Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Városliget Barátai

Kinek köszönhetjük a Zeppelin léghajót?

2016. január 30. - Garay Klára

Ki másnak, mint Schwarz Dávid technikusnak? Szobra itt áll, (még) a Közlekedési múzeum előtt.
119 évvel ezelőtt meghalt január 13-án.
Szívbeteg volt. Nem érte meg, hogy nyilvánosan bebizonyítsa, az általa tervezett léghajó nem csak repül, de kormányozható is. Halála után felesége nem hagyta feledésbe menni a találmányt, hanem folytatta a munkát. Még az év novemberében sikeres bemutatót tartottak a léghajó használhatóságáról. Ezen a bemutatón vett részt Ferdinand von Zeppelin, aki megvásárolta a találmányt.... a többi már ismert.
Technika-történeti pillanat, év volt ez, hiszen akkor még gyerekcipőben járt az alumínium feldolgozás.

Pedig Schwarz ezt használta gépének megépítéséhez. Az alumínium, mint könnyű fém tette lehetővé a repülő szerkezetek megvalósítását ( Na persze a fa után :-)),

 Gondoljunk ma egy percre Schwarz Dávidra, gondoljunk a Zeppelin léghajóra, amikor elsétálunk előtte a Ferencsik János úton. ( Akkor is, ha nem találtam jobb képet róla, pedig van).

schwarz_david.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://varosligetbaratai.blog.hu/api/trackback/id/tr458267482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása