Megvédjük a Városligetet

Városliget Barátai

Meghalt a király! Éljen a király!

2019. október 20. - Garay Klára

Meghalt a király! Éljen a király!
Egykor így búcsúztak a királytól, amikor meghalt és megnyílt az út az utódja előtt.

Ugyanezzel a lendülettel köszöntötték, éltették, kvázi szerencsét és jó munkát kívántak az új királynak.
Nem így tesz a sajtómunkások hada Budapest nagy többséggel megválasztott új polgármesterével! A kormányszolgálati médiától nem vártunk mást, nem csodálkozunk.
Annál inkább megdöbbentő az INDEX bombasztikus főcíme: Karácsony nem tudja leállítani a Liget projektet! Kalákába szerveződik hat újságíró és hangyaszorgalommal sorolják, hogy mely területeken nem tehet semmit Karácsony Gergely. NEM kérdezik a főpolgármestert! NEM! Ujjongva tudatják a világgal! Tényleg úgy van az, hogy elődje, a kiérdemesült Tarlós István, tálcán átadhatta a fővárost kormányzati játszótérnek, az új főpolgármester pedig nem tehet semmit? Na nem lenne elég a főcím, egy 2014-es fotón a rég eldózerolt Hol nem volt park átadásán mosolyognak a mindenkori rendszerváltások mindenkori nyertesei. Mit akarnak alátámasztani a képpel? A tájékozatlanságukat? vagy azt, hogy mekkora kaméleonok lettek a NER első számú szekértolói?

Azt akarják mondani az újságírónak látszó kétlábúak, hogy a választási hercehurcának nincs tétje, hiszen csak egyik bábról váltunk a másikra? Ha így lenne, nem nekik kellene elsőként szót emelni ez ellen? Hiszen ez maga a diktatúra! Ennyire nem illik lebecsülni az állampolgárokat! Mi, városlakók, igenis tudtuk, hogy milyen főpolgármesteri magatartás szeretnénk a tarlósi helyett!

Újságíróink utána olvashatnának: hogyan jutott a Városliget erre a sorsra? Kinek mi a felelőssége, a hatásköre, a munkaköri kötelessége?

 1. A Városliget törvényt a parlament 30%-os 2/3-a fogadta el 2013-karácsonyán…alkotmány ellenesen. Megfosztva ezzel a fővárost önrendelkezési jogától, közparkjától, lakóit és szakértőit a véleményezés jogától. Mennyire helyénvaló lett volna 2013-ban ez a felkiáltás: EZT nem tehetitek meg! Akkor, nem volt ilyen szalagcím! De akkor még megkérdeztek pro és kontra néhány embert. Ma nincs kérdés. Aki fizet az diktál!? (Országgyűlési hatáskör)
 2. A kormány által felbérelt, fideszes többségű fővárosi közgyűlés megszerkesztette (vagy készen kapta) és megszavazta a Városliget beépítését lehetővé tévő Városligeti Építési Szabályzatot! Természetesen Tarlós István, mint „független” főpolgármester készségesen vállalta a rá osztott szerepet. Megszavazta és megszavaztatta a VÉSZ-t. Felfüggesztették az ország, a főváros és Zugló hatályos építési, településfejlesztési szabályait! Jelen újságírói kaláka egyik tagja lelkesen ünnepelte a Városliget fejlesztését akkor is. Elkerülte a figyelmét ezen jogalkotás törvénytelensége! Mára gyomorforgató archív képekkel felturbózva adják a világ tudtára, hogy Magyarország fővárosának NINCS semmilyen önálló mozgástere, csak báb a kormány kezében! Régen láttam már nem kormánypárti sajtóban ilyen ízléstelen, szenzáció hajhász, szervilis megnyilvánulást! EMBEREK! október 13-án éppen ezért szavazta le a város népe a régi királyt! Akkor még azt hittük, hogy parancsra vagytok kollaboránsok! (Fővárosi közgyűlés és Főpolgármester!)
 3. A Tarlós István ex-polgármester vezette főváros – kormányzati óhajra- Vagyonkezelési szerződést kötött a Városliget INGATLANFEJLESZTŐ Zrt-vel 99 évre! Nem kellene megvizsgálni, hogy az eltelt 5 év alatt, vajon a jó gazda gondosságával kezelték-e a Városligetet? Tényleg elhiszik a bulvár- újságírók, hogy az átadás-átvétel két aláírást és egymás hátának lapogatását jelenti? Tudják, hogy 2014-15-ös évre vonatkozó ÁSZ vizsgálat számos szabálytalanságot talált? Ha ők újságírók lennének, megkérdezték volna: kijavították a hibákat? Akar-e jól seperni az új seprű?  Esetleg a szerzők úgy gondolják ez a szerződés az égben köttetett, holtodiglan holtomiglan? Amit a kormány és Tarlós összekötött ember azt szét nem választhatja? Összeházasodott volna a főváros a Városliget Zrt-vel, és mi szemet hunyunk jó asszony módjára? (Fővárosi hatáskör)
 4. Budapest Főváros Önkormányzata és a Városliget INGATLANFEJLESZTŐ Zrt Vagyonkezelői szerződése egy nyitott házassági szerződés! Mindkét fél vezetői változnak. (99 év alatt néhány generáció váltja egymást! ) Egy váltás jó alkalom arra, hogy ránézzenek: jó kezekben van a Városliget? Betartják a szerződés pontjait? Ügyelnek a gazdálkodásra, az átláthatóságra, a költségtakarékosságra? Milyen áron, milyen módszerekkel, milyen céllal történik a „fejlesztés”?? Mitől emelkednek organikusan az árak? Firkász barátainkban nem tolultak fel ezek a kérdések! Milyen újságíró az, aki nem kíváncsi arra, amira 1 millió fővároslakó igen? (Fővárosi hatáskörben)
 5. Az ország, a város lakói (és az újságírók) előtt nem eléggé ismert, hogy miért változtatta meg a főváros a VÉSZ-t már 3x? Az nem érdemes szalagcímre, hogy a  VÉSZ-t igazították a tervekhez és nem a VÉSZ betartásával terveztek és építettek?   Így lett a Ligetben egy csomó vendéglátóhely, kiskereskedelmi egység, Feszl pavilon és pláza a múzeumok helyett! Jó az nekünk, hogy ez megtörténhet? (Fővárosi hatáskör)

Valóban Fiúk! Nincs itt semmi látnivaló? Nincs itt semmi oknyomozni való? Csak eljött a ti időtök, hogy letegyétek a hűség esküt pártotoknak és kormányotoknak?
Igazán merészek vagytok! Jól odasóztatok az új polgármesternek! Értjük: szurkoltok ELLENE, nehogy má’ sikerüljön neki normális várost csinálni a mi fővárosunkból! Valódi közgyűlést gründolni a szolgalelkű had helyett?
Lehet a kasszához fáradni? Vagy csak magánszorgalomból vagytok ilyen vagányok?

Mit mondotok majd a dédunokátoknak: hova tűnt a Városliget? Mit mondotok majd, ha fullad az asztmától és nem tud aludni a zajtól?
Bevalljátok, hogy 2019-ben azon dolgoztatok, hogy ők minél nyomorultabb körülmények között éljenek a városban?
Tényleg ezt akarjátok?

A fentieket tudva is úgy gondoljátok, hogy a főváros ellenzéki többsége és a főpolgármester eszköztelen!? Vagy ezt akarjátok sulykolni a fejekbe?
Október 13-án kiderült, hogy a főváros lakossága TUD és akar gondolkodni! Tud és akar választani! Tud és akar összefogni is!!!img_1602.JPG

Én kérek elnézést minden írástudó nevében!

 img_1616.JPG

 img_6480.JPG

 img_8783.JPG

 

Miért szeretjük a BIODÓMot

miközben nem

inkedimg_1694_li.jpgA Róbert Károly krt-ről, a villamosból ez a csodálatos látvány tárul elénk. Most, amikor még ezen az oldalon csak a szerkezet látszik. A zajvédő fal azonban máris cuki! Stilizált állatok, kedves színes képpel...próbálják elfeledtetni az elfeledhetetlent: mit keres ez itt?

 

img_1616_1.JPG

Innen, az Állatkerti körút felől már látjuk a 2. réteget is a tetőn. Látjuk a csodálatos szellőzőket, amelyek 17. 500.- m2 alapterületről a 39 méter magasságba tolja ki az elhasznált levegőt! Innen kb 100 méterre van a Fővárosi önkormányzat idősek garzonháza. Kb 120 méterre a Bethesda Gyermekkórház. Az uralkodó szélirány szépen be fogja sodorni a nyitott ablakokon a ....büdöset... ( a 600 méterre ellenkező irányban lévő orosz iskola zajtól védendő...ahogyan a szemben 130 méterre lévő Széchenyi étterem is!)
A Kacsoh Pongrác úti első 2 ház lakói ugyanezt 60 méterről kapják az arcukba!

img_1613.JPG

 

img_1612.JPG

Apró színes pontokként láthatók a dolgozók! Munkahelyeket teremtettünk! Folyamatosan látástól vakulásig dolgoznak. Egyesek hét végén is. Reménykedjünk, hogy a túlóráikat tényleg kifizetik! (és nem 3 év múlva)

img_1604.JPG

Valamit át kellett adni, lett Cápa suli és lett mesevár. A mini óriáskerékről csodálatos panoráma nyilik a BIODÓMra. De legalább jó drága.

img_1602.JPG

Ilyen még nem épült Magyarországon! Reméljük jól sikerül. És reméljük kapnak védőitalt ebben a rekkenő hőségben.

img_1601.JPG

A Vágány utca felől vannak a takarmány raktárak, irodák stb. Itt az Állatkerti körúton épül a Látogató központ! Mert nem elég egy jegyárusító pavilon és beléptető rendszer. Kell vendéglő és múzeum shop is...meg ki tudja még mi... Csak sejtjük, a már elkészült Mesevárból: zabálás lesz az tuti..
De az én örömöm igen keserű! Miért itt? Miért ekkora? Mennyivel emelkedik a környezetszennyezés a környéken...mert a lószarszagot már megszoktukl. Na de ekkorát? Mi szükségünk van erre a kamu múlt idézésre, miközben a Természettudományi múzeumot Debrecenbe száműzik!?
Hol fognak itt parkolni a látogatók? a Dolgozók? a turista buszok?
Válaszok nincsenek!

A főváros életének legfontosabb mellékszereplői

avagy kinek köszönhetjük a pusztítás engedélyezését?

A Palme ház körül a Rózsakert fakivágási engedélyét is kiadta a Mindent Engedélyező Legfontosabb 2 Mellékszereplő

( Dr Nagy Júlia megbízásából Kosztyu Anikó)

Nekik szól, ez a nyílt levél!

Először kérni szeretnék Önöktől.

 • Kérem, hogy engedélyezzék nekem két halálra ítélt cserje kiásását és a saját kertünkbe áttelepítését!!
  • a Ribes alpinum Havasi ribiszke bokrot
  • a szeldelt levelű bodzát.

Előbbi védett növény és 10 ezer forint az eszmei értéke. Annyit megér nekem, ha megmenthetem.
A szeldelt levelű bodza pedig csak helyes, érdekes színfoltja a tájnak.
Munkám méltó jutalmának tekinteném.

Megköszönöm, ha közbenjárnak a barátaim érdekében (hiszen Önöknek úgyis mind1.)

 Mint a megáradt tavaszi patak, vagy folyó, mely óceánná lesz, folyik ki a kezük alól a rengeteg építési engedély, a hatályos magyar jogszabályok alóli felmentési engedély, fakivágási engedély stb.

 • Szeretném jelezni, hogy néha érdemes lenne annak is utána nézni, mit tolnak az orruk alá aláírásra. Mert itt van ez a 33 fa kivágására vonatkozó engedély.

Tévedtek. Nem kevés esetben.

 • A kivágandók listáján nem 33, hanem 35 fa szerepel. Ugyanis a cserjék közé sorolt Gymnocladus dioicus (Amerikai vasfa) nem cserje, hanem egy kb. 20 méter magas makkegészséges, gyönyörű fa!

Szintén fa a Fraxinus pennsylvanica ( Amerikai kőris) Idegen honos, és invazív! DE fa! Kivágható, beteg is …de nem cserje!

 • Idegenek, de nem ivazívok! Leülteted…ott marad. kész.
 • NINcs olyan szakkifejezés, hogy LIGETHONOS fa! Ezt a gyanútlan lakosság megtévesztésére alkották. Mert van Őshonos faj (a Kárpát- medencében) és van idegen honos faj. Ilyen az amerikai vasfa is és a kolorádói jegenyefenyő vagy a platán is. Őket ugyan direkt kertészeti céllal BEHURCOLTÁK a Kárpát-medencébe (tehát nem maguk úsztak át az óceánon!) És itt élnek pl. a Városligetben, az Újvidék téren, vagy az Erzsébet híd pesti hídfőjénél is… Ha ők élnek a Városligetben is, akkor attól Ligethonossá váltak? Baán és Persányi urak bizonyára tudják ennek a nyelvi leleménynek az értelmét!? (Mármint a lakosság megtévesztésén kívüli értelmét)
 • Idegen honos a Celtis occidentalis (nyugati ostorfa) is, ahogyan az Acer negundo (zöld juhar) is. Ők annyiban mások, mint a korábban emlegetett idegen honos fajok, hogy új hazájukban akadálytalanul, és fékevesztetten terjednek. Ezért minden módon akadályozni kell a szaporodásukat. De Magyarország szabotálja ezt az előírást a Nyugati ostorfa esetében. 2008-ban még szerepelt a nem ültethető invazívok listáján, azonban 2012-ben már nem. Dolgozott a kertész lobbi. Most Budapesten az a helyzet, hogy a Városligetben az építkezések /rombolások területén irtják, mint invazívot… de százával ültetik a városban fasorként, mint „várostűrő fát”. De „Uram bocsá’” a Hungexpo területén egyet átültettek 5 millió forintért! Érti ezt a logikát valaki? Vagy nem buta szakmai szemmel kell ezeket olvasni?
      Akkor most minek nevezzük a nyugati ostorfát? Várostűrőnek? Ligethonosnak? Idegenhonosnak? Invazívnak, mint Európában rajtunk kívül mindenki?! Vagy halásszunk a zavarosban vele? Mindig annak nevezzük, ami éppen a céljainknak szolgál?
 • És mi a helyzet a papírforma szerint is invazív zöld juharral? Ha az építkezés/rózsakert telepítés/ vendéglátó terasz útjába kerül, akkor kivágják, mint invazívot. Itt és most 2db zöld juhar kerül a láncfűrész útjába, a többi halálosan csúnya, beteg és invazív zöld juhart…máshol…az idős fa ápolási program keretében gyógyítgatnak, fiatalító metszést és sebkezelést kap. A cél szentesíti az elvégzendő munkát?
  Ha teátrálisan akarom bemutatni, hogy mennyire szeretem a fákat, akkor „ápolom”, ha az építkezés útjában áll, akkor átvált invazívra és kivágom? Szép kis színjáték!
  Az akácok közül is az az invazív, amelyik útban van. A többi hungarikum?!
  Hol van ilyenkor Móczár úr? na és a szakmai tisztesség? Kivágunk 6 invazívot és máshol ültetünk 200-at, az ok? Invázióra hivatkozunk, mert az bejön…és a kivágandó 35-ből ilyen 5? Tudom, na, hazudtak már ennél nagyobbat is. Belefér. Belefér? Ez is?
 • Távgyógyítással adhatták ki a favágási engedélyt azok, akik a Városligetben bárhol Morus nigra-t (fekete epret) láttak. A Városligetben csak és kizárólag Morus alba található (annak van fehér és fekete változata.) Tudomásom szerint a fekete eperfából ma Magyarországon mindössze 11 db található. Ha abból valaki egyet kivágna, azt azonnal börtönbe kellene zárni. Itt azonban csak sima fajtatévesztésről lehet szó. DE! Még fehér eper fa sincs (tudomásom szerint) a területen. A megtévesztő narancssárga gyökérzet fölött a narancs eperfák vannak. (amíg a korábbi 9-ből megmaradt 6-ot is ki nem vágják a palánkok takarásában.)
 • Nagy boldogság számunkra, akik a növényeket, fákat, cserjéket imádjuk, hogy említést tesznek a kipusztítandó cserjékről. Eddig ugyanis azt tapasztaltuk, hogy közműfektetéskor, épület bontáskor, földmunkák, sportpálya, WC. stb „fejlesztése” során úgy gázoltak át a cserjéken, mintha örömüket lelnék benne. Ha kerítés építés útjába merészeltek állni, csak gyökerestől arrébb lökték és ki tudtak azok száradni maguktól is.
  Na de térjünk vissza a rózsakertbe!
  Tehát 118 db-ot kivágnak. Itt és most. Ez most sok, vagy kevés? Mindenképpen rengeteg, hiszen a madarak táplálkozó, búvó, pihenő helyéről, illatozó, szemet gyönyörködtető testközelben élő barátaink a cserjék. Tudjuk, hogy mennyien éltek egykor a Ligetben? Természetesen nem, hiszen csak FA-kataszter készült (olyan amilyen), cserjekataszter nem! Soha senki nem fogja tudni leellenőrizni, hogy hány darabot, vagy hány négyzetmétert pusztítottak el, hogy rózsakert illatozzon a csókos vendéglősök napvitorlával árnyékolt kiülő teraszai mellett!
 • Tömegével mennek a lecsóba a fagyal, a gyöngyvirágcserje, hóbogyó, lonc, és bangita bokrok! Engedélyezte Dr Nagy Júlia Megbízásából Kosztyú Anikó! A két szakértő! Hiszen tudjuk, hogy „akinek az isten hivatalt adott, adott hozzá észt is”. Igaz, hogy se szakértelmet, se alázatot, sem erkölcsi skrupulusokat nem adott hozzá. A mindenkori diktatúrák szerencséjére, vannak, akik bármihez a nevüket adják. Sebaj: ha jön a felelősségre vonás, majd kimossák magukat: parancsra tették. És bármit aláírnak! Bármit engedélyeznek. BÁRMIT!
 • Nincs cserje kataszter, nem is volt, de van élő emlékezet! Látjuk, hogy vágják a cserjéket, hogy kíméletlenül pusztítanak minden útjukba került növényt. Talán nem tudják, hogy a Fás szárú növények védelméről szóló kormányrendelet a cserjéket is védi? Fel kellene lapozni a jogszabályokat, mielőtt olyasmiről hozunk határozatot, amiről segédmotoros gőzünk sincs! Vagy úgy nehezebb lenne aláírni?
 • Végül és elsősorban az egyik gyalázatos átverésükre is szeretném felhívni a figyelmet.

Minden fa és cserje kivágásakor előkerülnek a szervilis szakértők (magyarul a szakma árulói), akik leteszik a főesküt, hogy a halálra ítéltek elpusztítása nem jelent ökológiai kockázatot. A VÉSz szóhasználata szerint  nem is! Azaz, ha egyet kivágnak, nem pusztul el mellette a másik.

DE ha egy hatalmas fát kivágnak, az felér egy falurombolással! Élőlények ezreinek ad otthont, táplálékot, búvó-, és fészkelő helyet! Amíg él! Ad nekünk árnyékot? Párásítja a levegőt? Csillapítja a nagyváros zaját? Testet, lelket felüdít a puszta jelenlétével? Igen? Akkor miért is kell vendéglőt építeni a helyére? Máshol nem lehet berúgni, csak a Városliget helyén? Máshol, egy rozsdazónában, nem lehet vigalmi negyedet csinálni? Csak a Világörökség védőzónájában?

Úgye, hogy milyen jó helyet találtak a Közlekedési Múzeumnak is! Kívül a Városligeten!

És ha egyetlen fa kivágása ennyi veszteség, akkor SZÁMUNKRA, kétlábúak számára, nem ökológiai kockázat több száz fát, és cserjék ezreit elpusztítani?

De bizony az! A madaraknak, a sünöknek, a gilisztáknak, a talajnak, és nekünk, embereknek is.
Bizony szomorú, hogy visszaélnek azzal, hogy ezt nem gondolja végig a lakosság nagy része. Mire észbe kapnak, már elkéstek.

Szomorú, hogy ennyire jól tudják: a lakosság nagy része, ahogyan Önök sem, nem ismeri az ökológia kifejezés értelmét, átverhető, tehát átverik!

De bizony örömteli, hogy a Liget Budapest sok jó munkahelyet teremt!

Köztük Dr Nagy Júlia Hivatalvezető asszonynak és Kosztyú Anikónak, aki immáron fő-osztályvezető-helyettesi minőségben orosz rulettet játszik, a főváros lakosságának kárára. Akik engedélyezték a Kossuth téri favágást (törvénytelenül), az Orczy kerti pusztítást, és bármit engedélyeznek.

Gyermeki örömmel írják az aláírásuk fölé, hogy

„határozatom fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható”, meg

„határozatomat soron kívül hoztam meg”, hiszen nincs is sürgősebb dolog a világon, mint a halaszthatatlan favágás márciusban.

„Döntésem a közléssel végleges”…micsoda öntudat? Micsoda arrogancia? Micsoda gyalázatos jogsértés ez felénk?

„Döntésem ellen nincs helye fellebbezésnek”

Felfedezték már magukban, hogy Önök a „felnőtt balszerencse” József Attila Levegőt című versében.

 

„És az országban a törékeny falvak
- anyám ott született -
az eleven jog fájáról lehulltak,
mint itt e levelek
s ha rájuk hág a felnőtt balszerencse,
mind megcsörren, hogy nyomorát jelentse
s elporlik, szétpereg.”

és tudják, hogy ezekről a bokrokról szólnak a vers első sorai is?

 „A gyepre éppen langy sötétség szállott,
mint bársony-permeteg
és lábom alatt álmatlan forogtak,
ütött gyermekként csendesen morogtak
a sovány levelek.

Fürkészve, körben guggoltak a bokrok
a város peremén
.
Az őszi szél köztük vigyázva botlott.”

Budapest, 2019. favágás havának 21. napján,

 a tisztelet legcsekélyebb jele nélkül, de segítő szándékkal írta Önöknek:

                                                                                                       

Garay Klára, a Városliget barátja.

 

Csordogál e Eu támogatás a Liget projektbe?

tavho_es_talajszonda.pngÁramlik-e Eu-s pénz a Ligetbe vagy nem?

Személyes tapasztalatom is van arról, hogyan nyúlják le és használják más célra a NER lovagjai az Európai uniós forrásokat (+ vejeik, menyeik, fiaik, lányaik, kollégiumi szobatársaik). Ezeket itt és most nem mesélem el, csak bemutatom, hogyan csinálják ezt a Városligetben.

Egyaránt megtévesztve a lakosságot és az Uniót!

Mert van is benne Eu. forrás, meg nincs is. Attól függ a válasz, hogy ki kérdezi!!
Hivatalosan nyilatkoztak az Eu-nak hogy nincs a Liget projektben Eu forrás.
Ha a lakosság kérdezi, hogy honnan van erre pénzünk? Hát honnan ne lenne, hiszen ez egy olyan díjnyertes projekt, hogy az Eju is ad rá pénzt!
Szóval kedveseim! Hazudnak ám minden irányban, ahogy az a nagy könyvben elő van írva!
Haladjunk sorjában! Szép és érdekfeszítő színdarab nézői vagyunk!

Történt, hogy 2018-ban már elkezdték a Kassák Lajos utcától (XIII.ker) a Dózsa György úton végig vezetni a távhő vezetéket. Majd egy hirtelen mozdulattal a Szépművészetit megkerülve bekanyarodtak az Állatkerti körútra, hogy elérjék a BIODOMOT.
Kérdezed te szegény Lakosság, hogy minek oda a távhő, amikor azt a Széchenyi fürdő vizével fogják fűteni! Bizony ezt mondták nekünk! Szegény Zrt az, aki még ígérni se tud! De utóbb kiderült, hogy annyi vízre sajna nem kaphatnak víz kivételi engedélyt! Sebaj, majd jön az olcsó távhő és kifűti a 39 méter magas 4 darab buborékot! Akváriumostúl!

A másik ága a távhőnek a Műcsarnok mögött a régi Stefánia útra (Olof Palme sétány)… viszi a környezetbarát távhőt. Útba ejtve az Olof Palme sétány platánjainak gyökerét. és hónapok óta nyitva szellőztetik az Ajtósi Dürer sornál.

Mert, lesz ám távfűtés az István gimnáziumban és a Telekiben is….ha addig össze nem dőlnek! Nézd csak a térképet!
Miért vannak útban a Városligeti körút (Ocskay László út) hársfái? Mert itt szállítási útvonal is lesz, de alatta kényelmesen meghúzódnak a távfűtés csövei… ( Nem, nem egyszerre fektetik le az összes vezetéket! Az összehangolt és megfontolt tervezést igényelt volna, így könnyebb, Ad hoc.)
Hatalmas közmű árkot kell ám építeni ennek a vezetéknek, mert jó vastag hőszigetelő réteggel veszik körbe.
(Nem tudok szabadulni attól a látványtól, amikor a X. emeleti ablakunkból megláttam, hogyan olvad el a 30 cm-es hó, végig a távhő vezetékek fölött. De ez is mellékszál)

Az Európai Unió számára küldött jelentésből is elolvastam, hogy a Liget projektben (City Park Project J ) NINCS Eu. forrás, azt a magyar állam a saját pénzéből (és szórakoztatására) csinálja.
Én az infót betároltam a memóriámba…el is hittem….ahogy azt illik egy alázatos állampolgártól, aki feljebbvalói szavában soha nem kételkedik!
Képzeljétek a meglepetésemet, amikor megláttam az alábbi hirdetést az egyik újságban!

Imigyén adják tudtára a lakosságnak, hogy (a megállítani való) Brüsszel tolja bele a pénzt a távhővezeték fektetésbe!!!!!!
KEHOP- 5.31.-17-2017 – 00006 a TÁVHŐ vezeték hálózat bővítése a neve a kapott forrásnak!

Meg is indokolják:

 • a régi vezetékek elavultak (Itt nem is voltak vezetékek)
 • A „Kispest – Angyalföld hőgyűrű” kialakítása egyszerűen kikényszeríti a Biodom, és a Palme ház….majd további kulturális intézmények bekapcsolását a távhő hálózatba… (Természetesen, ha mindezekért nem a Városligetet dúlnák szét, nem is kellene ide távhő vezeték. Kár, hogy ez nem előbb jutott eszükbe, hogy a legközelebbi Szépművészetit és a restaurátor központot is bekötötték volna…na de mindenre ők sem gondolhatnak)
  • „ÚJ FOGYASZTÓK BEKAPCSOLÁSA A TÁVHŐ SZOLGÁLTATÁSBA, JELENTŐSEN JAVÍTJA Budapest levegő minőségét”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Normális Eu s olvasó azt hihetné, hogy a Liget tele van régi épületekkel, amelyekben a régi környezetszennyező fűtés helyett telepítenek távfűtést! De nem, Nálunk a „bővítéshez” feltétlenül a világ első tervezett közparkjába kell építeni 7 új épületet! Anélkül nem lenne lehetséges a távhő szolgáltatások bővítése! Lám, hogy megoldották azt a problémát, ami az épületek ligetbe építése nélkül nem is létezne!
   (Természetesen nem teszi hozzá, hogy mennyit ront Budapest levegőjének minőségén a Városliget letarolása, és fák ezreinek kivágása!) a kis hamis! Abban biztos vagyok, hogy ha az eredetileg tervezett gázfűtést alkalmazzák, attól azonnal megfulladtunk volna. Na de javít annyit a Távfűtés annak a levegőnek a minőségén, amelybe majd csak itt 7 hatalmas épület vendéglői, klímái, szellőző kürtői ontják a saját elhasznált levegőjüket? + a megnövekedett gépkocsi forgalom káros anyag kibocsájtása?!
 • „A távfűtés minden évben 30 ezer tonna káros anyagtól kíméli meg a fővárost.” Sokra megyünk vele, ha a Városliget öreg fái 60 ezer köbmétert vontak ki a levegőből, és közben árnyékot adtak, kikapcsolódási lehetőséget és párásították a sivatag szárazságú levegőt.
 • „Biztonságos a távfűtés, hiszen sem robbanás, sem mérgezés nem fordulhat elő!!!” Pedig dehogy nem! Hiszen sem a BIODÓMnál, sem a Nemzethy galériánál, sem a Néprajzi plázánál NEM tartották be a tűzvédelmi szabályzat előírásait! Ja! Hogy az másik veszély? Igaz!
 • Remélem rajtam kívül másnak is eszébe jutott már, hogy a Kós Károly sétány lezárása miatt hatalmas kerülőre kényszerített autósok mennyi benzint/ gázolajat fognak elfüstölni.
  DE arról biztosan készültek már számítások, hogy a forgalmi dugókban mennyi légszennyező anyag dúsul fel?!
  És vajon a parkolók keresgélése miatt köröző járművek mennyi pluszt tolnak a levegőbe?!

Szóval most itt állunk:

 • A kedves lakosság tudja, hogy mennyire jó ez a kormány, hogy őt megkíméli a légszennyezettségtől (elég neki mondani, mindent elhisz, amit elég sokszor hall…és hivatalos forrásból, nem holmi blogokban!!)
  • A Ligetben sétálók a FŐTÁV vezetékek építéséhez kihelyezett táblán NEM olvashatja, hogy Eu- s támogatásból rombolják le kedvenc parkját és a világörökség védőzónáját…, vagdossák el százados fák gyökereit,,,
   • Jobb, ha nem tudja…minek izgatni ilyen aprósággal.
  • Az a buta Eju, meg nem is sejti, hogy a környezetvédelminek hazudott projekt azt a problémát oldja meg, ami a Liget beépítése nélkül nem is létezne.
   Az Eju duplán buta, mert azt hiszi, hogy kulturális beruházás készül, közben kereskedelmi és vendéglátós üzletek sorozata épül! Régen ezt merték Gasztrofalunak nevezni. Nem örült neki a lakosság, hát átnevezték és titokban mégis megépítik!
   • Na de úgy kell az Eu-nak is és Brüsszelnek is! Mert micsoda gittegylet az olyan, amelyik nem néz utána alaposan annak, hogy mire költik a pénzét!
    Mert képzeljük el, hogy mi lenne, ha a rend őrei úgy vizsgálnák a bankrablót, hogy megkérnék: meséljen, valami megnyugtatót. És ha a bankrabló elmesélné a nehéz gyerekkorát, meg az anyagi gondjait, a cipőtlen, ruhátlan gyerekeit, a rendőrök megkérnék, hogy szíveskedjen a többi bankot is feltörni, mert azzal javítani fogja a közbiztonságot, és jelentős szociális feladatot vállal magára a gyerekei élelmezésével..
  • Mert jövögetnek ezek az ellenőrök, de nem lehet minden Euro cent mellé rendőrt állítani! Amit neki megír a kormány hűséges szolgája, ők azt elhiszik! Ennyi.
   A kormány és az ő hűséges hivatalai pedig rendelésre szállítják a megtévesztő és megnyugtató válaszokat.
  • Az újságnak kell a hirdetésből befolyó pénz, mert anélkül rég lehúzhatta volna a rolót…és különben sem vizsgálhatja a fizetett hirdetés tartalmát. A Betonkeverőnek és Távhő fektetőnek pedig tudja igazolnia kell, hogy tájékoztatták a lakosságot, a nemes célú támogatás elköltéséről!

Biztos, hogy olyanokat kell nekünk abba a csúnya Brüsszelbe küldeni, akik falaznak ehhez a csalárd üzlethez?
Biztos, hogy nem kellene erről a legszélesebb nyilvánosságnak is tudnia!?

Utóirat!
Az Ellátandó középületek nevű térképen láthatod, hogy miért kellett SOS szétverni a Játszóteret!
Mit látsz benne? Víznyerő és víznyelő kutakat és rengeteg közművet!
Érted már, hogy miért arra kell figyelned, hogy Európában egyedülálló játszóteret kapsz! Mert a játszótér alá kapsz a talajban víztározókat, szikkasztókat, víznyelő kutakat, közműveket. Ha kibírják a fák, ha nem.

Látod az 510 talajszondát…amivel a további környezetbarát fűtést/ hűtést megoldják? Lesz itt olyan környezetvédelem, hogy fű nem nő a helyén!

Látod a távhűtés vezetékeit? Na látod, hogy alig marad olyan terület a Ligetben, ahol ne lenne épület vagy közmű? És ez még nem minden!
Aljasság? Igen! Na és?

Lesz még itt meglepetés, ne féljetek! Minden lesz…csak Liget nem!

  Ha megosztod, legalább esélyt adsz rá, hogy más is megtudja, amit tudnia kellene!ellatando_kozepuletek.JPG

img_0590.JPG

img_1057.JPG

img_1059.JPG

img_0575.JPG

 tavho_es_talajszonda.png

Parkoló órák és más huncutságok

Ligetben és Ligetet túl...avagy hová tűnt 360 millió forint?

Tanmese a villanykörtéről mindazoknak, akik tudni akarják a zuglói parkolási rendszer veszteségének okát.  De csakis azoknak, akik tényleg tudni akarják és nem elég nekik az a szájbarágás, hogy "ezek lopnak"

 Egyszeri ember lecseréli lakásában az összes villanykörtét. Okos emberek kiszámolták, hogy megéri beszerezni a LED izzókat, melyek tízszer annyiba kerülnek, mint egy hagyományos izzó, de 2 éven belül megtérül az áruk. Utána már tiszta haszon. Emberünk egy kisebb vagyonért kicserélte a lakásában lévő összes izzót. Árgus szemekkel leste a villanyszámlát és számolgatta, mikorra jön vissza az izzó ára,  Igen ám, de az első év után a lakást ki kellett festeni. A festők, nem tudván, hogy kincsek lógnak a létrájuk fölött, a harmadát összetörték. A drága izzók egyikét a gazda maga csapta agyon a konyhába tévedt légy üldözése közben.

Nehezítette a költség hatékony számítást, hogy a Rezsi Biztos jelentős áfa- emelkedéssel oldotta meg a rezsicsökkentést.  Hogyan számolja ki a megtérülést…és kit hibáztasson a veszteségért?Egy év után számolja? A + költségeket hozzáadhatja?

Rohanjon el az üzletbe, ahol vásárolta az élettartam garanciás izzókat?

Nevezze-e korrupt, hazug, tolvaj disznónak az izzólámpákat gyártó cég vezetését, amiért őt becsapták? Pocskondiázza-e őket minden létező fórumon?

Vagy esetleg, beszéljen a villanyszerelővel, és téríttesse meg a kárát? Gondolja végig, hogy békén hagyhatta volna azt a legyet?

Uram bocsá’ számon kérje a rezsibiztost az átverésért?

Az első év végén itt áll az egyszeri ember becsapva, megkárosítva és nem tudja, hogy megérte e a befektetés. Átverte őt a gyártó? Vagy a forgalmazó?

A fenti hétköznapi példa analógiájára tanulmányozzuk, hogy ki lopta el Zuglóban a parkolási pénzt, és miért veszteséges a működtetése.

Amikor megtérülésről beszélünk, akkor az azt jelenti, hogy kiszámoltuk X forintba kerül a parkolóórák telepítése, mely 5 év alatt fog megtérülni. Ez azt jelenti, hogy X/5 forintot minden évben úgy kell elszámolni, mintha az adott évben merült volna fel ez a kiadás. (Nem akkor merült fel, hanem évekkel ezelőtt megfinanszíroztuk). De az első 5 év papíron akkor is veszteséges lesz, ha nem az…mert a szöveges értékelést is el kellene olvasni, nem csak a számokból levonni a hibás következtetést.

Ki a gondatlan villanyszerelő a Zuglói parkolás tekintetében?

Több „villanyszerelő” is van.

 1. Az a főváros és az a Városliget ZRT, aki véletlenül sem tájékoztatta arról Zugló önkormányzatát, hogy a Felvonulási térre telepített parkolóórák helyén megkezdődik az évszázad környezetpusztítása: a Liget beépítése. (Sovány vigasz, hogy egy vállrándítással elintézték: majd áttelepítik). Pár ezer parkolási óra díja huss…kirepült az ablakon.img_1773.JPG
 2. Zuglót érte az a megtiszteltetés is, hogy a Stadion építés zajának és porának nyelésén túl még a közműveket fektetése is pokollá teszi a napokat, heteket, hónapokat! A térképen jól látszik az útvonal, hogyan kerül a Hungária krt. 159-től a stadionhoz a nagyfeszültségű vezeték, a kisfeszültségű pedig ugyanezen épület hátsó kertjéből a Francia úti útvonalon. Mindkettő végig parkoló órás övezet, hónapokig járhatatlanul, amikor is se pénzért, se ingyen nem lehetett parkolni ezeken a területeken. Ki lopta el a parkoló társaságtól az így kiesett bevételt?
  ads_0903.JPG

 Hab a tortán, hogy 3 különböző kábelt nem egyszerre helyezték el a járdák alatt, hanem háromszori útfelbontás és visszaburkolás után. Valójában fél évig nem működött a fizető parkolás, de a lakosság sem használhatta a háza előtti sávot.

img_6373.JPG

img_6418.JPG

 1. Szerencsére a Városliget autós túlzsúfoltságát is sikerült biztosítani oly módon, hogy hétvégén ingyenes lett a parkolás. Évente 104 napig, boldog, boldogtalan kellemes zöldben parkolhat. Több ezer autós hétvégi ingyen parkolása is veszteségként jelentkezik. Elmaradt 104 napon keresztül pár ezer parkoló használati idő!

  stefania_ut_0903.JPG

  img_9343.JPG
 2. Zugló lakosságának és az önkormányzat cégeinek természetes módon megszavazott kedvezményei a helyi lakosság érdekeit szolgálják, ezt nem tekintjük veszteségnek.

Jelenleg is dolgozik azon a Városliget ZRT, hogy a Zuglói Parkolási Társaságnak minél több veszteséget okozzon.

 1. Az Állatkerti körutat zárják le szakaszosan. A Széchenyi Fürdő előtt elhelyezett tájékoztató tábla szerint távhő vezetéket fektetnek. A nagy Beépítő Zrt. természetesen nem értesítette se Zugló önkormányzatát, se a parkolási társaságot arról, hogy ezen a területen is néhány száz autóval kevesebb tud parkolni naponta. Szerintük biztosan elég, ha a reggel megérkező dolgozó észreveszi, hogy ma itt neki nincs dolga. Hogyan tud a ZKNP ellenőri létszámot kalkulálni, ha fogalma sincs arról, hogy adott napon/héten/hónapban hány dolgozó mekkora területet, hány autót és órát kell felügyeljen.
  img_1900.JPG
 2. Nemrég az ingatlanfejlesztő úgy döntött, hogy a várakozó turista buszok számára a Hermina úton…a fizetős parkoló zónában biztosít INGYENES parkolási lehetőséget. A Zuglóiak számára, és a Liget látogatói számára se ingyen, se pénzért parkolás nincs a kutyafuttató mellett.
  img_0919.JPG A fentiek miatt a zuglóban működő parkolási társaságnak 360 millió forint bevétel kiesése keletkezett! De valahogyan erről mostanában nem esik szó? Vajon miért? Kinek áll érdekében?
  Érdekes kérdések ezek. Védik a károkozót, rágalmazzák az áldozatot. Ismerős ez már az élet más területéről...be szokott jönni!

A parkoló társaság év végén arról tud beszámolni, hogy

 • Mennyi volt a tervezett bevétele, és ebből mennyivel kevesebbet tudott realizálni?
 • Mennyi volt a saját működésének költsége?
 • Mennyi pénz jut erre az évre az 5 évből tervezett megtérüléséből.
 • Hány év alatt fog megtérülni a valóságban ez a beruházás, ha ez a gyakorlat folytatódik a Városliget és a Stadion építkezések miatt?

Nem szeretnék annak a cégnek a vezetője lenni, melynek gazdálkodását rajta kívül álló tényezők szabják meg, majd őt nevezik korrupt tolvajnak.
Ráadásul hőzöngők rágalmazzák, követelik az azonnali szerződésbontást.

Ha az egyszeri ember nem várja el, hogy az izzólámpái ára egy év alatt térüljön meg a kettő helyett, miből gondoljuk, hogy a fenti körülmények között egy parkoló társaságnak sikerül ez a bűvész mutatvány?

További kérdések áramlanak az ember agyába

 • Felelős ember ezt miért nem tudja?
 • Ha tudja, miért nem ezt mondja?
 • Ha ő kimondja, mások miért nem utasítják rendre azonnal?
 • Miért jelenhetnek meg ezek a rágalmak, a médiában is úgy hogy erre senki nem reflektál?
  • Alkérdés: Melyik cégnél engedheti meg magának egy munkatárs, hogy a munkatársait rágalmazza folyamatosan és rossz hírét keltse a cégének?

Sajnálatos módon feltehetően ezért nem tanítanak gazdálkodási ismereteket a teljes magyar oktatási rendszerben. Nehogy kiderüljön ki a problémák valós okozója?
Hogy jutunk el a villanykörtétől a magánnyugdíj pénztárig? Két generáció 3 000 milliárd forint megtakarítását rabolták el az aktív dolgozóktól, elhíresztelve azt, hogy eltőzsdézték az emberek pénzét.

Hála istennek jól jártak azok, akik nem dőltek be a kormányzati propagandának, nem léptek ki a magánnyugdíj pénztárból, melyek azóta szárnyalnak.

De kellene tudnunk kiszámolni saját háztartási gépeink megtérülését.
Fel kellene fedezni a csapdákat, amikor kiemelt beruházásokról kijelenti a beruházó, hogy 5 év alatt megtérül. Majd a beruházás „organikusan” drágul fél évente? Akkor vajon mikorra térül meg?

Ezért kellene vigyáznunk a leegyszerűsített, primitív, a rágalmazáson kívül semmire nem jó hírek olvasásával. A hurrá optimista győzelmi jelentések mögé látni az óriásplakátokon.

Kevésbé lenne egyszerű a gyűlöletkeltésben gondolkodni, cserébe a valóság kukucskálna be az ablakon.

Közben az is kiderülhetne, ha hibáztunk valamiben…és azon tudnánk változtatni.
Mindez nem fog sikerülni mindaddig, amíg betegesen irtózunk az igazságtól. Kinek használ ez a strucc politika? A hibát hibára, törvénytelenséget törvénytelenségre halmozó Ingatlanfejlesztőnek, a gondatlan és inkompetens főváros vezetésnek. Ők mossák kezeiket, a felháborodott lakosság pedig a kerületi városvezetést hibáztatja.Ügyes!

 

stefi-thokoly_francia.JPG

 

 stefi-thokoly_francia.JPG

A kis hársfa meséje

Pest lapályán, város szélén, lakik az én öreg néném...
ő mesélte ezt a történetet.

Az utcájukban 100 éve akácok álltak, majd ahogyan fogyatkoztak, 5-10 évente más és más fával pótolta a főváros a hiányokat. Jöttek a juharok...90%-ban meghaltak.

A következő ültető rohamban kőrisek költöztek a szomszédba.

Az utca teljes hosszában 1 fa maradt meg.
Sebaj! Kipróbálták utána, hogy bírják a hársfák a várost, a tömörödött talajt, a víztelenséget, a gyalázatosan kicsi, még egy négyzetmétert sem elérő fa tányért.
(szerk: a jogszabályban előírt 2,25 a kötelező minimum)

Hársfából is maradt egyetlen egy ( nem túl hosszú ez az utca).
A főváros nem adta fel a kísérletezést! A legutóbbi kampány - rohamában kínai díszkörtét ültettek.
Ezek közül néhány még ma is küzd az életéért. Nem tart már sokáig a szenvedésük: az idén 3szor vágták el a gyökérzetüket közműfektetés miatt.
Mivel a hazai fákról emigyen bebizonyították, hogy "nem várostűrők", gondolom jönnek az idegenek és az invazívok... de most nem a jövőről szeretnék mesélni, hanem a jelen van a fókuszban.

Na és a kis hársfa.
A kis hársfa öreg néne háza előtt áll. Nyomorúságosan kis helyen, a dübörgő autók, száguldó kerékpárosok által tömörre rázott földben. Az esővíz sem tud belefolyni a gödörbe, hiszen nem oda lejt a járda.
Öreg néne, ezért az ereszcsatorna alá helyezett (éktelen ronda) vödrökbe gyűjti az esővizet és lankadatlan szorgalommal hordja a kis hársfa alá...hátha sikerül neki elegendő éltető fizet adni.

A kis hársfa hálából nem száradt ki eddig a forró, és aszályos nyarakon.
Öreg néne levegőt is szeretne adni a kis hársfa gyökerének, tehát tavasszal és ősszel felkapálja a talajt, kiszedi a gyomokat.
Hozza a metsző ollóját és lemetszi a gyökér sarjakat.
A kis hársfa júniusban szépen virágzik, öreg néne pedig boldogan gyomlálhat a kertben, hiszen ott, az autók bűze ellenére, jól érezhető a hárs illata.

Sajnos idén tavasszal egy kukás autó is meg akarta szagolni a hársillatot, elvitte hát a fa egyik ágát.
A járda felőli oldalon a magasabb kerékpárosok sapkáját kapta le egy ág, letörték hát azt is.
A kertből kinyúló akác, árnyékba borítja, de még azt is túlélte, csak kicsit féloldalas lett.
Így éldegélt eddig öreg néne és az utca egyetlen kis hársfája.
Sajnos azonban a fővárosnak sokkal, de sokkal fontosabb, hogy stadionja legyen, kivilágítva, minden XXI. századi elektromos kütyüvel felszerelve. Ahhoz pedig áram kell...na meg távközlés stb.
Fél év alatt 3x vágták át a fák gyökereit, hogy egymás fölé lerakják a vezetékeket. Természetesen nem kímélték a kis hársfa támasztó gyökereit sem, felszívó gyökerei sem maradtak.

Hiszen a közműveseknek ez nem szempont! Közel és távol nincs főnök, aki a barbár pusztításnak véget vetne és megadnák a fáknak azt a védelmet, amit a jogszabályok előírnak!

A közműfektetéssel sújtott oldalon kapott egy "védő" kalodát, de a másik oldalán 1,5 méter magasan "megtámasztották" homokkal.

Öreg néne aggódik! Nem tudja öntözni, sem megvédeni a kis hársfát.
..és nem érti az embereket! Látható a TV-ben, hogy ha egy ember baleset áldozata lesz, a hozzátartozók sírva borulnak az elhunytra és kiabálnak: Maradj velünk! Nem halhatsz meg!

A kis hársfa meghalhat? Anélkül halhat meg, hogy bárki egy könnycseppet ejtene érte?
Hogy elindulna a vizsgálat: ki a felelős a haláláért? Hogy méltó helyet kaphatott volna? Közönyösen sétálnak a megkínzott, halálra gyötört fák mellett.

Nem minden élet egyformán értékes? Csak a fagyilkosoké értékes, a fát imádóké és a fáké nem?
Egy ember biztosan megsiratja a kis hársfát!

Öreg néne naponta többször elmegy a kis hársfa mellett és imádkozik érte! Maradj még! Nem halhatsz meg! Olyan fiatal vagy! Túl kellene élned engem!

Veled vagyunk Kis hársfa!
Maradj az öreg nénémmel!

img_9965.JPG

img_9966.JPG

 

 

Hova kell az a sok kivágott fa?

értetlenkednek sokan

img_9871.JPG

Sokan kérdezik, hogy mire használják ezt a rengeteg kivágott fát? Nem értem, hogy mi ezen a nem érthető!
Magyarország csatlakozott a sok sok fát ültető országok közé. Helyet kell csinálni nekik.

De a saját lábon forgó kastélyokhoz is nagyon, de nagyon sok fa kell.

Kell a rengeteg kastély tetőszerkezetéhez, a nyílászárókhoz, lépcsőkhöz, lambériákhoz, na és a kastélyt fűtő kandalló? azt is etetni kell!
És a bogrács rotyogását,, a sült szalonna sercegését, vajon mi okozza! Bizony a fa!.

És a jófajta falusi sonka, kolbász füstölése? Az is csak igazi fával az igazi! Nem füst ízű sóval!

Ha hozzá bort akarunk inni? És miért ne akarnánk? Megyünk tehát a pincébe, és az igazi fából készült hordókból kiválasztjuk a gulyáshoz illőket!.

Fa asztalon, fa lócán ülve, a fa polcról leemelt poharakból (vagy fa kupákból) fatányéron feltálalt jófajta falusi disznótoros, disznóölős haveri, családi buli kellékek!

A sok jó magyar gyereket is bölcsőben ringatják és rácsos, fa gyerekágyban , járókában nő fel, ágyon fekszik, és az iskola padok is fából vannak.

De mindezek még nem szolgáltatnak magyarázatul a sok favágásra!

Látod? Minden ültetett facsemete mellé 3 db 2 méter magas, tükörsimára gyalult oszlop kerül.
Ez a fővárosban egy év alatt 30 ezer fa.

img_9887.JPG

Az építkezések útjában élő fákat farost lemez kalodával védik, hogy bebizonyítsák, így is el tudja sodorni a földmunkagép!

Az építkezés befejezésekor úgyis útban lesz a fa, de most már el lehet mondani: minden védelem ellenére BETEG lett! Mert nem eléggé várostűrő!

img_9845.JPG

Az átültetett fák köré, egész kis erődítményt építenek fából! Ez is néhány fa élete árán.

Valahány (törvénytelen, titkos) kiemelt beruházás köré rittyentenek farost lemezből spanyolfalat?

És majd jönnek a kifejezetten lakossági igényt kielégítő padok ülőkéje is fából készül.

Remélem most már belátod: Ki kell vágni minden nagy fát! Járulékos haszon: így nem is hullatják a levelüket és a termésüket!

:-(

 

 

 

img_9846.JPG

 

 

Természetvédelmi szakemberek az utcán?

Ott van szükségünk rájuk! Pont!

Aki követi az eseményeket, azt nagy meglepetés nem érhette most, amikor a Földművelési minisztériumból elbocsátanak vagy 300 természetvédelemben jártas szakembert!

A lépés teljesen várható következménye volt szeretett kormányunk eddigi tevékenységének! Ahogy a fidesz másodszor is hatalomba került, kirúgta az összes Nemzeti park vezetőt, hogy felparcellázhassa a Hortobágyot, megszüntette az önálló Környezetvédelmi minisztériumot. Lefokozta államtitkársági szintre. Majd azt is megszüntette…

Sem az ország, sem a hivatalok dolgozói nem szóltak egy szót se, hogy ez így nincs jól. Mindenki fogta a székét és végezték a látszat tevékenységeket.
A következő lépés, amikor még az Illés Zoltán vezette államtitkárságot is megszüntették, és beolvasztották a Mezőgazdasági vagy Földművelési vagy éppen hogy hívják minisztérium alá.

Senki nem szólt, elhitték a népek, hogy csak "átnevezés, átszervezés".

Pedig csak a hülye nem tudja, hogy az ipari mértékben termelő mezőgazdaság és a természetvédelem ellentétes érdekű felek. Tehát, hogy a mezőgazdaság felügyelje a környezetvédelmet, és nem fordítva, az teljesen abszurd.

Bár érthető abban az országban, ahol az agrárbárók az Eu. terület alapú támogatásából (is) meg akarják szedni magukat, munka nélkül, földművelés nélkül.(műkörmös feleségükkel együtt). Így végezték ki Kishantost is...  az ország kussolt!

Nem az én gondom…mondják sokan. Pedig DE!
Miért nem tetszettünk erélyesebben tiltakozni Kishantos elrablása, a Hortobágy felparcellázása, a környezetvédelem TELJES intézményrendszerének szétverése, Áder környezetpusztító János minden aláírása ellen?
Mert nem közvetlenül a személyünk ellen irányult? Csak az ország természeti környezete, talaja, vize, levegője ellen irányultak ezek a döntések?
Bizony kellett volna tiltakozni akkor is.

Amikor 2018. január 1-től megszűnt a Környezetvédelmi hatóság is, csak cégtáblát cseréltek. Lett belőlük az Érdi kormányhivatal természetvédelmi főosztálya.

Senki nem szólt, hiszen az ország lakosságának 99%-a nem tudja, hogy a hatóság felügyeleti jogot gyakorol, előír, megtilthat. A kormányhivatal pedig pecsétet nyomogat a kormány megrendelésére.
Így sikerült a „beruházóknak” minden törvénytelen építkezést engedélyeztetniük. Nem volt belőle országos felháborodás. Nem tiltakoztak a „természetvédelmi szakemberek”.
A létezésükről sem tudtunk.

Amikor a Közigazgatási bíróság egymás után mondta ki, hogy a Városliget beépítésének folyamatát közigazgatási és állampolgári jogsértések ármádiája kíséri…akkor sem hallatták a hangjukat.

Megúszásra játszottak? A kisembernek úgysincs semmilyen érdekérvényesítő képessége? Igen. Nincs. Akkor is szolgáltak tovább, nem zavarta őket.

Ők sem szóltak, mi is egyre csak a „ne szólj szám nem fáj fejem” bölcsességével védtük védhetetlen közönyünket:

Most van országos felháborodás, szimpátia…mert, elbocsátanak 300 embert.

Kormányunk eddig tönkretette az összes nemzeti parkot, a Natura 2000 területeket. Elővásárlási jogot adtak önmaguknak a Világörökségi területekre... tiltakozás sehol.

Jajjajajaj, most mi lesz 300 hivatalnokkal?

Ugyanaz, mint azzal a több ezer emberrel, akik emiatt a bűnbanda miatt vesztették el az állásukat, kényszerültek külföldre, mert élni és dolgozni akarnak!

Ugyanaz, mint nagyon sok jól képzett környezetvédelmi szakember választhat: itthon akar munkanélküli lenni, vagy külföldre távozik Esetleg új szakmát keres, mert Magyarországon nincs szükség környezetvédelmi szakemberekre!

Most krokodilkönnyek hullanak, mert 300 olyan embert elbocsátanak, akiknek szakmai munkájára évek óta nem tart igényt az ország, a kormány, a munkaadójuk.

Vajon az érintettek elkezdenek ezen gondolkodni…esetleg tiltakozni?!
Esetleg sorstársakkal közösséget keresni? Szolidaritást vállalni és segítségért kiabálni?

Vagy kussolnak tovább és egyéni túlélési technikákat dolgoznak ki??

Vagy ők siratták azokat a környezetvédelmi szakembereket, akik évek óta küzdenek megélhetési gondokkal vagy kényszerűségből biztonsági őri állást vállaltak?

 

Senki nem szól az ellen sem, hogy az Érdi kormányhivatalban viszont egyre szaporodnak azok a „szakemberek”, aki bármilyen kiemelt kormány-közeli építkezésről kimondják, hogy „nem kell környezeti hatástanulmány”. Akkor sem kell, ha egyébként kötelező. És úgy szaporodnak a főosztályvezetők, mint a papucsállatka. Osztódással.

Senki! Se újságíró, se jogász, se környezetvédő nem teszi fel a kérdést: ők a bűnpártolásért kapják a fizetésüket?
IGEN! Arra hoznak jogszabályt, hogy a pecsételő hölgyek és határozat hozó urak felmentést kapjanak a szakma szabályainak betartása alól, hiszen ők a jog betűje szerint járnak el. (Egyébként nem! ….Még azt sem.)

Az ő kinevezésükről, előléptetésükről színes, mosolygós cikkek jelennek meg. Róluk minden állampolgár tudhatja, hogy a bibliával kelnek és fekszenek, a Hivatali etikai kódexet eszik reggelire. Miközben büntetlenül sértenek törvényt, vesznek el állampolgári és emberi jogokat, asszisztálnak az ország természeti és épített örökségének szétrablásához.

Őket ezért fizetjük! Igen sokat tesznek, és megfeszített munkával biztosítják, hogy a városban kő kövön és parkban fa ne maradjon, hogy mobilgát legyen még a Városligeti tavon is, felhőkarcoló karcolja az égre a kormány kedvenc olaj-társaságának nevét, ott ahol békésen folydogál a Duna, és lehetne testet lelket megmelengető parti fövenyen heverészni, és bámulni a kacsákat.

Ezt csöndben tudomásul vesszük?

Bizonyára, ahogyan eddig is mindig mindent tudomásul vettünk.
Végtére is olyan teljesen mindegy hogy eközben ülnek-e szakemberek a minisztériumban.
És egyáltalán! Hány szakember NEM kell az országban várható ökológiai katasztrófa bekövetkezéséhez? Politikai és ország imázs - döntésekhez, intézményesített szabad rabláshoz mekkora asszisztencia kell? Ez kommunikációs kérdés, nem környezetvédelmi!
Képezzék át magukat lakáj újságíróvá, hogy megírják: mindez milyen jó nekünk! Ott van munkaerő felvétel.

 

De semmi gond! A szemétszállítás komoly környezeti gondokhoz vezet. A környezetvédelmi szakemberek meg vezethetnek kukás autót. Az alacsonyabb beosztásúak integethetnek hátul, a szabad levegőn, amikor leugranak a következő kapunál álló kukához.

 Dolgos kézre ott van igazán szükség!

 Napernyő! Az igen!img_5273.JPG

Füst-okádás: az is igen.

img_5283.JPG

Látvány faültetés DÉZSÁBA? Az is igen!

img_5289.JPG

Zászló erdő? Az is jöhet!

img_5292.JPG

Nálunk az oroszlán popsija alatt is fa nő! Minek ide minisztérium!

img_5278.JPG

 

 

 

 

 

Rehabilitálták a Vakok kertjének növényzetét!

Rehabilitálták a vakok kertjének növényzetét?

Vegyük szemügyre kertészetileg is a Vakok kertjét, melynek "növényzetét is rehabilitálták" az átadó ünnepségről szóló tudósítások szerint.
Rehabilitál: helyreállít, visszaállít.... írom azoknak, akik az újmagyarban, az újbeszélben nem eléggé járatosak.

Valóban! Az 1972-ben telepített kert ( Csorba Vera terve alapján), már sok helyen elöregedett, fáinak egy része gyönyörűen és háborítatlanul fejlődött a legutóbbi időkig...amíg nem kellett őket csonkolással fiatalítani.
Más része kikopott, és volt vele tennivaló. Cél az, hogy a vakok tapintással, szaglással ismerkedhessenek meg velük, és tájékozódjanak a növények világában. Igy levendulák, rozmaring, zsálya és egyéb fűszernövények kerültek a magas ágyásokba.img_8762_1.JPG

img_8763.JPG

 

A virágok vonzzák a döngicsélő rovarokat, a fák a madarakat. Nem bánom, hogy nem mehet be ide a zajos közönség, akik elriasztanák, zajukkal elnyomnák ezt az élményt.

abban reménykedem, hogy ezek a növényültetések követik a Braille írásos térkép útját, és valóban ott vannak, ahol a térképen jelölik őket. Ha már rehabilitálták, ez a minimum! Hiszen így volt régen!

img_8753.JPG

Idáig látom a rehabilitálást. De ha az ágyások látványos világa és a kerítés közötti valóban park/kert részt nézem, az az érzésem, hogy kertész oda nem tette be a lábát.
Amikor azt láttam, hogy tömegével hordják ki innen a kivágott fákat, abban reménykedtem, hogy a gyomfákat kivágták! Nem. Egy nagyon korhadt törzsű juhar is megúszta. Pedig egy kert átalakításánál a betegek, invazívok, korhadtak eltávolítása lenne a cél.
img_8766_1.JPGNem látszik eléggé, hogy ez itt ostorfa újulat?

sok van még ebből, de nem engedi az oldal, hogy feltöltsem. Kár.

Vagy a kertész tanoncokat tesztelik: vajh észre veszik e melyik az oda való, melyik nem? Van lehetőségük észrevenni! Azért, mert akác sarj egy év alatt nő akkorára, mint a mogyoró 10 alatt, azért az akácnak nincs itt semmi keresni valója.

img_8767.JPG

Hagytak teret bőven, hogy a tanulók megismerjék és megpróbálják eltávolítani a betolakodókat.

És akkor köszönjük. Ha oktatási célból hagyták ott, talán a jövő kertészei megtanulják a cserjéket megbecsülni, megvédeni. Hatalmas lépés lenne ez a hazai vegetáció védelmében.
És akkor egy kulturáltabb kinézetű ország reményében, ezt a "teszt -üzemmódot elfogadom". és díjazom.
De akkor miért beszéltek az átadó ünnepségen arról, hogy a kert növényzetének rehabilitációja befejeződött?

Miért nem lehet kiállni, és elmondani: itt tartunk most...dolgozunk rajta, hogy tavasszal használatba vehessék?
Vagy az átadó ünnepség hazudozási gyakorlat volt? Annak sikeres! Ez kell a híveknek: a megnyugtató hazugságok szűnni nem akaró tömege.

A Városliget és a jogállam barátai nem annyira díjazzák ezt a módit!

 

 

Ásatások a Városligeti tónál

...avagy a "felhagyás" értelmezése

Elkezdődött a Városligeti tó körül is az építkezés! Miért is ne, hiszen alig zárult le az Előzetes vizsgálat, nem is reagáltak rá, tehát nyugodtan lehet fektetni a közműveket. Csak a szokásos, ne is beszéljünk róla. Pusztába kiáltani a falra hányt borsót? Minek?
Beszéljünk viszont más valamiről! Más, régebbi és azóta is újra és újra elkövetett merényletekről a természet ellen. Sokkoló képek következnek!

img_9050.JPG

Jól látod! Letünt korok építkezéseiből hatalmas kő és betontömbök kerülnek elő a talajból! "Szakértő" kertészek csóválják a fejüket, hogy milyen rossz állapotban vannak a fák...és lepusztult a Liget! Az a csoda, hogy bármilyen fa, cserje életben marad Pesten!
(Ugyanezt láttam a Thököly úton is, a közműfektetésnél! A régi kövek, kábelek, építési törmelék között szenvednek a fák, méltatlanul kis életterükön.!)

img_9051.JPG

img_9069.JPG

Amikor valamit már nem használunk, azt csak úgy otthagyjuk a talajban, és kezdjenek vele a giliszták és a rozsda azt, amit akarnak.

img_9074.JPG

img_9075.JPG

Helytörténészek talán tudják, hogy itt, a Vázsonyi Vilmos sétányon milyen épület állt, amelynek a sarkával itt és most találkozunk?

img_9057.JPG

Régi régi csövek maradványai kerülnek elő. Kiszedik őket onnan, ahol most újabb, nagyobb csöveket akarnak fektetni...de a többi marad! És az a "többi" lesz majd a későbbi parkosítás alapja?!

img_9061.JPG

Ezért mondták azt, hogy a Rákosrendezőre nem lehet építkezni, mert ott fertőzött a talaj?! És ez? És ezeket csak úgy lehet kiszedni a földből, ha újabb grandiózus építkezésbe kezdünk? Nem az lehetett volna a Városliget felújítása, hogy ezeket mindet eltávolítják a földből, teljes talajcsere után telepítik be növényzettel? De bizony! Most a sittel teli talajba újabb természetellenes anyagokat tolnak, kábeleket, csöveket fektetnek, soha nem látott mennyiségben! Milyen "park" nő majd efölött? Vagy azt már el is felejtettük, hogy pár éve még közpark volt??? és közpark megújítást ígértek a népnek, az istenadtának?

img_9063.JPG

Mióta nem jár erre villamos? 50 éve talán? Ráhordták a földet a sínekre osztjónapot! Most kiszednek belőle néhány métert, a többi jól van ott, ahol van. Pedig mi is történt? 
FELHAGYTAK itt a villamos közlekedéssel. 
Vége, nincs tovább!
Felhagytak egy tevékenységgel, de nem állították helyre a síntelen állapotot, csak befedték földdel! És amit nem látunk az nincs. Most akkor jól lerántjuk a leplet a múltról! Hibáztak! Nagyot hibáztak! Mert mindig ez van, Egyre újabb és újabb területeket keresünk magunknak, melyeket tönkre építhetünk. Majd odébbállunk. Tudod, mint a vándorló állattenyésztők...oda megyünk, ahol zöld a fű! És oda építünk! Br.

img_9064.JPG

Azt kérdezitek, hogy a mostani építkezésnél ez már másképpen lesz? Hogyan régen is igyekeztek minél jobban teleépíteni a ligetet, majd otthagyták, mint eb a Szaharát?
NEM, nem lesz másképpen.
Az Előzetes vizsgálati dokumentációnak ugyanis van egy záró része: hogyan tervezik visszaállítani az eredeti állapotot, amikor az adott épületben folyó tevékenységgel "felhagynak"?
A Dózsa mélygarázsnál erre az EVD készítője azt válaszolta, hogy a kérdés nem értelmezhető! Mert ennyire buta? Mert ennyire nem tudja, hogy NEM az örökkévalóságnak építünk! Felépítünk valamit...ha még 200 év múlva is ott áll az épület, az szerencse (nem Magyarország az az ország, ahol nem akarjuk 50 évenként  eltörölni a múltat? ) Hogyne lenne értelmezhető!

Egyszer majd, egy jobb világban jön egy normális országvezetés, aki azt mondja: maradjanak az autók a külső zónákban, ide pedig újra park kell! Talán csak azért, mert nem bírja nézni az asztmás gyereke és anyja szenvedését? Nem tudjuk miért, de el kell jönnie e jobb kornak! Akkor ő fog előmászni a sírból, hogy kitermelje a 21 méter mélybe ültetett beton tartó oszlopokat? Vagy majd az unokáira hagyja a piszkos munkát? Köszönjük nagypapa, amiért tönkretetted és élhetetlenné tetted a várost!

Mondhatjuk, hogy ez tudatosan, előre megfontolt szándékkal, jól megszervezett merénylet az utókor ellen? Igen, mondjuk is!
Ugyancsak nem tartották szükségesnek a Városligeti tó "rekonstrukciója" esetén arról beszélni, hogy mi lesz, ha felhagynak az utódaink azzal, hogy 800 talajszondával, távhővel fűtsenek? Mi lesz, ha egyszer egy normális világ lesz Magyarországon, ahol nem akarnak 8 zuhatagon át keringtetni tó-vizet? Mi van, ha észreveszik, hogy a szennyező anyagoknak és a fenntartási költségeknek olyan mennyisége szakadt a fővárosra, amit nem tud és nem is akar finanszírozni? FELHAGY hát ezzel a sok esztelenséggel és újra közparkot akar ide telepíteni?

Mi ezen a nem értelmezhető? Hiszen még az építkezés következtében előálló károk felmérését is elhagytátok, mert nehéz kiszámolni! Mert bizonytalan!
De ma még Magyarországon a "felhagyás" az otthagyással azonos kifejezés.
Ezért néz ki úgy a Rákóczi út és a Kossuth Lajos utca kirakatsora, mert a kereskedők felhagytak a tevékenységükkel, a szennyet, a régi cégtáblát, a patkánytanyát, a málló vakolatot otthagyták!  A bevételükkel elszeleltek, mi pedig évszázadokig nézni fogjuk! Mert kinek van arra pénze, hogy a más hátrahagyott hulladékát eltakarítsa!? Senkinek ugye! Vagy jókora bankszámlát hagytok tán az unokáitokra azzal a kikötéssel, hogy az általatok okozott károk helyreállítására létesítsenek alapot? (ahogy kellene?)
Vagy vesztek inkább egy Gucci táskát, búfelejtőül?

Hiszen innen, a Városligeti tó körüli területről sem szedik fel az összes közművet, régi sínt, épület alapot...csak helyet csinálnak az újaknak. Ennyivel lesz több fém, beton, kő törmelék a talajban. + pár ezer tonna, új, friss, ropogós vasbeton, kábel, műanyag cső...meg mit tudom én mi.

Ma, amikor mindezt már látjuk, tudjuk, hogy az ipari forralom, a hatalmas városfejlesztés, építkezés, vasútépítés, gyárak, üzemek megszűnése, milyen környezeti károkat hagy maga után.....ma azt le lehet írni büntetlenül, hogy a felhagyás nem értelmezhető?
Gyertek ide, drága szervilis hivatalnokok, drága környezetvédelmet eláruló pecsétnyomók, látatlanban mindent engedélyezők, kormánybiztosok, a szomszédban mulatozó nagyurak! Gyertek ki az elefántcsont tornyotokból, és nézzétek meg, mit hagytak nekünk elődeink a föld alatt!
Egyszer majd így kerül szemétre a ti művetek is, veletek együtt.
Akkor és csak akkor lesz Magyarország civilizált ország, ha arra is gondolnak lakói és vezetői, hogy utánuk is jönnek generációk! Amikor mi már mindannyian emlék leszünk, vagy az sem, akkor is lélegezni, enni és inni akarnak az utódaink!
...és felhagynak az esztelen természetrombolással, a reprezentációs és haszonelvű gigaberuházásokkal, és minőségi, tudatos életet akarnak élni!
Gondoltok ti a jövőre, vagy ezt jelenti a Carpe Diem?

Nyugodtan húzzátok rá a természetkárosításra is Radnóti szavait!

"Ember vigyázz, figyeld meg jól világod:
ez volt a múlt, emez a vad jelen, -
hordozd szivedben. Éld e rossz világot
és mindig tudd, hogy mit kell tenned érte,
hogy más legyen."

Radnóti Miklós aláírása