossuth téren is így vágták ki a fákat…az ügyintéző mégis folytathatja áldásos tevékenységét.
Tudom ám, hogy amikor a piros lámpa villog a füled mellett, akkor nagyon izgatott vagy! Értem én, hogy nem érted, miért csak néhány hippi tiltakozik.
Először is nem csak úgy lehet tiltakozni, hogy valaki 4 hónapig esőben, fagyban, hőségben a területen sátorozik. Van aki aláír, van aki nyilatkozatot ad ki, van aki protest pályázatokat ad be, akár építész, akár tájépítész, akár urbanista, akár városvédő, akár civil művész.
És akkor ezekről miért nem hallani? Mert ezek nem tudnak 380 millió forint/ év költségvetésből plakát-, és média-kampányt indítani, újságot kiadni, látszat- intézkedéseket finanszírozni. Így a lakosság nem is értesül ezekről. Mire észbe kapnak, már lehet, hogy késő lesz.
Van aki úgy tiltakozik, hogy ruhát, teát visz az összefagyott Ligetvédőknek, van aki szórólapot, könyvet gyárt a saját pénzéből, van, aki tüntetést szervez, filmez, fotóz, blogot ír, grafikai terveket készít..
Grafikai tervet…a drogos? Drogosnak szeretné őket láttatni a Beépítő Zrt. Szerinted, ki van betépve? Aki betonnal akarja orvosolni a világ első tervezett közparkjának problémáit, vagy az, aki ez ellen tiltakozik? Az van módosult tudatállapotban, aki szerint ha egy közpark lepusztult állapotban van, akkor arra gyógyító múzeumokból tesz borogatást? Vagy az, aki azt mondja, hogy szedjük fel a Budapesti Nemzetközi Vásár idejéből ottmaradt térköveket, pavilon maradványokat, telepítsünk futópályát, WC-t, cseréljünk talajt, öntözzük a füvet, helyezzünk ki padokat?
Ne búsulj, Kedves Marslakó Barátom!
Elkezdték az épületek bontását, már világosodik a lakosság elméje, ahogyan lesz homályos a látása a szálló porfelhőtől. Elkezdett a palánkok mögé nézni. Meglepődött, hogy ha valami olyan nagyon jó lesz neki, akkor ahhoz miért kell szép sima fejű fekete ruhába öltözött biztonságiaknak őrizni a területet? Miért kell dupla kerítéssel védeni a területeket? Miért kell rendőrséggel fenntartatni a boldogságot…?
Ne csak nézz, Kedves Mars lakó! hanem láss is a szavak mögé!

Hátha 1x a lakosság is ezt teszi majd!

20150115liget-budapest-projekt-magyar-zene_es_vajdahunyad_aranya.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosligetbaratai.blog.hu/api/trackback/id/tr638919442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása