Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

Vándorló épületek, esztelen ötletelések: Liget projekt a neved!

2018. április 14. - Garay Klára

Vándorló/ átalakuló épületek

Ismerős kérdezte tőlem: nem követi az eseményeket…de jól látja, hogy gyakran változnak az épületek a Liget projektben? Igen!

Gyakorlatilag bátran kijelenthetjük, hogy semmi nem úgy, nem oda épül, nem az, nem úgy, ahogy azt 5 évvel ezelőtt tervezték.

  • A jelenleg legjobban előrehaladott állapotban lévő (hatástanulmány nélkül épülő) Néprajzi múzeum helye 2013-ban a Hermina út- Kós Károly sétány sarkon volt (Mimóza domb).
    • 2016-ban a nyertes pályamű szerinti helye az Ajtósi Dürer sor – Dózsa György út kereszteződésében volt, az épület egy gigantikus radiátorra emlékeztetett
    • Logikus, hogy ma a Felvonulási téren épüljön, rapid munkában, magába ölelve az 56-os emlékművet. És otromba módon tönkretéve a Világörökség panorámáját a Hősök tere irányából.
    • Nem is múzeum, hiszen csak a 20%-a lesz néprajzi kiállítás… a gyűjtemény anyaga, az állagmegóvás, a restaurálás, a kutatás a Szabolcs utcában történik.
    • Ha így kevésnek találtatott a „múzeum” a múzeumban, akkor + 40 millióért beleterveztek egy video installációs rendszert a látogatói élmény fokozására.
  • Az Ajtósi - Dózsa sarokra a Néprajzi múzeum korábban tervezett helyére épül a hajdani Városligeti színház, a „szecessziós ékszerdobozának” rekonstrukciója. (2016-os hír)
    • fél év múlva veszik észre, hogy a rekonstrukcióban nincs elég hely a színpadtechnikának, ezért terveznek mögé egy fél panelház méretű toldalékot. Ezzel az épület szinte belecsúszik az Ajtósi Dürer sor első házaiba. Ez olyan fantasztikus megoldás, mint a Feszl pavilonok mögötti rekesz tároló és szemétdomb.
  • A 2013- tól „tervezett” Fotográfiai múzeum és Építészeti múzeum tervei kukában kötöttek ki, amikor a helyüket átadták a Néprajzi múzeum nevet viselő rendezvény helyszínnek. 56-osok tere a Városligeti fasor végén.
    • Néhány hónapos hír szerint az építészeti múzeum állítólag a Bajza utcába, a volt BM kórházban kap helyet.
  • De a Néprajzi, a Fotográfiai és az Építészeti múzeum raktára is a Szabolcs utcában lesz. Csakúgy, mint a Közlekedési múzeum anyaga… mivel a Szabolcs utcai Múzeumi Raktározási és Restaurátor Központ azért épült ide a közelbe, mert itt lesznek a múzeumok! Igaz, ha a szállításhoz be kell csomagolni a gyűjtemény darabjait, már mindegy, hogy 1 km-re szállítják, vagy 10-re J
  • A Zeneháza terve (2015-ben) szép és világszínvonalú lett, megnyerte a pályázatot! (Repülő lyukas lángos) A döntnökök szerint azonban ennek építése meghaladja a magyar építőipar képességeit. ( Ne kérdezd, hogy akkor miért fogadták el ezt a tervet, sem azt, hogy akkor miért írtak ki nemzetközi pályázatot, miért nem voltak jók a magyar tervezők!) Felkérték hát a győztes pályamű japán tervezőjét, hogy egyszerűsítse le az építőiparunk tudásához a világszínvonalú lyukas lángost. Ma, 2018-ban, már építési engedélyt kapott a víz és gázvezeték építése, de még nem ismertek az új épület tervek. A látványterveken csak körvonalai látszanak a rengeteg hatalmas fától. Na és a tópartra vezető sok sok lépcső….a jelenleg ott élő hatalmas, történelmi platánok nélkül.)
  • A Nemzeti Galéria együtt költözött volna a Ligetbe a Ludwig múzeummal, a Petőfi csarnok alapterületének 2,5 szeresére. Erről csak a Ludwig múzeum tulajdonosát nem kérdezték meg… (2014-2015). Amikor kiderült, hogy ő nem akar a Ligetbe költözni, át kellett terveztetni az épületet. 20%-kal kisebbre… A győztes terv ma sem ismert. Szerencsére a PECSát már elbontották és azbesztből sincs több a területen, mint 60-70 kupac.
  • 2013-ban a Közlekedési múzeum részleges rekonstrukciójával indult a tervezés.
    • Majd átalakult teljes rekonstrukcióvá. Gazdagodott földalatti kiállító térrel, elhúzható zöld tetővel, és parkoló házzal…., valamint beljebb csúszott a Ligetbe 6 méterrel. Az eredetileg funkció nélküli kupola kilátóvá nemesült, pezsgőterasszal. 65 méteres magasságával tör a mocsárból az ég felé.
    • Ebben az emelkedett állapotban utasította új eljárásra az építtetőt a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság.
      • Ennek ellenére új funkciót kap ugyanaz az épület: Magyar Innováció háza lesz a neve…azaz egy kiállító tér a magyar feltalálóknak. Új tervek nem ismertek. A gyűjtemény szétszórva az országban. De a helyzet jól szemlélteti a szándékot! Építsük fel a múltat, azután majd teszünk bele valamit.
      • Sajnos a főigazgató úrnak nem felelt meg a számára kijelölt iroda, ezért az Astoria házban bérelnek neki egy egész emeletet.
    • És hol lesz a Közlekedési múzeum? A Népliget mögött, a MÁV Északi járműjavító Diesel csarnokában! Ahová nem fér el a repüléstörténet. De talán Szolnokon, vagy Kecskeméten még jó lehet neki. De legalább kicsit alkalmasabb helyre kerül, mintha a Városligetben lenne.
    • Az űrhajózási múzeum anyagának Gyulaháza-i elhelyezéséről nem hallunk mostanában.
      • a GYŰJTEMÉNYEK KüLöN TÁROLÁSA a kiállító tértől, AZÉRT IS ÉRDEKES, MERT AZ EREDETILEG TERVEZETT MÚZEUM NEGYED CÉLJA ÉPPEN AZ VOLT, HOGY VÉGRE ALKALMAS HELYEN, legyenek a gyűjtemények!.
    • 2016-ban egy évig tartott az Üzemeltetési központ nevű álom, hogy szappanbuborékként eltűnjön. (2 szint felfelé, kettő szint mélygarázs, a Hermina út mellett az Állatorvosi rendelő helyén.)
      • Az álom elvetésével maradt a Hermina út mentén, az Öregotthonnal szemben, a Főkert telephely és az Állatorvosi rendelő helyén egy szép, fiatal telepítésű igazi ligetes szabad terület. De az sem maradhat művi funkciók nélkül. De az sem lehet, hogy a 2013-ban ígért 2018-as átadás ne valósuljon meg! Valamit át kell adni: gyorsan építsünk egy kutyajátszóteret. Alkalmatlan a helyszín? Igen! Sebaj, építünk egy másikat is az Ajtósi Dürer sorral párhuzamosan az Ocskay út mellé. (Ehhez már csak az Ocskay szobrot kell áthelyezni. De nehéz úgy dönteni a későbbi helyéről, hogy nem tudjuk, hova és mi épül?)
      • SOS kell a tiltakozóknak, beépítés ellenzőknek jó hírt mondani! 2017. késő őszén gyorsan elkezdték a Vakok kertjének „felújítását”, és sportpályák építését… Vágják és átültetik a fákat… átláthatatlan deszkapalánkok mögött készülnek a meglepetésre. 200 méteres futókörrel?!
    • A Királydombra tervezett Gyermek és Ifjúsági Szórakoztató Központ terve (2013-14) átkerült a Vidámparkba.
    • Garázsok: Hermina garázs néven néha mélygarázst, néha parkolóházat kell értenünk.
      • A Dózsa mélygarázs 2014-ben, még az Ajtósi Dózsa sarkon építendő Néprajzi múzeumtól a Hősök teréig húzódott volna…., meghatározatlan mélységben.
      • Ma 3 szintesnek nevezik, ami valójában 4. A 14 méter mélyre nyúló mélygarázs alapozása 21 méter mélységben ül rá a vízzáró agyagrétegre. Isten óvja a talajvizet egy üzemi balesettől.
    • 2013-tól reklámozták, hogy a Városligetben futó troli útvonalakat megszüntetik, mert a 75-ös a 79-es és a 74-es troli felső vezeték nélküli üzemmódban halad majd a Dózsa György úton. De reménykedtek benne, hogy erre már senki nem emlékszik 2017-ben, így közvilágítás csere néven mind új lámpaoszlopok, mint új felsővezetékek és tartó oszlopok kerültek a Dózsa György útra, ahol máris járnak a trolik….a múlt századi felsővezetékükkel. ( Állítólag figyelmen kívül hagyták, hogy ekkora távon nem elég a troli akkumulátora a felsővezeték nélküli üzemmódra.). Így lett a Dózsa György út és az Andrássy úton áthaladó vonalak miatt a Hősök tere is oszlop erdővel dekorált!
    • A Pajtaszínház védett épületét előbb a Sörsátor helyére akarták áttelepíteni, de 2017-ben elszállították a szentendrei skanzenbe.
    • A Biodóm épülete 2013-ban 2 dombból, állt, majd lett belőle 3… igaz így már csaknem 2x annyiba kerül.
      • De ha éppen az jutott eszükbe, akkor lesz a Vidámpark helyén cápa-nevelde, lovarda, Mesterségek udvara, lovagvár, … nehogy maradjon egy szabad négyzetméter a lebontott Vidámpark területéből. Ehhez kicsi lett a terület? Told meg a Varannó utcával és némi MÁV területtel, a felüljáró aljával, és máris jobb a beépítés mértéke.
      • A műemlék barlangvasútnak is mennie kellett az egyre növekvő és nevét változtató Pannon park kedvéért. Természetesen a védett fákat is el kellett távolítani az útból: átültetésnek hívják, amikor gyökerestől vágják ki a fákat.
    • A Fővárosi Nagycirkusz területével is bővíteni kívánják az Állatkertet. A cirkusz helye is félévente változik. A Sacré Coeur zárda és a Szent István Gimnázium közé jelezték az első tervekben ( Ajtósi Dürer sor). De azóta a Blaha Lujza térig már mindenhol tervezték.
      • A napokban az áthelyezésre félretett (?) pénzből jutalmazzák a jeges olimpia bajnokait.

 

  • Egy hírtelen kormányzati vállalás (Vizes VB 2017.) leamortizálta a Városligeti tó (2 éve felújított aljzatbetonját… és a Műjégpályától a Pál László sétányig húzódó partszakaszt. Az Olof Palme sétány Washington sétány útvonalon)
    • Sebaj, majd a Garten stúdió kertépítési pályázatába beillesztjük + 44 millió Ft értékben. Így legalább se a Vizes VB-ről, se a Liget projektről nem lehet tudni, mennyibe került valójában!
  • Így állnak a tervek, lassan befejezéséhez közeledik a Szabolcs utcai Raktározási központ, ideje elgondolkodni azon, hogy mivel fogjuk fűteni. Talán kellene építeni a XIII. kerületben egy távhő központot? Talán majd onnan oldják meg a Városligeti „múzeumok” fűtését is? Ilyen talányos terveket lehet olvasni mostanában. Mióta szokás a nagyvilágban a bokrétaünnep után elkezdeni azon gondolkodni, hogy mivel fogjuk fűteni az épületet?
  • A Palme ház rekonstrukciója elkezdődött. Tartunk tőle, hogy a földig rombolásig nem állnak meg.
  • Az első, 2014-es VÉSZ megtiltott minden önálló kiskereskedelmi és vendéglátó egység építését a Városliget területén. Az évente bekövetkező módosítások után mára ott tartunk, hogy 3 -3 önálló kiskereskedelmi és vendéglátó egység építhető…. napvitorlás árnyékolással, mindaddig, amíg az új fák nem nyújtanak jelentős árnyékot.
    • Eddig is 2 évig egy Kertem vendéglő pótlék amortizálta le a Palme ház előtti zöld felületet. Most pedig épül egy ideiglenes újabb fa tákolmány a FŐKERT telephely mellett.
      • Ennek a helyét is végleges, vendéglátó egység veszi át hamarosan. A másik kettőről nem tudjuk hol lesz..
    • Felépült 3 db Feszl pavilon, ami természetesen nem felel meg a XXI. század vendéglátós elvárásainak, így gusztustalan raktár-rácsokkal, és hulladéktárolóval, valamint ízléstelen kirakodó vásárral riogatja a jobb sorsra érdemes vásárlókat.
    • A műemlék villamos megállóban működő vendéglátóhely műanyag toldalékot eszkábált az épület mellé, hogy védjék a vendégeket az őszi-téli időjárástól (na és a pénztárcájukat a kiürüléstől) Rettenetes látvány.
      • Csakúgy, mint az Itató Nyereg nevű búfelejtő: mindkét oldalon téliesített műanyag fóliával igyekszik Világváros benyomását kelteni, és egyre nagyobb területre rátenyerelni.

5 éve hallgatjuk, hogy lezárják a Kós Károly sétányt az autóforgalom elől. Azonban semmilyen terv nem látott még napvilágot arra vonatkozóan, hogy hol, mikorra és mennyiért épülhet meg egy olyan útszakasz (és a hozzá tartozó csomópontok), amely képes a Kós Károly sétány forgalmát átvállalni, legalább részben!

Ebben az évben közel 1 milliárd forintért hirdették a Liget projekt nagyszerűségét, de senkinek nincs fogalma sem arról, hogy a rendkívüli kedvezményekkel megépülő parkoló férőhely hiány miatt hol fognak parkolni a környék lakói? A múzeumok dolgozói? És a Látogatók?

Ennyi változás közepette igen magabiztosnak kell lennie annak a kormányhivatali dolgozónak, aki az épületek valós ismerete nélkül ki meri mondani, hogy nincs jelentős környezeti hatásuk…. Együttvéve megvizsgálni sem érdemes. A kormánytól függő kormányhivatalnok szerint! Hatóságok már nincsenek. Így lesz az egész beruházás törvényen kívüli, pénznyelő, áttervezgetős, csalássorozat!

Na, most tessék lelkesedni! Megújul a Városliget!  Tényleg! Beton buli negyeddé!

 neprajzi_elefant_a_vilagorokseg_porcelanboltjaban.jpg

felvonulasi_utvonal_rondoval.jpg

neprazi_kiallito_terem_es_vendeglo_a_vaskefevel_terv18.png

a_kozlekedesi_es_a_fak16-ban_1.jpg

20150115liget-budapest-projekt-magyar-zene_es_vajdahunyad_aranya_1.jpgfeszl_frigyes_pavilonja.jpgaz_uj_varosligeti_szinhaz_2.jpg

terepszint_alatti_beep_a_kozlekedesi_muzeum_1.jpg

ung_jo.jpg

 

  1. 03.30 gk

A bejegyzés trackback címe:

https://varosligetbaratai.blog.hu/api/trackback/id/tr813835246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása