Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

Kinek mitől válik példaképpé Tisza István

2016. január 07. - Garay Klára

Az ember csak gondolkodik, hogy vajon kit mi vezet arra, hogy példaképül válasszon valakit, aki jóval az ő születése előtt meghalt. Sokan játsszák azt, hogy ezektől a példaképektől idézgetnek, amikor saját érvekből kifogynak, vagy az elődökre hivatkozva tesznek vagy nem tesznek valamit. Gyakran előfordul, hogy nemes célt szolgálnak az idézetek és valóban követésre is érdemes az illető cselekedete. Viharos századokat megélt kis hazánkban a követésre méltó elődök és a tőlük vett idézetek úgy váltakoznak, mint a hold. Nézzétek meg a közelünkben megtalálható Tisza István szobrokat és az idézetet 2003-ból és 2012-ből. Előbbi a Roheim villán található ( Hermina út), utóbbi rövidítve a Tisza István téri szobron. Ha megkérdeznének engem, hogy melyik a követendő gondolat, én a Roheim villa falán lévőt választanám.

" Semmiféle tanultság nem segít a morális romlottság ellen."

A másik, jóval hosszabb leírásból kitűnik, miért áll lassan minden második sarkon egy Tisza szobor.

Íme a zsebkendő szavazás története: https://hu.wikipedia.org/wiki/Zsebkend%C5%91szavaz%C3%A1s

A történet jól szemlélteti, hogyan lehet egy nehéz helyzetből még nehezebbet csinálni.

Ja...és hogy kinek van szobra és kinek tűnik el még az utcanévtáblája is? Nos kortársának, az egyik ellenzéki párt vezetőjének, eltűntek az utcanévtáblái a Városligeti tó mellől...lassan lekopik az Állatkert bejáratával szemben álló irányító tábla felirata is. Nos, ő a szegényeket ingyen képviselő ügyvéd, a 4x, a saját körzetében újraválasztott parlamenti képviselő Vázsonyi Vilmos. A liberális-polgári demokrata politikus. Aki 90 éve halt meg.

Aki 30 éven át küzdött a korrupció, a Mikszáth által megénekelt uram-bátyám ellen, az általános választójogért,  akit saját programja alapján választottak meg újra meg újra.

Vajon mikor kerülnek vissza az utcatáblái? Oda, ahova naponta kisétált? Oda, ahol ő minden fának, bokornak a nevét tudta latinul és magyarul is? Vajon mikor vesszük észre, hogy a Liberális demokrata nem szitok szó?  Vajon? Vajon? Vajon?
Vagy csak én választanám Vázsonyit, ha választhatnék?

tisza_istvan_az_erkolcsi_romlottsagrol.jpg

tisza_istvan.JPG

a_latogatokozpont_es_tisza_istvan.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosligetbaratai.blog.hu/api/trackback/id/tr878250566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása